Werken rond een thema vind ik best leuk. Je vergroot hun woordenschat, wakkert eventuele interesses aan en kunt allerlei zaken doen rond eenzelfde thema en je zo een beetje verdiepen in een onderwerp. Wij deden enkele leuke en educatieve activiteiten over de lente en kriebelbeestjes. Je kan er erg veel mee doen. Het is een dankbaar onderwerp. Dit is wat wij deden…
Inhoudstafel
Activiteiten rond kriebelbeestjes
Ik ging natuurlijk op zoek naar toffe activiteiten rond kriebelbeestjes. Je vindt enorm veel inspiratie op juffensites, Pinterest en uit je eigen creatieve ideetjes natuurlijk. Eigenlijk is het een beetje zoeken naar wat jij graag wil doen en wat je al in huis hebt bijvoorbeeld. Ik koos ook een beetje dit onderwerp omdat we leuke boeken over kriebelbeestjes en over de lente hadden en ook een hele zak leuke kriebelbeestjes uit rubber van The Mini Story. Maar ook omdat je er veel mee bereikt. Je kan de natuur in gaan en je tuin of dichtstbijzijnde park is de woonplaats van miljoenen kriebelbeestjes. En waar kan je het best de lente ontdekken dan in de buitenlucht? Dit is wat wij allemaal deden…
1. Zoektocht
Ik drukte enkele afbeeldingen af van kriebelbeestjes. Die zochten we nadien op in een boek. Zie volgende puntje. Vince knipte ze eerst uit en wou ze zelf in de tuin ophangen om nadien een zoektocht te organiseren. Leuk, de verbeelding dat kinderen soms hebben als je ze gewoon even laat doen en zelf laat exploreren. Vince ging er zelf mee aan de slag.
2. Kriebelbeestjes ontdekken en opzoeken
Toen we de kriebelbeestjes allemaal gevonden hadden gingen manlief en Vince de insecten opzoeken in een mooi boek! Heel leerrijk. Manlief las dan de uitleg. Vince wou de namen van de insecten onder de afbeeldingen schrijven. Hij is momenteel heel erg bezig met leren lezen en schrijven. Dus moedigen we dat gewoon aan.
3. Beestjes opvullen met natuurlijke materialen
Uit karton kan je kriebelbeestjes knippen. Die kan je laten opvullen met natuurlijke materialen zoals gedroogde pasta, bonen en zaden. Ook met bloemen en blaadjes zou dat kunnen. Wat ook altijd leuk is, is werken met speeldeeg en natuurlijke materialen. Kortom, er is zeer veel mogelijk!
4. Tellen en rekenen
Met de rubberen kriebelbeestjes van The Mini Story gingen we ook tellen en sorteren. Je kan er enorm veel kanten mee uit. Ook met de Grapat munten en ringen kan je zo tellen en sorteren. Een voorbeeldje…
5. Over bloemetjes en bijtjes
De week van de bij is dit jaar in juni maar je kan ook veel doen over bijen. Zij zijn heel belangrijk voor ons leven en sinds we daar vorig jaar dingen over leerden, zijn onze kinderen veel liever voor deze diertjes. Ze willen ze beschermen en ze zeggen zelf dat ze heel belangrijk zijn en kunnen benoemen waarvoor de bijtjes zorgen.
Lees ook: “De week van de bij” beleven met je kinderen: enkele tips!
6. Zaaien
Wanneer je gaat werken rond het thema lente hebben we het natuurlijk niet alleen over diertjes maar ook over bloemen en planten. Je kan met bloemen en planten veel doen, ook mooie knutselwerkjes. Natuurlijke creatieve verwerkingen kunnen we alleen maar aanmoedigen. Wij gingen enkele zaadjes planten in potjes (april is voor vele dingen de zaaimaand!) en gingen wandelen met een eierdoosje, dat onze schatkist werd.
Vorig jaar maakten we trouwens deze kruidentuin met palletten.
lees ook: /DIY/ Maak leuke bloempotjes voor in je tuin en zaai wat moois
7. Blaadjes aan de bomen maken
Je kan met pasta, speeldeeg of bloemen en planten blaadjes aan bomen maken wanneer je op een canvas of groot stuk karton een kale boom tekent. Het is enorm ontspannend en fijn voor de kinderen.
lees ook: Leuke herfstbomen knutselen met je kinderen
8. Sensory table
Ik strooide rijst in een bak, gooide de kriebelbeestjes ertussen en gaf potjes en pannetjes. De rest doen de kinderen zelf. Je staat versteld van de creativiteit en fantasie die kinderen hebben. Ben je op zoek naar nog meer sensory play ?
Lees dan: Educatieve activiteiten & printables met (doe)tips tijdens de lente!
9. Afdrukken in klei maken
Wij maakten in zelfdrogende klei afdrukken van de insecten en planten. Zo zie je goed de details. Nadien kan je ze ofwel zo laten, met een touwtje erdoor, of je kan ze schilderen.
Afdrukken maken van bloemen, blaadjes en insecten in klei
10. Knutselen thema kriebelbeestjes
Je kan ook heel leuk knutselen . Dat is altijd een leuke activiteit rond kriebelbeestjes en de lente. Enkele voorbeelden:
lees : / Creatief / Insecten maken van karton
11. Woordjes stempelen
Je kan de kinderen enkele woordkaarten geven met typische woordenschat over de lente en insecten en ze dit laten stempelen, schrijven, tekenen… Wat ze ook willen.
12. Groeipapier maken
Je kan zelf papier scheppen en erg leuk is er groeipapier van maken met zaadjes in. Die kan je dan zaaien in de grond. Hoe je dat maakt lees je hier: DIY // Zelf papier maken met zaadjes of bloemen erin!
13. Ontdektafel
Je kan in de sensory tafel ook kleine insectjes, eitjes en andere zaken verstoppen. Ik gebruikte gekleurde rijst van bij Educadora. Je kan ook zelf gekleurde pasta maken. Daar kan je leuke activiteiten bij verzinnen. Sorteren, tellen enz…
14. Educatieve lentebundel met TIPS en opdrachten
Ik maakte ook een lentebundel, een B-bot mat lent en woordkaarten cyclus, een bijenbundel, bloemenbundel, een insectenbundel en meer. Die kan je aankopen in mijn SHOP. In de lentebundel zitten niet alleen opdrachten en activiteiten maar ook tips die je met kinderen van allerlei leeftijden kunt doen. Deze bundel kan je met alle leeftijden behandelen, als je ze hier en daar naar je hand zet. Hij is gemaakt volgens leerplandoelen en mikt ook op ontdekkend en onderzoekend leren!
15. Leuke boekentips over kriebelbeestjes en de lente
1. Lulu keverdokter
Het keverziekenhuis is een grappig voorleesboek (of een boek dat je zelf kunt lezen natuurlijk) over kriebelbeestjes. Het boek mikt op kinderen van 6 tot 9 jaar en het stimuleert om zelf op zoek te gaan naar kriebelbeestjes (insecten dus) in je tuin.
Het verhaal gaat over Lulu. Lulu is een meisje van zeven dat helemaal niet bang is van de wriemelende, krabbelende beestjes in haar tuin. Integendeel. Als ze op een morgen de dikke, groene stinkwants Karel helpt, wordt ze zomaar keverdokter. Haar poppenhuis wordt omgebouwd tot een keverziekenhuis en al snel zit de wachtzaal vol met lieveheersbeestjes zonder stippen, spinnen met zeven poten en regenwormen die niet van regen houden. Het keverziekenhuis is een grappig (voor)leesboek voor kinderen van zes tot negen jaar en stimuleert ze om op zoek te gaan naar insecten in hun eigen buurt. Voor je het weet zijn er door heel Nederland en België kinderkamers gevuld met keverziekenhuizen.
Wil je graag op safari in eigen tuin? Of een kever knutselen? Dan kan je ook een printable downloaden op de website van LULU KEVERDOKTER.
2. Insectenrijk
Dit boek van Susie Brooks, fontaine uitgevers, bevat veel mooie prenten over insecten en geeft kinderen een realistische kijk in het insectenrijk. Zowel voor grote als kleine kinderen. Dit moet je zeker in je boekenkast hebben staan.
3. Kijkboek over de Lente
Dit mooie kijkboek is er eentje van een reeks van 4. Leve de lente! geeft mooie praatplaten weer die je veel insteek kunnen geven om te praten over alles wat je ziet en wat er verandert in de lente. Ook kriebelbeestjes natuurlijk!
Lees: De seizoenen ontdekken met kinderen
4. Fien & Teun, het GIGAGROTE Kriebelbeestjesboek
In dit boek vind je 10 voorleesverhalen over Fien & Teun in de wondere wereld van insecten, met activiteiten voor buiten. Voor peuters en kleuters.Waar komen al die bijzondere beestjes vandaan? En hoe belangrijk zijn insecten voor onze natuur? Lees en ontdek het in dit voorleesboek vol kriebelbeestjes, boordevol verhalen en leuke knutsel- en doe-opdrachten. Maak een insectenhotel, bloembommetjes en nog veel meer. Ga op avontuur in je achtertuin en leer fijne dingen over deze kriebelbeestjes.
5. Mierenhoop
In dit boek kom je meer te weten over mieren. Het kartonboek is opgedeeld met laagjes zodat je de gangen van de mieren kunt zien. Erg leuk. Binnenin het boek kom je de soorten mieren tegen en staat er uitleg over hun leefwijze. Je komt de groei van een mier te weten en hoe ze voedsel verzamelen. Een erg leuk en mooi geïllustreerd boekje.
6. Toen rups een vlinder werd
Op een vroege morgen, als Rups in zijn coconnetje zit te wachten tot hij een vlinder wordt, ontmoet hij Eendagsvlieg. Zij is net aan de eerste en laatste dag van haar leven begonnen en heeft geen tijd om met hem mee te wachten. Eenmaal uit zijn cocon gekropen wil Vlinder dolgraag aan Eendagsvlieg laten zien hoe mooi hij is geworden. Maar waar is ze gebleven? In dit mooie verhaal, afgewisseld met poëzie en tekeningen, volg je vlinder in zijn zoektocht naar eendagsvlieg en kom je ook andere insecten tegen. Zo kom je op een mooie manier meer te weten over de verschillende kriebelbeestjes op de wereld.
Boeken over de lente vind je hier
7. Alles wat je weet over kriebelbeestjes is FOUT
Word een kriebelbeestjesexpert! Weet jij alles wat er over kriebelbeestjes te weten valt? Ja toch zeker? Bijen gaan dood als ze je steken. Duizendpoten hebben duizend poten. Kakkerlakken zijn onverwoestbaar en vlinders komen uit een cocon. Duh… jou hoeven ze echt niets meer te vertellen. NOT! Alles wat je weet over kriebelbeestjes is FOUT! Dit boek ontmaskert alle onwaarheden. Ontdek hoe het écht zit met ongelofelijke insectenarchitecten,wormen die geen wormen zijn, spinnen die jouw mond niet in willen kruipen en nog veel meer. Dit boek krioelt van de kriebelfeiten over kriebelbeestjes en als je het uit hebt, weet je meer dan je wist dat je kon weten… en heb je gegiecheld, gegriezeld en genoten. Echt een boek voor alle leeftijden.
TIP: schrijf alle beweringen op een strookje papier en steek het in een pot. Laat kinderen een strookje trekken en de bewerking lezen. Bijvoorbeeld: alle spinnen vangen hun prooi in een web. Laat kinderen hierover nadenken en knoop er een (filosofisch) gesprekje aan vast. Ontknoop daarna met de info die je erover leest in het boek. Laat uiteraard ook de prenten in het boek en de uitleg zien. Wisten ze dit? Hebben ze iets bijgeleerd?
8. De boeken van Eric Carle
Ik vind de boeken van Eric Carle, de auteur van Rupsje Nooitgenoeg altijd heel fijn voor kleuters. Ze gaan altijd over beestjes en zijn ideaal om in te zetten tijdens activiteiten rond kriebelbeestjes en de lente.
Dit is natuurlijk maar een deel van leuke educatieve activiteiten rond kriebelbeestjes en de lente.
XOXO Nathalie
No Comments