Unicorns & Fairytales
Gezondheid / Health moederschap Ontwikkeling Prentenboeken

10 tips om milieubewust op te voeden & WIN

Milieubewust opvoeden is tegenwoordig gewoon nodig. Dat kan op verschillende manieren en het beste is gewoon samen met je kinderen van kleins af aan beginnen. Ik geef toe, ik ben niet dé groenste persoon die er bestaat maar ik probeer wel mijn steentje bij te dragen. Ik geef enkele tips hoe je milieubewust kan omgaan (met en zonder kinderen) en waar ik zelf soms ook nog iets beter mijn best voor kan doen. 

Milieubewust opvoeden

Milieubewust opvoeden begint van kleins af aan. Geef het goede voorbeeld en vertel je kinderen waarom je bepaalde dingen doet. Het is zo belangrijk om een steentje bij te dragen. Ook al is het maar iets kleins. Vooral uitleggen en nog eens uitleggen…

1. Sorteren, plastic vermijden & goede attitude

Sorteren lijkt makkelijk maar dat is het niet altijd. Als we echt kijken naar hoe we moeten sorteren ga je merken dat je het misschien nog beter kan doen. Ik ook hoor. Maar leer de belangrijkste dingen al aan. Kleef desnoods stickers of prenten op verschillende vuilbakken of werk met kleurtjes. Leer ze al meteen sorteren en laat ze hun eigen afval weggooien (vanaf ze bewust dingen in de vuilbak kunnen gooien uiteraard). Wij hebben thuis bvb de Brabantia Bo touch Bin met twee verschillende bakken. Daar kan je al een scheiding van afval in maken. Ook hebben we een apart bakje gezet op het aanrecht om groenten -en fruitafval in te gooien.

Tip: op de website van Fost Plus vind je veel informatie over sorteren en ook stickers! Ze komen vaak workshops geven in klassen, dus als je leerkracht bent is dit fijn en ben je er geen, geef dit dan zeker door aan de leerkrachten. 

Alles begint natuurlijk met een goede attitude en het goede voorbeeld. Wanneer jij je kauwgom, papiertje of ander prulletje zomaar op straat gooit dan gaat jouw kind ook niet leren dat het niet mag. Leer hen dat er vuilbakken zijn en wanneer ze er niet zijn je het afval beter even kan bijhouden. Sommige dingen blijven jaren bestaan voor de afbreken. Ze blijven voor eeuwig vuil achterlaten op onze planeet.

Probeer ook plastic te vermijden, neem herbruikbare tasjes en zet in op wat meer een zero waste mentaliteit.

lees ook: Wat je moet weten over mijn plannen om duurzamer te zijn 

2. Uitstappen

Kinderen milieubewust opvoeden kan ook door middel van ze mee te nemen op educatieve uitstappen zoals Hidrodoe, technopolis, het PASS in Mons (waar ze alles over water te weten komen), workshops ivm de natuur, bezoek aan de kinderboerderij, wandelingen in het bos enzovoort. Zoek op Google of er workshops zijn in de buurt.

kindvriendelijke wandelingen in Antwerpen - unicorns & fairytales

3. Knutselen met kosteloos materiaal

Kartonnen dozen, schoendozen, lege blikjes, wc-rolletjes, lege bokaaltjes enz… je kan dit allemaal gebruiken om te knutselen. Geen inspiratie? Gebruik dan onderstaand boek bijvoorbeeld. Daar staan allerlei voorbeelden in om te knutselen met wc-rolletjes. En Pinterest natuurlijk. Je gaat versteld staan van de vele mogelijkheden en de kinderen genieten ervan. Ga maar eens op zoek naar een leuk projectje. Je kan ontzettend veel moois maken met wc-rolletjes.

Inspiratie:

DIY // Een verrekijker van restmaterialen

Upcycling DIY: gebruik een lege bokaal als snoeppot gift

5x tips om te knutselen tijdens de krokusvakantie

Superleuke knutseltips met kosteloos materiaal

Upcycling DIY: een mega coole garage van karton maken!

DIY garage uit karton maken - unicorns & fairytales

4. Ga de natuur in

Je leert pas iets waarderen als je er tijd spendeert. Ga de natuur in! Je moet geen natuurliefhebber of wandelaar zijn om leuke dingen te gaan doen in het bos of het park. Daar schreef ik onlangs nog een blog over: leuke (herfst)activiteiten om buiten te doen. Het Bosboek van Sarah DeVos is daar een mooi voorbeeld van. Aanradertje!

Ook leerkrachten kunnen meer opteren om lessen in de buitenlucht te geven. Niet bang zijn dat kinderen afgeleid gaan zijn: het is een werkhouding dat je ze moet aanleren en het is zoveel gezonder in de buitenlucht…

Ook het boek WONDERWEEKEND zal je zeker kunnen inspireren. Daar vind je enorm veel leuke activiteiten , ook om buiten te doen.

Lees ook: Leuke bos – en buitenactiviteiten die je kan doen tijdens de week van het bos (en op andere dagen)

Milieubewust opvoeden - unicorns & fairytales

5. Investeer in duurzaam speelgoed

Je kan ook kiezen voor duurzaam speelgoed, zoals houten speelgoed en sensory play. Vermijd ultra goedkope aankopen die snel stuk zijn en investeer eens in cadeautips die geen speelgoed zijn…  Je kan ook opteren om meer tweedehands speelgoed te komen en om bijvoorbeeld speelgoed te laten rouleren tussen bevriende koppels. Niets mis mee! Je hebt zelfs tweedehands geboortelijsten, wist je dat?

6. Kies voor duurzaam transport

Laat af en toe de auto eens wat meer staan! Wij hebben nu een elektrische bakfiets en daar kan je zowel je kinderen als boodschappen in kwijt. Je hebt echt geen excuus meer om niet de fiets te nemen.

Wist je dat de trein het minst vervuilende openbaar vervoer is?  Tips over duurzaam transport.

thule coaster XT - unicorns & fairytales

7. Goede isolatie thuis + andere energiebesparende maatregelen

Uiteraard bespaar je hiermee al een heel deel. Ik schreef over energiebesparende tips enkele maanden geleden. Wat je kan doen in de kinderkamer: in plaats van een nachtlampje kan je ofwel een klein led-lampje aanschaffen ofwel iets maken waardoor je kinderen op een andere manier een rustig gevoel krijgen. Knutsel bijvoorbeeld een dromenvanger.

lees ook: Tips om energie te besparen thuis (en dus ook minder CO2 uitstoot!)

Little Stars - unicorns & fairytales

8. Milieubewust opvoeden door middel van verhalen/boeken

Lees je veel met je kinderen of lees je graag verhalen voor? Dan zijn de volgende boeken wel leuk om het milieuaspect bespreekbaar te maken.

lees ook: Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) wat nou klimaatverandering is en wat we kunnen doen….

Voor kleine kinderen

Milieubewust opvoeden - unicorns & fairytales

Op zoek in de wereld (Kerstin Zabransky, uitgeverij Clavis)

Dit is een superleuk zoekboek met allerlei tekeningen over bepaalde werelddelen. Wanneer je goed kijkt zijn er overal dingen verstopt. De kinderen leren niet enkel hoe het eruit ziet in andere landen maar ze leren ook zoeken en hebben plezier om alles te beschrijven. Leuk boek om samen met je kinderen te lezen. Ook erg leuk als introductie in de klas om het over een bepaald werelddeel te hebben.

Milieubewust opvoeden - unicorns & fairytales Milieubewust opvoeden - unicorns & fairytales

 

Pili Pili en de Vuilnisbeltbeestjes (Thaïs Vanderheyden, uitgeverij Clavis)

Dit boek gaat over afval sorteren en herbruiken. Een ideaal boek om aan jonge kinderen sorteren bespreekbaar te maken. Het boek gaat over de afvalbeestjes. Zij hebben allemaal een favoriete afvalsoort die ze willen opeten. Zo worden alle categorieën besproken: groen afval, grof huisvuil, papier en karton enzovoort. Super prentenboek voor thuis of voor in de klas! Erg leuk geschreven, heel duidelijk en mooie prenten zoals we van Clavis boeken gewend zijn.

Milieubewust opvoeden - unicorns & fairytales Milieubewust opvoeden - unicorns & fairytales

 

Wat is het warm (Judith Koppens & Andy Engel, ill. van Nynke Mare Talsma, uitgeverij Clavis)

Dit boek is onderdeel van de serie ‘De Klimaatjes’. In elke serie beleven ze een avontuur waarin ze laten zien hoe ze op een veilige en grappige wijze de leefwereld fijn kunnen houden. Dit boek gaat over hoe je op de juiste manier verkoeling kunt zoeken op warme dagen. Zo kan je ook de ‘opwarming van de aarde’ bespreekbaar maken indien nodig. Of je kan ze gewoon laten genieten van een verhaal en meteen de juiste acties aanleren om zich op een juiste manier te verkoelen: in de schaduw blijven, genoeg drinken, niet te druk bezig zijn en zeker niet gaan zwemmen in het park. Op het einde van het boek leer je ook hoe je zelf een waaier kan maken.

Milieubewust opvoeden - unicorns & fairytales Milieubewust opvoeden - unicorns & fairytales

Voor lagere schoolkinderen en ouder

Deze zesdelige reeks gaat over Emma Dewit. De boekenreeks gaat over de klimaatverandering en al zijn aspecten. De bekende poolreiziger Dixie Dansercoer zorgde voor de juistheid van de feiten. (uitgeverij Clavis) Het is dus een zeer realistisch verhaal. Voor kinderen vanaf 10 jaar. Zelf heb ik er twee van voor in de klas.Emma Dewit is bijzonder enthousiast over wetenschap. Samen met drie jongeren uit verschillende landen krijgt ze een unieke kans: ze mag onderzoek doen vanuit de Prinses Elisabethbasis op Antarctica. Daar is Emma erg onder de indruk van de overweldigende natuur en begrijpt ze pas echt de invloed van de klimaatverandering. Ze beleefd allerlei avonturen. Een spannende reeks die tegelijkertijd de kinderen aanzet tot denken over ons klimaat. In sommige boeken kan je met je smartphone de foto’s scannen en krijg je uniek beeldmateriaal.

Milieubewust opvoeden - unicorns & fairytales

 

9. Leg een eigen moestuintje aan

Heb je groene vingers? Ik absoluut niet en ik vind dat heel jammer want ik hou wel van planten en bloemen. Maar wat erg leuk lijkt (en is…): een eigen moestuintje onderhouden samen met je kinderen. Besparend en milieuvriendelijk. Je kan altijd klein beginnen denk ik altijd. Maar je moet het wel volhouden. Het kan een leuke activiteit samen zijn.

Wij maakten zelf een moestuin pallet ! Je kan de werkbeschrijving van het DIY kruidentuintje met palet hier vinden.

kruidentuin maken van palletten - unicorns & fairytales

10. Geen water meer uit plastiek flessen

Wat je ook kunt doen is plastiek vermijden en investeren in een Brits of een SodaStream om zelf bruisend water en bruisende drankjes te maken. Wij hebben al enkele jaren een Sodastream, mijn ouders en vrienden ook en wij geven af en toe wel eens eentje cadeau! Met de Sodastream kan je ook cocktails en mocktails maken. Yummie!  Het is ook een mogelijkheid om je kinderen meer water te laten drinken. Ze vinden het immers superleuk om zelf aan de slag te gaan. Je hebt nu ook meeneemflesjes van Sodastream zodat je ‘s ochtends je bruiswater kunt maken en meteen in je rugzak kunt stoppen. Handig!

11. Bespaar op vele andere zaken

Je kan op héél véél mogelijke manieren besparen. Ik geef eerlijk toe dat ik daar niet de kampioen in ben. Ik zou daar eerlijk gezegd zelf beter mijn best voor moeten doen. Ik ga proberen, als jij het dan ook doet haha. Enkele tips:

 • maak er een spelletje van om steeds alle lichten uit te doen indien ze niet nodig zijn
 • water tijdens tandenpoetsen uitzetten, niet urenlang douchen enz…
 • restjes eten invriezen of er iets anders mee maken (in soep, pizza, pasta)
 • kook met seizoensgroenten
 • koop tweedehands (je kan zelfs bij MIC MAC MINUSCULE een tweedehands geboortelijst leggen)
 • verkoop of schenk te kleine kledij weg
 • verbruik minder WC-papier en maak de afspraak om een aantal velletjes te gebruiken
 • koop cadeautjes op voorhand in solden
 • investeer in duurzaam speelgoed
 • was kledij op een goede manier
 • haal opladers uit het stopcontact
 • pas op voor sluipverbruik
 • zet de verwarming enkele graadjes lager
 • geef eens cadeaus die GEEN speelgoed zijn

lees ook: Tips voor het geven van duurzame cadeaus aan kinderen

 

Pin it

Vind je dit een interessant artikel over milieubewust opvoeden? Pin het dan op Pinterest. Heb je zelf nog duurzame tips? Vul dan gerust aan!

Milieubewust opvoeden - unicorns & fairytales

Heb jij nog leuke tips ivm milieubewust opvoeden? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

39 Comments

 • Reply
  Tineke
  29 februari 2020 at 07:49

  Oh, die boekjes ga ik onthouden! Prachtige blog met handige tips! Mijn voorkeur voor een dagje of middag weg gaat ook uit naar het bos of strand, gewoon lekker de natuur in ipv van een druk pretpark etc. Scheelt ook nog een hele hoop geld trouwens.

 • Reply
  Marie
  28 maart 2021 at 08:36

  Die boekjes! Wat zijn ze leuk (en handig ook voor in de klas!) Wij proberen zoveel mogelijk kleine dingetjes: dikke trui en minder chauffage, moestuintje, blokshampoo, brita kan, … Sodastream mèt smaakjes.. lijkt me fantastisch!! 😘

 • Reply
  Imina
  28 maart 2021 at 08:43

  Leuke blog met goede tips! Ik kende deze boekjes nog niet, die zal ik binnenkort eens gaan opzoeken. De boeken over de kleine ijsbeer zijn ook super leuk om kinderen iets over het milieu aan te leren. En, minder vlees eten blijft mijn beste tip. Als iedereen een klein beetje helpt, dan hoop ik inderdaad dat wij met elkaar iets kunnen veranderen

 • Reply
  Lore
  28 maart 2021 at 08:44

  Top tips! Fan van de diy moestuin in Paletvorm, die wil ik ook eens testen!
  Benieuwd naar de smaakjes van Sodastream 🙂

 • Reply
  elisabeth maria martina
  28 maart 2021 at 09:06

  laat de zomer maar beginnen ik zou dolgraag die mooie sodastream willen winnen

 • Reply
  veerle dejaegher
  28 maart 2021 at 09:11

  Die sodastream zou ik graag winnen voor dochterlief. Ze verlaat binnenkort het nest en het zou een hele besparing in haar portemonee zijn en ook voor het milieu zou het goed zijn.

 • Reply
  Pelicaen sylvia
  28 maart 2021 at 09:35

  Deze sodastream zou hier zeer welkom zijn.
  Wij proberen met kleine dingen de wereld een klein beetje te veranderen:we hebben geen bad maar enkel een douche , we eten verschillende keren per week geen vlees, we proberen niets te verspillen(of zo weinig mogelijk want niets is bijna een utopie😜),…

  • Reply
   Ka8leen
   28 maart 2021 at 13:17

   Mijn eigen zusje ook heel lovend over de Sodastream. Zou fijn zijn om er zelf ook eentje te hebben.

 • Reply
  Elise k’tje
  28 maart 2021 at 09:42

  Wat een top artikel! Ben zelf ook enorm met de natuur 🌱 bezig en heb duidelijk nog wat goede tips uit je blog gehaald ✨👌🏻 Gisteren hebben we hier samen met de hulp van onze dochter de bijtjes 🐝 nog geholpen met in onze tuin een bijenmengeling te strooien en een insectenhotel op te hangen . Met kerst waren we het bos ingegaan en hebben buiten de ijzerdraad enkel natuurlijke middelen gebruikt om de kerstkrans te maken waar we heel wat positieve reacties opgekregen hebben ☺️ Als tip : laat je kinderen van jongs af aan al kennis maken met het sorteren van afval! Onze dochter weet al perfect hoe het moet! Eenmaal per maand 📆 gaan we onze afvalwandeling doen, dan gaan we met het hele gezin op pad in de natuur om al het ‘vuil’ 🗑 op te ruimen!

 • Reply
  Femke
  28 maart 2021 at 09:56

  Zalig! Wij proberen er thuis ook mee bezig te zijn. Elektrische fiets gekocht, moestuintje wordt volgende week weer aangepakt, … maar die plastic flessen komen soms helaas nog wel binnen. Zou top zijn, een sodastream!

  • Reply
   Julia van empel stamate
   28 maart 2021 at 16:59

   Leuke tips! De Sodastream lijkt me leuk. We doen graag mee

 • Reply
  Michelle Lauwers
  28 maart 2021 at 09:59

  Jij hebt toch altijd zo’n leuke blogposts. Ik kan deze niet alleen als juf maar ook als mama toepassen ☺️
  De tip van seizoengroenten die PS ik nog onvoldoende toe… Ik moet poke eerlijk bekennen dat ik de typische groenten en fruit wel ken per seizoen, maar de specialere niet echt… Ik ben ook zot van kiwi’s en passievruchten en die leggen wel een lange weg af voordat ze op mijn bord terechtkomen 😉.
  Een super leuk boek voor kleuters is ‘schaap zwemt (niet)’, dit gaat over afval.
  Ik zou enorm graag een sodastream winnen. Binnenkort verhuizen we en dit zou goed van pas komen in onze nieuwe thuis ❤️🤞

 • Reply
  Mathieu Richez
  28 maart 2021 at 10:10

  Binnenkort gaan we een bakfiets kopen zodat we minder de auto nemen. De kinderen (en ik) kijken er al naar uit.
  Een sodastream zou zeker onze afvalberg verkleinen.

 • Reply
  Cath
  28 maart 2021 at 10:10

  Ik ben al heel lang nieuwsgierig naar die Sodastream, voor bruiswater zie ik het helemaal zitten. Zijn de limonadesmaakjes echt lekker?

 • Reply
  Leentje
  28 maart 2021 at 10:15

  Oh heerlijk om mee te nemen op wandeltrips..
  Een dagje het bos in en toch lekker bruisend water!
  Dat willen wij wel winnen!
  Spannend!!

 • Reply
  Sanne Meeuwens
  28 maart 2021 at 10:48

  Bedankt voor de leuke tips. De Sodastream lijkt me een leuk machine en zou hier wel wat plastiek besparen.

 • Reply
  Eveline
  28 maart 2021 at 11:18

  Weer een fantastisch leerrijke blog! Hier kunnen wij wel een aantal tips uit halen! De Sodastream willen wij ook heel graag winnen! Heerlijk om met een knopje water in bruiswater te veranderen en te experimenteren met verschillende smaakjes.

 • Reply
  Marijke Luna
  28 maart 2021 at 11:41

  Als deze handige Sodastream in huis zou komen heb ik geen last meer met de zware pakken water/frisdrank te heffen en vooral minder afval. Een win-win-situatie!

 • Reply
  Trotsema fati
  28 maart 2021 at 11:49

  Bedankt voor de leuke tips! Ik ben lang nieuwsgierig naar die Sodastream en die zou hier zeker veel afval besparen😊

 • Reply
  Isabelle
  28 maart 2021 at 12:06

  Mijn man en dochters willen al maanden zo’n sodastreal in huis…ik ben weigerachtig…opnieuw een extra toestel in huis…Dus deze winnen zouden ze de max vinden 😉

 • Reply
  dirk W
  28 maart 2021 at 15:01

  Dankjewel voor de leuke tips!
  In ons gezin wordt er meestal bruiswater gedronken. We verkiezen glazen flessen boven plastic maar het aansleuren is geen pretje. Een Sodastream zou zeker handig en welkom zijn.

 • Reply
  Sofie V
  28 maart 2021 at 15:01

  We doen al heel veel, maar toch is er nog duidelijk ruimte voor verbetering. We verbruiken nog veel te veel dranken in blikjes en plastic flessen, gewoon voor het gemak. Maar misschien kan deze Sodastream wel het verschil maken… ik ben vooral benieuwd naar de smaken!

 • Reply
  Cindy
  28 maart 2021 at 15:17

  Gewoon beginnen met jezelf.
  goed recycleren, het plastic tot een minimum herleiden.
  Herbruikbare flessen, infuseer zelf je platwater enz enz
  We kunnen heel veel zelf doen.

 • Reply
  Katrien
  28 maart 2021 at 16:26

  Wij hebben al heel lang een moestuin, maar ook een stukje siertuin met streekeigen planten, bijenstruiken en -bloemen, insectenhotel, … Het meeste speelgoed en kledij kopen we tweedehands en geven we na gebruik door aan kinderen die we kennen of aan organisaties als welzijnsschakels of babynest. Water wordt hier niet verspild (we gebruiken ook deels regenwater) en we koken steeds zo veel mogelijk lokaal, vers en seizoensgebonden. Ons gezin heeft maar één auto, die we zo vaak mogelijk inruilen voor openbaar vervoer. En onze energiezuinige toestellen draaien op onze eigen zonnepanelen. Maar er is nog ruimte voor verbetering, dus we blijven er aan werken, met het hele gezin 🙂 Een sodastream zou ons alleszins op goede weg zetten. En gezeul met bakken vermijden haha.

 • Reply
  charles nuyts
  28 maart 2021 at 16:42

  De Sodastream zou super fijn om zeker dagelijks mee te nemen super fijne blog waar wij zeker toffe dinges uit meenemen
  kleindochtertje houdt van boeken en deze zien er weer erg leuk uit .

 • Reply
  Freya
  28 maart 2021 at 18:35

  Wij hebben grijpers bij mooimakers aangevraagd om onze straat proper te houden. Ik zou graag ook naar een verpakkingsloze winkel willen. Maar die hebben we helaas niet in de buurt.
  De sodastream staat hier ook nog op ons lijstje.

 • Reply
  monique cieters
  28 maart 2021 at 22:15

  ik waag mijn kans, liked & shared

 • Reply
  Diederik De Bruyn
  29 maart 2021 at 00:36

  Onze meisjes drinken heel graag sapjes (water aangelengd met siroop). Maar ook deze siroopjes komen uit verschillende bussen, en alles moet telkens me de hand aangemaakt worden. Tijd voor een stap verder dus, tijd voor deze sodastream!?

 • Reply
  Liliane
  29 maart 2021 at 09:47

  Voor mijn schat van een kleindochter die graag spuitwater drinkt !!!

 • Reply
  delaplace isa
  29 maart 2021 at 11:16

  een emmerje in de douche om het oilet mee door te spoelen!! in het begin is het mss wat raar maar ik overtuig mijn kids door te zeggen dat we zo water overhouden om in de zomer ons zwembad te vullen en het werkt! en eigenlijk is het ook wel zo hé, ieder emmertje water dat in het toilet belandt is een emmertje water gespaard voor het zwembad!

 • Reply
  goormans lilly
  29 maart 2021 at 16:31

  dat zou leuk zijn om niet meer met flessen te sleuren en z’n handige soda stream
  komt echt wel heel goed van pas

 • Reply
  Bart De Smet
  29 maart 2021 at 22:44

  De mijne is aan vervanging toe maar deze zou ik cadeau geven aan mijn beste vriendin, ze leeft ontzettend gezond en dit zou nog een stapje extra in de goede richting zijn.

 • Reply
  Dries
  30 maart 2021 at 07:36

  Ik drink heel veel bruiswater, dwz dat ik ook veel plastic flessen heb… met deze winactie kan ik mijn milieusteentje bijdragen!

 • Reply
  Kim
  30 maart 2021 at 13:20

  fijne tips! heb ik zeker wat aan! ook tegen die leuke sodastream zeg ik geen nee! geen gesleur meer met flessen 😉

 • Reply
  Eline Julin
  30 maart 2021 at 14:02

  Wat een leuke tips! Ik maak heel graag kans op de sodastream. Altijd al eentje gewild, dit is het moment.

 • Reply
  Anneleen De Visscher
  30 maart 2021 at 21:10

  Wij doen ook ons best om zo milieuvriendelijk door het leven te gaan en dit van kleinsaf al aan de kinderen mee te geven.

 • Reply
  Cecile Turpyn
  30 maart 2021 at 23:59

  Hier proberen we al jaren ons steentje bij te dragen aan het milieu.
  Ik heb uw blog dus met veel interesse gelezen en toch ook een paar goede tips gevonden.
  We hebben al zolang getwijfeld om een Sodastream te kopen, moesten wij nu eens eentje kunnen winnen, dat zou echt super zijn.
  Het zou hier met plezier gebruikt worden,

 • Reply
  Vanhecke
  31 maart 2021 at 01:46

  Mooi en waardevol artikel! Heel graag doe ik mee om deze Sodastream in de wacht te slepen!

 • Reply
  Stef Nagels
  31 maart 2021 at 21:32

  Nog niks als positiefs over gehoord, dus ik ben zeker kandidaat! 😉

Leave a Reply