Unicorns & Fairytales
reisspelletjes - unicorns & fairytales
Fantasie Gezelschapsspelletjes My life Op stap op vakantie Spelen TIPS om te reizen met kinderen Travel uitstappen

Het ABC van leuke spelletjes die je kunt spelen onderweg + printable

Ga jij op vakantie met je kinderen en heb je een lange reis voor de boeg? Met de auto, trein, vliegtuig of boot, wat je ook kiest, je kinderen zullen wel gebaat zijn bij af en toe wat afleiding. Ik verzamelde voor jullie allerlei spelletjes en maakte er een groot ABC reisspelletjes artikel van. Nou, here we go… 

Reisspelletjes ABC

De eerste keer dat we op verre vakantie gingen met de kinderen gingen we naar Frankrijk met de auto. Eigenlijk viel dat best mee. Ook onze laatste reis, met het vliegtuig (klik hier voor tips) viel mee en onze treinreis naar zee was ook fijn. Als je de kinderen af en toe kunt afleiden met leuke reisspelletjes en bezienswaardigheden dan komt het goed. Daarom raad ik iedereen aan om toch enkele reisspelletjes mee te nemen of de printable mee te nemen.

A- Auto’s tellen

Wat wij vaak doen in de auto is tellen. Wanneer we in het midden rijden tellen we hoeveel auto’s er langs links of rechts voorbij komen. Waar komen de meeste auto’s en vrachtwagens voorbij? Of hoeveel auto’s en hoeveel vrachtwagens zijn er voorbij gekomen? Je kan ook tellen hoeveel auto’s je inhaalt. Varieer en bedenk zelf wat je allemaal kunt tellen. Betrek de kinderen bij die keuze.

B- Bingo

Er bestaan verschillende soorten BINGO’S voor op de achterbank. Maak er zelf eentje of je kan er altijd eentje kopen ook. Superleuk om uit het raam op zoek te gaan naar verschillende dingen die je tegenkomt. Misschien wel minder handig tijdens een vliegtuigreis… Download de printables, druk ze af en lamineer ze. Gebruik met een uitwisbare stift. Zo kan je ze lang bijhouden en opnieuw gebruiken.

Je kan deze gratis downloaden: AUTOBINGO printables

reisspelletjes voor kinderen - unicorns & fairytales

C- Cijfers lezen

Ga op zoek naar cijfers op nummerplaten en borden buiten en lees de cijfers. Ben je meteen ook educatief bezig! Wat je er dan mee doet, dat kan je nog altijd verzinnen. In mijn eigen boek SPEEL! staat het nummerplatenspel, een spel dat mijn kinderen zelf uitgevonden hebben.

D- Dieren spotten

Geef een (zelfgemaakte) kaart met allemaal dieren erop. Eigenlijk is het ook een soort bingo spel. Welke dieren komen ze allemaal tegen? Wanneer je een geplastificeerde kaart geeft dan kunnen ze het met een uitwisbare stift doorstrepen maar je kan er ook kleurprenten van maken die ze dan mogen kleuren. Zo zijn ze nog langer bezig.

D- Doeboeken

Je hebt ook vele leuke boekjes met reisspelletjes in. Zo heb je dit leuke vakantie doeboek met allerlei uitscheurbare kaarten.

Bekijk hier allerlei leuke doeboeken

E- educatieve spelletjes

reisspelletjes voor onderweg - unicorns & fairytales

 • Dictee : Meteen even woorden oefenen! Neem een afwasbaar bordje mee en laat je kinderen woorden schrijven. Je kan de woorden in verschillende lettertypes laten schrijven en versieren.
 • Oefenboeken: de leuke vakantie zomerboeken van Averbode zijn erg leuk! En met de code NATHALIE10 krijg je 10% op je volledige bestelling.
 • Puzzelboekjes zijn ook altijd fijn!
 • De tafels van vermenigvuldiging om ter snelste kunnen beantwoorden
 • Quiz meenemen

F- Fantaseren

Samen fantaseren over de mensen in de andere auto’s of over de dieren buiten. Waar zouden ze heen gaan? Wat zouden ze denken? en nog leuker: wat zouden ze zeggen tegen elkaar? Leuk om een gesprekje met elkaar aan te gaan en even te lachen.

F- Foto’s trekken

Geef je kind een eigen fototoestel en laat hem foto’s trekken van bepaalde zaken waarover ze iets willen vertellen. Laat dit aan elkaar zien. De leuke kinder fototoestellen van Vtech zijn daar ideaal voor. Met de nieuwe Print Cam kunnen ze zelfs foto’s in zwart wit afdrukken op gewoon printpapier of stickerpapiertjes. Ideaal om een vakantie dagboek te maken.

 

G- Galgje

Je kent galgje wel denk ik? Je kan dit , om het nog leuker te maken, doen met raamstiften! Raden jullie de woorden van elkaar? De letters teken je op het raam. Liever geen raamstiften omdat je in het vliegtuig of de trein bent? Neem dan een papiertje of uitwisbaar bordje mee.

G- geheugenspelletjes

Altijd leuk om het geheugen te oefenen. Om ter meeste woorden of letters onthouden. Gebruik de dingen die je tegenkomt. Ik zie en ik zie een bord, een auto , een vrachtwagen, …  Herhaal telkens wat de andere zegt. Eigenlijk is het een variant op het gekende spel: ik ga op reis en ik neem mee…

H- Helaas, gelukkig

Een leuk spel waarbij de kinderen positieve dingen moeten verzinnen bij iets wat niet zo fijn is. Bijvoorbeeld: Helaas, we worden tegengehouden door de politie. Waarop iemand anders zegt: gelukkig hebben we het gestolen geld meteen op de bank gezet.

I – Ik zie ik zie wat jij niet ziet

Een spel waarbij de kinderen en jij goed moeten kijken naar alle kanten. Ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is blauw. Wat denk je dat de andere bedoelt? Ideaal spelletje om ook meteen kleuren en begrippen te oefenen.

J- Je gaat op reis en neemt mee…

Nou, iedereen kent dit reisspelletje toch wel denk ik? Ik ga op reis en neem mee… en zo ga je het rijtje af. Steeds herhaal je de vorige spullen. Wie kan het het langste volhouden? Ideale brain training. Je kan het ook in het Frans oefenen 😉

K- Kleurenspel

Je komt een auto tegen die geel is en dan moet de andere persoon zo snel mogelijk een ander voorwerp verzinnen dat ook geel is. Of zoveel mogelijk dingen die geel zijn. Spreek dat samen af.

L- Letterspel

Wij speelden vroeger altijd een superleuk letterspel waarbij we een letter bespraken en dan een rijtje maakten met ‘landen, dieren, namen, …’ en dan het rijtje afmaakten. Nadien gingen we kijken bij elkaar: hadden we dezelfde dingen dan kregen we een half punt en als je een uniek woord had geschreven dat bestond kreeg je een heel punt. Je kreeg 30 seconden om alle rijtjes af te maken. Had je iets niet goed dan waren dat 0 punten. We gingen zo een aantal rondjes verder en wie de meeste punten had won. Ik vond dit spelletje superleuk!

M- Magnetische puzzels en spelletjes

Er bestaan erg leuke magnetische puzzels of reisspelletjes die je kan spelen in de auto of einde welk ander vervoersmiddel. Die zijn handig omdat alles blijft kleven natuurlijk. Je kan ook zelf magnetische spelletjes maken met een blikken doos en magneten of magnetische letters. Maar je kan er ook gewoon kopen. Ook van SmartGames bestaan er leuke magnetische spelletjes.

N- Niet lachen

Iedereen spreekt af om niet te lachen. Je probeert de andere wel te doen lachen. Hoe lang duurt het voor iemand zijn lach niet kan inhouden?

O- Onmogelijke tongbrekers

Neem wat leuke tongbrekers mee en haal ze boven op momenten dat het nodig is. Wie kan dat het snelste? Kan jij je lach wel inhouden?

 • De kat krabt de krollen van de trap
 • Liesje leerde Lotje lopen langs de lange Lindelaan (maar toen Lotje niet wilde lopen, liet Liesje Lotje staan).
 • Als een potvis in de pispot pist, zit de pispot vol met potvispis
 • Moeder sneed zeven scheve sneden brood
 • Knappe kappers kappen knap, maar de knecht van de knappe kapper kapt nog knapper dan de knappe kapper kappen kan.
 • De postkoetskoetsier poetst de postkoets met postkoetspoets op een postkoetspoetsdoek.

O- Om ter…

Een klassiek spelletje: om ter hoogste (met kaarten) , om ter meeste…. om ter beste… om ter langste … Zo kan je allerlei dingen verzinnen zoals:

 • om ter langste je lach inhouden
 • om ter langste zwijgen
 • om ter meeste woorden met een A opschrijven
 • om ter hoogste kaarten
 • om ter beste een kip natekenen
 • om ter …

P- Pictionary

Je kent dit spel ongetwijfeld. Maak teams of speel het tegen elkaar. Jij tekent iets (op het raam met raamstiften , een blaadje papier of uitwisbaar bordje) en de andere raadt wat het is.

Q- Quizvragen

Er bestaan hele leuke quizzen in een tinnen blikje of een waaier die je kan meenemen op vakantie.

R- Reisspelletjes

Uiteraard zijn er ook enorm veel leuke reisspelletjes voor kinderen die je gewoon in de winkel kunt kopen. Ga eens na welke spelletjes jouw kinderen graag spelen en of er ruimte voor is. Heb je erg kleine kinderen? Dan zijn reisspelletjes met kleine onderdelen niet zo aan te raden. En anders? Knock yourself out…

Bekijk hier allerlei reisspellen voor kinderen 

S- Schaar steen papier

Ook weer een klassieker. Schaar steen papier spelen kinderen nu nog steeds om uit te maken wie er mag beginnen. Ken je de spelregels nog? Je zegt schaar steen papier en op het laatste beslis je. Schaar gaat boven papier, papier staat boven steen, steen staat boven schaar. Wie wint?

S- SmartGames

De SmartGames zijn leuk om mee op vakantie te nemen. Je speelt ze alleen en er bestaan ook travel editions.

Bekijk hier de SmartGames

T- Tafels van vermenigvuldiging

Dit is een leuk spel voor kinderen die de tafels nog veel moeten oefenen.. Je begint met een tafel te kiezen, bijvoorbeeld de tafel van 3. Iedereen noemt een getal, beginnend van 1 en wanneer de volgende persoon bij het getal is dat hoort bij de tafel van 3, dan moet die niet dat getal zeggen maar iets anders doen. Bijvoorbeeld dansen, een beweging doen of iets grappigs zeggen. Dus bij de getallen 3, 6, 9, 12 en zo verder.

T- Tip Toi

Dit is een slimme pen van Ravensburger waarbij enkele boeken horen. Op die manier kunnen kinderen kennis opdoen en spelletjes spelen aan de hand van die pen en de bijbehorende boeken en software. Erg educatief en leuk!

Alle spellen van Tip Toi vind je hier

T- telspel

Ga gewoon samen tellen. Spreek af wat je gaat tellen: bepaalde dieren, windmolens, auto’s, brommers, mensen, fietsers… Tel er lustig op los samen. Ideaal voor kleuters die leren tellen. Je kan ook een blad geven met al enkele voorwerpen op en ze streepjes laten zetten telkens ze iets zien.

U- Ultralange woordenrij maken

In de lagere school deed ik dit heel graag: wij maakten een lange rij van woorden door steeds het volgende woord te vormen met de laatste letter van het vorige woord. Om het makkelijk te beginnen kan je kiezen welk woord. Om het moeilijker te maken kan je een bepaald thema afspreken: dieren – bomen – automerken enz…

V- Verboden woord

Vertel over iets zonder een bepaald woord te zeggen. Bijvoorbeeld zonder EUH te zeggen , of zonder een woord te zeggen dat je vaak gebruikt wanneer je over dat onderwerp iets zegt. Eigenlijk is het het spel ‘zeg eens euh’.

V- Vloggen

Misschien is jouw kind wel helemaal into filmpjes maken of vloggen? Laat hem of haar een reisverslag maken door bepaalde zaken op te nemen. Je kan met deze Vloggercam van VTech filmpjes opnemen.

W- Waar is Wally

Urenlang zoekplezier met de boeken van Waar is Wally, Er zijn natuurlijk ook nog vele andere zoekboeken op maat van je kinderen.

X- Xylofoon

Oké, toegegeven, ik vond geen geschikt reisspelletje met een X dus nam ik maar xylofoon. Al kan je er ook voor kiezen wat muziekinstrumentjes in de auto mee te nemen. Al zal dat misschien niet zo zorgen voor een ontspannende rit?

Y- Youtube

reisspelletjes voor onderweg - unicorns & fairytales

Nou ja niet echt een spelletje maar bij ons doet kinderyoutube toch wel goed zijn dienst als alle andere reisspelletjes niet meer werken. Dat of de tablet of KidiCom van Vtech (of andere gadgets) waar ook leuke spelletjes op staan. Je kan op de Storio ook spelletjes en filmpjes zetten.
Je vindt het hier

Z- Zonder kijken woord raden

Je kan woorden raden door je ogen toe te doen, of elkaar te blinddoeken en dan met je vinger op de hand van de andere te schrijven. Alsof natuurlijk. Of op de rug. Welke letters schrijven ze en welk woord wordt er gevormd? (Doet meestal nog deugd ook hahaha)

 

Print deze lijst of sla hem op

Je kan onderstaande lijst met reisspelletjes printen, pinnen op Pinterest of opslaan zodat je hem bij de hand hebt.

DOWNLOAD ABC reisspelletjes

ABC reisspelletjes - unicorns & fairytales

 

Pin

Vind je dit artikel met reisspelletjes wel handig? Sla hem op door te pinnen op Pinterest

reisspelletjes - unicorns & fairytales

 

Wat vind je van deze reisspelletjes voor onderweg? Heb jij er zelf ook? Laat het weten!  Ik zet ze er graag bij…

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply