Unicorns & Fairytales
IMG 3054 - 10 tips om milieubewust op te voeden
Gezondheid / Health moederschap Ontwikkeling Prentenboeken

10 tips om milieubewust op te voeden

Milieubewust opvoeden is tegenwoordig gewoon nodig. Dat kan op verschillende manieren en het beste is gewoon samen met je kinderen van kleins af aan beginnen. Ik geef toe, ik ben niet dé groenste persoon die er bestaat maar ik probeer wel mijn steentje bij te dragen. Ik geef enkele tips hoe je milieubewust kan omgaan (met en zonder kinderen) en waar ik zelf soms ook nog iets beter mijn best voor kan doen.

Milieubewust opvoeden

Milieubewust opvoeden begint van kleins af aan. Geef het goede voorbeeld en vertel je kinderen waarom je bepaalde dingen doet. Het is zo belangrijk om een steentje bij te dragen. Ook al is het maar iets kleins.

1. Sorteren, plastic vermijden & goede attitude

Sorteren lijkt makkelijk maar dat is het niet altijd. Als we echt kijken naar hoe we moeten sorteren ga je merken dat je het misschien nog beter kan doen. Ik ook hoor. Maar leer de belangrijkste al aan. Kleef desnoods stickers of prenten op verschillende vuilbakken of werk met kleurtjes. Leer ze al meteen sorteren en laat ze hun eigen afval weggooien (vanaf ze bewust dingen in de vuilbak kunnen gooien uiteraard). Wij hebben thuis bvb de Brabantia Bo touch Bin met twee verschillende bakken. Daar kan je al een scheiding van afval in maken. Ook hebben we een apart bakje gezet op het aanrecht om groenten -en fruitafval in te gooien.

Tip: op de website van Fost Plus vind je veel informatie over sorteren en ook stickers! Ze komen vaak workshops geven in klassen, dus als je leerkracht bent is dit fijn en ben je er geen, geef dit dan zeker door aan de leerkrachten. 

Alles begint natuurlijk met een goede attitude en het goede voorbeeld. Wanneer jij je kauwgom, papiertje of ander prulletje zomaar op straat gooit dan gaat jouw kind ook niet leren dat het niet mag. Leer hen dat er vuilbakken zijn en wanneer ze er niet zijn je het afval beter even kan bijhouden. Sommige dingen blijven jaren bestaan voor de afbreken. Ze blijven voor eeuwig vuil achterlaten op onze planeet.

Probeer ook plastic te vermijden, neem herbruikbare tasjes en zet in op wat meer een zero waste mentaliteit.

lees ook: Wat je moet weten over mijn plannen om duurzamer te zijn 

shutterstock 743817604 - 10 tips om milieubewust op te voeden

2. Uitstappen

Kinderen milieubewust opvoeden kan ook door middel van ze mee te nemen op educatieve uitstappen zoals Hidrodoe, technopolis, het PASS in Mons (waar ze alles over water te weten komen), workshops ivm de natuur, bezoek aan de kinderboerderij, wandelingen in het bos enzovoort. Zoek op google of er workshops zijn in de buurt.

 

3. Knutselen met kosteloos materiaal

Kartonnen dozen, schoendozen, lege blikjes, wc-rolletjes, lege bokaaltjes enz… je kan dit allemaal gebruiken om te knutselen. Geen inspiratie? Gebruik dan onderstaand boek bijvoorbeeld. Daar staan allerlei voorbeelden in om te knutselen met wc-rolletjes. En Pinterest natuurlijk. Je gaat versteld staan van de vele mogelijkheden en de kinderen genieten ervan. Ga maar eens op zoek naar een leuk projectje. Je kan ontzettend veel moois maken met wc-rolletjes.

Inspiratie:

DIY // Een verrekijker van restmaterialen

Upcycling DIY: gebruik een lege bokaal als snoeppot gift

5x tips om te knutselen tijdens de krokusvakantie

Superleuke knutseltips met kosteloos materiaal

IMG 3045 2 - 10 tips om milieubewust op te voeden

4. De natuur in

Je leert pas iets waarderen als je er tijd spendeert. Ga de natuur in! Je moet geen natuurliefhebber of wandelaar zijn om leuke dingen te gaan doen in het bos of het park. Daar schreef ik onlangs nog een blog over: leuke (herfst)activiteiten om buiten te doen. Het Bosboek van Sarah DeVos is daar een mooi voorbeeld van. Aanradertje!

Ook het boek WONDERWEEKEND zal je zeker kunnen inspireren. Daar vind je enorm veel leuke activiteiten , ook om buiten te doen.

IMG 1490 - 10 tips om milieubewust op te voeden

IMG 1865 - 10 tips om milieubewust op te voeden

5. Investeer in duurzaam speelgoed

Je kan ook kiezen voor duurzaam speelgoed, zoals houten speelgoed en sensory play. Vermijd ultra goedkope aankopen die snel stuk zijn en investeer eens in cadeautips die geen speelgoed zijn

6. Kies voor duurzaam transport

Laat af en toe de auto eens wat meer staan! Wij hebben nu een elektrische bakfiets en daar kan je zowel je kinderen als boodschappen in kwijt. Je hebt echt geen excuus meer om niet de fiets te nemen.

Wist je dat de trein het minst vervuilende openbaar vervoer is?  Tips over duurzaam transport.

IMG 0360 - 10 tips om milieubewust op te voeden

7. Goede isolatie thuis + andere energiebesparende maatregelen

Uiteraard bespaar je hiermee al een heel deel. Ik schreef over energiebesparende tips enkele maanden geleden. Wat je kan doen in de kinderkamer: in plaats van een nachtlampje kan je ofwel een klein led-lampje aanschaffen ofwel iets maken waardoor je kinderen op een andere manier een rustig gevoel krijgen. Knutsel bijvoorbeeld een dromenvanger.

lees ook: Tips om energie te besparen thuis (en dus ook minder CO2 uitstoot!)

hippie by viki dreamcatcher in wit en mint - 10 tips om milieubewust op te voeden

8. Milieubewust opvoeden door middel van verhalen/boeken

Lees je veel met je kinderen of lees je graag verhalen voor? Dan zijn de volgende boeken wel leuk om het milieuaspect bespreekbaar te maken.

lees ook: Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) wat nou klimaatverandering is en wat we kunnen doen….

Voor kleine kinderen

IMG 3047 - 10 tips om milieubewust op te voeden

Op zoek in de wereld (Kerstin Zabransky, uitgeverij Clavis)

Dit is een superleuk zoekboek met allerlei tekeningen over bepaalde werelddelen. Wanneer je goed kijkt zijn er overal dingen verstopt. De kinderen leren niet enkel hoe het eruit ziet in andere landen maar ze leren ook zoeken en hebben plezier om alles te beschrijven. Leuk boek om samen met je kinderen te lezen. Ook erg leuk als introductie in de klas om het over een bepaald werelddeel te hebben.

IMG 3051 - 10 tips om milieubewust op te voeden IMG 3050 - 10 tips om milieubewust op te voeden

 

Pili Pili en de Vuilnisbeltbeestjes (Thaïs Vanderheyden, uitgeverij Clavis)

Dit boek gaat over afval sorteren en herbruiken. Een ideaal boek om aan jonge kinderen sorteren bespreekbaar te maken. Het boek gaat over de afvalbeestjes. Zij hebben allemaal een favoriete afvalsoort die ze willen opeten. Zo worden alle categorieën besproken: groen afval, grof huisvuil, papier en karton enzovoort. Super prentenboek voor thuis of voor in de klas! Erg leuk geschreven, heel duidelijk en mooie prenten zoals we van Clavis boeken gewend zijn.

IMG 3049 - 10 tips om milieubewust op te voeden IMG 3048 - 10 tips om milieubewust op te voeden

 

Wat is het warm (Judith Koppens & Andy Engel, ill. van Nynke Mare Talsma, uitgeverij Clavis)

Dit boek is onderdeel van de serie ‘De Klimaatjes’. In elke serie beleven ze een avontuur waarin ze laten zien hoe ze op een veilige en grappige wijze de leefwereld fijn kunnen houden. Dit boek gaat over hoe je op de juiste manier verkoeling kunt zoeken op warme dagen. Zo kan je ook de ‘opwarming van de aarde’ bespreekbaar maken indien nodig. Of je kan ze gewoon laten genieten van een verhaal en meteen de juiste acties aanleren om zich op een juiste manier te verkoelen: in de schaduw blijven, genoeg drinken, niet te druk bezig zijn en zeker niet gaan zwemmen in het park. Op het einde van het boek leer je ook hoe je zelf een waaier kan maken.

IMG 3053 - 10 tips om milieubewust op te voeden IMG 3052 - 10 tips om milieubewust op te voeden

Voor lagere schoolkinderen en ouder

Deze zesdelige reeks gaat over Emma Dewit. De boekenreeks gaat over de klimaatverandering en al zijn aspecten. De bekende poolreiziger Dixie Dansercoer zorgde voor de juistheid van de feiten. (uitgeverij Clavis) Het is dus een zeer realistisch verhaal. Voor kinderen vanaf 10 jaar. Zelf heb ik er twee van voor in de klas.Emma Dewit is bijzonder enthousiast over wetenschap. Samen met drie jongeren uit verschillende landen krijgt ze een unieke kans: ze mag onderzoek doen vanuit de Prinses Elisabethbasis op Antarctica. Daar is Emma erg onder de indruk van de overweldigende natuur en begrijpt ze pas echt de invloed van de klimaatverandering. Ze beleefd allerlei avonturen. Een spannende reeks die tegelijkertijd de kinderen aanzet tot denken over ons klimaat. In sommige boeken kan je met je smartphone de foto’s scannen en krijg je uniek beeldmateriaal.

HydrovillePolarBear - 10 tips om milieubewust op te voeden

 

9. Moestuintje

Heb je groene vingers? Ik absoluut niet en ik vind dat heel jammer want ik hou wel van planten en bloemen. Maar wat erg leuk lijkt (en is…): een eigen moestuintje onderhouden samen met je kinderen. Besparend en milieuvriendelijk. Je kan altijd klein beginnen denk ik altijd. Maar je moet het wel volhouden. Het kan een leuke activiteit samen zijn.

Wij maakten zelf een moestuin pallet ! Je kan de werkbeschrijving van het DIY kruidentuintje met palet hier vinden.

BB063320 446F 4054 9783 BA7EFFC420DC 768x1024 - 10 tips om milieubewust op te voeden

10. Bespaar

Je kan op héél véél mogelijke manieren besparen. Ik geef eerlijk toe dat ik daar niet de kampioen in ben. Ik zou daar eerlijk gezegd zelf beter mijn best voor moeten doen. Ik ga proberen, als jij het dan ook doet haha. Enkele tips:

 • maak er een spelletje van om steeds alle lichten uit te doen indien ze niet nodig zijn
 • water tijdens tandenpoetsen uitzetten, niet urenlang douchen enz…
 • restjes eten invriezen of er iets anders mee maken (in soep, pizza, pasta)
 • kook met seizoensgroenten
 • koop tweedehands (je kan zelfs bij MIC MAC MINUSCULE een tweedehands geboortelijst leggen)
 • verkoop of schenk te kleine kledij weg
 • verbruik minder WC-papier en maak de afspraak om een aantal velletjes te gebruiken
 • koop cadeautjes op voorhand in solden
 • investeer in duurzaam speelgoed
 • was kledij op een goede manier
 • haal opladers uit het stopcontact
 • pas op voor sluipverbruik
 • zet de verwarming enkele graadjes lager
 • geef eens cadeaus die GEEN speelgoed zijn

 

lees ook: Tips voor het geven van duurzame cadeaus aan kinderen

 

Pin it

Vind je dit een interessant artikel over milieubewust opvoeden? Pin het dan op Pinterest. Heb je zelf nog duurzame tips? Vul dan gerust aan!

IMG 3054 - 10 tips om milieubewust op te voeden

Heb jij nog leuke tips ivm milieubewust opvoeden? 

XOXO Nathalie

pinit fg en rect red 28 - 10 tips om milieubewust op te voeden

You Might Also Like...

1 Comment

 • Reply
  Tineke
  29 februari 2020 at 07:49

  Oh, die boekjes ga ik onthouden! Prachtige blog met handige tips! Mijn voorkeur voor een dagje of middag weg gaat ook uit naar het bos of strand, gewoon lekker de natuur in ipv van een druk pretpark etc. Scheelt ook nog een hele hoop geld trouwens.

Leave a Reply

Read previous post:
Meer dan 100 Anti-verveeltips tijdens vakanties… alstublieft…

Die vakanties vullen met kinderen is soms geen evidentie. Nou ja, er is véél te doen, héél veel. Maar soms...

Close