Unicorns & Fairytales
SteM Sint-Niklaas - unicorns & fairytales
Educatief educatieve activiteiten educatieve lesideetjes museum My life Onderwijs Op stap uitstappen binnen

Museum tip: het SteM in Sint-Niklaas

Het SteM Sint-Niklaas heeft enkele sites en organiseert vaak wel eens een EXPO. Tijdens de zomervakantie bezochten we hier de expo ‘Recht door zee’ en tijdens de krokusvakantie leerden we meer over de prehistorie. Beiden zeker aan te raden. Helaas tijdelijk maar gelukkig is hier veel te doen als je met kinderen of je klas komt. Wederom een aanrader! Met kinderen musea bezoeken is allesbehalve saai! 

SteM Sint-Niklaas Zwijgershoek

Het steM Sint-Niklaas heeft 3 locaties en wij gingen naar SteM Zwijgershoek. Dit museum is ingedeeld in enkele delen: mens en materie, mens en machine en mens en lichaam. In het eerste deel zie je hoe onze voorouders omgingen met grondstoffen zoals klei en ijzererts. Je vindt er verschillende archeologische voorwerpen in keramiek, metalen, glas, hout en leder. In het tweede deel leer je meer over de overgang van de plattelandseconomie met huisnijverheid naar de geïndustrialiseerde samenleving, met focus op de textiel- en breinijverheid in Sint-Niklaas. In het derde deel van SteM Zwijgershoek gaat over de wijze waarop de mens in het verleden omging met hygiëne, lichaams- en haarverzorging. Er is ook een brei-atelier waar je de geschiedenis van de breinijverheid in Sint-Niklaas en omstreken kunt bekijken. In een publiek toegankelijk depot kan je tientallen schilderijen, voorwerpen en curiositeiten uit regionale erfgoedcollecties ontdekken. 

Is dit museum voor kinderen? 

Zeker! Voor kinderen van 4-7 jaar hebben ze in het SteM Zwijgershoek enkele activiteiten. Je kan uit verschillende zaken kiezen: je trekt met een koffertje en opdrachten door het museum. Daar zitten alledaagse voorwerpen in en de kinderen moeten zoeken naar de oude spulletjes die daarbij zouden passen. Ze hebben ook een zoektocht voor kinderen vanaf 10 jaar. Maar ook doorheen het SteM vind je heel wat leuke spelletjes die kinderen kunnen spelen. Wil je de 3 verschillende locaties bezoeken dan kan je gratis BINGO kaarten aanvragen. 

Kunnen scholen hier ook heen? 

Het SteM heeft verschillende educatieve  opties als je met je klas naar hier trekt. Zowel voor de kleuterschool, lagere school als secundaire school hebben ze activiteiten die je kunt boeken. Ze kunnen kunstenaar worden, zich laten onderdompelen in de prehistorie en zelf archeoloog worden voor een dag. Lijkt me erg leuk als je met deze thema’s aan de slag gaat. Bovendien kan je als leerkracht enkele werkbladen afdrukken die je kunt gebruiken in de klas. Voor of na je bezoek. 

Wat hebben jullie gedaan in het SteM Sint-Niklaas? 

In de zomer bezochten we de tijdelijke expo ‘Recht door zee’

Met een opdrachtenboekje gingen we toen de expo ontdekken en leerden we meer over Mercator, schepen en de scheepvaart algemeen. Het was een toffe voormiddag en nadien gingen we nog een stadswandeling doen doorheen Sint-Niklaas. 

Tijdens Krokuskriebels gingen we naar de steentijd

Dit was een ware topper. In de krokusvakantie is er altijd Krokuskriebels, waarbij meer dan 90 musea hun deuren openen voor kinderen en tieners. We werden in het SteM Sint-Niklaas locatie Zwijgershoek door een gids begeleid die ons meer vertelde over archeologische sites, vondsten en hoe ze mensen in de steentijd geleefd hebben. Nadien konden de kinderen van verschillende creatieve ateliers genieten. Ze mochten zien hoe men vroeger vuur maakte met een vuursteen, gingen boogschieten, grottekeningen maken, een bijl knutselen en zelf archeoloog spelen. Daar onderzochten ze stenen zoals ze echt doen. We gingen naar huis met een tof boekje met info over archeologie en toffe kleurplaten. Onze kinderen genoten met volle teugen en ik ging naar huis, boordevol educatieve ideetjes. 

Nog meer musea tips…

Naar het museum met kinderen? Dit kan je allemaal doen!

Musea saai? Ik denk het ni!

Beleef het verleden met deze educatieve uitstappen naar musea voor kinderen

Museum tip: muziek ontdekken in het Vleeshuis Antwerpen

Museum tip: het Industriemuseum in Gent

 

Gaan jullie ook eens naar het SteM Sint-Niklaas?

LIEFS

Nathalie 

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply