Unicorns & Fairytales
moestuin beginnen met kinderen - unicornis & fairytales
Buiten spelen Duurzaam leven Duurzaamheid Duurzame DIY Gezondheid / Health moederschap My life Spelen

10 tips en ideetjes bij het beginnen van een moestuin met kinderen

Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen veel algemene kennis meekrijgen en van veel verschillende dingen kunnen ‘proeven’. Ik wil dat ze hun talenten en voorkeuren leren kennen en dat ze ontdekken wat ze graag doen of waar ze goed in zijn. Zelf ben ik ook in veel dingen geïnteresseerd dus dat komt goed uit. Wij hebben hier thuis altijd wel projectjes lopen. Zo was één van de volgende dingen een moestuin beginnen met kinderen. Dat deden we zo…

Een moestuin beginnen met kinderen

Wat maakt dat je dit beslist, een moestuin beginnen met kinderen? ? Heb je erover gelezen, ben je er zelf mee bezig of zijn ze er op school mee bezig? Bij ons speelde het idee al langer maar de kinderen waren te klein om er bewust mee bezig te zijn. Nu Vince bijna 5 werd en graag buiten met bloempjes en steentjes bezig was dacht ik dat het ideaal zou zijn om ermee te starten. Ook ons project duurzaamheid paste hier helemaal in. Zelf heb ik geen groene vingers, absoluut niet. Maar ik vind het belangrijk toch dingen aan te reiken waar ik zelf niet helemaal kennis van heb. Dan leren we het gewoon meteen even. Een moestuin beginnen met kinderen is eenvoudig (nou ja, KAN eenvoudig zijn) en zo deden wij het. Ik geef jullie 10 ideetjes.

1. Lees veel over ‘het beginnen van een moestuin’

Een moestuin beginnen met kinderen zonder dat je er zelf kennis van hebt is moeilijk, dus ging ik in eenvoudige boeken lezen. En ja… ook kinderboeken. In die boeken staat het  meestal heel eenvoudig uitgelegd en dan kan je het samen met je kind lezen. Natuurlijk ging ik ook veel online lezen. Maar er komt toch wel wat meer bij zien dat je denkt. Daarom hou ik het voorlopig bij eenvoudige groenten en fruit… De volgende boeken kan ik aanraden als je het samen met je kinderen wil doen:

Voor jonge tuiniers  (uitgeverij Bakermat) 

moestuin beginnen met kinderen - unicorns & fairytales moestuin beginnen met kinderen - unicorns & fairytales

In dit boek staat er stap voor stap uitgelegd wat je elke maand kunt doen voor je tuintje. Handig als leek en heel eenvoudig uitgelegd voor kinderen. Met leuke DIY tips!

 

Het Ketnet tuinboek 

Dit boek is geschikt voor iets oudere kindjes. Er staan tips in, eenvoudige recepten en veel DIY.

Hier vind je veel boeken over moestuinieren

2. Een workshop ‘start to moestuinieren’ volgen

Ik schreef me in voor een kleine workshop. Je kan dat op verschillende plekken doen, alleen of samen met je kinderen. Google maar eens. De workshop die ik volgde was gratis en op de kinderboerderij van het Rivierenhof. Erg interessant voor leken zoals ik. Ik kon enkele vragen stellen en werd helemaal enthousiast. Maar het werd me ook duidelijk dat het eerder een klein project ging worden voor mij.

3. Een geschikte plek/bak zoeken

Dan rest natuurlijk dé hamvraag: waar en in wat ga je beginnen planten. Er zijn 1000 mogelijkheden. In je grond, maar dan mag hij niet te zuur zijn en zo van die dingen. Dat werd me al te moeilijk. Ik wou er namelijk ook niet teveel tijd in steken. Daarom gingen we voor een moestuinbak. Ik kocht er twee: een lage en hoge serre bij Lidl. Die kon je zowel met als zonder deksel gebruiken en zijn ideaal voor plantjes die warm moeten staan.

moestuin beginnen met kinderen - unicornis & fairytales

4. Materiaal halen en eenvoudige dingen planten

Een moestuin beginnen met kinderen is geen evidentie omdat ze natuurlijk snel resultaat willen zien. Daarom haalde ik behalve zaadjes ook enkele plantjes die we meteen konden planten. We haalden zand, een emmer, wat bloempotjes en gingen aan de slag. We plantten pluksla en radijsjes omdat die snel groeien en plantten ook wortels en aardbeien. Nu afwachten en voldoende water geven.

5. Leuke materialen op kindermaat

Vince en Lex kregen handschoenen en schepjes op kindermaat die we ook vonden bij Lidl. Daar hebben ze trouwens erg leuke budgetvriendelijke tuinspullen. Mijn grootmoeder was zo enthousiast dat ze meteen ook de serre bestelde. Nu heeft ze op haar terras ook een moestuinbak staan en wanneer Vince op bezoek komt wil hij altijd naar haar kruiden gaan zien. Hij is er helemaal door bezeten.

moestuin beginnen met kinderen - unicornis & fairytales

6. Er veel mee bezig zijn

Wanneer je een moestuin gaat beginnen met kinderen moet je er veel mee bezig zijn. Geef ze elke dag water als het niet regent en ga geregeld even kijken. Anders worden de plantjes vergeten en gaat heel je opzet verloren. Geef hen verantwoordelijkheid en betrek hen erbij. Laat ze zelf de plantjes water geven.

moestuin beginnen met kinderen - unicornis & fairytales

7. Je kinderen kunnen zelfs op kamp gaan

Kinderen die het helemaal heerlijk vinden om met moestuinieren bezig te zijn kunnen ook op een speciaal kamp gaan in vakanties. Ga maar eens kijken op DODOENSTUIN. Ongetijfeld vind je er ook in jouw buurt als je even op internet zoekt.

8. Een kruidentuin maken van een pallet

Wil je ook binnen iets doen met plantjes, kruiden of bloemen? Of wil je iets hebben dat makkelijk te onderhouden is? Dan kan je van een pallet een kruidentuin maken. Of bloemetjes planten natuurlijk. Ik maakte een DIY kruidentuin van een pallet en het heeft nog steeds succes. Pas wel op met welke kruiden je plant want ik plantte basilicum en die plant kan enkel overleven in putje zomer….

kruidentuin maken van palletten - unicorns & fairytales

9. Een bloempotje versieren

Erg leuk zijn dingen versieren samen met kinderen. Laat hen een bloempotje versieren en plant er bloembollen in. Tegen moederdag zijn ze meestal uitgekomen en dan heb je meteen een leuk cadeau. Of geef ze aan de juf, oma, opa, meter, peter… Wij maakten voor vaderdag zelf een magnetische bloempot!

Lees ook: 10 originele moederdag cadeaus om zelf te maken

10. Enkele tips van GREENQUEEN EVE over een moestuin beginnen met kinderen

Op Instagram stelde ik enkele vragen en Eve stond me bij met raad. Haar tips wil ik graag even delen met jullie. Ik stelde de volgende vragen…

Hoe kan je het beste kruiden kweken?
Winterharde kruiden ( alle soorten salie, rozemarijn, tijm, munt, oregano, peterselie en bieslook) groeien het beste in volle grond waar zon is. Zo kunnen ze stammetjes kweken. Let wel op , munt woekert verschrikkelijk en eens in de grond komt het overal piepen. Wij vinden dat niet erg maar hou er rekening mee.
Basilicum en koriander zijn geen winterplanten en kunnen dus best in een kruidenbak. Nu best zaaien en achter een raam plaatsen, als de plantjes dan groot genoeg zijn kunnen ze in de grond buiten.
Een moestuin beginnen met kinderen, welke dingen zijn makkelijk? 
Makkelijk met kinderen zijn kerstomaatjes, radijsjes, sla ( als je bvb zo een sla koopt met nog een kluitje aan kan die ook in de grond) aardbeien gaan ook prima in een bak maar durven wel uit hun bakje springen, die kan je dan als het seizoen gedaan is terug verhuizen. Paprikaplant kan ook.
Courgettte kan ook maar wordt groot dus volle grond alsook pompoen.  Je kan ook zelf patatjes kweken in zakken: grote zwarte zakken met de zwarte kan naar buiten ,vullen met zand en dan geschoten piepertjes erin en elke keer als er iets komt piepen terug bedekken.  Jalapenos groeien ook makkelijk en kunnen perfect in een bad, alsook rucola, postelijn, warmoes. Wortelen pastinaak en rode bieten gaan ook maar heel traag
oostindische kers is ook tof of bloemetjes om te eten.
Waar kan je best je zaden kopen?
Ik koop mijn plantgoed op de markt van Schoten of bij Cook and Herb in Vordenstein. Check zeker facebook: ze doen af en toe verkopen daar.
Tomatenplant , paprikaplant en aardbeien… Lukt dit? 
Je kan die nu kopen maar als ze klein zijn nog even binnen houden. Tot en met 15 mei kunnen de ijsheiligen nog langskomen en tot dan zet ik niks buiten maar laat ik alles binnen achter glas groeien. ( boerenwijsheid)
Komkommer is ook een leuke, moet wel in volle grond en moet je opbinden ( klimt omhoog).
Heb je nog een tip? 
Koop deftige kruiden, die kleine potjes worden in een recordtijd gekweekt met veel artificieellicht dus die krijgen ineens te weinig licht en dan sterven ze .

Pin it

Vind je dit artikel over een moestuin beginnen met kinderen interessant? Pin het dan op Pinterest aub.

moestuin beginnen met kinderen - unicornis & fairytales

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply