Unicorns & Fairytales
vulkaan maken en laten uitbarsten - unicorns & fairytales
Activiteiten & workshops DIY Knutselen My life Sensopatisch speelgoed Spelen

4x Zelf een vulkaan maken en het laten uitbarsten!

Messy play of sensopatisch spel is echt wel goed voor de ontwikkeling. Ik krijg van Vince vaak hele moeilijke vragen. Waar komt elektriciteit vandaan, hoe maken ze plastic, hoe werken vulkanen enz… Daarom leek deze activiteit wel een erg leuke voor hem. Zelf een vulkaan maken en laten uitbarsten. Het is eigenlijk erg eenvoudig. Ook om in de klas te doen. Het is een erg leuk proefje om te zien hoe bepaalde stoffen reageren op elkaar. 

Een vulkaan maken

Zelf een vulkaan maken en laten uitbarsten. Er zijn waarschijnlijk veel kinderen die dit wel leuk gaan vinden! Het basisprincipe om de vulkaan te laten uitbarsten is steeds dezelfde!  Hoe je natuurlijk de vulkaan zelf in elkaar knutselt kan verschillen.

vulkaan maken en laten uitbarsten - unicorns & fairytales

Dit heb je nodig: 

  • baking soda / bicarbonaat
  • afwasmiddel
  • azijn
  • voedselkleurstof als je een kleur wil (misschien is rood wel het leukst zoals magma)
  • trechter
  • een stuk fles of emmertje om de koker te maken

Hier koop je baking soda

Basisprincipe… 

1. Met zand een vulkaan maken

Je kan zelf een vulkaan maken en laten uitbarsten door een emmer in het zand te stoppen en daarrond een berg te maken zoals een vulkaan. Dit is de meest eenvoudige manier om het proefje te doen denk ik. Het enige dat je moet doen is zorgen dat alles al op voorhand (buiten de azijn natuurlijk) in het emmertje of de fles zit. Have fun! Je maakt gemakkelijk zelf speelzand. Kijk maar eens op mijn instagram feed OUT OF THE BOX PLAY!

 

2. Met klei een vulkaan maken

Ook nog heel makkelijk: je werk met een klein leeg plastic flesje of ander soort flesje (indien je geen plastic meer gebruikt bijvoorbeeld) en je werkt errond. Maak een vulkaan uit klei of zelfgemaakt speeldeeg . Dit kan je ook al met kleine kinderen doen. Het voordeel van werken met klei is dat je de vulkaan bovenaan een kleurtje kan geven alsof hij al een keertje uitgebarsten is geweest. Tof he! Voordeel: eenvoudig en niet zoveel gepruts met lijm, verf en zand. Wij kleurden ons speeldeeg met bruin voedingskeurstof !

vulkaan maken en laten uitbarsten - unicorns & fairytales

vulkaan maken en laten uitbarsten - unicorns & fairytales

3. Met karton een vulkaan maken

Je kan ook met karton werken. Je hebt daarvoor ook weer een fles nodig als basis en je maakt van dun karton een vulkaan die je op een hard stuk karton als ondergrond kleeft. Je kan best werken met een lijmpistool. Dit is dus al meer iets voor grotere kindjes of kinderen die hulp krijgen van hun ouders. Je kan dan nog de grote plaat versieren met een vilten doek, papieren doek of je kan het schilderen. Je kan de vulkaan versieren met diertjes, steentjes en alles wat je maar wil! De vulkaan zelf schilder je bruin en je laat wat verf druppen vanuit de top. Om de vulkaan te laten uitbarsten kan je weer de ingrediënten gebruiken. Let wel op dat je het ofwel buiten doet ofwel opstaande randen maakt aan je werkje.

vulkaan maken en laten uitbarsten - unicorns & fairytales

4. Met Papier-maché een vulkaan maken

Dit is het langste knutselprojectje van de 4 ideetjes. Weer plaats je een lege fles in het midden van een groot stevig stuk karton. Je kan oude kranten of prullen in een prop maken en zo allemaal opstapelen zoals een vulkaan. Je gaat dan met stroken krant en behangerslijm de omranding maken en de vulkaan verstevigen. Werk helemaal rond de proppen en de fles. Zorg dat je gehele werkje wordt ingelijmd. Goed laten drogen en nadien kan je het schilderen in een kleur naar wens. De vulkaan laten uitbarsten doe je weer met dezelfde ingrediënten en hier ook weer: indien je graag binnenshuis de eruptie laat plaatsvinden zorg dan dat je opstaande randen hebt.

experimenteren met baking soda en azijn - unicorns & fairytales

Nog wat experimenteren

Onze kinderen vonden het vooral leuk om na het uitbarsten van de vulkaan nog wat te smossen, er gras in te doen en de glitters die we erin deden op te vissen. Echt fijn om ze zo bezig te zien. Wanneer je ze echt laat smossen, doe ze dan een oud t-shirt aan. Laat ze ook niet drinken van de azijn!

experimenteren met baking soda en azijn - unicorns & fairytales

Meer out of the box speelactiviteiten

In mijn boek, dat in november 2021 uitkomt, vind je nog meer leuke ideetjes om met kinderen te doen! Je kan hem nu al pré orderen. Klik op de afbeelding.

boek SPEEL! nathalie de martelaere

Pin it

Leuk idee? Pin het dan op Pinterest

vulkaan maken en laten uitbarsten - unicorns & fairytales

Wij hebben veel plezier gehad met het maken ervan. En jullie? Gaan jullie dit ook eens doen?

XOXO Nathalie

 

 

You Might Also Like...

2 Comments

Leave a Reply