Unicorns & Fairytales
Het Pass wetenschappelijk pretpark - unicorns & fairytales
museum My life Onderwijs Op stap pretparken uitstappen uitstappen binnen

Het Pass, een wetenschappelijk pretpark voor groot en klein, in Mons

Ik ben al vaak in musea geweest met mijn kinderen, maar dit wetenschappelijk museum, of wetenschappelijk pretpark hoe ze zichzelf noemen is wel erg fijn! Op een boogscheut van Bergen, in Wallonië ligt Het Pass, dat nu SparkOH! heet. De plek waar vroeger een steenkoolmijn was, is nu een interactief museum voor kinderen. En geloof mij, hier moet je ze buiten trekken, want dit is goed voor enkele dagen plezier en ontdekken…

Het vroegere Pass, nu SparkOH! : een wetenschappelijk pretpark

Vaak ben ik op zoek naar een interactief museum voor kinderen; waar ze veel zelf kunnen ontdekken en doen, maar dit wetenschappelijk pretpark is gewoon een droom voor kinderen. Hier kunnen ze rennen, ontdekken, proefjes doen en aan workshops meedoen. Je komt al spectaculair binnen, met een grote roltrap naar de inkom met wat randanimatie. Nadien kan je doorheen verschillende ruimtes met verschillende thema’s gaan. Steeds zijn er verschillende proefjes, filmpjes of opdrachten die de kinderen kunnen bekijken of doen.

Het Pass wetenschappelijk pretpark - unicorns & fairytales

Interactief museum voor kinderen

Op élke plek in SparkOH! is er mega veel te doen. Naar mijn weten werkte bijna alles. Hier en daar kleine herstellingen maar echt miniem. Niet zoals bij sommige verouderde pretparken waar je bijna niets kunt ontdekken omdat alles buiten werking of stuk is. Mijn kinderen zijn momenteel 3 en 5 jaar en wij zijn er meer dan 4 uur binnen geweest en dan hadden we nog niet de helft gedaan en waren we genoodzaakt door te gaan omdat Lex dringend moest slapen. Je voelt het amper dan je er al zo lang bent.

Het Pass interactief museum voor kinderen - unicorns & fairytales

Bouwwerf voor de kleinsten

Een paradijs voor de kleinsten:  in dit interactief museum voor kinderen is er een bouwwerf waar je begeleid mee helpt aan het huis van de toekomst. Met bouwstenen, kruiwagens, rolbanden, zonnepanelen enzovoort. Hier kan je maximum een half uur mee bouwen en dan is het tijd om verder te trekken. Maar geen zorg, er is zoveel, voor zowel groot als klein…

Het Pass wetenschappelijk pretpark - unicorns & fairytales

Duurzaamheid

Niet alleen technologie, het menselijk lichaam en beweging komen aan bod in SparkOH!, ook het luik ‘energie’ en alternatieve energiebronnen hebben een plekje in dit interactief museum voor kinderen, of ja allez, omdat het zo goed bekt, een wetenschappelijk pretpark! Het is wel prettig om hier rond te lopen. Normaal ben ik na een uurtje voldaan en sta ik te trappelen om naar huis te gaan, maar hier wou ik gerust een hele dag blijven…  Maar goed, de kinderen kregen dus ook een kijkje in de alternatieve energiebronnen,  op een leuke manier. Yes, me like.

Het Pass wetenschappelijk pretpark - unicorns & fairytales

Het Pass wetenschappelijk pretpark - unicorns & fairytales

Kortom, ontdek het gewoon zelf

Sommigen wezen me op de gelijkenis met een soortgelijk wetenschappelijk pretpark in Vlaanderen (Mechelen), u wel bekend waarschijnlijk, maar daar ging ik enkele dagen nadien met de kindjes heen (omdat ik dat dus niet kan laten om het zelf te checken) en ik vond dat dus niet. ja oké, sommige zaken zag je terug en je kan het een beetje vergelijken, zeker als je liever dicht bij huis blijft, maar toch is het anders. Ik zou beiden gewoon doen. In Bergen (Mons) valt er wel meer te beleven met kinderen naast een bezoek aan Het Pass, dus ga er gewoon heen. Boek een weekendje of een midweekje en ga op vakantie in eigen land. Of als je er op een boogscheut vandaan woont en het nog niet gedaan hebt: “maakt da ge vertrekt”. Geef het cadeau aan uw kind in plaats van speelgoed en GO!

 

Nog meer musea voor kinderen?

Naar het museum met kinderen? Dit kan je allemaal doen!

Musea saai? Ik denk het ni!

Beleef het verleden met deze educatieve uitstappen naar musea voor kinderen

Museum tip: muziek ontdekken in het Vleeshuis Antwerpen

Museum tip: het Industriemuseum in Gent

Vleeshuis Antwerpen

SteM Sint-Niklaas

 

Wil je meer weten over het PASS in Mons, een leuk interactief museum voor kinderen met 10000 doe-opdrachten? Check dan effe hun website. Niet alleen leuk voor gezinnen, maar ze hebben dus ook heel der programma’s voor scholen. GO GO GO. 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Kris10
    8 januari 2020 at 12:07

    Eentje voor binnen een paar jaar!

Leave a Reply