Unicorns & Fairytales
musea voor kinderen - unicorns & fairytales
museum My life Op stap uitstappen

Beleef het verleden met deze educatieve uitstappen naar musea voor kinderen

Met je kinderen naar een museum gaan? Dat is écht te doen. Onze kinderen gaan al mee sinds ze heel klein zijn en we vertellen altijd heel veel. We houden er natuurlijk rekening mee dat hun spanningsboog korter is dan de onze en vinden het helemaal niet erg om na een uurtje weer te vertrekken als ze het beu zijn. Je kan leuke tips vinden op mijn blog om met kinderen in een museum te doen. Wil je een duik nemen in het verleden? Dan zijn deze educatieve uitstappen naar musea interessant. 

Educatieve uitstappen naar musea: een duik in ons verleden

Kazerne Dossin

Kijk goed rond in dit museum en kom te weten wat er in de Dossinkazerne gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je kan je laten leiden door Fée, het meisje wiens ouders van hier naar Auschwitz-Birkenau werden gedeporteerd. De foto’s, de documenten, de achtergelaten briefjes, de tekeningen,… allemaal vertellen ze ons een stukje van het verhaal. Er is momenteel een zoektocht die uitgewerkt is op kindermaat. 
Als je op voorhand al kennis wil maken met Fée, kijk dan zeker naar de Ketnet-reeks ‘De vlog van Fée’. (https://www.ketnet.be/kijken/d/de-vlog-van-fee)

Meer info op de website van Kazerne Dossin

Bastogne War Museum

bastogne war museum - unicorns & fairytales

Wij gingen enkele maanden geleden een bezoekje brengen aan het Bastogne War Museum. Zo indrukwekkend Dit unieke herinneringscentrum, gewijd aan de Tweede Wereldoorlog, vertrekt van de bijzondere geschiedenis van de Slag om de Ardennen. Je wordt ondergedompeld in het verleden door middel van drie vertoningen. Je volgt eigenlijk doorheen het museum 4 personages die ieder hun kant van het verhaal vertellen. Je voelt je enorm betrokken. 

Je kan ook apart een jeeptour reserveren. Met het oorlogsvoertuig rijd je dan door de streek en neem je een kijkje in de bossen waar vuurgevechten plaatsgevonden hebben. Ook bezoek je begraafplaatsen. Onze kinderen vonden dit super indrukwekkend.

Meer info vind je op de website van Bastogne War Museum.

 

Speelgoedmuseum Mechelen

Het speelgoedmuseum in Mechelen neemt je mee in het speelse verleden. Waar speelden de kinderen van vroeger mee? Waar speelden oma en opa mee? Herkenbaar en soms helemaal niet! Kinderen vinden het echter geweldig om al dat oude speelgoed tegen te komen en vaak is het voor de ouders een vlaag van nostalgie. Er zijn vaak tentoonstellingen. Momenteel loopt er eentje over het ontstaan van TikTak! 

Meer info op de website van het Speelgoedmuseum

 

Gallo Romeins Museum

In Tongeren heb je dit museum. Met de permanente tentoonstelling ‘Van Neanderthaler tot Gallo-Romeinen’ zit je altijd goed: 

Ze presenteren meer dan 2000 voorwerpen en komen tot hun recht in een eigentijdse en sfeervolle scenografie. Ook films, maquettes en levensechte figuren in kunsthars brengen je in de ban van die lang vervlogen tijden. Dat maakt de expositie ook bijzonder aantrekkelijk voor kinderen. Ze tonen voorwerpen uit het leven van elke dag: vuurstenen werktuigen van neanderthalers,  aardewerken potten van de eerste boerensamenlevingen, chic tafelservies uit de tijd van de Romeinen …
 
 
De tentoonstelling is prima geschikt voor een bezoek met kinderen. Er zijn educatieve films, maquettes en levensechte figuren in kunsthars. Interactieve applicaties maken dat ze het verleden spelenderwijs ontdekken.

Ook voor kinderen is de tijdelijke expo ‘Oog in oog met de Romeinen’ een boeiende ervaring. Een audiotour op maat geeft gevat alle informatie mee. In films vertellen jongeren uit de Romeinse tijd over hun dagelijkse bezigheden en hoe ze zich daarbij voelen. Er zijn computerspellen met verschillende moeilijkheidsgraden. Leren schrijven, koken of bouwen als een Romein? Oefenen maar!
 
Meer info vind je op de website van het Gallo-Romeins museum 
 

Het oertijdmuseum in Boxtel 

Zijn jouw kinderen in de ban van dino’s? Dan is dit museum THE PLACE TO BE! Vooral het buitengedeelte is echt leuk. Je bent er wel enkele uurtjes zoet. Je vindt er allerlei soorten opgravingen, dino botten, grote skeletten en een hele tuin vol met dino’s. Dit museum ligt niet ver van de grens met België. Voor kinderen is er een leuke zoektocht op maat en ze krijgen een klein geschenkje mee naar huis als ze het wachtwoord kunnen afgeven aan de balie. 

Meer info vind je op de website van het Oertijdmuseum

Lees ook: Leuke dino activiteiten met kinderen

 

Wat vind je van deze educatieve uitstappen naar musea voor kinderen? 

XOXO Nathalie 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply