Unicorns & Fairytales
de kempen - unicorns & fairytales
Op stap pretparken uitstappen uitstappen binnen uitstappen in openlucht uitstappen in schoolvakanties

31 dingen om te doen in de Kempen met kinderen

In de Kempen valt veel te beleven voor kinderen (en volwassenen). Het Vlaamse Kempenland neemt het grootste deel van de provincie Antwerpen en het noorden en midden van Belgisch Limburg in, en, niet te vergeten, het uiterste noorden van Vlaams-Brabant. Ik deel met jullie enkele leuke plekjes en activiteiten die je kan doen met kinderen in de Kempen. Ideaal om in een vakantie te doen met kinderen en het is toch wel zomervakantie zeker…

25 dingen om te doen in De Kempen

Hier komen 25 leuke activiteiten die je kan doen in de Kempen met je kinderen. Hoe leuk is dat ? Ga je ze allemaal op één jaar doen of verspreiden? Of ga je ze meerdere keren doen? Dit jaar hebben ze geen speciale brochure maar je kan alles op de website van toerisme Kempen vinden.

PPPSSSST: wil je op Instagram al onze belevenissen volgen? Check dan UNICORNS & FAIRYTALES en als je graag out of the box speel- en knutselideetjes wil vinden, dan kan je mijn creatieve feed OUT OF THE BOX PLAY volgen. 

1. Kabouterberg / Kasterlee

Kasterlee is heel kindvriendelijk. Enorm veel te doen voor kinderen en er is ook een vertelling op de Kabouterberg. Je kan zelfs logeren in een kabouterhuisje.  Grotere kinderen kunnen zoektochten met GPS gaan doen. Er zijn speeltuinen en zoveel meer. Zeker de moeite waard om eens een kijkje te gaan nemen en een leuk uitstapje te plannen.

2. Olmense Zoo

De Olmense Zoo is een gezellige zoo. Wij zijn hier vorig jaar geweest. Je kan onze belevenissen in deze dierentuin opnieuw lezen. Ongetwijfeld een van de leukste dierentuinen in de Kempen.

Olmense zoo - unicorns & fairytales

3. Pagadderpad

Het pagadderpad in Dessel daagt kinderen op heel veel verschillende manieren uit om te bewegen. Lopen over water, springen, rennen als een vos/konijn/ree, denappelschieten, dieren zoeken, balanceren, een boot trekken zoals vaartketsers boten moesten trekken over het kanaal, natuurdarts met denappels….en nog veel meer. Het is geïnspireerd op het ‘multimove concept’ waar veel scholen en gemeentes mee werken om de kinderen aan het bewegen te krijgen.

4. Natuurspeelplaats Hobbeldonk, speelbossen en Bio boerderij in Averegten

Rondom de blokhut is 5 ha bosgereserveerd voor de spelende kinderen. De natuurspeelplaats ‘Hobbeldonk’ is daar een onderdeel van. Hier vind je geen voorgevormde speeltuigen maar wel spelaanleidingen zoals zand, water, wilgenhutten en liggende boomstammen. Dit stimuleert de fantasie en creativiteit van de kinderen en daagt hen uit om te bewegen en te ravotten.

5. Klompenbelevingspad

Vanaf het voorjaar 2011 is er een “klompenbelevingspad” geopend in het bos achter het klompenmuseum.
Bezoekers kunnen hier klompen ontlenen en het lopen op klompen ten volle ervaren tijdens een tocht door het bos over verschillende ondergronden en avontuurlijke belevingselementen. Voor zij die nooit klompen hebben gedragen een unieke gelegenheid om eens te voelen wat het betekent om op klompen te lopen. Voor de ouderen onder ons een hernieuwde kennismaking met schoeisel uit lang vervlogen tijd met bijhorende herinneringen en sterke verhalen.

6. Toeristentoren

Deze toren met zijn 112 treden kan je beklimmen om nadien een uitzicht te hebben over de bossen en duinen van Herentals, waar er nog zoveel te beleven valt.

7. Hidrodoe

Ook in Herentals vind je Hidrodoe, waar kinderen kunnen experimenteren met water. Toffe activiteiten en belevenissen, met een speeltuin. Vaak doen kinderen dit als uitstap in schoolverband maar het is even leuk om dit met je gezin te doen. Je kan hier zelfs vanaf 6 jaar je verjaardagsfeestje doen.

8. Kanovaren

Voor grote en kleine avonturiers: kanovaren op de Nete!

9. Vossenstrekenapp

Met de Vossenstrekenapp kan je leuke wandelroutes maken met kinderen. Met deze leuke wandelapp maar je wandelen met kinderen van 5 tot 12 jaar onvergetelijk.

10. Suske en Wiske Kindermuseum

In het Suske en Wiske kindermuseum kan je met een groepje enorm leuke activiteiten doen. Wie fan is van de strips zal dit zeker een toffe belevenis vinden. Wij doen dit met het derde leerjaar van onze school maar ik ben het ook gaan ontdekken met mijn nichtjes. Lees hier onze bevindingen.

Suske en Wiske Kindermuseum - Unicorns & Fairytales

11. Lilse Bergen

Dit is een plezier voor jong en oud. In de Lilse Bergen is het een paradijs voor kleine waterliefhebbers. Je kan er ook allerlei leuke activiteiten doen. Aan de peuterspeeltuin is er een stukje van de plonsvijver afgebakend waar zelfs peuters en kleuters kunnen pootje baden!  Heerlijk ondiep water om in te ravotten!  De fontein maakt de waterpret aan de peuterspeeltuin nog groter!  Spets je mama maar lekker nat! In de peuterspeeltuin vind je overal “werktafeltjes”!  Neem maar een beetje zand en daarbij doe je wat water en je hebt de perfecte mix voor heerlijke moddertaartjes!

lees ook: Leuke uitstappen in openlucht om met je kinderen te doen? Enkele tips en ideetjes!

12. Spoorfietsen

Dit is eens iets anders dan klassiek fietsen. Wedden dat je kinderen dit leuk vinden? Je fietst over hetzelfde enkel spoor heen en terug met een pauze tussen de heen- en terugrit. Eerst trap je zo’n 5 km van Kapellen naar Brasschaat, waar je kan uitrusten, iets kan eten en drinken, of gedurende een uurtje verder op ontdekking kan gaan in de omgeving. Nadien vertrek je in omgekeerde richting opnieuw van Brasschaat naar Kapellen.

13. Koeknuffelen

Altijd al eens een koe willen knuffelen? Dat kan in Ravels! Eerst krijg je een rondleiding bij de kalfjes, de boerderij, de melkrobot en daarna mag je onder begeleiding van een boer een koe uitkiezen om te knuffelen.Dat gaat een grote knuffel zijn!

14. Bobbejaanland

Tem de golven van de Wildwaterbaan, ontdek The Forbidden Caves of sta oog in oog met de enige, echte King Kong. Meer snelheid? Vlieg door de dubbele schroeven in de zeven rollercoasters.  Speels genieten in het groen? Dat kan in de nieuwe zone Wondergarden! Een speeltuin met spectaculair klimgedeelte – de énige in de Benelux – en bijna 500m2 speelplezier. Je kan er zelfs samen met je gezin overnachten, voor nog meer plezier.

15. Zilvermeer

Deze zwemvijver met leuke glijbanen en speeltuin is een plezier om te vertoeven als het goed weer is. De peuterspeeltuin is geschikt voor de allerjongsten. Kleurige speeltoestellen stimuleren de fantasie van de kleintjes. Ouders kunnen hun kroost zelfs van op het terras van taverne “Glinstering aan het Zilvermeer” in de gaten houden. Water en zand zijn dé ingrediënten voor een middagje genieten op het strand. In de nieuwe zand- en waterspeelplaats kun je niet alleen zandkoekjes bakken. Op de zandspiralen, torens en watergeul raak je niet uitgespeeld! In de avonturenspeeltuin vind je de jeugd terug op en rond kabelbanen, levende bruggen, klimpalen, … De vijftien meter hoge buisglijbaan is letterlijk hét hoogtepunt van het Zilvermeer.

de kempen - unicorns & fairytales

16. Turfje in het Fluisterbos

Met Elfje Fien maak je een mooie en leuke wandeling door het bos terwijl ze een verhaal vertelt. Help jij de toverkrachten terug te vinden van de kabouter. Vorig jaar mochten bij in het bos van Essen, elfje Fien helpen. Je kan er hier meer over lezen.

17. Ga naar een Beleefboerderij

In en rond hun beleefruimte worden gezellige activiteiten georganiseerd (in het gezelschap van onze charmante ezels) waarbij kinderen en volwassenen steeds een bijzondere beleving kunnen ervaren. Ze hebben vier gezellige thema’s. Als je iets ‘gezelligs’ wilt beleven dan kan je bij hen terecht voor rustgevende ezelwandelingen, beleefpakketten en beleefroutes in de omgeving met prachtige erfgoedplekjes en natuurgebieden. Wil je ook ‘gezellig’ iets proeven, dan bieden we ze niet alleen in hun webshop maar ook in hun beleefruimte een ruim aanbod van streekproducten en proeverijen met confituur en siropen die zelf gemaakt worden. Je kan er ook terecht voor kinderkampen, taalcursussen en bijzondere workshops. En als je zin hebt om echt te onthaasten dan vind je cursussen rond assertiviteit, me-time en faalangst. Het uitgangspunt van de Beleefboerderij is steeds dat je gezellig kan genieten in alle rust samen met de ezels die zich nooit laten opjagen.

18. Bezoek het Plukhof

Pluk zelf je fruit in het Plukhof! Bessen, frambozen, aardbeien, … hangen er voor je klaar. Vul je emmertje en reken af bij opperplukker Els. Op het terras geniet je na van je succesvolle oogst, terwijl je nipt aan een biologisch fruitdrankje of een kruidenthee.

19. Hoeveijs smullen of picknicken?

Ga lekker ijs smullen op verschillende plekken in de kempen. Ook zijn er verschillende mogelijkheden om te picknicken. Ga samen met het gezin fietsen, leg een dekentje ergens op een leuke plek en ontspan.

20. Subtropisch zwemmen

Je kan in Sunparks genieten van een overdekt subtropisch zwembad. Dus ook bij slecht weer kan je genieten van zwemplezier in de Kempen. Ook kan je in het Sport- en Recreatiebad De Waterperels terecht. Iedereen blij! In Zwembad Den Uyt kan je niet alleen zwemmen, maar ook rondrijden op een paar inlineskates en een balletje in de ring proberen te gooien.

activiteiten in de zomervakantie - unicorns & fairytales

21. Keiheuvel

De keiheuvel in Balen is een plezier voor jong en oud. Tijdens het schooljaar kunnen scholen hier supertofoe uitstappen of verblijven boeken en kan je met je gezin ook leuke dingen komen doen. Je kan overnachten op de camping of hun sportverblijf.
 • een vernieuwde speeltuin;
 • een openlucht zwembad;
 • de kinderboerderij;
 • tal van sportmogelijkheden;
 • natuurlijk een hapje en een drankje;
 • ovenachten doe je in ons sportverblijf

22. Stadspark Lier

Het stadspark is een rustige plek in het centrum. Je kan er wandelen langs de vijver met witte voetgangersbruggen en genieten van een picknick op het grasveld. Je vindt hier vele bomen en struiken. In het stadspark is er een avontuurlijke speeltuin, een lig- en picknickweide met zonnetent.

23. Enclaveroute

Onlangs verscheen de vernieuwde Enclaveroute, een fietsroute van 55 km die het speciale grensgebied Baarle-Hertog en Baarle-Nassau in de kijker zet. Hierbij werden ook de kinderen niet vergeten; Voor hen is er een aparte route op kindermaat van 22,5 km met daarbij een superleuk opdrachtenboekje. Het bestaat uit een tiental opdrachten waarbij op het einde, de kinderen een zogenaamd diploma ‘Hulppostpode van Baarle’ ontvangen. Dit boekje maakt van deze fietstocht een echte belevenis voor kinderen. Voor echte fietsfanaten!

24. Schapentheater

Een leuke educatieve hoeve waar je kinderfeestjes, teambuildings en boerengolf kan spelen. Het Schapenhof is ook fier op het nieuwe concept dat je sinds 2013 enkel in de winter kan beleven op het Schapenhof: het Schapentheater.  Een spannend verhaal waar “Sjokoo en Pistolet ” centraal staan. Met de hulp van de VVV van Rijkevorsel werd een heus Figurentheater op poten gezet dat als titel “Sjokoo en Pistolet” meekreeg. Vanop een stro-tribune in de schapenstal kunnen 60 toeschouwers de lotgevallen aanschouwen van de 2 bekende rammen van het schapenhof, Boer Boer en juffrouw Porselein die een bezoekje wil brengen aan het Schapenhof. De voorstelling duurt 40 minuten en is uitermate geschikt voor kleuters en lagere schoolkinderen. U dient steeds te reserveren via de website voor uw gewenste voorkeursdata.Voor en na de voorstelling is er nog randanimatie voorzien op de boerderij.

25. De Liereman

Een unieke belevenis om de eerste stappen te zetten in de natuur. Er staan verschillende activiteiten op de planning, waaronder een blotevoetenpad en wandelingen.

lees ook: Barrevoetspad : superleuk blotevoetenpad in De Schorre

26. Kinderwandelroutes per gemeente

In elke gemeente (kijk maar eens op de VVV pagina’s) zijn er wandelroutes. Voor kinderen zijn er natuurlijk ook routes uitgestippeld.

27. Paardrijden

Zijn jullie ruiters? In de Kempen kan je zelf een trip uitstippelen langs het ruiternetwerk Taxandria en ruiternetwerk Campinia.Door het landelijke karakter en het vele groen is de grensstreek tussen de Kempen en Nederland geschikt om paard te rijden en te mennen.  Maneges, ruitervriendelijke logeeradressen en horecazaken maken van de regio bovendien een gedroomde bestemming voor een ruitervakantie.

28. Fietsroutes

Idem zoals de wandelroutes in de Kempen zijn er ook fietsroutes op maar voor kinderen. Stippel op voorhand een leuke route uit en zorg dat ook de kinderen een ontspanningsmomentje hebben aan een speeltuin bijvoorbeeld.

Limburg met kinderen- unicorns & fairytales

29. Een verjaardagsfeestje op de boerderij

Altijd al fan geweest van de boerenbuiten? Hou je verjaardagsfeestje dat eens op een boerderij in Bocholt. Dit bieden ze aan:

  • De kindjes verstoppen hun cadeautje in de hooiberg/stropakken doolhof, de jarige mag ze zoeken en openen (Als het gemakkelijker is, mag je de cadeautjes ook thuis laten)
  • Boerderijfilmpjes: 5 korte interactieve filmpjes om de boerderij voor te stellen. Maar pas op: kies het goede antwoord!
  • MEET AND GREET met de boerderijdieren: de knuffeldieren, voederen. Waan je een boer voor 1 dag! De nadruk ligt op ‘zelf doen’. Voel de zachte haren van een klein kalfje, ruik de voeders, kijk hoeveel een koe plast, hoor het spinnen van de poezen en beleef!
  • Melk een echte koe!
  • Onze lieve pony  Joske staat al te popelen…
  • Ritje met de quad wordt onvergetelijk (niet zelf rijden)
  • Kleine huifkartocht (met muziekinstallatie en verwarming)
  • Leuke binnen-boerenspellen: koe melken, mega Dr. BibberTractor, Leg ’n egg, …
  • Weidespellen
  • Eventueel frietjes + worst
  • De helpertjes krijgen een cool “Helper op de boerderij-diploma”!

30.  Speelpleintjestocht in Malle

Heb jij zin om een wandeling te maken? Maar hebben de kids zin om te spelen? Geen zorg, we stippelden een tocht uit langs enkele speelpleintjes in Westmalle. Zo kan jij je kilometers maken en kunnen de kids zich onderweg uitleven op de speeltuigen.Je wandelt 4 kilometer op verharde wegen zodat ook de baby en/of het loopfietsje mee kan.
Helemaal geweldig wordt het als je onderweg ook nog de puzzels oplost.

31. Binnen spelen!

Oei? Slecht weer? In De Ravotter vind je bijvoorbeeld maar liefst 700 m² aan speelterrein. Er is ook nog Mega Speelstad met 4.000 m² aan binnenspeelplezier. Zet je je allerkleinste liever in een wat overzichtelijker speeltuintje? In Kleuterstad Turnhout zitten ze goed.

PSSSST Ken je mijn boek al?

Heb je mijn boek SPEEL! nog niet in huis? OMG, snel, ga hem halen of bestellen. Met mijn boek gaan jouw kinderen weer kunnen spelen. Met out of toebox speelideetjes die je zowel buiten als binnen kunt doen, gericht op zoveel mogelijk zintuigelijke prikkels en net dat tikkeltjes educatief… want spelen is leren! Met printables, voorbeelden, extra speeltips en meer.

Hier vind je mijn boek SPEEL!

SPEEL! Nathalie De Martelaere - unicorns & fairytales

 

Pin it

Bewaar dit artikel over leuke activiteiten met kinderen in De Kempen op Pinterest

25 dingen te doen in de Kempen met kinderen - unicorns & fairytales

Weet jij al wat je wil gaan doen in de Kempen? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply