Unicorns & Fairytales
energiebesparend huis - unicorns & fairytales
Duurzaam leven Duurzaamheid My life Personal

Tips voor een energiebesparende woning

Nog een dikke maand en het is zover, dan verhuizen we naar onze nieuwe woning. We hebben geluk dat het een heel energiebesparende woning is. Ik heb wel wat tips voor een energiebesparend huis. De dingen die er nu al zijn en ook enkele dingen die we nog gaan laten doen. Misschien breng ik je wel op ideetjes?

Zonnepanelen

We hebben zonnepanelen. Dit zorgt natuurlijk voor heel wat energie die we anders niet zouden hebben. Ik schreef er hier al meer over. Uiteraard is het een flinke investering. Maar wel een investering waar je op lange termijn voordelen mee haalt.  Zonnepanelen zetten zonlicht om in energie die je kan gebruiken voor je elektrische apparaten. Bovendien hebben we nog voor enkele jaren groenestroom certificaten. Je bespaart op je enrgierekening! Ook zijn er premies beschikbaar voor het plaatsen van zonnepanelen.

Filteringssysteem regenwater

In onze nieuwe woning hebben we een filtersysteem dat regenwater omzet in bruikbaar water om te gebruiken in het dagelijkse leven. Als je ziet hoeveel regen er al geweest is denk ik dat zulk systeem in België best rendabel is. Bovendien hebben we hun factuur vergeleken met wat wij maandelijks betalen en dat is een aanzienlijk stuk lager!

Goede isolatie

Uiteraard zorgt een goede isolatie voor energiebesparing. Met gaten en kieren rond de ramen en in de muren zorg je dat de warmte sneller buitengaat. Je kan op een paar manieren goed isoleren:  vloerisolatie, dakisolatie, spouwmuurisolatie enzovoort. In de winter kan je de warmte goed binnenhouden en in de zomer hou je net de warmte buiten en blijft het lekker koel. In 2016 geeft ook de Vlaamse overheid de mogelijkheid om tot 30% in te brengen in de beslastingen. Er zijn ook premies die de Vlaamse Overheid geeft om je woning te verbeteren. Klik hier voor meer info!

Ventilatie

Het is belangrijk een goede ventilatie te hebben als je woning ook goed geïsoleerd is. Een gezonde binnenlucht is echt belangrijk! Er bestaan ook ventilatiesystemen. Maak zeker de roosters minstens een keer per jaar proper en zorg dat je voldoende verlucht door de ramen open te zetten.

Slimme thermostaat

Binnenkort komen ze de slimme thermostaat van Electrabel installeren: de Elektrabel Boxx. Hiermee kan je je standen instellen, ook op afstand, met een app op je smartphone. De boxx kan je bedienen via een mooie touchscreen. De boxx controleert ook je verbruik en berekent het verbruik in euro’s. Hij toont ook wanneer je over je limiet gaat, waarschuwt je voor sluimerverbruik en laat je in euro’s zien hoeveel je bespaart moest je de verwaring een graadje lager zetten. Ik ben al benieuwd! Binnenkort kan je mijn bevindingen van deze slimme thermostaat lezen op mijn blog.

Verwarmingsketel

Dit toestel heeft rechtstreeks gevolgen op je energiegebruik. Het beste is om te kiezen voor een condensatieketel of hoogrendementsketel. Ook hier bestaan er weer premies wanneer je de jouwe vervangt!

Energiebesparende toestellen

Om te weten hoe veel energie een toestel gebruikt kijk je naar het label. Dat gaat van G, wat staat voor energieverspillend, tot A+++, wat heel energiezuinig betekent. Vooral bij toestellen zoals een droogautomaat, wasmachine, koelkast of diepvriezer is het belangrijk om een zo energiezuinig mogelijk apparaat te kopen. Ook kan je bvb. bij verlichting kiezen voor energiebesparende oplossingen.

 

Ik ga echt proberen meer milieubewuster door het leven te gaan. Alles begint volgende maand, met een nieuwe start in een nieuwe, energiezuinige woning. Hoe zorgen jullie voor een energiezuinig klimaat? Nog tips? 

XOXO Nathalie

 

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply