Unicorns & Fairytales
proefjes met kinderen STEM - unicorns & fairytales
Educatief educatieve activiteiten My life Onderwijs Spelen STEM

Activiteiten voor kleine wetenschappers + printables

Kinderen vinden het heerlijk om proefjes te doen. Geef ze ALTIJD een veiligheidsbril, aangepaste kledij en eventueel handschoentjes ter bescherming. Maak de omgeving klaar om te experimenteren. Laat ze zich verwonderen, zelf experimenteren, bevindingen noteren en evalueren. In dit artikel wil ik je graag vertellen hoe je kinderen kunt motiveren en kunt laten nadenken over hun experiment en ik geef je er enkele leuke ideetjes bij om proefjes met kinderen te doen. 

Verwonderen

Proefjes met kinderen doen is altijd een goed idee. Kinderen zijn gefascineerd door reacties, ze zijn verwonderd en het zijn sponzen. Ze nemen al de informatie op en slaan het op voor later. Bovendien is het leuk, zorgt het voor verbinding tussen jullie en ontstaan er mooie gesprekken. Misschien zelfs wel filosofische gesprekken. Ook in de klas zijn het fijne opdrachten, die doen nadenken over (chemische) reacties. Ik geef je graag enkele ideetjes en een gratis printable om aan kinderen te geven. Zo kunnen ze hun kritisch denkvermogen en analytisch vermogen trainen. 

1. Lava lamp

Vul een bokaal 2/3 met olie en giet er 1/3 water op. Druppel voedingskleurstof erbij. Bekijk wat er gebeurt. Roer eens met een lepel. Wat gebeurt er nu? Je kan het experiment interessant maken door er een bruistablet aan toe te voegen! 

proefjes met kinderen STEM - unicorns & fairytales

2. Vulkaan uitbarsting 

Een erg fijn experiment! Eentje die kinderen superleuk vinden. Laat een lavaberg uitbarsten. Je kan dit op verschillende manieren doen. Bekijk het artikel 4x Zelf een vulkaan maken en het laten uitbarsten! 

proefjes met kinderen STEM - unicorns & fairytales

3. Vuurwerk in een pot 

Neem een brede glazen bokaal. Vul met warm water en giet er een klein laagje olie op. Neem voedingskleurstof en druppel voorzichtig op de olie.  Ontdek wat er gebeurt. Doe nu ook eens hetzelfde met koud water of doe de olie en voedingskleurstof eens tegelijk in een potje, roer vervolgens om dan voorzichtig bovenop het water te gieten. 

proefjes met kinderen STEM - unicorns & fairytales

4. Fizzzz 

Kinderen worden naar dit experiment toegezogen. Je kan er vele kanten mee uit. Maak een papje van baking soda en water zodat het nog kleedbaar is. Wil je een kleur dan voeg je een druppel voedingskleurstof toe. Wanneer je azijn druppelt op baking soda gaat het bruisen. Dat geeft een leuk effect. Je kan ook citroensap gebruiken. Nu kan je kiezen: 

  • vul vormpjes met het mengsel en zet in de diepvries voor enkele uurtjes 
  • voeg er wat gelatine aan toe zodat het minder snel opbruist 
  • verstop een klein speelgoedje in een zelfgemaakte bal dat tevoorschijn komt als het opbruist 

Je kan er dino eieren van maken: 10x DIY Dino eggs op verschillende manieren! Let the fun begin!

5. Citroen vulkanen

Zorg voor een beschermde ondergrond en eventueel een dienblad. Snijd een citroen in de helft en plaats ze op een bord, op het dienblad. Prik er wat gaatjes in en druppel er hier en daar voedingskleurstof in. Doe er wat afwasmiddel over. Vervolgens strooi je er wat baking soda op en kan je de reactie bekijken! Je kan met een houten stokje de baking soda wat dieper in de gaatjes duwen. Indien je graag wat meer uitbarsting hebt kan je er wat citroensap op sprenkelen. 

6. Olifantantandpasta

Meng 3 eetlepels water met 1 eetlepel droge gist en laat even staan.  Giet in een Elmer bokaal of bokaal met smalle tuit afwasmiddel, voedingskleurstof en 120 ml waterstofperoxide. Zorg ervoor dat iedereen handschoenen en een veiligheidsbril draagt . Giet het gistmengsel door een trechter in de fles. Haal snel de trechter weg en ga achteruit. Je kan met het schuim dat ontstaat spelen! 

uitleg WikiHow: De schimmels in de gist zorgen er direct voor dat het waterstofperoxide afgebroken wordt en een zuurstofmolecuul verliest. De gist fungeert als katalysator en zorgt ervoor dat er een chemische reactie ontstaat, namelijk dat het waterstofperoxidemolecuul een zuurstofmolecuul verliest. Dit losse zuurstofmolecuul neemt de vorm van een gas aan, en zorgt ervoor dat er zachte schuimbellen ontstaan wanneer het met de zeep in aanraking komt. De rest van het mengsel blijft uit water bestaan. Het gas zoekt een manier om te ontsnappen en de schuimende ‘tandpasta’ stroomt uit de fles.

proefjes met kinderen STEM - unicorns & fairytales

7. Bioplastic maken 

Een leuk experiment met kinderen. Bioplastic maken van melk. Gebruik 1 cup volle melk en verwarm 90 seconden in microgolf. Voeg 4 tbsp azijn toe en roer goed voor minstens een minuutje. Druk het verkregen papje in zeef en laat zoveel mogelijk water eruit sijpelen. Met de overschot kan je een vormpje maken. Laat het uitharden. Nadien kan je het versieren met Sharpies/permanente stift. 

8. Zeep in schuim veranderen

Leuk voor de kinderen: schuim van zeep maken. Gebruik daarvoor wel Ivory zeep of een ander merk waar veel lucht in zit. Na twee en half minuut in de magnetron groeit de zeep, wordt het zacht en krijg je een soort wolk. Daarna kun je allerlei vormen maken van de zeepmassa.

Gratis download: experimentenboekje

Wil je proefjes doen met kinderen en ze zelf laten nadenken, evalueren? Super! Ik maakte een klein boekje waar ze hun proefjes kunnen uitschrijven en analyseren wat ze doen. Dit is goed voor hun denkwijze, de hogere denkorde en kritisch denkvermogen. Ideaal voor thuis en in de klas of op kamp! 

DOWNLOAD HIER het experimenten boekje voor kinderen

 

Binnenkort komt mijn boek uit! 

Boek over spelen met kinderen

Heb jij nog leuke ideetjes voor proefjes met kinderen? 

XOXO Nathalie

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply