Unicorns & Fairytales
cijfers en letters oefenen - unicorns & fairytales
Boeken Kleuter Onderwijs Ontwikkeling Spelen Zoekboeken & aanwijsboeken

Tips om letters, cijfers en kleuren te oefenen

Het is de jaarlijkse boekenbeurs momenteel en daar vind je dus ongelooflijk veel boeken. Duh. Wanneer ik er kom zie ik de bomen door het bos niet meer. Ik zou ze gewoon allemaal willen hebben. Maar goed, dat kan dus niet. Indien je nog zoekt naar leuke boeken om cijfers, kleuren en letters te oefenen dan kan ik deze boeken aanraden…

Letters en cijfers

Je kan op vele manieren cijfers en letters oefenen. Vanaf het moment dat je kind hier interesse in toont. Je mag best trots zijn als je kind al kan tellen tot 20 bijvoorbeeld maar realiseer je dat dit ook een soort versje kan zijn. Net zoals een naam schrijven. Echt de cijfers beheersen en inzicht te hebben in de hoeveelheid is nog een ander verhaal. Daarom is het ook altijd interessant om aan het cijfer de hoeveelheid visueel te koppelen. Ik heb het al eerder gezegd geloof ik maar Vince toont enorm veel interessen in cijfers, letters en kleuren en daarom zijn wij er dan ook veel mee bezig. Ik vertel je graag hoe wij dit oefenen.

lees ook: tellen, kleuren en motoriek oefenen

educatieve posters - unicorns & fairytales

Cijfers en letters oefenen

✐ We lieten vaak de naam van Vince zien en laten hem de letters van zijn naam herkennen in andere woorden of zinnen
✐ Als hij vraagt welke letter het is dan vertellen we het + zeggen altijd bijvoorbeeld : de V van Vince, de P van Paard, …
✐ We laten Vince tellen op zijn vingers en ook bepaalde hoeveelheden. Bijvoorbeeld: met hoeveel zitten we aan tafel?
✐ Je kan de letters en cijfers laten kleien, laten voelen, schrijven in het zand, verven, in de lucht laten schrijven enz…
✐ Memory met cijfers of getallen of andere spelletjes
✐ Steeds bepaalde dingen laten tellen of letters laten ontdekken in woorden, posters, reclame, in boekjes enz…
✐ Wij hebben van Groovy Magnets magnetische letters waarmee we woorden kunnen vormen en magnetische cijfers
✐ Tijdens een spelletje de ogen van de dobbelstenen laten tellen
✐ Tijdens een gezelschapsspel het aantal zetten vooruit luidop laten tellen

lees ook: Op een leuke manier leren tellen

 

Eigenlijk anticiperen we voortdurend. Heel de dag door stellen we wel eens de vraag:  “hoeveel zijn dat er?” of “Welke letter zie je nu?” Hij vindt dit geweldig.

 

educatieve posters - unicorns & fairytales

Kleuren oefenen

✐ Tijdens het kleien of andere activiteiten steeds de kleuren benoemen
✐ Je geeft iets en in plaats van te zeggen: “hier is de bal” zeg je: “hier is de rode bal”
✐ Je kan enkele gekleurde potjes zetten en allemaal gekleurde objecten laten sorteren. Dat kan vanalles zijn; propjes papier, lego blokjes,  speelmaïs, viltballetjes enz…
✐ Een spelletje spelen: bijvoorbeeld: ik zie ik zie, noem 5 rode dingen in huis, … laat je fantasie werken

Ik merk dat ze het heel snel leren. Vince kent bijna alle voor de hand liggende kleuren. Door de kleuren steeds te benoemen gaan ze snel de link leggen.

 

Enkele leuke boeken

Uiteraard hebben we in onze grote verzameling boeken wel enkele exemplaren die bijdragen tot het oefenen van cijfers en letters. We hebben er weer enkele nieuwe. Kijk je even mee?

Lees ook: spelen en leren met play-doh

De letterkabouters

cijfers en letters oefenen - unicorns & fairytales

De letterkabouters. Leuk boek geschreven door Emy Geyskens en Juliëtte Rosenkamp, met tekeningen van Emilie Timmermans (uitgeverij Bakermat) Op elke pagina van dit boek staat een verhaaltje waar allerlei woorden in voorkomen met de letters van het alfabet. Voor elke dag een verhaaltje? Je kan eigenlijk naar hartenlust experimenteren met dit boekje. Of begin je met de letter van de naam van je kind, hun broer of zus, mama, papa?

De kleurenkabouters

cijfers en letters oefenen - unicorns & fairytales

Net zoals de letterkabouters behandelt dit boek, de kleurenkabouters,  een kleur per pagina. Er staat een leuke gekleurde tekening en allemaal voorwerpen die deze kleur hebben. Nadien kan je dan hetzelfde doen: verzamel allemaal voorwerpen met dezelfde kleur. Of neem enkele gekleurde papieren en ga op zoek in reclameblaadjes en tijdschriften naar dingen die dezelfde kleur hebben.

 

Pinterest is your best friend! Zoek eens op ‘kleuren oefenen’, ‘cijfers oefenen’ of ‘letters oefenen’. Je gaat verbaasd zijn op hoeveel verschillende manieren je kan oefenen.

 

Tel je mee met Spiekpietjes

cijfers en letters oefenen - unicorns & fairytales

De Spiekpietjes, heel populair tegenwoordig en helemaal leuk tijdens de Sintperiode. Helemaal in thema dus dit boek, ‘Tel je mee met Spiekpietje‘. Je kan meetellen op een hele leuke eenvoudige manier. Wat zit er allemaal in de zak van de Sint en hoeveel chocolade letters zie je?

 

Nijntjes eerste telboek – engels- nederlands

cijfers en letters oefenen - unicorns & fairytales

Nijntjes eerste telboek! Voor de fans van Nijntje is dit boek zeker een meerwaarde. Op een heel eenvoudige manier tellen! 1 Nijntje, 2 peren enzovoort. Simpel maar leuk en herkenbaar voor de allerkleinsten. Bovendien leren ze ook de Engelse benaming.

 

Cijfers en letters oefenen? Doen jullie dat? Of de kleuren? En hoe? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Nina
    9 november 2017 at 21:20

    Het boek de letterkabouters ga ik aanschaffen. Merci voor de tip!

Leave a Reply