Unicorns & Fairytales
wandelingen voor kinderen - unicorns & fairytales
My life Op stap uitstappen uitstappen in openlucht

Zo pimp je die ‘saaie’ wandeling voor kinderen

Zijn jullie echte wandelaars en krijg je je kinderen niet zonder zeuren mee? Met deze ideetjes gaan je kinderen die wandeling niet meer saai vinden. Bovendien leren ze er nog iets van… Veel plezier! Want wandelen is gezond. En beetje bij beetje gaan ze dit super hard appreciëren en zelf voorstellen….

Leuke wandelingen voor kinderen

Ben je op zoek naar manieren om wandelingen voor kinderen leuker te maken? Dat kan op verschillende manieren! Tegenwoordig bieden ze op vele plekken toffe kinderwandelingen aan, met hier en daar een speurtocht of opdrachtenkaart. Ga je echter op vakantie, wil je even in de buurt wandelen of met wat andere vrienden en is het niet persé een wandeling gericht op kinderen, dan kan je het alsnog kidsproof maken. 

1.  BINGOOOO

Kinderen zijn altijd wel in voor een BINGO! Ik maakte enkele printables voor jou.  Je kan er natuurlijk altijd zelf maken ook. In mijn boek SPEEL! staan ook enkele ideetjes! 

DOWNLOAD: natuur BINGO

DOWNLOAD Herfst BINGO

wandelingen voor kinderen - unicorns & fairytales

2. Toverdrankjes maken 

Neem een flesje FIZZY poeder mee, een kommetje en wat azijn in een sprayflesje of druppeltellertje en als je merkt dat het even genoeg is geweest hou je een break. Je kan dan een toverbrouwsel maken. Laat je kinderen allerlei krachtige kruiden (lees: gras, takjes, blaadjes…) in het kommetje doen, stamp het wat fijn met een dikkere tak en laat ze een wens doen. Strooi er wat fizz poeder over en druppel er azijn op. Let op: indien je de inhoud in de natuur weggiet, zorg dan dat er geen glitters inzitten of gebruik bio afbreekbare glitters (maar liefst zonder…) 

sensory activiteiten Halloween - unicorns & fairytales

 

3. Filosoferen

Tijdens een wandeling kan je lekker filosoferen met je kinderen. Wat zouden bomen denken van ons? Wat als bomen zouden kunnen praten? Wat zouden ze dan zeggen? Kinderen hebben honderden vragen en het is ook leuk om ze zelf tot dieper nadenken aan te zetten. Meer info en printables kan je vinden in volgende artikels:

Tips om te gaan filosoferen met kinderen

4. Hup met die beentjes 

Wandelen met kinderen kan erg leuk worden door elkaar uit te dagen: sportieve oefeningen of even een race. Misschien wel om ter langste op 1 been staan enzovoort. 

5. Foto challenge 

Geef je kinderen een camera (wij hebben een Vtech Kidizoom fotocamera) en laat ze onderweg een foto challenge doen. Dit deed ik met mijn klasgroep op zeeklassen en het was mega leuk! Ideaal dus om de challenge ook aan zeurende tieners of kinderen te geven. Wedden dat het wandelen met kinderen veel leuker en interessanter gaat maken? Ik heb er eentje gemaakt voor in een bosrijke omgeving en eentje als je aan zee bent. Je kan ze beiden gratis downloaden…

DOWNLOAD foto challenge

 

 

6. Specifieke wandelingen voor kinderen

Uiteraard zijn er vele wandelingen voor kinderen te vinden in allerlei gemeentes. Zoek dat op of kijk eens bij UIT MET VLIEG. 

Lees ook: Kindvriendelijke wandelingen in Antwerpen

7. Ik zie ik zie wat jij niet ziet 

Wandelen met kinderen… soms moet je ze gewoon even lekker afleiden of eens de omgeving laten scannen om te laten zien hoe mooi de natuur is. Speel eens IK ZIE IK ZIE WAT JIJ NIET ZIET. Misschien merk je zelf ook wel dingen op die je eerst niet gezien zou hebben… 

8. Schatten verzamelen 

Tijdens de wandelingen met kinderen kan je hen een doosje, zakje of eierdoosje laten meenemen (met dat eierdoosje kan je schatten verzamelen: Herfstschatten zoeken in het bos en een schatkist maken.

Nadien kan je er enorm veel leuks mee knutselen. Kijk maar eens naar de activiteiten in mijn boek SPEEL! of in de volgende artikels: 

Natuurkroon, armband en masker maken

Knutselen met natuurlijke materialen in thema herfst

Knutselen met herfstbladeren (en natuurlijk eerst een wandeling maken)

20x Leuke activiteiten met zand en knutselen met strandvondsten

 

Je kan ook deze leuke printables downloaden en samen met je kinderen een kunstwerk maken OF zelfs ontdekken dat ze ook kleur afgeven. 

DOWNLOAD Mijn natuur kunstwerk & kleuren

wandelen met kinderen - unicorns & fairytales wandelen met kinderen - unicorns & fairytales

 

9. Als een echte onderzoeker 

Geef je kinderen een vergrootglas, verrekijker en loep mee. Eventueel kan je ook zoekkaarten meegeven zodat ze bepaalde planten en dieren herkennen. Zoals echte onderzoekers kunnen ze dan op zoek gaan naar diertjes. 

bosactiviteiten kinderen week van het bos - unicorns & fairytales

10. Schatstokken 

Een activiteit uit mijn boek SPEEL! : zoek een stevige tak en neem van thuis rekkers mee. Bind rond die tak rekkers en elke keer kinderen iets leuks zien (een mooi blaadje, een veertje, een bloem…) dan kunnen ze dit ertussen steken. Nadien kunnen ze ook een toverstok maken als ze willen… Alles is mogelijk! 

een natuurlijke toverstaf maken - unicorns & fairytales

 

Activiteiten uit mijn boek SPEEL!

Heb je mijn boek SPEEL! nog niet in huis? OMG, snel, ga hem halen of bestellen. Met mijn boek gaan jouw kinderen weer lekker veel kunnen spelen. Met out of the box speelideetjes die je zowel buiten als binnen kunt doen, gericht op zoveel mogelijk zintuigelijke prikkels en net dat tikkeltjes educatief… want spelen is leren! Met printables, voorbeelden, extra speeltips en meer. Ook om tijdens of na je wandelingen te doen! 

Hier vind je mijn boek SPEEL! 

SPEEL! Nathalie De Martelaere - unicorns & fairytales

 

Wandelen met kinderen wordt eens zo leuk! Welke tips neem jij zeker mee? 

X0X0 Nathalie 

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply