Unicorns & Fairytales
met kleuters werken rond afval - unicorns & fairytales
Boeken Duurzaam leven Duurzaamheid Educatief educatieve activiteiten Prentenboeken Winactie & Give away

Met kleine kinderen werken rond afval en het milieu, op school én thuis + WIN

Met kinderen en met kleuters werken rond afval en milieu kan al op een leuke en laagdrempelige manier. Kinderen milieubewust opvoeden moet al van kleins af aan beginnen. Zo leren ze goede gewoonten aan. Met de boekjes van ‘Schaap’, leren kinderen meer over belangrijke zaken in de wereld. Nu is er een vierde deel, speciaal voor kleuters en jonge kinderen die mee de troep in de oceaan willen vermijden en bewust willen worden van afval.

Schaap zwemt (niet)

Met kleuters werken rond afval en milieu kan makkelijk met behulp van dit boekje.  Dit is het vierde boekje in een reeks over ‘Schaap’. Zo heb je ook Schaap zoekt poen, om kinderen bewust te maken van geld. Lees ook:  Spelenderwijs omgaan met geld bij kleuters: 10 leuke tips  Je kan dit boekje inzetten in de klas, met behulp van het educatief pakket, of thuis, met het boekje zelf en gezond verstand 😉 

 In het vierde deel van de Schaap-boekenreeks komt Schaap eraan gezwommen! De zon schijnt en Schaap wil in zee. Er is wel een groot probleem. Waarom is Zeehond teleurgesteld, Schildpad zo moe en Haai helemaal woest? Wat kan Schaap doen om de dieren weer blij te maken? De eenvoudig getoonde afbraaktijden in het boekje maken het afvalprobleem tastbaar voor jonge kinderen, en geeft hen ook zin om er daarna iets aan te doen. Wie wil immers niet dat Haai en Zeehond weer blij zijn?

Dit boekje van Eef Rombaut kan je ook helemaal uitklappen en omdraaien. Vince was er helemaal van in de ban, wou dit boekje ook steeds voorlezen voor het slapengaan en werd zich zo bewust van bepaalde producten, die héél lang in de natuur blijven ronddwalen als ze verkeerd worden weggegooid. Zo begreep hij ook dat plastic NOOIT vergaat. We hadden zelfs een gesprek over wat er dan gebeurde met plastic. Ik vertelde hem dat mensen er andere spullen mee maakten en dat zo plastic een beetje verwerkt wordt, maar dat het dus wel op aarde blijft, onder een andere vorm. 

Met kleuters werken rond afval en milieu

In samenwerking met Mooimakers is er nu dus een educatief pakket dat naar alle Vlaamse scholen is gestuurd. Zo kan je met kleuters rond afval en milieu werken op school en zit er in het educatief pakket allerlei materiaal, het boekje en ideetjes om in je school aan de slag te gaan. Handig en superleuk! In het educatief pakket kan je ook allerlei lessen vinden, meteen gekoppeld aan de ontwikkelingsdoelen! 

Wat dacht je van een lekkere lunch in de klas? En dan samen kijken naar de inhoud van de brooddoos; een koekenpapiertje? Verpakte groentjes, kaas of snacks? Of een spelletje memory met de Krab, Haai, Schildpad, Zeester, Inktvis, Zeehond en Schaap? Dit kan natuurlijk ook thuis! 

In de klas kan je de stickers van de Schaapvriendjes gebruiken om de vuilnisbakken aan te duiden. Of hadden jullie zin in een beloningssysteem met de hele school? Via het lespakket kan je de stickers ook afdrukken thuis! 

Mooimakers

Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. De OVAM is verantwoordelijk voor het afvalstoffen-, materialen- en bodemsaneringsbeleid in Vlaanderen. Fost Plus is verantwoordelijk voor de inzameling en recyclage van huishoudelijke verpakkingen in België. De lokale overheden zijn verantwoordelijk voor de openbare netheid en zijn verenigd in de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (vvsg). Ze organiseren heel veel leuke acties, sensibiliseringscampagnes en bieden lespakketten en materiaal aan scholen aan. 

Zo hebben we met onze school in 2019 een hele grote actie gedaan met alle leerlingen en leerkrachten om onze stoep proper en mooi te maken. De kinderen verzonnen allerlei liedjes en slogans en hadden superveel plezier en vooral voldoening! 

 

WIN WIN WIN WIN 

Natuurlijk vind ik het superbelangrijk, werken met kleuters rond afval en milieu, en wil ik deze boekjes zoveel mogelijk in de kijker zetten. Ik mag namelijk een kei leuke prijs weggeven…. 

 • 1 groot pakket met alle boekjes van SCHAAP : Schaap zoekt poen, Schaap zoekt groen, Schaap zoekt schoen en de nieuwste: Schaap zwemt (niet)
 • 4 aparte boekjes van Schaap zwemt (niet) 

Ik mag dus 5 winnaars uitkiezen, wat superleuk is. Laat je even in de comments weten of je graag meedoet? 

Meedoen kan tot en met 12 oktober 2020, nadien zullen de winnaars gecontacteerd worden en ontvangen ze hun prijs! Yayyyy….

Volg je me al op mijn educatieve feed OUT OF THE BOX PLAY

 

XOXO Nathalie 

 

 

You Might Also Like...

37 Comments

 • Reply
  An
  5 oktober 2020 at 06:41

  Ziet er superleuk uit! Ik zou wel graag de boekjes winnen, voor onze kleine spruit die eraan komt! 🤗

 • Reply
  Liesbeth
  5 oktober 2020 at 06:50

  Ooh lijken me hele leuke boekjes om te gebruiken op school! Ik doe dus graag mee!

 • Reply
  Anna wienen
  5 oktober 2020 at 07:08

  Wat een toffe winactie! En zeker een heel belangrijk onderwerp ik doe heel graag mee 😊

 • Reply
  Isabel
  5 oktober 2020 at 08:24

  Ik doe heel graag mee! 🤗

 • Reply
  Dick schildkamp
  5 oktober 2020 at 10:58

  Misschien ook eens aan de kinderen uitleggen en laten zien hoeveel kinderen er nog IN het afval leven en moeten werken.

 • Reply
  bé vermeiren
  5 oktober 2020 at 14:08

  Super, ik gebruik ze graag samen met mijn kids en geef ze door voor in de klas.

 • Reply
  Diederik De Bruyn
  5 oktober 2020 at 15:10

  Een nieuw boekje om het lezen te oefenen, is altijd welkom!

 • Reply
  Laura Asscherickx
  5 oktober 2020 at 16:05

  schaapjes, altijd leuk om op deze manier de ecologie reeds aan te leren 🙂

 • Reply
  Rita Jansens
  5 oktober 2020 at 17:13

  Deze boekjes zouden leuk zijn voor de kleinkinderen

 • Reply
  Elke Wauters
  5 oktober 2020 at 17:51

  Wat een leuke actie! Ik doe graag mee voor de juffen van Louise haar klasje,die ondanks alle moeilijkheden en extra regeltjes dag in dag uit enthousiast les staan te geven 👍🤞🤞

 • Reply
  Anneleen De Visscher
  5 oktober 2020 at 20:56

  Ik doe heel graag mee!

 • Reply
  Karolien S.
  5 oktober 2020 at 22:04

  Heel leuk voor ons dochtertje Olivia! Duimen maar dat we binnenkort mee kunnen lezen met de avonturen van Schaap!

 • Reply
  Stef Nagels
  6 oktober 2020 at 17:04

  zien er superleuke boekjes uit! 😉 ideaal voor onze zoon Vince!

 • Reply
  Marian B
  7 oktober 2020 at 16:26

  Leuk voor mijn dochtertje! We zijn dol op samen boekjes lezen. Een goed thema ook, het ziet er leuk en aantrekkelijk uit om te lezen.

 • Reply
  Michele Verstraete
  8 oktober 2020 at 07:36

  Wat een leuke wedstrijd. Als mama van een zoontje in het eerste leerjaar komen nieuwe boekjes altijd van pas en super als ze dan ook nog iets bijbrengen. Ook super voor de school van onze jongens. Ik zou wel weten wat te doen met de boekjes.

 • Reply
  Joke De Paepe
  8 oktober 2020 at 07:42

  Waauw! Wat zien het er super leuke boekjes uit! Jules mijn zoontje van 5j. zou dat heeeeel leuk vinden om samen in te lezen. 🤞🏼 ✨

 • Reply
  Inge Mouton
  8 oktober 2020 at 08:06

  Ik doe graag mee! Leuke boekjes!

 • Reply
  Liesbeth
  8 oktober 2020 at 08:14

  Ik doe graag mee! Om de boekjes thuis met de dochter (die op haar 20 maanden al een grote boekenfan is) te lezen maar ook om in mijn (1ste) kleuterklas mee aan de slag te gaan!

 • Reply
  Lore
  8 oktober 2020 at 10:30

  Heel mooie boekjes! Ik ontleende eens het boekje ‘schaap zoekt groen’. Zoveel mogelijkheden met het boek om kinderen iets bij te brengen zowel op cognitief als creatief vlak! Zelfs in het lager onderwijs bruikbaar.
  Lijkt me leuk om dit te winnen en kennis te maken met de andere boeken.
  Wij doen dus graag mee!!!

 • Reply
  Van den Broeck Valerie
  8 oktober 2020 at 12:11

  O lijkt me leuk om te winnen voor het klasje van mijn zoontje. Ze werken bij hem op school veel rond thema’s waarbij de kindjes zelf hun inbreng mogen geven, dus zou leuk zijn voor hem als hij die boekjes kan meenemen in zijn verteltas.

 • Reply
  Alina
  8 oktober 2020 at 13:13

  Ik wil zeer graag meedoen om met de kindjes van mijn stageklas mee aan de slag te gaan!

 • Reply
  Jasmine
  8 oktober 2020 at 15:53

  Ik doe heel graag mee :)!

 • Reply
  Kelly
  8 oktober 2020 at 16:21

  Ik doe graag mee voor mijn allerliefste kleuters, ons Lissa en onze Mil! Wat houden ze ervan om voor het slapen gaan, dicht bij mij, samen een boekje te lezen. En de mama geniet dan natuurlijk ook! 💖

 • Reply
  Noortje
  8 oktober 2020 at 19:41

  Ik doe graag mee! 😊🤩

 • Reply
  Annelies
  8 oktober 2020 at 19:59

  Wauw. Inderdaad super leuke give-away. Onze kleuters zouden er keiblei mee zijn en de juffzn natuurlijk ook.
  Heel aantrekkelijke boekjes 🤩

 • Reply
  Annelies
  8 oktober 2020 at 20:12

  He dat is weeral zo’n leuke witactie. Wij zijn op school volop bezig met de Energy Challenge, dus ik doe heel graag mee in naam van onze leerlingen.

 • Reply
  Laura
  8 oktober 2020 at 20:20

  Ooh zo leuk! Ik doe graag mee. Voor mijn kindjes hier thuis maar ook voor in de kleuterklas waar ik sta. Lijkt me heel toegankelijk om deze thema’s aan te reiken. 🤗

 • Reply
  Fleur
  8 oktober 2020 at 21:02

  Ziet er heel tof uit ! Zou k geven aan de juffen van school. de kindjes gaan naar een supertoffe leefschool met gemotiveerde juffen, waarbij ze iedere week ook een eigen inbreng hebben

 • Reply
  Nathalie
  8 oktober 2020 at 22:09

  Lijken me ideale boekjes voor mijn nieuwsgierige dochter! En met wat geluk nog het perfecte verjaardagscadeau voor het einde van de maand

 • Reply
  Shana
  9 oktober 2020 at 05:10

  Ik doe graag mee! Leuke boekjes met belangrijke thema’s ☺️

 • Reply
  Patricia Kennes
  9 oktober 2020 at 06:52

  Ik doe graag mee, deze boekjes lijken mij wel aantrekkelijk voor mijn functioneel type 9-klasje.
  Ook mijn collega’s van type 9 onderbouw gaan hier blij mee zijn.

 • Reply
  Janneke Holvoet
  9 oktober 2020 at 07:23

  Oh yes please! Ik werk zelf op een groene & internationale ecologische school, waarbij we de leerlingen en kleuters sterk sensibiliseren rond deze thematiek. Deze boekjes ken ik nog niet en ze zien er geweldig uit. Dus meer dan welkom 🤗

 • Reply
  Kim
  9 oktober 2020 at 13:21

  doe hiervoor enorm graag mee! wat leuk!

 • Reply
  Frieda
  9 oktober 2020 at 13:41

  doe graag mee voor kleinzoon Wout

 • Reply
  Roeland Meirlaen
  11 oktober 2020 at 20:08

  Ik waag graag mijn kans voor mijn zoontje dat dol is op schaapjes en waarbij deze boekjes dus zeker een voltreffer zouden zijn :-).

 • Reply
  Bettina Tack
  12 oktober 2020 at 20:29

  Ons kleuterteam vindt deze boekjes super! Alleen staan ze nog niet in onze schoolbib. 🙏

 • Reply
  Geertrui Peeters
  13 oktober 2020 at 22:50

  Als er nog geen winnaar gekozen is, maak ik graag nog kans! 😊

Leave a Reply