Unicorns & Fairytales
buiten spelen - unicorns & fairytales
Boeken Buiten spelen Doeboeken Fantasie Ontwikkeling Spelen Winactie & Give away

5x leuke activiteiten voor op de speelplaats & win

Elke dag spenderen onze kinderen een bepaalde tijd op de speelplaats. Elk jaar zijn er van die “rages” die terugkomen of nieuw zijn maar ook merk je dat de klassiekers, zoals tikkertje spelen, er nog altijd zijn. Als juf merk ik dat toch vaak. Toch konden kinderen zich vroeger veel beter bezig houden dan nu. Er is vaak niet veel voor nodig, gewoon een idee en wat fantasie.

 

10 redenen waarom buiten spelen goed is

☼ Goed voor de lichamelijke ontwikkeling (door het bewegen) waardoor de hersendelen ook beter zullen samenwerken. Dat zal een positief effect hebben op het lezen en schrijven enz…
☼ Buiten spelen leert je ruimte, diepte, afstand en snelheid beter in te schatten.
☼ Ze raken hun energie kwijt.
☼ Ze ontdekken de wereld rondom hen.
☼ Fantasie en creativiteit! Belangrijk voor het oplossend denken.
☼ Sociale vaardigheden: samen spelen, omgaan met winnen en verliezen, rolverdeling, assertiviteit, …
☼ Door de buitenlucht slaapt je kind beter.
☼ Ze leren zelf hun spel te organiseren in plaats van iemand anders die alles voor hen regelt.
☼ Buiten spelen vermindert stress.
☼ Blijkbaar vermindert het ook bijziendheid.

// Lees meer over buiten spelen op www.kindensamenleving.be //

buiten spelen - unicorns & fairytales

buiten spelen - unicorns & fairytales

5 leuke activiteiten

Deze 5 activiteiten heb ik uit ‘Het complete Ketnet speelplaatsboek’. Wil je een uitgebreidere uitleg dan raad ik je aan om het boek te kopen of mee te doen aan de winactie. Het boek kost 15,99 euro.

1. Mölkky

Dit is een Fins werpspel. Je kan ze kopen of zelf maken. Je stelt de paaltjes op met de cijfers en gaat enkele stappen terug. Je gooit met een mölly of werpstok. Je moet om ter snelst 50 punten scoren en enkel de paaltjes die helemaal plat liggen tellen mee. Je gooit om de beurt en elke keer je gooit noteer je je punten. De paaltjes worden rechtgezet op de plaats waar ze omvielen dus niet meer op dezelfde plek. Diegene die precies 50 punten haalt wint. Je kan het spelletje ook eenvoudiger spelen of je kan de kinderen zelf hun spelregels laten verzinnen.

2. Steentje gooien

Je hebt hiervoor steentjes nodig en stoepkrijt. Trek met stoepkrijt een startlijn. Je gooit eerst een grote kei in het spel. Nadien gooi je om beurten een steentje naar de kei. Wie het dichts bij de kei gooit wint. Dit is eigenlijk een beetje petanque. Je kan dit natuurlijk met allerlei andere voorwerpen doen. Laat de kinderen zelf varianten verzinnen.

3. Katteke wuif

Ik koos dit spelletje omdat dit mij doet denken aan ons spelletje toen ik klein was: katteke kus. Haha. Dit spel gaat helemaal anders: je hebt een zoeker en verstoppers. Wie gevonden is sluit zich aan bij de zoeker. Maar als er iemand die nog niet gevonden is kan waaien naar diegene die aangesloten was is die weer vrij. Dit spel kan wel voor discussie zorgen denk ik. Maar alles is gebaseerd op eerlijkheid. (Katteke kus was trouwens tikkertje en wie getikt was mocht een nummer kiezen: 1 is een kus op de hand, 2 is een kus op de wang en 3… op de mond hihi.)

4. Krijtparcours

Met stoepkrijt een groot parcours tekenen waarbij je opdrachten kan doen. In het boek staan enkele voorbeelden maar het is superleuk om je kind zelf te laten fantaseren. Dit kan zelfs een opdracht zijn in de klas. Kom je op een bepaalde plek moet je iets doen (bvb: brullen zoals een leeuw, op één been staan…)

5. Krokodillenbal

Alle spelers vormen per twee, drie of meer een krokodil. De achterste speler legt zijn handen op de schouders van de voorste. Ze lopen kriskras door elkaar. 1 speler houdt de bal vast (een zachte bal) en probeert zo veel mogelijk krokodillen te raken. Als de tikker de staart raakt dan is de krokodil ‘af’. De tikker wordt de kop van de krokodil en de speler die de kop was wordt nu de staart. De staart wordt de nieuwe tikker.

buiten spelen - unicorns & fairytales

Het complete Ketnet speelplaatsboek

Ik heb ‘Het complete Ketnet speelplaatsboek’ (Sarah De Vos – uitgeverij Lannoo) waarin allerlei spelvormen staan die je buiten of op de speelplaats kan spelen. Er staan klassiekers in zoals met de rekker spelen, klapspelletjes, chinees voetbal… Groepsspelletjes, rustige spelletjes en meer. Eigenlijk echt een musthave voor thuis of voor in de klas. Introduceer bij je kinderen of leerlingen om de zoveel tijd een spel en zorg ervoor dat ze zich steeds amuseren! Soms heb je maar een klein vonkje nodig om het vuur te verspreiden dus …

[bol_product_links block_id=”bol_58d3ad8c8d615_selected-products” products=”9200000057839935″ name=”speelplaatsboek” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Win

buiten spelen - unicorns & fairytales

Ik mag iemand van mijn lezers blij maken met dit supergave boek. Ik denk dat iedere ouder, iedere jeugdwerker, leerkracht, opvoeder, kind… dit boek wel zal kunnen gebruiken.

 1. Volg Unicorns & Fairytales via facebook en/of instagram
 2. Vertel mij een leuke buitenactiviteit in de comments
 3. Deel dit bericht op jouw eigen sociale media (niet verplicht om te winnen)

 

WINNAAR IS DAMIENNE LOUWAGE

 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

8 Comments

 • Reply
  Geertrui
  23 maart 2017 at 21:35

  Ik vind “Schipper, mag ik overvaren” een leuk buitenspeelspelletje. 😀

 • Reply
  Rebecca
  23 maart 2017 at 22:00

  Leuk boek! Het zou fijn zijn deze te winnen voor de school waar ik lesgeef. Bij ons is het spel ‘schaar, steen, papier’ enorm populair. Daarbij worden er 2 ploegen gemaakt, waarbij er van elke ploeg een kind zo snel mogelijk naar het andere loopt. Ze mogen doorlopen als ze winnen met ‘schaar, steen, papier’. De bedoeling is om een punt te scoren door het andere team te bereiken.

 • Reply
  Annelies
  23 maart 2017 at 22:25

  Waauw! Lijkt me een superleuk boek om in onze klasbib te hebben!
  Wij vinden 123piano wel een leuk spelletje.
  X
  Annelies, je ex-collega ?

 • Reply
  louwage damie
  24 maart 2017 at 13:55

  Superleuk boek voor in mijn opvang hier 😉
  Bubbelslang blazen….
  1.Knip de bodem uit een lege fles. Bevestig een sok om de fles en fixeer hem goed met een stevig elastiekje of plakband.
  2. Maak in een kom een sopje van water en afwasmiddel en eventueel een paar druppeltjes kleurstof.
  3. Laat je kinderen de opening van de sok in het sopje dopen en daarna flink blazen door de flesopening.
  Dit is echt super leuk voor de kids! Wie blaast de langste slang?
  Groetjes, Damie

 • Reply
  Inge Stroobandt
  25 maart 2017 at 13:31

  Oh, superleuk om cadeau te doen aan mijn zus als juf 🙂
  Een leuk buitenspelletje blijft voor mij nog altijd ‘politie&dief’

 • Reply
  De Vleeschauwer Ellemieke
  30 maart 2017 at 21:37

  Zou heel plezant zijn voor mijn zoontjes! Ze bouwen graag een kamp onder de glijbaan, spelen tikkertje en verstoppertje en werken heel graag in hun eigen moestuintje!

 • Reply
  Linda Smeets
  4 april 2017 at 16:27

  Wat leuk! Wat ook een zeer leuke buitenactiviteit is, is een speurtocht met allerlei opdrachten die ze samen moeten uitvoeren.
  Ik vind het soms moeilijk om weer wat nieuws te verzinnen en zou dan ook ontzettend blij zijn met dit handige boek!

 • Reply
  Marianne
  9 april 2017 at 08:49

  1, 2, 3 piano was een topper als wij klein waren, zowel thuis als op school!

Leave a Reply