Unicorns & Fairytales
kinderactiviteiten in Koksijde en omstreken - unicorns & fairytales
moederschap My life Personal

Maar hé, het is oké om niet elke dag even actief te zijn…

Ik bén een heel onzeker persoon, ik leg de lat mijlenver omhoog voor mezelf en ik vind steeds dat ik méér moet doen. Niet helemaal oké. Want tegen anderen kan ik wel zeggen: het is oké. Maar voor mezelf niet. Maar laatste kreeg ik uit alle hoeken van vriendenkringen en social media schouderklopjes. Want mijn kinderen zouden de grootste gelukzakken zijn met zo’n moeder als ik en zo’n leuke activiteiten thuis en daarbuiten. Toch even tijd voor wat rechtzettingen en schouderklopjes naar anderen toe ook…

Hé, het is oké om…

…niet elke dag een nieuwe activiteit te plannen

Ik ben tijdens de corona periode begonnen ben aan een reeks op Instagram (die je nu nog steeds kan vinden onder drie highlights ondertussen: activity kids) en ondertussen staan er al meer dan 250 activiteiten of tips op. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik voortdurend heel der dagen in de weer ben. Ja, ik doe wel veel met de kinderen en ik knutsel zelf graag, maar ik heb bijvoorbeeld een kleine hekel aan langer dan een kwartier een gezelschapsspelletje spelen… Daar is de papa dan weer veel beter in. Soms kan het ook wel eens zijn dat ze gewoon een hele dag met hun auto’s spelen of dat we een vriendje laten komen spelen. Ik ben heus niet 24 op 24 bezig met hen, dat hoeft ook helemaal niet. Kinderen leren ook veel uit NIETS DOEN… zich vervelen.

…niet elke dag te poetsen

Elke dag zorgen kinderen voor rommel. Sowieso. Dat kan je niet vermijden. Toch zijn de kamers en onze woonkamer meestal opgeruimd en gestofzuigd. Zeker na de vele activiteiten. Maar met nat poetsen, dat schiet wel eens over. En onze garage is dé dumpplaats bij uitstek als er te veel rommel niet weggeraakt. Mijn ouders trekken hun haren soms wel eens uit denk ik. Bij hen is alles netjes. Maar hey, ik bak en knutsel met de kids, dat is ook al iets hé. Ik kan het niet allemaal. Soms moet je keuzes maken zeker haha.

…even de andere kant op te kijken als ze met vuile voeten en water binnenkomen

Bedenk je zelf even of het belangrijker is voor jou als je kinderen ontdekken, ontwikkelen en fantaseren, of dat je een mega proper huis hebt waar ze niet binnen mogen als ze vuil zijn. Als ze voortdurend op de tippen van hun tenen moeten lopen omdat jij niet wil dat ze iets vuil maken dan is dat ook niet fijn. Of dat jij niet met speeldeeg wil spelen omdat de kleurtjes anders door elkaar raken of op de grond belanden. Laat het een beetje los en beslis om ofwel de vloer heel goed te beschermen, maak duidelijke afspraken en poets samen alles op, samen met de kinderen?

lees ook: Hoe begin je aan sensopatisch spelen? Enkele tips!

… ook aan jezelf te denken

Ik maak er geen geheimen van dat ik ook wel eens graag op mezelf ben, hoe graag ik iedereen rondom mij ook zie. Wanneer ze eens een tripje maken met oma en opa of er gaan slapen, ben ik stiekem (of allez, net zo stiekem) blij dat ik even FREE-time heb hahaha. Even doen wat ik wil. We zijn natuurlijk ook maar mensen. Iedereen moet eens even kunnen bijtanken. Ik heb dat nodig.

WONDR Experience Amsterdam - unicorns & fairytales

… om alle stoppen te verliezen

Kinderen zijn kei egoïstische wezens als ze klein zijn. Daar kunnen ze zelf niets aan doen, zo werkt die ontwikkeling nu eenmaal. Ze kunnen dus behoorlijk vervelend doen als ze niet meteen antwoord krijgen of hun zin niet krijgen. Ik blijf tegenwoordig (ook dankzij het lezen van allerlei boeken en studies) vrij rustig, maar af en toe verlies ik mijn stoppen ook wel eens. Belangrijk is dan wel dat je nadien praat met je kinderen (vind ik). Emoties mogen er zijn en dat mogen jouw kinderen gerust ook zien. Ze verdienen wel een uitleg waarom je zo deed. En… ze gaan jou nog altijd graag zien hoor.

lees ook: Toen verloor ik mijn geduld maar was ik wel héél consequent

… om eens 4 keer per week pasta te eten

Ahum… ik heb een jongste telg die dol is op pasta. Niet normaal. Toen we een weekje naar Koksijde gingen, brachten we ook wel eens bezoekjes aan restaurants. En wat wou hij … je raadt het al. Pasta. We gaven hem gewoon zijn zin. De week nadien was het even afkicken en zorgden we ervoor dat het menu gevarieerder was natuurlijk. Maar hey… het is vakantie hé 😉

… om toch te zwichten voor dat luidruchtig speelgoedje

Ik ben enorm fan van OPEN ENDED PLAY: kinderen kunnen met dit speelgoed fantaseren en het spel kan telkens anders zijn. Je hebt mensen die luidruchtig, gekleurd en plastic speelgoed vermijden. Ik ben absoluut géén fan van die goedkope rommel van bepaalde winkels en ik vermijd het als de pest. Dat gaat toch maar stuk na één keer spelen of zit al stuk in de doos. Ook ben ik al enkele jaren ambassadrice van VTech speelgoed. Dat gaat NIET stuk, gewoonweg NIET, dus dat is dan ook duurzaam. Maar wanneer ze dolblij zijn met een stom ding dat ze draaiden uit zo’n bak met ballen… dan denk ik… oké, let it go…. voor ene keer dan? Vooral oma is gevoelig aan die blikken van de kinderen die smeken om uit zo’n bak te draaien hahaha.

… om je kinderen teleur te stellen

We leven in een maatschappij waar ouders hun kinderen kost wat kost willen beschermen tegen de grote boze wereld. Ik ook. Ik besef dat enorm. Toch is het niet erg dat kinderen leren omgaan met falen en tegenslagen. Kinderen die nooit hebben leren omgaan met tegenslag, gaan erg faalangstig worden. Ze leren dan niet doorzetten en weten zich niet te behelpen. Dus … geef niet altijd toe en laat ze maar eens fouten maken. Niet erg…

 

En nog zoveel meer…

Er is nog ontzettend veel wat ik aan dit lijstje zou kunnen toevoegen. Soms moet je mild zijn voor jezelf. Als je je beste zelf bent voor je kinderen, dan is het oké… Besef je dat je bijvoorbeeld iets doet wat niet fijn is? Doe er dan iets aan… Het is nooit te laat om iets anders te doen. Maar voor nu… is het oké…

 

Wat zou jij aan het lijstje toevoegen? Hé, het is oké om…

 

XOXO Nathalie

 

 

 

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply