Unicorns & Fairytales
activity tray Educatief educatieve activiteiten Onderwijs sensory play

Letters ontdekken en schrijven op een leuke manier in thema herfst, thuis en in de klas

Ik ben fan van sensory tables, dat zal wel al duidelijk zijn. Nu Vince in het eerste leerjaar zit en letters leert schrijven en Lex letters leert herkennen, maakte ik een sensory bin met als thema: letters en herfst. Kijk je mee hoe je op een makkelijke manier letters oefent met je kinderen? Veel leuker dan werkblaadjes en ideaal voor thuis én in de klas. 

Thuis letters oefenen

Thuis letters oefenen wanneer je kind in het eerste leerjaar zit… zelfs ook al in de derde kleuterklas. Of wanneer je kind interesse begint te tonen in letters. Bij Vince was dat vrij snel, bij Lex wat minder snel hahaha. Jij kan thuis (en in de klas) op een leuke educatieve manier bezig zijn met spelling. Het hoeft ook niet moeilijk te zijn. Maar enkel werkblaadjes en uren schrijven vind ik persoonlijk niet motiverend. Dus gingen we aan de slag met een sensory bin in thema herfst om de letters te oefenen. Ook het schrijven. En dat deed ik op een leuke én originele manier. benieuwd? 

Letters zoeken en sorteren 

Thuis letters oefenen kan op heel veel verschillende manieren. Ik vulde een bakvorm met chia zaadjes (voelt zalig aan je handen, zei Vince), strooide er houten letters in die ik heel goedkoop vond bij de Action (ah ja) en versierde het met wat herfstvruchten. Geweldig toch? Ik legde er lepels en een tang bij (goed voor de motoriek) en zo moesten ze de letters zoeken, vangen en sorteren. Ik schreef de drukletters in het lege oorspronkelijke bakje van de letters. Je kan er ook schrijfletters inschrijven natuurlijk. Een eenvoudige maar toch leerrijke en boeiende activiteit om de letters te herkennen. 

thuis letters oefenen - unicorns & fairytales

Schrijfbord van een fotokader

Wanneer je een lege grote IKEA kader neemt en het karton eruit haalt dan heb je een soort window. Met raamstiften kan je dan op het plexiglas schrijven. Superleuk om gewoon op te kleuren ook. Ik liet deze keer het karton erin en we oefenenden de schrijfletters. We gebruikten hier een whiteboard marker. Eenvoudig weg te vegen met een doekje! Fun fun fun…

thuis letters oefenen - unicorns & fairytales

 

DIY opberg, speel -en leermeubel

Met mijn zelfgemaakt opbergmeubel kunnen we ook letters oefenen. Dit hoeft natuurlijk niet zo fancy te zijn, je kan ook een krijtbordje nemen hahaha. Maar het is wel fijn om op verschillende manieren letters en woorden in te oefenen. Je kan met een penseel en water de letter schrijven en dan kunnen kinderen erover schrijven met krijt of net andersom: jij schrijft de letters met krijt en de kinderen schilderen ze op de juiste manier weg.

taalspelletjes - unicorns & fairytales

Thuis letters oefenen 

Je kan op miljoenen manieren letters oefenen. Met flitskaarten, laten schrijven op een krijtbord, magnetische letters, met speeldeeg, in boekjes en veel, veel meer… Je hebt trouwens een superleuke Etsy webshop die producten hebben waar ik verliefd op ben. Threewood shop

Hoe gaan jullie thuis aan de slag met het oefenen van de cijfers? 

 

Met magnetische tegels aan de slag 

Ook kan je het het populaire speelgoed, magnetische tegels, educatief aan de slag om letters en cijfers te oefenen. Je kan allerlei activiteiten verzinnen. Ik maakte alvast een artikel met meer dan 20 educatieve tips :

20+ leuke activiteiten die je kunt doen met magnetische tegels

magnetische tegels matoyli - unicorns & fairytales

 

Pin it en volg mijn educatieve feed op Instagram 

Vind je het leuk om deze educatieve tips op te slaan? Pin het dan op Pinterest of volg mijn educatieve feed op Instagram OUT OF THE BOX PLAY. Altijd welkom! 

educatief letters oefenen - unicorns & fairytales

Veel plezier! 

XOXO Nathalie 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply