Unicorns & Fairytales
duurzaam vervoer - unicornis & fairytales
Duurzaam leven Duurzaamheid klimaatacties die werken My life Travel

Tips om duurzaam te kiezen voor transport

Sinds ik enkele maanden geleden besloot om me meer te informeren over die hele klimaatkwestie wist ik niet dat ik eigenlijk gewoon van niets wist. Geen plastic zakjes meer kopen gaat heus niet voorkomen dat onze planeet opwarmt tot een gevaarlijk punt. Het is een klein iets van een groter geheel waarvan we ons soms niet bewust zijn. Het is dan ook moeilijk om te tijd terug te draaien. We kunnen er alleen voor zorgen dat het niet erger wordt. Maar alle kleine beetjes helpen, al zouden we nog veel meer kunnen doen. De keuze van verplaatsing bijvoorbeeld. Duurzaam vervoer kiezen is dus een must.

Onze grootste boosdoener

Duurzaam vervoer kiezen is echt wel belangrijk. Wist je dat transport 20 tot 25 procent van de klimaatafdruk van de gemiddelde Vlaming bepaalt? De fossiele brandstoffen zijn de grote boosdoeners. Jammer genoeg beseffen we dat vaak niet. Er zijn echter wel oplossingen aan het komen maar ze zijn vaak nog niet populair genoeg, of niet ‘makkelijk’ genoeg in de ogen van de mensen. Of duur… Ik geef eerlijk toe dat wij ook nog te veel de auto nemen en ook wel eens met het vliegtuig op vakantie gaan. Maar ik ben me er nu wél bewuster van en dat is sowieso stap 1. Stap 2 is er dan iets aan doen. Zo ben ik momenteel bezig met het zoeken naar een andere leverancier (enkel groene stroom), aan het onderzoeken hoe ik een CO2 compensatie kan geven als ik eens vlieg (want zoveel gaan we niet op vakantie met de vlieger) en wil ik eigenlijk gaan voor een elektrische wagen…

18A39F04 85C7 4C0C 87D1 CB284EA1B094 768x1024 - Tips om duurzaam te kiezen voor transport

Elektrisch vervoer

Dankzij een veel grotere efficiëntie van elektrische motoren bij vervoersmiddelen is er niet zo gek veel extra elektriciteit nodig om iedereen elektrisch te laten rijden. Wie in België elektrisch rijdt, zorgt alles samen voor 66 tot 80 procent minder uitstoot ten opzichte van een vergelijkbare fossiele versie. Wie in Nederland elektrisch rijdt, zorgt voor 33 tot 50 procent minder uitstoot. De gezondheidsvoordelen zijn nog groter. Maatschappelijk gezien is elektrisch rijden, naast meer en beter openbaar vervoer, dus een must! Via deze website kan je de werkelijke afstand die een bepaald type elektrische wagen kan rijden bekijken en vergelijken met andere types. Ik zie ook vaak op weg naar mijn werk stints of segways. Natuurlijk is hier ‘verantwoord’ rijden heel erg aan de orde. Dit zijn toch al mooie voorbeelden van duurzaam vervoer!

Kies meer voor de fiets

Wat ik nu veel meer doe ik de fiets nemen. Wij hebben momenteel een elektrische bakfiets van Babboe in bruikleen. Daar kunnen beide kinderen en hun boekentassen in en wanneer ik naar de winkel moet kunnen mijn zware zakken erin. Het enige nadeel dat ik ondervind is mijn zin om met de fiets te gaan wanneer het sneeuwt of hevig regent. Maar meestal valt het weer echt wel mee. Mijn vriend heeft ook een elektrische fiets om naar zijn werk te gaan. Hem moet ik nog iets meer overtuigen, maar beter weer zal zijn effect wel hebben. Eigenlijk is het een andere mindset en het is ook gewoon gezonder + buiten wandelen het meest duurzame vervoer 😉

BB10BD04 7DD1 4C8B 81A6 B028BD29EFA5 - Tips om duurzaam te kiezen voor transport

Deel je wagen of fiets

Kan je toch geen alternatief vinden voor de auto? Dan kan je misschien gebruik maken van gedeelde auto’s. Je kan dat samen afspreken met collega’s maar er bestaan ook (elektrische) deelauto’s. Hier kan je allerlei initiatieven vinden. Maar ook je (elektrische) fiets kan je delen met iemand die dicht bij je woont of met collega’s. Het zal je soms verbazen hoeveel mensen er dezelfde richting uitmoeten.

Ga op vakantie met de trein

Het minst vervuilende vervoersmiddel die jou op een verre bestemming brengt is de trein. Wij zijn aan het denken aan een rit met de trein wanneer we naar Zwitserland gaan. Het duurt natuurlijk wat langer dan met een vliegtuig maar je kan de rit echt wel leuk maken… Weeg de voor-en nadelen tegen elkaar af en denk vooral eens aan het milieu. Kiezen voor duurzaam vervoer is een slimme keuze. Niet altijd de makkelijkste.

150928 grafiek co2uitstoot 1024x737 2 - Tips om duurzaam te kiezen voor transport

Compensatie

Natuurlijk kan je maar beter zoveel mogelijk CO2 uitstoot vermijden en kiezen voor duurzaam vervoer maar wanneer je toch kiest voor een minder groen alternatief om te reizen dan kan je je uitstoot compenseren. Dat wordt dan gebruikt voor het planten van bomen, het aanleg van windmolenparken (ook in ontwikkelingslanden) en nog andere goede initiatieven. Hier vind je meer info over betrouwbare organisaties en welke compensaties er allemaal zijn.

 

Hou jij rekening met de keuze van je vervoer? Kies jij voor duurzaam vervoer of hou je er eigenlijk geen rekening mee? 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  The Green Petrolhead
  20 februari 2019 at 11:57

  Interessant artikel! Het sluit volledig aan met wat ik met mijn blog probeer uit te vissen en te bereiken. Inderdaad, het besef en de wil om eraan te werken zijn stap 1. In onze dagelijkse drukke levens, is het niet makkelijk om onze goede intenties in daden om te zetten maar we kunnen maar proberen en ons best doen! Op alle gebied, ook met het mijden van plastiek zakjes 🙂

 • Reply
  Manon
  26 februari 2019 at 11:33

  Wij proberen er zeker wel rekening mee te houden: wonen op een plaats waar goed openbaar vervoer is, zelden de auto nemen als er ook alternatieven zijn, niet op reis gaan met het vliegtuig als het niet hoeft. Zo zijn we vorige zomer met de trein naar Berlijn geweest. Een lange rit maar er valt genoeg te bedenken om je bezig te houden. Wanneer we binnenkort verhuizen denken we ook over te stappen naar groene stroom.
  Tof om te lezen dat jullie deze stappen willen zetten!

Leave a Reply