Unicorns & Fairytales
De Schorre - Hartje Zomer - unicorns & fairytales
Baby & peuter Fantasie Onderwijs Ontwikkeling Spelen

Liedjes zingen met kinderen is goed voor hun ontwikkeling! Enkele (boeken)tips…

Liedjes worden al door de eeuwen heen gezongen met kinderen. Muziek en zingen blijft sowieso een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse bezigheden. In de kleuterklassen worden opdrachten al zingend gegeven, nieuwbakken ouders zingen liedjes voor hun kinderen en ook de kleinsten zelf zingen vaak een hele dag door. Kortom, liedjes zingen met kinderen is goed voor hun ontwikkeling. 

Waarom is liedjes zingen met kinderen zo goed?

Wel, er zijn verschillende redenen waarom liedjes zingen met kinderen goed is voor hun ontwikkeling. Vaak heeft het verschillende oorzaken: persoonlijke aandacht, opdrachten, een groepslied, uiten van emoties, vrolijkheid, plezier, troost…Je kan het samen doen of in groep. Het geeft een verbonden gevoel.

De melodietjes van veel (bekende) kinderliedjes zijn in een rustig tempo en een bekend melodietje, waardoor kinderen vaak al snel kunnen meezingen. Wie kent er nog zo’n traditioneel kinderliedje? Ik ben er zeker van dat we allemaal ‘1-2-3-4 hoedje van’ zongen als we klein waren. Of van de kabouter op de rode paddenstoel met witte stippen… Zelfs nu vergeten we het melodietje niet. Het geeft kinderen zelfvertrouwen en herkenning om deze liedjes mee te kunnen zingen.

Liedjes zingen ondersteunt de taalontwikkeling, de taalvaardigheid en het vergoot de woordenschat. Net zoals voorlezen is liedjes zingen met kinderen en voor kinderen enorm goed voor hun ontwikkeling. Bovendien kan dit een basis zijn voor muzikaliteit en ritme. Er hoort ook klappen en dansen bij, wat goed is voor hun motorische ontwikkeling.

Het wordt gebruikt ter ondersteuning van bepaalde opdrachten in de dag. Het geeft houvast en structuur. Opruimen, opstaan, wandelen, lopen, gaan slapen… Voor alles is een liedje!

Het geef de kinderen taalinzicht: vaak rijmen liedjes! Ook onthouden kinderen bepaalde zaken beter omdat ze makkelijk te onthouden zijn. Denk maar aan het opruimlied, het ABC lied, tellen enz…

Het helpt de kinderen rustig te worden en hun luister- en concentratievermogen te verhogen.

Het versterkt ook vak het groepsgevoel en verbondenheid door een lied in groep aan te leren. Er horen dansjes, bewegingen, spelletjes bij wat de sociale vaardigheden ten goede komt. Vaak kennen andere kinderen de bekende liedjes ook waardoor herkenning ontstaat. Dat is leuk en creëert weer een speciale sfeer. Later brengt het herinneringen boven… nostalgie!

Leuke boekentips

Ozewiezewoze

liedjes zingen met kinderen - unicorns & fairytales

Een mooi boek waar traditionele en gekende kinderliedjes volgens alfabet staan. Met leuke ondersteunende tekeningen. Tof om in de klas, thuis of in een jeugdbeweging te hebben.  Samensteller Jan Van Coillie en illustrator Klaas Verplancke slaan opnieuw de handen in elkaar. Het resultaat is een dubbele bundel kinderliedjes met prachtige tekeningen.  Dit voorjaar verschijnt het eerste deel (liedjes van A tot J). In het najaar komt de tweede lading liedjes uit. In totaal zijn er 150 liedjes die je allemaal op de website OZEWIEZEWOZE kan beluisteren. Op de website kan je ook de bladmuziek downloaden en de gezongen liedjes. Super!!!!

Je vindt het boek hier

 

Alle eendjes… (liedjesgroeiboek voor kleuters)

liedjes zingen met kinderen - unicorns & fairytales

In dit boek willen ze door middel van oude herkenbare liedjes woordenschat aanleren aan de kleuters. De liedjes zijn zo gekozen dat ze betekenis hebben in het leven van de kinderen. Ze gaan namelijk over dingen die ze kennen: het lichaam, de dieren, de natuur, … De teksten worden ondersteund door tekeningen in stripvorm. Dit is dus zeker ook handig voor anderstalige kinderen die de visuele ondersteuning zeker nodig hebben. Bij de liedjes horen ook bewegingen. Je kan de liedjes afspelen met behulp van een QR-code, ook de instrumentale versie. Achteraan het boek staan ook de notenbalken met gitaarakkoorden. Een ware aanrader voor thuis en ook voor in de klas!

Je kan het boek hier vinden

 

Zing zing zing de wereld rond

liedjes zingen met kinderen - unicorns & fairytales

In dit boek vind je allemaal liedjes uit alle delen van de hele wereld die je makkelijk met kinderen kunt zingen. Bij elk liedje vind je prachtige illustraties. Jef Aerts schreef er leuke fantasierijke verhalen bij, geïnspireerd door de liedjes en de tekeningen. De liedjes zijn met de code die je in het boek vindt, makkelijk te downloaden. Zo kunnen alle kinderen meezingen 🙂 Deze liedjes zijn vooral superleuk omdat je ze niet begrijpt, maar ze erg fijn zijn om te zingen. Laat de liedjes maar schallen door die gangen!

Je vindt het boek hier

 

lees ook: Luisterboeken & liedjesboeken

 

Zing jij veel met je kinderen? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Galinka van Bokhorst
    3 oktober 2020 at 07:36

    Zingen is inderdaad goed voor de ontwikkelingen van de kinderen. Ik heb nog een tip voor lezen en bewegen. Saartje wil een taartje en Thijsje wil een prijsje. Simpel en leuk. Dit kan je natuurlijk zelf zingend doen.

Leave a Reply