Unicorns & Fairytales
spelenderwijs rekenen - unicorns & fairytales
Educatief Educatieve tips Onderwijs

Spelenderwijs rekenen met kinderen, zonder blaadjes: enkele tips

Ik schreef al enkele artikels over spelenderwijs rekenen met kinderen. Die vind je ook in dit artikel terug. Ik geef graag nog wat meer tips. Er zijn er zo oneindig veel, maar soms moet je er even op gewezen worden. Eigenlijk leren je kinderen voortdurend: door te spelen, te luisteren, bezig te zijn met opdrachten en in interactie met anderen. Ik geef je graag enkele tips om samen met je kinderen aan de slag te gaan met getallen en cijfers ūüėČ

Spelenderwijs rekenen zonder werkblaadjes

Hoe begin je nu met spelenderwijs rekenen? Wel, heel eenvoudig: door veel te verwoorden en te doen. Dagelijkse gebeurtenissen dagen al uit tot rekenen. Alles heeft een vorm, een grootte, een kleur, een lengte, een gewicht. Kijk rond je en heel de wereld is wiskundig. Je hoeft helemaal niet te wachten tot je kinderen rekenblaadjes krijgen en je hoeft ook helemaal geen blaadjes te geven om te leren rekenen. Het is erg leuk om spelenderwijs te rekenen. 

10 tips om op een leuke manier te rekenen

1. Veel verwoorden

Kinderen leren de juiste woordenschat en begrippen door veel te luisteren. Verwoord veel en stel vragen aan je kinderen. Met hoeveel zitten we aan tafel? Hoeveel jongens? Hoeveel meisjes? Hoeveel aardappelen willen ze eten? Wie heeft meer? Minder? Wie is groter? Welke vormen zien ze? Tel wanneer je aardappels op hun bordje schept of hen iets geeft. Zo kunnen ze al gewoon worden aan bepaalde termen. Plus en min, meer en minder, kleiner, groter enz… Niet alleen goed voor rekenen maar ook voor hun woordenschat.¬†

spelenderwijs rekenen - unicorns & fairytales

2. Laat je kinderen mee koken en hoeveelheden meten

Vanaf het kon lieten we onze kinderen mee helpen in de keuken. Vooral gemakkelijke dessertjes en gerechtjes maken. Zo maken ze ook kennis met hoeveelheden. Ze zien jou iets in de maatbeker gieten en afmeten, of afwegen. Laat hen aflezen hoeveel, als ze al cijfers kunnen lezen bijvoorbeeld. Zo leren ze al meer over gewichten en inhoudsmaten. Wederom: veel verwoorden!

lees ook:¬†Activiteiten thuis en in de klas rond het thema ‚Äėlichaam‚Äô.

3. Experimenteren

Ik laat hen veel experimenteren. Met meetlinten, meetlatten, stokken, maatbekers en meer. Ook leuk is om kinderen te laten experimenteren met een weegschaal. Je kan hen blokken geven om te tellen. Ik ben erg fan van sensory tables. 

lees ook: DIY | Sensory Bags maken om te spelen, tellen en schrijven

 

4. Hoeveelheden leggen met dagelijkse voorwerpen

Spelenderwijs rekenen is vooral bezig zijn. Je kan met dagelijkse voorwerpen rekenen: tel het aantal kastanjes die je bent gaan rapen. Doe er weg. Hoeveel heb je nu? Verdeel eerlijk appels, koekjes, stokjes, blokjes, … onder een aantal mensen of knuffels. Laat hen optellen, aftrekken, van groot naar klein leggen enz… Je hebt er helemaal geen werkblaadjes voor nodig. Zo visualiseer je alles en maak je het √©cht.¬†

lees ook: Leren tellen? Leuke speelse teloefeningen in de herfst met (natuurlijke) materialen

spelenderwijs rekenen - unicorns & fairytales

5. Rekenen met kaartjes, op een schrijfbord of magnetische letters 

Wil je toch iets van neerslag? Werk dan eens met een krijtbord of whiteboard. Dat stimuleert. Of werk met kaartjes waar sommen opstaan. Je hebt bij de educatieve webshop SPADT leuke magnetische letters en cijfers, ook cijfers voor de lichtbak, stempels en meer! Zeker de moeite om daar eens een kijkje te nemen. 

6. Overal vormen zien

Kijk om je heen en de wereld bestaat uit vormen. Waar zien ze rechthoeken, cirkels, ovalen enz… Laat hen wijzen naar verschillende vormen, experimenteren (tangram bijvoorbeeld). Spelen met schaduwen is ook heel leuk. Zo merken ze dan licht op een bepaalde manier invalt en wanneer het voorwerp ergens staat, het een schaduw heeft. Spelenderwijs rekenen is niet alleen bezig zijn met getallen, maar met alle aspecten van wiskunde.¬†

Kijk voor educatief spel op mijn instagram feed OUT OF THE BOX PLAY

7. Gezelschapsspelletjes spelen

Wanneer je met je kind bepaalde gezelschapsspelletjes speelt, leren ze ook heel veel. Vaak moeten ze een aantal vakjes vooruit of krijgen ze bepaalde punten. Wij spelen erg graag de gezelschapsspelletjes van HABA, die zijn meestal erg leerrijk en toegankelijk voor iedereen! Ook andere leuke educatieve spellen vind je onder andere bij SPADT! 

lees ook:¬†Snelheid en geduld met ‚ÄúBlus de Brand‚ÄĚ en ‚ÄúSlakkenrace‚ÄĚ van HABA

8. Meten is weten

Hoe groot is iets? Hoeveel kan erin? Laat kinderen hoeveelheden meten met een bepaalde maat. Wat is groter, kleiner? Wat is smaller. Laat hen dezelfde hoeveelheden in andere vormen schenken. Wat gebeurt er? 

9. Educatieve materialen 

Het is altijd leuk om enkele educatieve materialen en educatief speelgoed in huis te hebben om aan de slag te gaan met spelenderwijs rekenen. En in de klas natuurlijk. Hoe meer mogelijkheden tot ontdekken en doen, hoe beter. Het hoeft niet steeds veel geld te kosten hoor. Maar wil je toch investeren, dan kan je eens naar SPADT gaan zien. Spelenderwijs rekenen met een lichtbak bijvoorbeeld, of met hoeveelheden. Je vindt er verschillende leerrijke materialen. 

 

 

10. Boeken gebruiken

Er zijn ontzettend veel leuke prentenboeken die het spelenderwijs rekenen stimuleren. Wij hebben een aantal toppers. Het moeten natuurlijk niet altijd boeken zijn waar ze het specifiek hebben over rekenen en hoeveelheden of vormen. Je kan op een prent genoeg aanduiden, tellen en vragen stellen over grootte, vorm enz…AANRADER:

Zoek en vind: een boek vol cijfers 

Dit boek is een topper hier bij ons thuis. Het begint makkelijk, met 1 ding zoeken op een prent, maar wordt steeds moeilijker. Het leuke aan dit zoekboek is dat er verschillende opdrachten zijn, enorm mooie prenten gebruikt worden en je zelf nog veel opdrachten bij kunt fantaseren. Dit is écht een aanrader! 

Je kan het zoekboek hier vinden

lees ook: Tips om letters, cijfers en kleuren te oefenen

 

Hoe organiseer jij spelenderwijs rekenen? 

XOXO Nathalie 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply