Unicorns & Fairytales
Boeken My life Onderwijs Prentenboeken taal

Vrolijke prentenboeken tijdens de jeugdboekenmaand thema Geluk & doe-tips!

De maand maart is voor mij een bijzondere maand want dan is het altijd jeugdboekenmaand. En ik ben dol op boeken. Echt ontzettend dol. Ik snuif ze op en verzamel ze. Zo waardevol. Tijdens deze jeugdboekenmaand zet ik 4 boeken in de kijker van uitgeverij De Eenhoorn. En pssst: misschien mag ik er wel weer weggeven ūüėČ ¬†Bij elk boek zet ik weer enkele doe-tips.

1. Diep in de zee

Dit vrolijk boek op rijm is verdeeld in enkele hoofdstukjes. Maak kennis met een oceaan vol vissen. Ze hebben allemaal hun dromen en verlangens en proberen allemaal iets aan hun ergernissen, die ze dan toch hebben, te doen. Maar snel blijkt dat het niet altijd beter is. Anders kan ook. Zo kom je te weten of haai echt naar de Stille oceaan verhuist omdat hij het lawaai beu is en of Dikke Daan de warmtekraan uiteindelijk vond. (Of misschien ontdekte dat er een vis was die voortdurend pootjes liet). Nou ja, dit vrolijk rijmend prentenboek met voorleesverhalen zit boordevol humor.

Doe-tip: Bespreek de verlangens van de vissen met de kinderen. Hebben ze zelf ook verlangens? Welke? Welke rijmende woordjes horen of zien ze? Kunnen ze zelf ook een rijmpje maken? 

Hier vind je het boek

2. Ik ben een eenhoorn

Dit prentenboek gaat over een Alpaca die supergraag een eenhoorn wil zijn. En dat gelooft hij zelf ook. Hij verkleed zich als een eenhoorn en vindt dat helemaal prima. De andere dieren vinden hem maar raar. Ze denken dat eenhoorns niet bestaan. De alpaca heeft pruiken en verkleed zich maar voelt zich op een dag erg somber omdat paard hem verwijt om niet normaal te doen. Hij begint aan zichzelf te twijfelen en wordt somber. Plots komt hij een eenhoorn tegen en zo vindt hij een gelijkgestemde ziel. Nu twijfelt hij niet meer aan zichzelf en omdat hij zelfzekerder is geworden, geloven de andere dieren hem nu ook. Het is een prentenboek over jezelf mogen zijn, ongeacht wat anderen ervan vinden.

Doe-tip: dit is een ideaal prentenboek om eens stil te staan bij jezelf. Wat wil jij OH ZO GRAAG zijn of doen maar doe je niet omdat je bang bent voor de reactie van anderen? Een klassikaal gesprek of een groepsgesprek zou hier veel kunnen opklaren. Een les over jezelf mogen zijn, over waarom pesten en uitsluiten niet goed is en over dat IEDEREEN, zelfs pesters, met onzekerheden zitten. 

Hier kan je het boek vinden

 

3. Het land van de grote woordfabriek

In het land van de grote woordfabriek kosten woorden handenvol geld. Mensen zijn er dan ook erg zuinig op. Rijke mensen kunnen meer woorden kopen. ¬†Florian wil Siebelle laten weten wat hij voor haar voelt maar heeft nog niet genoeg gespaard. Een andere jongen, die veel rijker is, kan dat wel. Al lijkt het meisje niet zo ge√Įnteresseerd. Florian heeft zorgvuldig de juiste woorden gezocht en beslist toch om ze uit te spreken. Wat er dan gebeurt is ontroerend. Je hebt niet veel woorden nodig om te weten wat men voelt. Een ontroerend prentenboek over het zinnige gebruik van woorden.

Doe-tip:  Bij dit boek zal je veel ideetjes vinden. Maak zelf met kinderen een woordfabriek en laat er allemaal letters en woorden uitkomen. Hoe gaan ze dit doen? Meteen een technisch lesje erbij. Laat kinderen zoveel mogelijk worden maken met de letters die uit hun machine komen. Dit kan tevens ook een boek zijn om letters en woorden te introduceren en er allerlei activiteiten bij te verzinnen.

Zie ook: Letters, cijfers en kleuren oefenen met de Bee-Bot + gratis printable!!! 

Letters ontdekken en schrijven op een leuke manier in thema herfst, thuis en in de klas

Tips om letters, cijfers en kleuren te oefenen

 

Je kan het boek hier vinden

4. Kamiel de Kameel

Dit prentenboek gaat over de komst van een nieuw dier naar een boerderij. Alle andere dieren zijn in spanning. Wat voor dier zou het zijn? En heeft hij wel dezelfde gewoontes? Waarom sleurt te boerin allerlei rare items naar het nieuwe verblijf? Tot Kamiel de kameel arriveert. Hij wil graag een feestje doen. Eerst zijn de andere dieren nog wat afwachtend. Want hoe moeten ze zich gedragen? Wat gaat het zijn? Maar toch besluit iedereen naar Kamiel’s feestje te gaan en het wordt superleuk. Zo zie je maar dat je niet te snel vooroordelen moet hebben. Op het einde van het boek staat een prent met allerlei nieuwe dieren die gearriveerd zijn.

Doe-tip: Maak zelf een dierentuin. Welke dieren zouden erin zitten? Hou een gesprek over het echte leven: gebeurt het ook wel eens dat je op voorhand iets denkt van iemand dat niet blijkt te kloppen? 

Je kan het boek hier vinden

 

WIN twee gelukspakketten

Goed nieuws want ik mag van uitgeverij de EENHOORN 2 pakketten met deze 4 boeken wegschenken.

Dat doe ik via INSTAGRAM. Ga er dus snel heen!

 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply