Unicorns & Fairytales
op vakantie met de auto - unicorns & fairytales
My life op vakantie Travel

Autovakantie met je kinderen? Hier zijn enkele handige tips!

Yes! Het is vakantie. Dat gaat gepaard met leuke uitstappen en misschien wel een vakantie. Enig nadeel is vaak ook in de auto zitten met een kind. “Zijn we er al?” krijg je vaak al te horen na 5 minuutjes. Ik geef je enkele tips mee voor tijdens je road trip. Op vakantie met de auto en kinderen, dat is niet altijd een evidentie.

Op vakantie met de auto: enkele tips

Enkele jaren gelezen zijn we op vakantie met de auto (naar Frankrijk) gegaan. Dat was 12 uur rijden. We besloten toen de reistijden te spreiden door ergens halverwege te overnachten. Vince was toen net 1 geworden en het voordeel was dat hij nog veel sliep in de auto. Nu hebben we twee kinderen en dat maakt het er natuurlijk niet makkelijker op. Maar met de tips die we zelf hebben gaan we er wel komen. Maar wie graag op autovakantie gaat met kinderen, kan ik de volgende tips geven…

1. Voldoende drinken en (gezonde) snacks

Op vakantie met de auto? Dat kan lang duren….Zo belangrijk: voldoende drinken. Tegenwoordig heb je van die kleine koelboxen voor in de auto. Daar kan je kleine flesjes water in bewaren. Een snack is ook een leuke afleider maar beperk je wel tot bepaalde momenten want een hele reis door eten is ook niet gezond. Als je dan toch een koelbox in de auto hebt staan kan je gesneden groentjes meenemen, worstjes, boterhammen. Maar ook rozijntjes, soepstengels, rijstwafels, koekjes doen het natuurlijk goed.

Erg handig om snacks te eten of om op te spelen: deze tafeltjes! Aanrader! Je kan deze reistafel hier vinden

 

2. Films

Dit was echt onze life safer voor moeilijke momentjes! Neem een portable CD-speler mee en neem enkele favoriete films van je zoon/dochter.Je kan ook altijd wat films downloaden van Netflix en klaarzetten voor je kinderen. Het blijven weliswaar schermmomentjes maar ze kunnen moeilijker momenten overbruggen.

3. Leuke spelletjes voor onderweg

1. Kilometergokken

Doe de ogen dicht en gok hoelang een kilometer duurt.

2. Wie (of wat) ben ik?

Neem een persoon in gedachten. Of schrijf het op een papier en kleef het op je hoofd. Je mag elke keer een vraag stellen waar de andere ‘ja’ of ‘nee’ kan op antwoorden. Wie raadt het eerst?

3. Slangenwoorden

Een oude bekende: je begint met een categorie. Dieren, voorwerpen, landen… Je zegt een woord en begint het andere woord met de laatste letter van het woord dat net gezegd is. Bijvoorbeeld: paarD –> DromedariS –> SlanG …

4. Leuk met folie

Neem een rol aluminiumfolie mee en laat je kinderen er figuren van maken.

5. Wie kan het langst stil zijn?

Opgelet, dit kan je maar twee keer doen na elkaar en dan zijn ze het beu. Of als je geluk hebt misschien niet. Om ter langste stil zijn. Wie eerst een geluid maakt is af!

lees ook: met deze tips overleef je een lange autorit

ABC reisspelletjes - unicorns & fairytales

6. Zingen!

Zet leuke liedjes op. Zing lekker mee. Of maak er een spel van en zet soms de muziek af: wie kan juist blijven meezingen? Geef elkaar punten?

7. Gekke klinkers

Zing een liedje maar vervang alle klinkers door 1 bepaalde klinker. Wie kan het langst zonder lachen? Nom jo kons !

8. Auto’s en nummerplaten

Kies een kleur van auto die je gaat zoeken. Wanneer je een auto van die kleur ziet schijf je de nummerplaat op. Heb je er vijf? Dan stop je en tel je de nummers van de platen op. Wie heeft er het meeste punten? Je kan er ook varianten op verzinnen.

9. Ik ga op reis en neem mee…

Speel het klassieke spel en ga zo lang mogelijk mee!

10.Tekenen op het autoraam

Je kan dit spelen met whiteboardstiften of raamstiften. Wie kan raden wat je tekent binnen de tijd? Of gewoon tekenen op het raam is ook al leuk. Neem zeker een doekje mee.

11. Touwfiguren maken

Met een touwtje kan je leuke dingen maken. Kijk hier maar eens en ook hier staan leuke voorbeelden. 6.

12. Tongbreker

Leuke tongbrekers zijn hilarisch. Maak zelf kaartjes met bekende tongbrekers of koop een setje.

13. Ik zag twee beren

Dit liedje kan je op eindeloos veel manieren zingen. Verzin de beste alternatieven!

 

Hier vind je een PRINTABLE met een ABC voor autorit spelletjes  met de uitleg ! 

 

4.Liedjes en hoorspelen

Zing samen liedjes, zet een CD op of zet een luisterCD op. Daar ben je wel even zoet mee. Nieuw is bijvoorbeeld Het zwaard in de steen. Dit is een nieuw hoorspel van het Geluidshuis. Erg leuk voor kinderen vanaf 8 jaar. Er zit humor in en is spannend. Op vakantie met de auto zonder deze dingen zou zonde zijn.

Ook de Heerlijke Hoorspelen zijn een aanrader. Bekijk alle hoorspelen.

Voor de kleinere kids vanaf 4 jaar zijn er de hoorspelen van Kabouter Korsakov.

 

5. Luchtige kledij & even stoppen

Heel de tijd in de auto zitten is niet leuk. Zorg ervoor dat je kindje makkelijke en comfortabele kledij aanheeft. Eventueel reservekledij wanneer het te koud of te warm is. Geen aanspannende broeken en shirts. Hou het baggy. Ook wanneer je dringend moet stoppen voor een plaspauze! Stop regelmatig en strek de benen. Ga even wandelen, speel tikkertje, doe wat turnoefeningen. Heel belangrijk! Dat is het voordeel van op vakantie met de auto: je kan stoppen wanneer je er zin in hebt (en wanneer het kan natuurlijk)

6. Handige hacks

Op vakantie met de auto - Unicorns & Fairytales

bron

Op vakantie met de auto - Unicorns & Fairytales

Op vakantie met de auto - Unicorns & Fairytales

Op vakantie met de auto - Unicorns & Fairytales

bron

Op vakantie met de auto - Unicorns & Fairytales

Op vakantie met de auto - Unicorns & Fairytales

bron

 

Handige inpaktips

Met de auto op vakantie? Mijn vriend zegt altijd: het is zoals Tetris spelen: je moet puzzelen zodat alles netjes in de koffer past. Toch zijn er in de loop van de jaren wel handige tips die ik heb verzameld om alles een beetje beter te laten verlopen. Omdat we maandag weer vertrekken naar Frankrijk en wel enkele uurtjes in de auto moeten zittenDit zijn mijn trucjes die ik wel eens durf toepassen en die je kan lezen in de blog over de vakantie checklist en wat je allemaal kan meenemen.

1. Gebruik curverboxen of valiesjes 

2. Koop kleine nieuwe spulletjes of navulflesjes

3. Compacte microvezel handdoeken

Wij kochten compacte microvezelhanddoeken van Decathlon.

 

Doeboeken / leesboeken / spelletjesboeken

Voor kinderen die niet misselijk worden als ze lezen in de auto is dit ook leuk.  Wat ook leuk is zijn escaperoom boeken of speurboeken. Ze moeten dan zaken oplossen en zijn hier een tijdje zoet mee. Heb je meerdere kinderen dan kunnen ze samenwerken. Je hebt al voor jonge kinderen speurneusboeken. Zie onderstaande tips.

1. Mijn eerste onderzoek – Agatha Crispie

In dit boekje vind je 8 mysteries die kinderen moeten oplossen. Door het bekijken van prenten en het beantwoorden van vragen komen ze uiteindelijk tot een oplossing. Je kan het samen doen of je kan ze alleen laten ploeteren. Ook leuk om in de klas te doen! Vanaf 7 jaar.

Hier vind je het boekje

2. In alle hoeken

Een spelboek met een uniek concept: opvouwbare dubbele pagina’s die bij elk onderzoek anders zijn.
Een diefstal waarvan de zanger van de rockgroep Les Kafars het slachtoffer werd, de verdwijning van een beroemde actrice in het Hapnigo-theater, de sabotage van een poolbasis of de overval van een saloon, … Jonge onderzoekers worden langs heel wat raadselachtige puzzels geleid om het mysterie op te lossen. In dit boek vind je 17 originele onderzoeken, elk met een eigen sfeer. Vanaf 8 jaar.

Hier kan je het boek vinden

 

Op vakantie met de auto: voor -en nadelen

Overnachten of doorrijden?

We hebben er lang over nagedacht: gaan we ergens overnachten en ’s morgens vertrekken of gaan we gewoon aan 1 stuk doorrijden en van chauffeur wisselen? De overwegingen die we maakten waren beiden logisch: ’s nachts rijden en aan 1 stuk doorrijden zou handig zijn omdat Vince toch moest slapen maar zou minder zijn moest hij door het rijden toch niet zo goed slapen. Een tweede minpunt: wanneer Vince wél goed zou slapen zouden we ’s morgens of ’s middags zelf doodmoe zijn…
Daarom kozen we toch maar voor optie twee: we gingen overnachten.

Overnachten

We vertrokken in de voormiddag en stopten in de helft, voorbij Parijs, in Orléans. We boekten een Ibis hotelletje met ontbijt. Na een vijftal uurtjes rijden zouden we dan aankomen. Eigenlijk was deze reis best nog te doen. Niet veel file! De enige file die we hadden was…ja hoor, gewoon bij ons 5 km van thuis, op de Antwerpse ring… Maar nee hoor, er heerst geen probleem op onze autosnelwegen… Na een uurtje in de file konden we vlot tot onze bestemming raken. Om de twee uurtjes stopten we om onze benen te strekken, patatjes te eten en fruitpap te nuttigen.
Vince was enorm flink in de auto, tegen onze verwachtingen in. Zowel het eerste stuk (tot aan het hotel) als het laatste stuk (van het hotel tot aan de camping op onze bestemming) kreeg hij het een beetje moeilijk de laatste 50 minuten. Ook de terugreis ging, buiten een file in Parijs en Mechelen, vrij vlot. We stopten maar 1 keer!

 

op vakantie met de auto - unicorns & fairytales

voordelen

Een groot voordeel van reizen met de auto is naar mijn mening dat je veel kan meenemen. In een vliegtuig of trein ben je toch meer beperkt. Wij hadden alles in curverboxen gestopt en ze netjes gestapeld. Een beetje Tetris spelen zeg maar. Voor een vakantie naar een camping waar je veel spullen moet meenemen zoals voedsel, drank en toebehoren is dit wel handig.

Een tweede voordeel is dat je op je eigen tempo reist. Wil je vaak stoppen? Enkele keren overnachten? Allemaal mogelijk!

Jammerende kinderen? Vervelend, maar enkel voor jezelf en niet voor medepassagiers… Iedereen herinnert zich waarschijnlijk nog de kinderloze tijd waar je in een vliegtuig zat en een kind enkele plekjes verder zat te krijsen. Je wenste op dat moment dingen die je nu niet meer zou doen.

Je hebt je auto ook op je bestemming bij de hand.

nadelen

Persoonlijk vind ik het lange rijden een nadeel. Met het vliegtuig of de trein ben je vaak in een tweetal uurtjes op je bestemming en met de auto duurt dezelfde afstand 10 uur…

Je moet vaak tanken, je koopt wel eens iets onderweg en moet tol betalen en zo komt het niet altijd goedkoper uit…

op vakantie met de auto - unicorns & fairytales

Tegen onze verwachtingen in is de rit met de auto goed meegevallen. Geen vervelend gezeur en gejammer. Misschien ook een beetje een gevolg van bovenstaande tips? Wij hadden ook wel geluk dat we net vertrokken op momenten dat Vince zijn dutje moest doen. De andere momenten stopten we om te eten en even de benen te strekken en dan kon hij weer even verder. We gaan dit zeker nog een keertje wagen!

lees ook: met deze 30 travel essentials zit je goed

 

Uiteraard zijn er nog vele andere dingen die je kan doen. Gaan jullie op vakantie met de auto?  Wat zijn jullie tips? Vul ze gerust aan in de comments.

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Nele
  29 juni 2016 at 07:33

  Geweldig handig artikel. Wij gaan ook met de auto dit jaar, maar maken onderweg een stop met overnachting in een historische stad. Leuk voor de kinderen maar ook voor ons. X

 • Reply
  Nele
  29 juni 2016 at 07:34

  Handig artikel

  Wij gaan met de auto dit jaar maar maken een tussenstop met overnachting. Zo wordt de tijd sowieso behapbaar.

 • Reply
  Fallon
  12 juli 2018 at 09:41

  Wij vertrekken zaterdag voor het eerst op reis met ons zoontje van 19 maand! Ik heb droge wegwerpwashandjes gekocht voor zijn mond na het eten of om hem gewoon te wassen, geen gedoe met natte washandjes….! En een zakje voor onderweg met wat kleine prul cadeautjes, stickertjes, enz… Entertainment haha!

Leave a Reply