Unicorns & Fairytales
PlanToys kromkommer- unicorns & fairytales
duurzaam kopen duurzaam speelgoed Duurzaamheid My life

Niemand is perfect, ook groenten niet! Check kromkommer…

Wie een beetje goed nadenkt beseft dat de groenten en fruit die in de winkel te verkrijgen zijn te perfect zijn. Waar zijn die rare kwieten? Nou, die komen er gewoon niet in. Hoe kan dat nou? Blijkbaar zijn er een aantal normen qua uitzicht voor ze in de schabben terecht komen. Hoe oppervlakkig is dat ? Kromkommer gaat deze voedselverspilling te lijf en bracht ‘kromkommer’ tot leven.

Kromkommer?

Kromkommer wil de mensen iets duidelijk maken en het leven redden van de kromme groenten en fruit die anders weggegooid zouden worden. Er wordt wereldwijd zo’n 30% van ons eten verspild, terwijl er veel plekken in de wereld zijn waar mensen honger hebben. Groente en fruit maakt een groot deel uit van deze verspilling. Ze belanden op de afvalberg, in het veevoer of worden omgezet tot biogas. Ze worden verspild omdat ze niet op tijd bij de consument of producent terecht komen of omdat ze niet perfect rond of recht zijn. Maar ook bij de ons thuis verdwijnt groente en fruit in de prullenbak.

FAO Infographic FoodWaste en - Niemand is perfect, ook groenten niet! Check kromkommer...

Kromme groenten en fruit

Groente en fruit die niet op ons bord belanden door ‘looks’ of overproductie noemen wij kromme groente*, aldus Kromkommer.  Krom omdat ze soms fysiek krom zijn, maar vooral krom omdat we deze lekkere, mooie producten verspillen terwijl er met de smaak niets mis is. Kromkommer zet zich in om de verspilling van kromme groente en fruit tegen te gaan en mensen anders te laten kijken naar de kwaliteit van groente en fruit.

*Veel mensen vragen ons hoeveel kromme groente er niet op ons bord belanden. Goede vraag! Er zijn weinig onderzoeken die dit goed in kaart hebben gebracht. Deze studie van FAO gaat uit van 20%. Wij hebben de afgelopen jaren veel telers gesproken en schatten dat het in NL gemiddeld rond de 10% ligt. Er bestaan grote verschillen tussen producten en telers onderling. Bij  bijvoorbeeld kasgroente zoals paprika en tomaat ligt het rond de 5%, terwijl je bij vollegrondgroente als wortel en pastinaak soms wel over 30% praat. Verder onderzoek is wat ons betreft dan ook noodzakelijk. Het in kaart brengen van verspilling is tenslotte de eerste stap op weg naar een oplossing.

2EDF7E75 C772 4903 8A41 22CB98B878BC 694x1024 - Niemand is perfect, ook groenten niet! Check kromkommer...

Missie, pijlers en kernwaarden van Kromkommer

Hun missie is het redden van al het kromme groente en fruit dat anders niet op ons bord zou belanden. Om de verspilling écht op te lossen, moet ook gewerkt worden aan een betere keten.
Kromkommer gelooft in een voedselketen die genoeg, gezond, lekker, eerlijk en duurzaam voedsel maakt voor iedereen. Waarin met transparantie, respect en vertrouwen voor elkaar en de wereld wordt samengewerkt. Ze hebben vier pijlers geformuleerd die volgens ons onderdeel zijn van die betere voedselketen. Zij vormen de basis van al onze activiteiten.

 

campaignText 550209d95480d030436eab85e3d1042c - Niemand is perfect, ook groenten niet! Check kromkommer...

Plantoys doet mee

Krom speelgoed
Het kromme groente en fruit speelgoed kun je online bestellen bij De Kleine Zebra en nog vele andere webshops die ook het merk PlanToys verkopen. Zo leren kinderen al spelend dat ook groenten en fruit niet perfect hoeven te zijn van vorm.

A1B06EFA 7C7D 417C 98C1 CEF5CDAAA571 768x1024 - Niemand is perfect, ook groenten niet! Check kromkommer...

 

Soep van kromme groenten

De soep van Kromkommer wordt gemaakt van groenten die afgekeurd zijn om twee redenen: of ze zijn niet mooi genoeg, of het is letterlijk “overschot” door overproductie.De verschillende beschikbare smaken zijn allemaal vegetarisch/vegan en zonder kunstmatige toevoegingen, gluten of lactose. Verkooppunten: te koop bij allerlei kleinschalige en lokale winkels en online. Check de verkooppunten hier!

[bol_product_links block_id=”bol_5cd0129005497_selected-products” products=”9200000098665613″ name=”kromkommer soep” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Initiatieven in België

Ook in België zijn er allerlei initiatieven (maar nog niet genoeg) om deze kromme groenten en fruit te verwerken en niet te verspillen. Zo heb je refruit.be  en de buitenbeentjes bij Albert Heijn.

lees ook: Tips om duurzaam te kiezen voor transport

 

Wat vinden jullie van dit initiatief? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply