Unicorns & Fairytales
sensopatisch spelen met kinderen - unicornis & fairytales
Houten speelgoed My life Spelen

Het grote houten speelgoed ABC

Houten speelgoed is super. Goed voor de ontwikkeling, de fantasie, duurzaam en gewoon ook mooi. Via Houtspel kwam ik bij zeer leuke items terecht waarmee mijn kinderen urenlang plezier hebben. Het is dan ook hun ABC artikel de basis die ik gebruikte voor deze blogpost. Dank dat ik het van hen mag delen en aanvullen voor mijn lezers!

A.   AANRAKEN EN AHORN (HOUTTYPE)

Houten speelgoed neemt de warmte over van de hand waarmee het vastgehouden wordt. Dat is niet alleen aangenaam maar nodigt vaak ook uit tot aanraken, voelen, aaien. Het prikkelt de zintuigen.

Ahorn is de Duitse naam voor Esdoorn-hout, een houtsoort die in Europa veel gebruikt wordt voor de productie van houten meubels en speelgoed. Ahorn heeft een fijne vezelstructuur en splintert daardoor niet. Ahorn groeit relatief snel en wordt daardoor vaak speciaal voor de houtproductie gekweekt.

 

B.   BLOKKEN EN BOUWEN

Wie heeft er geen (houten) blokken in huis? Vanaf ongeveer 9 maanden begint je kind te sorteren en stapelen. Dit is ook zintuiglijk, motorisch en creatief gezien erg goed. Maar ook oudere kinderen vinden stapelen en bouwen de max. Om ter hoogste een toren bouwen, huizen maken, forten, een dierentuin enz…

https://youtu.be/FKgQNuA5ZUo

C.   CHARISMATISCH EN CREATIEF

Houten speelgoed is uitdagend en creatief. Het heeft een charismatische uitstraling. Als er bij het speelgoed bovendien gebruik gemaakt wordt van een creatieve vormgeving ontstaat speelgoed waar niet alleen op ontelbare manieren mee gespeeld kan worden maar wat ook jarenlang als decoratie gebruikt kan worden. Het staat prachtig in de kinderkamer of de speelkamer! Win win denk ik !

 

D.   DUURZAAM, DEGELIJK EN DUITS

Houten speelgoed is duurzaam. Dit komt niet alleen door de lange levensduur, maar ook door de manier van produceren. Bij de productie van houten speelgoed worden geen giftige stoffen gebruikt en doordat vrij veel houten speelgoed nog steeds met de hand gemaakt wordt, komen er geen schadelijke stoffen vrij door het gebruik van machines. Bovendien wordt houten speelgoed geschilderd met een verf op waterbasis die ook geen belasting voor het milieu geeft.

Zeker in Europa, maar misschien wel wereldwijd komt het meeste hoogwaardige houten speelgoed uit Duitsland. Grote merken als Haba, Grimm’s, Schleich en Ostheimer vinden hun oorsprong in Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland.

E.   ECHT EN EERLIJK

Houten speelgoed is een eerlijk product. Er zijn geen chemicaliën nodig om het speelgoed te vervaardigen en goed houten speelgoed is handgemaakt. Het merk De Speelgaard is een goed voorbeeld van eerlijk speelgoed. De Speelgaard is als merk opgericht in Nederland met als doel de vrouwen in Bosnië te helpen aan de wederopbouw van het land. Het speelgoed van De Speelgaard wordt gemaakt van het hout van kleine lokale boeren en de Bosnische vrouwen bewerken het hout tot speelgoed. Eerlijker kan houten speelgoed niet zijn.

 

F.   FANTASIE

Goed houten speelgoed prikkelt de fantasie van kinderen en van volwassenen. Door de gebruikte vormen en kleuren zo natuurgetrouw mogelijk te laten wordt het speelgoed bruikbaar voor verschillende doeleinden. Kinderen leren zo hetzelfde speelgoed op verschillende manieren te gebruiken en dat komt de ontwikkeling ten goede. Ze leren hun eigen weg volgen, oplossingen te vinden voor problemen en initiatief te nemen.

lees ook: de fijne motoriek stimuleren bij kinderen

 

G.   GRIMM’S EN GLUCKSKAFER

Twee van de mooiste merken in duurzaam, antroposofisch en handgemaakt houten speelgoed zijn Grimm’s en Glückskäfer. Ze werken erg aan duurzaamheid, de ontwikkeling van kinderen, afwerking en design. Dat is dan ook één van de redenen dat ze erg populair zijn.

H.   HANDGEMAAKT, HOUT EN HOOGWAARDIG

Houten speelgoed van hoogwaardige kwaliteit gaat jaren mee. Hoge kwaliteit houten speelgoed is handgemaakt en voldoet aan de strengste eisen, namelijk die van echte mensenhanden. Een machine zal een splinter of zwakke plek niet opmerken maar een vakman, dat met plezier stuk speelgoed vervaardigt, zorgt dat alleen de beste materialen en onderdelen gebruikt worden.

I.   INTERESSANT

Houten speelgoed is de meest interessante keuze. Het gaat langer mee en het is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Ook de eigenschappen van houten speelgoed spelen mee. Elk type hout heeft een andere hardheid, geur, kleur, gewicht, geluid, tekening en reliëf. Bovendien wordt houten speelgoed op vele verschillende manieren afgewerkt, denk hier aan verf, lak of olie. Deze verschillen maken houten speelgoed interessant én mooi.

J.    JARIG

Het is een ideaal verjaardagscadeau. Veel beter dan al die rommeltjes. Desnoods leggen er meerdere mensen bij voor een degelijk stuk speelgoed dat generaties meegaat en dat je nadien tweedehands kan verkopen of aan andere kinderen kan geven. Houten speelgoed is een plezier om te krijgen.

macramé regenboog wandhanger - unicorns & fairytales

 

K.   KLEUREN, KINDEREN EN KWALITEIT

De kleur van onbewerkt hout is per houtsoort verschillend. Alle tinten tussen paars (Purperhart), zwart (Ebbenhout) en lichtgeel (bv. Beuken) zijn mogelijk. Na een verfbehandeling kan houten speelgoed elke kleur hebben. Houten speelgoed is in verschillende kwaliteiten leverbaar. Het kwaliteitsverschil is vaak goed te zien aan de wijze waarop onderdelen aan elkaar zijn gemonteerd. Wanneer er grote kieren zichtbaar zijn of wanneer er met spijkers gewerkt is, dan kun je er van uitgaan dat de kwaliteit niet zo heel goed is. Naast de verbindingswijze is kwaliteit af te lezen aan de manier waarop het hout behandeld is (verf, lak etc.) en de wijze waarop scherpe hoeken en randen worden voorkomen.Let op scherpe randjes. Dat is niet goed en check altijd waarmee het hout geverfd is zodat het niet schadelijk is voor je kinderen.

 

L.   LOOSE PARTS

Losse stukjes of ‘loose parts’ hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op jonge kinderen. Alles is mogelijk om te verweken in een ‘loose parts’ activiteit: pasta, keien, takken, plankjes, linten, ringen, wasspelden, lepels, buizen …

Landschapsarchitect Simon Nicholson (1971) formuleert de theorie als volgt: “De mate van vindingrijkheid, creativiteit en ontdekkingen die een omgeving uitlokt is afhankelijk van het aantal en het soort variabelen in die omgeving.” Wanneer in een omgeving alles statisch en vast is, dan lokt dit minder creatief spel uit dan wanneer kinderen vrij kunnen combineren. Een buitenspeelplaats met takken, keien, zand en potjes biedt volgens deze theorie meer speelprikkels dan een speelplaats met een glijbaan en schommel. Losse onderdelen doen het beter dan materialen die één speelwijze suggereren. Deze regel geldt zowel voor de binnen- als buitenspeelomgeving.

Het spelen met losse stukjes lokt interactie, fantasie en creativiteit uit. Ze zoeken naar oplossingen, creaties, mogelijkheden, spelideetjes en meer. Er is geen juist of fout, alles kan. Het zelfvertrouwen van kinderen gaat omhoog en het plezier waarschijnlijk ook! Verzamel allerlei leuke loose parts en berg ze op in dozen. Of gebruik een sensory table.

houten speelgoed ABC - unicorns & fairytales

 

M.   MODERN EN MOOI

Houten speelgoed is modern, hip, vrolijk en mooi. Heel erg gegeerd en steeds meer mensen ruilen plastic in voor hout. Het is ook niet gek als je weet dat houten speelgoed generaties lang meegaat…

 

N.   NATUURLIJK

Houten speelgoed is een natuurlijk product waar geen chemische stoffen in zijn verwerkt. Daarnaast heeft houten speelgoed door zijn vorm en kleur een natuurlijke aantrekkingskracht. Houten speelgoed blijft boeien en binden en kan daardoor op een natuurlijke wijze ondersteuning bieden bij de vele stadia van het opgroeien.

 

O.   ORIGINEEL

Door het enorme aanbod aan speelgoed is het tegenwoordig erg moeilijk om een origineel cadeau te vinden. Een oplossing hiervoor kan een goed gekozen stuk houten speelgoed zijn. Denk hierbij aan een product dat niet alleen leuk is om mee te spelen maar dat door zijn prachtige vormgeving ook dienst kan doen als decoratie.

P.   PLEZIER EN PEUTER

Sommige mensen vinden het niet makkelijk om geschikt speelgoed te vinden voor peuters. Hier vind je enkele tips:

  • let op de aangeduide leeftijd
  • let op de educatieve waarde
  • check de duurzaamheid en de kwaliteit
  • stimuleert het speelgoed de creativiteit ?
  • het heeft een duidelijke gebruiksaanwijzing of nog beter: heeft geen gebruiksaanwijzing nodig

Houten speelgoed is daarom een goede keuze en biedt plezier aan alle leeftijden. Want hoe vaak betrappen we onszelf er niet op dat we met plezier aan het meebouwen of meespelen zijn?

 

Q.    QUOTES

Ook houten quotes kunnen van pas komen in de kinderkamer of woonkamer…

 

R.   RUBBERBOOM EN RUDOLPH STEINER

Veel houten speelgoed uit Aziatische landen wordt gemaakt van de rubberboom. Na ongeveer 15 jaar stopt de productie van de boom. Ze worden dan omgehakt en verwerkt tot rubberen speelgoed. Het heeft een compacte vezelstructuur en is niet zwaar waardoor het makkelijk te bewerken is.

Rudolph Steiner was een Oostenrijkse schrijver, architect, filosoof en pedagoog en de grondlegger van de Antroposofie. Vanuit het gedachtegoed van de Antroposofie is speelgoed ontstaan dat gemaakt is van natuurlijke materialen dat zijn natuurlijke vorm behouden heeft en dat gebruik maakt van kleuren uit de natuur. Hout leent zich hier uitermate goed voor en er is dan ook een groot aanbod te vinden van houten speelgoed met een antroposofische achtergrond.

 

S.   SPELEN EN SPEELGOED

Door te spelen leren kinderen. Daarom is spelen zo goed voor de ontwikkeling. Belangrijke vaardigheden zoals sociale, emotionele, motorisch en cognitieve ontwikkeling wordt hiermee geoefend. Eigenlijk is het de basis voor alles. Laat kinderen dus zoveel mogelijk spelen. Daarin speelt goed speelgoed een belangrijke rol…

Bied kinderen niet teveel speelgoed tegelijk aan. Je kan beter alles wegzetten en steeds beetje bij beetje aanreiken of ze zelf iets laten kiezen. Anders wordt de keuze te groot en spelen ze niet gericht met iets. Hun aandacht springt dat van het ene naar het andere. Ook speelgoed aanbieden met open-ended play is aangeraden. Dat is goed voor de fantasie.

lees ook: dingen waarop je moet letten bij het aanbieden van speelgoed

 

T.   TIJDLOOS

Houten speelgoed gaat lang mee, vaak van generatie tot generatie. Vaak door de vormen, de lange levensduur en de prachtige vormen en kleuren blijft het tijdloos. Het is een zeer gegeerd tweedehands item.

 

U.   UITMUNTEND

Let bij aankoop van houten speelgoed op de service op het gebied van uitmuntende kwaliteit. Want nee, niet alle houten speelgoed is zomaar betrouwbaar. Bij Houtspel staan ze je steeds te woord en zorgen ze voor de beste merken en speelgoed van de beste kwaliteit.

 

V.   VROLIJK

Houten speelgoed roept herinneringen op en houten speelgoed biedt de mogelijkheid om de mooiste creaties te bouwen. Wie wordt daar nou niet vrolijk van?

W.   WAGEN

Houten wagens zijn veel gekochte artikelen en bestaan in veel verschillende vormen. O.a. de loopwagen, de blokkenwagen en de speelgoedauto zijn voorbeelden van houten wagens die in bijna elk gezin terug te vinden zijn.

 

X.    Xylofoon

De houten treinsporen zijn hier thuis (en in omstreken) waarschijnlijk ook razend populair. Vaak worden er wegen aangelegd doorheen de hele woonkamer. Ook wordt het gecombineerd met muziek. Wij hebben een xylofoon die prima past tussen de banen en wanneer de houten trein broer rijd krijgen we een leuke melodie.

hape speelgoed - unicorns & fairytales

Y.     YOU WILL LOVE IT

Houten speelgoed is verslavend. Je zal zien dat je steeds meer wil. Het is zo mooi en zo leuk dat je op de duur alleen nog maar zo’n soort speelgoed wil. De kleurrijke Grapat , Bajo en Grimm’s zijn zo tof!

 

Z.   ZINTUIGELIJKE ONTWIKKELING

Houten speelgoed bevordert de zintuigelijke ontwikkeling. Door de geur, kleur, vorm en textuur worden de zintuigen geprikkeld en gestimuleerd, elke keer dat er mee gespeeld wordt!

reiger en de raaf - unicorns & fairytales

Pin it!

Dit leuke artikel onthouden? Pin het 🙂

 

Zijn jullie al overtuigd? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply