Unicorns & Fairytales
seizoenen - unicorns & fairytales
Activiteiten & workshops Boeken Doeboeken jeugdboekenmaand Onderwijs Prentenboeken Spelen Zoekboeken & aanwijsboeken

De seizoenen ontdekken met kinderen & win

Hoera! Vandaag begint de lente. Ik zou zeggen: gedaan met de koude dagen maar hier in België weet je dat nooit. Vince is bijna drie en zit volop in de ‘waarom?’ fase. Veranderingen aan het weer zijn fascinerend. Daarom is het leuk om met je kinderen over de seizoenen te praten en dat kan aan de hand van verschillende dingen: knutselen, boeken, filmpjes.

 

De seizoenen & kinderen

Waarom zijn er geen blaadjes aan de bomen? Waarom moet ik nu gaan slapen, het is toch nog licht? Waarom kunnen we nu niet naar de zee, de zon staat er toch? Al die vragen hebben te maken met de seizoenen. Aan kleine kinderen uitleggen dat dit te maken heeft met allemaal wetenschappelijke toestanden dat heeft geen zin Maar je kan er wél over praten. Dat begint al in de kleuterschool en wanneer ze oud genoeg zijn om de uitleg te krijgen in school zal je dat wel merken. Voorlopig leg ik uit aan Vince dat de zon steeds langer op wil blijven om het warmer en warmer te maken zodat we deze zomer naar zee kunnen. Hihi. Eigenlijk is alles best op kindniveau uit te leggen. Een beetje hulp door middel van prenten is zeker goed. In school werken ze al vanaf de instapklas over seizoenen en elk jaar opnieuw wordt rond de seizoenen gewerkt door middel van opdrachten, ontdekkingen , knutselwerkjes enzovoort. Voor je het weet staan kinderen voor je met een zaklamp, een zelfgemaakte zon en planeet en leggen ze je de zons -en maansverduistering uit. Yup, dat komt wel.

seizoenen - unicorns & fairytales

Knutselen

Door middel van knutselwerkjes gaan kinderen ook meer besef krijgen over de seizoenen. Er bestaan 100 000 knutselboeken waar je toffe ideetjes kan vinden en ook op het web staan er ook veel ideetjes. Denk maar aan Pinterest. Bezoek een bibliotheek, bezoek Pinterest en experimenteer.

[bol_product_links block_id=”bol_58d0e453c7aaf_selected-products” products=”1001004002766285,1001004006420577,9200000047439701″ name=”knutselen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”701″ cols=”3″ show_bol_logo=”0″ show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Experimenteren

Je kan doorheen het jaar leuke activiteiten doen met kinderen waardoor ze gaan ontdekken. In de winter kan je met sneeuw spelen, in de herfst iets knutselen met blaadjes, kastanjes en vruchten van de bomen, in de lente kan je op zoek gaan naar lieveheersbeestjes en tijdens de zomer leuke waterspelletjes doen.

Lees ook:

waterplezier met Aquaplay

pompoenen versieren in de herfst

buitenspeelgoed

binnenactiviteiten tijdens de paasvakantie

Kijk -en zoekboeken over de seizoenen

Je kan ook door middel van foto’s en leuke prentenboeken praten over de seizoenen. De 4 kijk -en zoekboeken van Rotraut Susanne Berner (uitgeverij Lannoo) zijn hier ideaal voor. Geen woorden, alleen maar prenten. In elk boek worden dezelfde plekken besproken: een huis, een boerderij, tankstation, treinstation, stadsleven, cultureel centrum… Telkens in een ander seizoen. De mensen hebben andere kledij aan, de omgeving ziet er anders uit en de activiteiten die de mensen doen zijn ook anders. Erg leuke boeken en ze bieden enorm veel mogelijkheden. Je kan over de kledij, activiteiten en omgeving praten. Zeker als je alle vier de prentenboeken hebt. Wat is er veranderd? Welke kledij dragen de mensen? Waar is… Laat de kinderen ook maar vertellen en vragen stellen aan jou. Om de beurt iets of iemand zoeken?

seizoenen - unicorns & fairytales

seizoenen - unicorns & fairytales seizoenen - unicorns & fairytales

Win deze 4 mooie prentenboeken

seizoenen - unicorns & fairytales

Wil jij deze 4 mooie prentenboeken winnen? Om thuis samen met je kinderen te praten over de seizoenen of voor in de klas? Doe dan het volgende…

 1. Laat in de comments een leuke activiteit voor één van de seizoenen weten.
 2. Zorg wel dat je de facebookpagina van Unicorns & Fairytales liked als je Facebook hebt want het is wel zo leuk om één van mijn lezers in de bloemetjes te zetten (om in de sfeer van de lente te blijven)
 3. Je MAG dit bericht delen op je eigen sociale media (niet verplicht!)

 

[bol_product_links block_id=”bol_58d0e4e79629f_selected-products” products=”1001004002408811,9200000022675617,9200000022675680,9200000022675607″ name=”kijk en zoekboek seizoenen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”732″ cols=”4″ show_bol_logo=”0″ show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Simpel hé! Good luck. Je kan meedoen tot het einde van de jeugdboekenmaand en de eerste week van april. De winnaars van alle winacties tijdens de jeugdboekenmaand zullen de tweede week van april bekend worden gemaakt. Je kan dus ook nog meedoen met alle andere winacties

 

WINNAAR IS GEERTRUI PEETERS

 

XOXO Nathalie

 

 

You Might Also Like...

37 Comments

 • Reply
  Tine Vanhaevre
  21 maart 2017 at 21:06

  Een fijne activiteit voor de lente vind ik een kinderboerderij bezoeken… alle jonge dieren ontdekken….samen met mijn dierengekke kleuter ❤

 • Reply
  Stefanie
  21 maart 2017 at 21:08

  Bedankt voor de leuke tip! Ons zoontje merijn is verzot op boekjes en al helemaal op de zon, de maan, de regen… Hij is sinds twee weken gestart op school en het leren over zulke zaken neemt nu een sneltempo aan merk ik.

  • Reply
   Stefanie
   21 maart 2017 at 21:10

   Een fijne activiteit is hier vooral buiten spelen met water… Waterballonnen maken en stuk gooien, met waterpistolen spuiten, … Laat de zomer maar komen!!

 • Reply
  Julie
  21 maart 2017 at 21:10

  Hier vinden we het fijn om in de lente samen zaadjes te planten en ze dan verrukt te zien kijken als er iets uitkomt! Bloemen, radijsjes, …

 • Reply
  elisabeth maria martina
  21 maart 2017 at 21:13

  in de zomer is naar het strand gaan toch wel favoriet

 • Reply
  Anna B
  21 maart 2017 at 21:17

  wat een mooie boeken!
  wij stampen graag in plassen,en zoeken graag kastanjes, beukennootjes etc om thuis mee te knutselen

 • Reply
  Sanne
  21 maart 2017 at 21:24

  Deze boekjes hebben we al regelmatig ontleend uit de bib en zijn steeds een dikke hit! Dus ja, ik doe graag mee om ze te winnen!!
  Een leuke winteractiviteit: ijsgezichten maken! Neem de deksel van een plastieke emmer of neem een pan (in elk geval iets groots rond en laag maar met een randje). Verzamel blaadjes, takjes, eikels, stenen,… Maak met de natuurlijke materialen gezichtjes op de deksel. Giet er een laagje water over en laat de vrieskou een nachtje zn werk doen. Het water wordt ijs en de stenen worden oogjes, de takjes mondjes en de blaadjes oren ofzo. Haal het ijsgezicht uit het deksel en hou een gekkegezichtenfotoshoot of maak een ijsgezichtenmuseum!

  Nu nog 3 seizoenen wachten… of hopen dat het in april toch nog eens vriest ;).

 • Reply
  Marianne
  21 maart 2017 at 21:38

  Een leuke activiteit in de herfst is, om met de regenlaarzen aan, blaadjes te gaan rapen z’n in plassen springen. Dat laatste is, wanneer het geregend heeft, geschikt voor elk seizoen. Als her van de dochter af hangt tenminste 😉

 • Reply
  Jennifer
  21 maart 2017 at 21:38

  Bazel en ik vilten in de herfst eikeltjes en gaan dan op zoek naar eikeldopjes om ze helemaal af te maken. We doen heel graag mee met de wedstrijd. Bazel heeft sinds dit jaar veel interesse in de seizoenen, maar het blijft moeilijk te vatten. Misschien kunnen de boeken helpen?

 • Reply
  Alyt van der Heide
  21 maart 2017 at 21:51

  Ja wat ontzettend leuk!!!
  De lente; naar de boerderij om de pasgeboren lammetjes en kalfjes te kijken, knutselen met echt schapenwol, koe.met een echte uier maken (witte ziekenhuishandschoen roze verven).
  Doe heel graag mee voor mijn dochters en gastkinderen.
  Hebben we elk seizoen weer iets te lezen en te ontdekken!

 • Reply
  lynn
  21 maart 2017 at 22:03

  Zo’n zoekboeken zijn altijd super leuk! 😀 Een hele leuke activiteit in de winter (en als het weer het toelaat 😉 ) is experimenteren met sneeuw /ijs. Een stukje ijs in een kom en voelen/proeven/ruiken maar!

 • Reply
  Anna
  21 maart 2017 at 22:18

  Wij beginnen in de lente altijd een groente tuintje.. vind mijn dochter echt geweldig!

  Facebook: An Na

 • Reply
  Inge Stroobandt
  21 maart 2017 at 23:04

  Een toffe activiteit met mijn metekindje vind ik in de herfst.
  Samen de laarzen en de regenjas aan en naar het bos gaan wandelen.
  En daar zoveel mogelijk verschillende bladeren bekijken.
  En stiekem ook de huisjes van de paddenstoelen schoonmaken (de gaatjes in de bomen beneden)
  En dan samen afsluiten met op de speeltuin te spelen & een warme chocomelk drinken.
  Heerlijk!

 • Reply
  Inge Stroobandt
  21 maart 2017 at 23:05

  Ooh!
  Vroeger zelf zo’n boekje gehad & heb dit nog altijd liggen.
  Zou dit dus wel graag winnen vor mijn metekindje 🙂

 • Reply
  Liesbet Rombaut
  22 maart 2017 at 01:11

  In de herfst ga ik graag wandelen met de kinderen. Nog leuker is het om hen een eierdoos mee te geven met afbeeldingen van herfstbladeren en – vruchten en hen dan alles te laten zoeken in het bos. In de winter zou ik graag eens met hen gaan wandelen met de slee, maar aangezien het de afgelopen 4 jaar nog niet genoeg gesneeuwd heeft daarvoor staat dit nog steeds op onze bucket list. In de zomer spelen ze heel graag met water en in de lente plant ik graag met hen wat plantjes. Leuk om hen die te laten verzorgen en dan samen van te smullen.

 • Reply
  Lizzy
  22 maart 2017 at 04:30

  In de winter maken we graag eten voor de vogeltjes: een wc rolletje met stroop in graantjes rollen. Ook mijn peuter van anderhalf kan dat al. In de lente schilderen we eitjes voor het paasontbijt. In de zomer zijn mijn jongens de hele dag zoet met zeepsop en allerlei rondjes, potjes, rietjes, touwtjes,… om bellen te blazen en in de herfst bakken we appeltaart!

 • Reply
  Sabrina
  22 maart 2017 at 08:11

  In de herfst: in de regenplassen springen en kastanjes zoeken.
  In de winter: sneeuwballen gooien/schaatsen en als er weer geen vorst in de winter komt, dan genieten we van de kerst en de voorbereidingen daarvan.
  Lente: buitenspelen!!! Naar de vogeltjes kijken in de tuin die hun kindjes aan het voeren zijn.
  Zomer: zwemmen,buitenspelen en ijsjes eten

 • Reply
  Janine
  22 maart 2017 at 08:16

  Een leuke herfstactiviteit is: lekker naar het bos gaan om daar dennenappels te zoeken en om daarna weer thuis aangekomen er mooie uiltjes van te maken door de dennenappels te laten drogen. Dan gaan ze openstaan. En dan met vilt ogen, veren en snavel te knippen en erop te plakken. Ze worden dan heel leuk en staan gezellig!

 • Reply
  Jasmijn en Olivia
  22 maart 2017 at 08:49

  Olivia is net 1 geworden en zo blij met een beetje zon en iets droger weer, nu kan ze lekker naar buiten en kruipen door de modder, steentjes verzamelen en daarmee tikken op de ijzeren glijbaan…

 • Reply
  Lieke van melis - Peeters
  22 maart 2017 at 08:56

  Loa vind het het leukst als ze met water kan knoeien/spelen. Nu nog lekker met laarzen in de plassen stampen, zelfs het kleinste plasje water is niet veilig. Een beetje water in de zandbak om mee te knoeien. Plantjes mee water geven met haar gietertje. Maar het allerleukste blijft de warme zomer met zwembadje in de tuin voor ons waterratje!
  Deze boeken lijken me onwijs leuk om met haar langzaamaan de seizoenen te gaan oefenen ?
  (Ik volg je zowel op fb als op IG, hoef ik geen blog te missen)

 • Reply
  Karen
  22 maart 2017 at 10:23

  Hugo is verzot op zoekboeken! Hier eentje van Bumba! Wat ik opmerk is dat ze hier onwijs veel uit leren. Ze zien er heel mooi uit. Dus hieraan doen we graag mee ?

 • Reply
  Leila
  22 maart 2017 at 10:45

  Een leuke activiteit is om 1 van de bloemen uit het boek buiten te gaan zoeken. En zo te leren over bloemen en planten

 • Reply
  Martine van Dongen
  22 maart 2017 at 11:09

  Mijn zoontje vind het nu super leuk om weer met de moestuintjes aan de gang te gaan. De eerste staan alweer in de vensterbank.
  Straks weer onze eigen verbouwde sperzieboontjes, prei, courgette.. op zijn bord,,Dan zijn ze opeens extra lekker!
  (IG Een_huis_vol_geluk en volg je op fb onder mijn eigen naam)

 • Reply
  Sandra
  22 maart 2017 at 11:10

  Naar blankenberge op een camping: naar het strand gaan spelen, activiteiten doen, lekker eten, en vooral ons bezoek aan Plopsaland.

 • Reply
  J.
  22 maart 2017 at 15:23

  ACTIVITEIT: ZOMERSE CITROENEN

  Heb je met een vriend(in) een groot geheim? Deze tip maakt het heel makkelijk om je geheime boodschap toch aan de ander te laten lezen. Het is namelijk onleesbaar. Behalve voor degenen die de oplossing weten. Hoe je dat doet? Het is super makkelijk!
  Je hebt nodig: Citroensap, bakje, kwast, papier, strijkbout
  Aan de slag!
  Pers een citroen uit of gebruik citroensap. Giet het in het bakje.
  Schrijf of teken nu met de kwast de geheime boodschap op het papier. Laat het goed drogen.
  Om de boodschap zichtbaar te maken, moet je even met het strijkijzer (op de katoenstand) over het papier strijken.
  Nu kun je geheime boodschappen sturen. Succes!
  Hoe kan dat?
  Door de warmte van het ijzer verbranden er stoffen in het citroensap. Deze worden dan zwart en daarom wordt de boodschap, die eerst onzichtbaar, was leesbaar!

  En heb je nog wat citroenen over..Maak dan zelf limonade.
  Ingrediënten:
  250 ml citroensap
  800 ml water
  90 gram suiker
  1 zakje vanillesuiker
  Munt (hoeft niet)

  Pers de citroenen. Dit kan lastig gaan, omdat de schil er af is. Ik knijp ze met de hand uit. Daarna wel even zeven om de pitten er uit te vissen.
  Meng suiker, vanillesuiker en water en verwarm dit in een pan. Dit doe je om de suiker goed op te laten lossen in het water. Meestal laat ik het 1-2 minuten zachtjes koken. Goed roeren. Daarna af laten koelen.
  Meng het sap met het afgekoelde suikerwater, roeren, schenk het in een kan en laat heel koud worden in de ijskast. Ik vind het altijd lekker om een takje munt in het glas te doen bij het serveren. Niet alle kinderen vinden dat lekker.

  Tips:
  Als je limonade met prik wil maken, los je de suiker op in 100 ml water en voeg je later 700 ml Spa rood/ Pellegrino toe!
  Dit recept leent zich trouwens ook prima om in te vriezen als ijsjes.

 • Reply
  Rosan
  22 maart 2017 at 17:39

  Oh deze boeken zijn geweldig! Wij zetten in de zomer graag de water en zandtafel buiten in de tuin, lekker spetteren en kliederen!

 • Reply
  Ine
  22 maart 2017 at 17:53

  Wij gaan in elk seizoen graag naar het park of het bos… Door de blaadjes van de bomen de zon zoeken, verwondering over bloesems die plots overal verschijnen, stampen in de plassen, crossen op hun loopfietsjes,… In het park of bos is er elk seizoen zoveel te beleven…

 • Reply
  Katrien Adams
  22 maart 2017 at 18:35

  Sleeën in de sneeuw, als de kindjes ouder worden verandert dit in snowboarden

 • Reply
  Florence
  22 maart 2017 at 21:08

  In alle seizoenen is het heerlijk om buiten te spelen!
  Een leuk spelletje voor thuis of tijdens een klasuitstap is: ‘Ik zie, ik zie…’ . Heel eenvoudig om te doen: je zoekt twee identieke stickervellen. Plak de stickers van het eerste vel op papieren borden die je verstopt in de tuin, het bos,… . Het andere stickervel geef je samen met een leeg papier aan je kinderen. Telkens al er een bord gevonden wordt, mag hij/zij dezelfde sticker van zijn stickervel pakken en op het papier plakken.
  Dat wordt zoeken tot alle stickers gevonden zijn! Een activiteit waar alle kinderen op verzot zijn (ik spreek uit ervaring:-)).

 • Reply
  Marian B
  22 maart 2017 at 23:28

  Wat een fijne winactie! Kijk- en zoekboeken doen het hier altijd goed! De seizoenen zijn ook interessant, er valt altijd zoveel te zien en te beleven. Wij zijn graag te vinden in en rond het bos voor een wandeling of met de fiets. Gelukkig wonen we vlakbij. Welk seizoen maakt eigenlijk niet uit. Lekkers door de plassen stampen, paddenstoelen bekijken, met de slee door de sneeuw, op het ijs, lekker in het zonnetje genieten van alles wat gaat bloeien, en wedstrijdjes fietsen en hardlopen uiteraard!

 • Reply
  Geertrui
  22 maart 2017 at 23:36

  In de zomer bellen blazen en in de winter sneeuwpoppen maken, of in de winter bellen blazen en in de zomer zandmannetjes! ^^ Knutselen met herfstmateriaal vind ik altijd wel leuk: diertjes met luciferbeentjes of landart ofzo.

 • Reply
  Christin@
  23 maart 2017 at 01:12

  Ieder seizoen valt er buiten wel iets interessant te beleven .
  Leuke boekjes overigens .
  Ik heb geen Facebook …
  mag ik toch meedoen ?

  • Reply
   Nathalie
   26 maart 2017 at 12:06

   natuurlijk dat! :-)))

 • Reply
  Linda Post
  23 maart 2017 at 16:56

  Ik vind het altijd leuk om in de herfst allerlei verschillende bladeren te zoeken, deze vervolgens te laten drogen. En zopdra ze droog zijn opplakken en verven in de herfstkleurtjes! erg leuk evenals de poppetjes en diertjes die je kunt maken met de gevonden kastanjes en sateprikkers. Ooo dan moet ik op de een of andere manier direct denken aan het maken van een spinnenweb. Kastanje in het midden, lange sate prikkers erin en dan wol eromheen draaien, ook erg leuk! Ik kan nog wel even doorgaan hoor 🙂

 • Reply
  Celina
  29 maart 2017 at 23:24

  Wauw wat een mooie boeken. Ik heb in de herfst een boom getekend op een stuk behangpapier en samen met mijn zoontje blaadjes gezocht en er op geplakt. Was erg leuk!

 • Reply
  De Vleeschauwer Ellemieke
  30 maart 2017 at 21:40

  Wat een leuke actie! Wij maken in de winter graag een stevige wandeling in de vrieskou, warm ingeduffeld en met onze laarsjes aan. Opwarmen doen we thuis met een warme chocomelk en een dikke snee zelfgebakken brood!

 • Reply
  melissa
  4 april 2017 at 11:18

  De herfst: lekker de bossen in om spullen te zoeken voor een herfststukje. Uiteraard met de laarzen even in de modder stampen en daarna zelfgebakken cake en warme chocomel eten en drinken!

Leave a Reply