Unicorns & Fairytales
kleuren oefenen - unicorns & fairytales
cadeautips creatief Ontwikkeling Sensopatisch speelgoed Spelen

Tellen, kleuren en motoriek oefenen bij kinderen

Er zijn allerlei manieren om samen met je kind spelenderwijs te tellen, kleuren oefenen en de motoriek te oefenen. Het is niet dat ik het persé wil aanbieden maar ik speel in op de interesses van Vince en Lex. Het zou jammer zijn om er niets mee te doen. Vaak doe je het onbewust.

Kleuren oefenen

Kleuren oefenen is niet zo moeilijk. Overal rondom je heen zijn kleuren. Al heel snel kende Vince de kleuren. Lex is er nu ook mee bezig. Elk kind doet dit op zijn tempo. Ook op school worden de dagen van de week aangeduid met kleuren. Vaak vraag ik welke kleur iets is en als baby gaf ik blokjes en zei ik welke kleur dat was. Moet dat echt? Neen natuurlijk niet. Het hangt ook af van de interesses van de kinderen. Vince was nogal snel geïnteresseerd in deze dingen. Bij Lex komt het later. Vince kon dan bijvoorbeeld nog niet zo goed met een loopfiets overweg, terwijl andere kinderen van zijn leeftijd dit beter konden.

Kleuren mondeling oefenen

De kleuren oefenen we steeds spelenderwijs. Toen hij klein was vermeldde ik de kleur steeds bij het blokje dat ik aangaf. Of we lazen een boekje en ik zei bijvoorbeeld: “Oh, wat een mooie gele bal”. Met het speelgoed kan je vele kanten uit. Eigenlijk kan je bij alles vragen welke kleur het is. Overdrijf ook weer niet. We hebben nu een leuk boekje waarin we ook de kleuren oefenen. Evenals vormen en aantallen.

De stempelstiften van SES Creative.

Kleuren oefenen met loose parts

Ook met de sensory table kan je veel kanten uit. Ik maakte net met een eierdoos een leuke activiteit. We hebben van Grapat leuke items die heel goed ingezet kunnen worden om de kleuren te oefenen en het creatief spelen te stimuleren. Ik deed ze in onze ontdektafel en maakte van een eierdoos een hulpmiddel om kleuren te oefenen. Dat was best leuk.

kleuren oefenen - unicorns & fairytales

kleuren oefenen met Grapat - unicorns & fairytales

Tellen & cijfers

Vince had al snel interesse in ‘tellen’. Alles wat hij zag wou hij tellen.  Ook in boekjes. Ik laat hem tijdens het voorlezen soms ook het aantal bloemetjes, vogeltjes of andere objecten tellen. Zo kan hij ook de hoeveelheid zien. Soms vraagt hij ook welk cijfer het is, wanneer hij cijfers ziet staan. Ik zeg hem welk cijfer het is en laat het aan hem zien met mijn vingers. Hij heeft er echt plezier in en dat is fijn. Zolang hij er zelf naar vraagt vind ik het allemaal geen probleem.

Ook vraagt hij dan “hoeveel” het is. Dat is goed want vaak kunnen kinderen al tellen tot 10 of 20 maar beseffen ze eigenlijk niet wat ze aan het doen zijn. Het is zoals een versje opzeggen, zeg maar.

Tellen kan je op vele manieren oefenen en van alles kan je een spelletje maken;

 • Op prenten het aantal objecten tellen
 • Laten tellen op de vingers, je kan ook vragen hoeveel één vinger en nog één vinger is
 • Visualiseer aantallen. Tijdens een spel met 3 beurten hou ik 3 vingers omhoog en doe ik een vinger weg na een beurt die om is
 • Je hebt van Play-Doh nu ook een spelen en leren reeks. Een van de onderwerpen is cijfers en tellen.
 • Hubelino getallen leren is ook een leuke!
 • Trappen tellen
 • Je hebt ook leuke boekjes over cijfers, tellen, …
 • Leuke leerspelletjes
 • Auto’s tellen, dieren tellen die in de wei staan enzovoort…

Hubelino getallen leren

kleuren oefenen - unicorns & fairytales

Boekje van Roger Priddy

Motoriek

Ook (fijne) motoriek oefenen kan je op 1001 manieren. Ik bied dingen aan die bijdragen tot een goede ontwikkeling van de motoriek maar vaak doe je die dingen al onbewust. Zoals een goede pengreep, werken met fijne materialen enz… Spelenderwijs  oefenen is heel leuk 🙂 Er bestaan vele leuke producten.

kleuren oefenen - unicorns & fairytales

Strijkparels van SES Creative. Goed voor de fijne motoriek.

kleuren oefenen - unicorns & fairytales

Stempels van Ses Creative: goed voor de motoriek, pengreep en kleurbegrip

Met did popje van Play-Doh kon Vince haar laten groeien en nadien knippen. Het knippen leren de kleuters in de eerste kleuterklas en is goed voor oog-hand coördinatie en wederom motoriek.

 

Handige artikels

sensopatisch spelen

De fijne motoriek stimuleren bij kinderen

Speelgoed dat de motoriek, inzicht en zintuigen stimuleert

 

Pin it

Vind je dit artikel interessant? Leuk idee? Pin het op Pinterest please.

kleuren oefenen, getallen oefenen en motoriek - unicorns & fairytales

 

Hoe doen jullie dat? Kleuren oefenen, cijfers en letters oefenen?

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply