Unicorns & Fairytales
tips tijdens een schoolvakantie - unicorns & fairytales
Buiten spelen My life Op stap op vakantie Spelen Travel uitstappen uitstappen in schoolvakanties

15 tips om een schoolvakantie te overleven!

Merk jij ook aan je kinderen wanneer het tijd is voor vakantie? Wij vaak wel… Ook in de klas voelen we heel erg aan wanneer het tijd is dat kinderen een break hebben. Even rust, weg van de schoolbanken en gewoon lekker ontspannen. Voor ouders vaak een lastige periode hoor ik. Want veel ouders moeten zelf gaan werken en opvang zoeken en wanneer ze wél thuis zijn weten ze vaak niet meer wat doen. Ik heb enkele tips tijdens schoolvakanties verzameld, die ik zelf ook toepas. Kijk je mee?

Vakantie! Hoeraaaa! Denk ik…

Heb jij ook nood aan tips tijdens schoolvakanties? Is jouw inspiratie na één dag al op en weet je niet wat je moet doen met je kinderen? Je bent niet alleen hoor. Ik hoor het heel vaak aan de schoolpoort en van ouders. De gedachte dat je elke dag iets moet gaan doen is ook verkeerd. Pin je daar dus zeker niet op vast. Pin daarentegen deze post en je zit snor. Hahaha. Als leerkracht ben ik natuurlijk zelf thuis tijdens de schoolvakanties en dat heeft zo zijn voor -en nadelen. Mijn andere halftijdse job zal ik moeten beperken en ik ben altijd, maar dan ook elke seconde van de dag bij mijn kinderen. Geen moment voor mezelf en steeds in de weer. Maar ik geniet ook vollen bak van de vakantie en om samen quality time te hebben met mijn gezin. Ze worden zo snel groot…

tips tijdens schoolvakanties - unicorns & fairytales

Tips tijdens schoolvakanties

Ik heb voor jou wat tips verzameld om de schoolvakantie heelhuids door te komen. Natuurlijk kan je op mijn blog al heel wat ideetjes vinden. Knutselwerkjes, boekentips, tips qua uitstapjes. Die heb ik doorheen de jaren wel verzameld. Je kan via de zoekfunctie op de website zoektermen ingeven en dan kom je ook op leuke dingen. Maar hier nog 10 tips tijdens schoolvakanties om nog eens het geheugen op te frissen.

1. Zorg voor voldoende structuur, ook al is dat moeilijk

Ik hoor ouders vaak zeggen dat ze tegen het einde van de vakantie ‘de vijs weer moeten aandraaien’. Wij hebben dat eerlijk gezegd nooit gedaan. Steeds op tijd in bed en er rekening mee houden dat het nog maar kinderen zijn. Geen idee hoe oud jouw kinderen zijn maar waarom zou je plots alle grenzen laten varen omdat het vakantie is? Kinderen hebben structuur nodig. Oké, akkoord, tijdens warme zomermaanden en heerlijke BBQ’s bij vrienden kan het al wel eens later worden, maar toch niet alle dagen? Let erop dat je op tijd weer even de rust brengt. Je kinderen zullen je dankbaar zijn en ook voor jezelf zal dit lonen.

2. Zorg voor verveeldagen

Vervelen mag hoor, dat is zelfs kei gezond. Zit er dus niet mee in dat je eens een dag niets gepland hebt. Anders krijgen je kinderen toch maar teveel prikkels. Merk je dat ze vervelend beginnen doen dan ga je even een wandeling maken. Buiten spelen, buiten wandelen, helpt enorm. Dit doe ik ook soms iets te weinig.

Wist je dat vervelen…

  • ervoor zorgt dat je uitrust?
  • ervoor zorgt dat je leert denken in oplossingen. Hoe zorg je dat je je niet meer verveelt?
  • vaak leidt tot nieuwe ideeën en creativiteit.

tips tijdens schoolvakanties - unicorns & fairytales

3. Wissel drukke dagen af met prikkelloze momenten

Heb je dingen gepland? Leuk. Probeer niet teveel dingen na elkaar te plannen. Je kind gaat er waarschijnlijk heel moe van worden. Ze hebben echt wel tijd nodig om even te rusten. We denken er soms niet over na maar voor kleine kinderen zijn dat allemaal indrukken die ze moeten verwerken. Zorg er dus voor dat er na een heel drukke dag niet teveel op de planning staat. Laat ze buiten uitwaaien, maak een fijne wandeling of blijf gezellig thuis.

3. Ga lekker samen knutselen

Leg een tafelkleed op de tafel (of op de grond), neem wat knutselgerief en ga aan de slag. Op deze blog staat bij de categorie ‘DIY’ genoeg voorbeeldjes en tips. Wat ik vaak doe: ik verzamel oud karton, lege rolletjes, lege bokaaltjes, papiertjes en sla af en toe eens een voorraadje in bij winkels zoals de Action. Ik zet vaak gewoon wat spulletjes op tafel en laat hen kiezen. Een beetje creativiteit en fantasie kan geen kwaad. Enkele tips in vakanties:

Krokusvakantie: maak maskers, beschilder maskers, maak Valentijns knutsels, maak een bloempotje en plant zaadjes, versier een mandje, bekijk leuke knutselwerkjes op Pinterest, leg een moestuintje aan, bekijk deze leuke krokus knutsels

Paasvakantie: Maak een paasmandje, beschilder eitjes, versier samen een paastak, bekijk deze leuke paasknutsels, organiseer samen een paasbrunch…

Zomervakantie: schilderen met ijsverfstokjes, bloemen maken van crêpe-papier , zandtekeningen maken, gekleurd zand, leuke waterspelletjes verzinnen, activiteiten met zand enz…

Herfstvakantie: met bladeren knutselen, knutselen met dennenappels , stempelen met verschillende vruchten, herfstdiertjes maken, bekijk ook deze hersftknutsels, …

Kerstvakantie: een sneeuwbol maken, met fluffy verf schilderen, kerstballen versieren, nieuwjaarsbrief versieren, …

 

Volg op Pinterest mijn bord ‘knutselen met kinderen‘ 

tips tijdens schoolvakanties - unicorns & fairytales

4. Blijf thuis en speel samen

Er is uiteraard ook niets mis met gewoon thuis te blijven en samen te spelen. Denk aan een gezelschapsspel, een kamp bouwen samen, een superlang treinspoor maken, je verkleden en een verkleedkoffer aanleggen, samen lezen en veel meer. Ik kan je wel een gouden tip geven: voor een vakantie (en eigenlijk gewoon altijd) is het wel eens aan te raden je speelgoed te sorteren. Stop alles in curverbakken en bied niet alles aan. Het is voor kinderen vaak moeilijk kiezen, het speelgoed wordt minder interessant en ze kunnen zich moeilijk op 1 bepaald stuk speelgoed concentreren. Zet om de paar dagen een andere bak waaruit ze kunnen kiezen. Je zal zien dat ze plots weer geïnteresseerd zijn in dingen die er al een tijdje niet meer stonden.

lees ook: dingen waar je op kan letten bij het aanbieden van speelgoed

5. Ga wandelen in een bos of park

Buitenlucht doet wonderen. Er zijn genoeg openlucht speeltuinen met leuke terrasjes die je kan bezoeken indien je niet graag gewoon gaat wandelen. Maar vaak is dat voor kinderen al genoeg. Bezoek eens een kinderboerderij, een park, een bos, een heide, een hoeve, een gewone boerderij… of geef ze opdrachten die ze buiten kunnen doen.

Het boek Wonderweekend bevat een activiteit voor elk weekend van het jaar en is ook een echte aanrader. Daar staan veel tips in om buiten te doen samen met je kinderen. Denk maar aan kamperen in de buitenlucht, een boottochtje maken en meer. Vraag ook eens aan vrienden en op sociale media of men tips heeft voor jou. Soms zijn het heel eenvoudige uitstapjes waarvan je kan genieten en je kinderen ook.

De Slierberg - unicorns & fairytales

6. Leuke uitstappen plannen

Het is ook altijd fijn om échte daguitstappen te plannen. Een dagje dierentuin, met de trein ergens naartoe gaan of een pretpark hoort er zeker wel eens bij. Maar er worden tijdens vakanties ook veel leuke dingen georganiseerd in musea, jeugdhuizen en mini festivals. Zo bezoeken wij in de Krokusvakantie elk jaar het JEF Festival en gaan we in de zomervakantie graag naar Oostende.

Leuke uitstappen in openlucht om met je kinderen te doen? Enkele tips en ideetjes!

7. Misschien wil je wel liever op vakantie

Misschien hou je niet zo van thuiszitten en wil je al deze dingen graag ergens anders beleven? Wij gaan ook vaak naar vakantieparken zoals Center Parcs of Landal. Mijn ouders gaan elk jaar naar Erperheide. Al sinds ik klein was en nu ze kleinkinderen hebben ook. Ze hebben dit jaar al twee keer Center Parcs geboekt. In maart en in augustus!  In de zomervakantie kan dat ook op een andere bestemming zijn. Zo gingen wij twee zomers geleden met Eurocamp naar de Costa Dorada in Spanje. We verblijven dan in een luxe stacaravan met drie slaapkamers en een fijne camping, ideaal voor kinderen.  Zo is de vakantie al zeker een keertje gebroken.

lees ook: Op vakantie met de auto : handige tips

Lees ook: Vliegen met kinderen: enkele tips

Lees ook: Zo hou je kinderen bezig tijdens een (lange) reis

tips tijdens schoolvakanties - unicorns & fairytales

8. Schrijf je kind in voor leuke kampen

Er zijn in je buurt altijd wel kinderkampen die georganiseerd worden. In de zomervakantie gaat Vince daar wel eens een weekje naartoe. Samen met zijn vriendje! Ze doen daar allerlei leuke zaken. Ook ideaal voor wie geen opvang heeft. Er zijn zelfs opvangmogelijkheden die gratis zijn. Zoek in je buurt naar leuke speelpleinen, kinderkampen en meer.

Wij doen dit gaar de kampen van YES EVENTS waar sport en spel gecombineerd wordt in een thema. De eerste dag kwamen onze kinderen al super enthousiast weer thuis en wilden ze volgende week nog een week… Dat zegt genoeg denk ik…

9. Samen spelen tijdens play dates ( of doe aan groepsopvang?)

Playdates is ook altijd een goed idee. Spreek met kindjes en mama’s van de klas of vriendenkring af om eens samen te spelen. Op verplaatsing of bij elkaar. Leuk voor de ouders die dan kunnen praten met elkaar en leuk voor de kindjes die kunnen spelen. Liever niet bij iemand thuis? Kies dan voor een buitenspeeltuin of binnenspeeltuin bij slecht weer. Samen amuseren de kindjes zich vaak beter. Heb je problemen om opvang te regelen? Misschien kan je dan afspreken dat je kindje ergens mag gaan spelen? Doe aan groepsopvang en misschien kunnen jullie bepaalde dagen afspreken? Jij vangt de kinderen op maandag op, je collega/vriendin/nicht/… de andere dag… 😉

tips tijdens schoolvakanties - unicorns & fairytales

10. Zin in een workshop?

Misschien zijn er in je buurt wel toffe workshops die je met je kinderen kan gaan volgen? Knutselateliers, leren programmeren, muziek maken, dansen… Het is een kwestie van er eventjes tijd in te steken om toffe dingen op te zoeken. Of vragen stellen aan mensen uit de buurt met kinderen. Zo heb je bijvoorbeeld in Antwerpen Stormkop voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Ze doen knutselnamiddagen, familiebrunches en meer! Zo leuk. Tijdens bepaalde vakanties zijn er ook altijd wederkerende activiteiten.  Kijk daarvoor even bij:

leuke uitstappen in de krokusvakantie

Een krokusvakantie vol activiteiten en workshops

activiteiten tijdens de Krokus

 

 11. Klei maken voor elke dag

Weet je wat een erg ontspannende activiteit is? Zelf klei of speeldeeg maken. Heb je mijn artikel met 5 manieren hoe je speeldeeg kan maken al gezien? Wist je dat het ontspannend werkt én dat ze er uren zoet mee zijn? Maak in het begin van de vakantie enkele blokken speeldeeg, bewaar ze goed en je hebt er een hele vakantie plezier van!

Herfst play dough kit - unicorns & fairytales

12. Bezoek aan de bibliotheek

Eerlijk toegegeven, het is niet voor elk kind in de wieg gelegd, zeker niet als ze dit nog nooit deden. Zo stond ik met een rood hoofd in de bib. Maar het is nooit te laat om het te leren en als je in de vakantie er even tussenuit wil maar niet te lang weg wil zijn, stap dan even naar de dichtstbijzijnde bib. Samen een boekje lezen is mega fijn. Vaak zijn er ook voorleesdagen in vakanties. Even op de plaatselijke website van je bib of gemeente zien en je vindt meer informatie.

 

13. Samen lekker bakken

Weet je op voorhand dat het een druilerige dag gaat zijn? Kijk dan samen in een leuk kinderkookboek en maak iets lekkers samen. Dat hoeft niet moeilijk te zijn en nadien kan je lekker samen het vieruurtje opsmullen. Je kan ook vrienden uitnodigen en samen pannenkoekjes versieren of een lekkere cake maken. Of misschien wil je wel eens gek doen en allemaal unicorn recepten uitproberen?  Kijk voor meer inspiratie bij FOOD hier op de blog en je kan misschien op Instagram onze KIDSFOOD & LUNCHBOX account volgen voor lekkere ideetjes?

tips tijdens schoolvakanties - unicorns & fairytales

14. Bioscoop

Een keertje naar de bioscoop gaan is ook altijd kei leuk. Vaak spelen ze leuke kinderfilms in de bioscoop tijdens vakanties. Vince gaat met oma naar de Paw Patrol film zien op een woensdagnamiddag. Liever thuis een film zien? Dat kan ook natuurlijk. Maak samen popcorn of lekkere hapjes en nodig wat vriendjes uit. Of bekijk het samen met je kinderen. Kei tof!

 

15. Zwemmen

Weet je wat ook kei leuk is in een vakantie? Gaan zwemmen. Onze kinderen genieten daar echt van. Water! Je hebt leuke zwembaden waar er meer is dan alleen een zwembad. Je kan naar een subtropisch zwemparadijs gaan.

tips tijdens schoolvakanties - unicorns & fairytales

 

En hoe overleven jullie de schoolvakanties? Hebben jullie nog tips tijdens schoolvakanties? 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply