Unicorns & Fairytales
doopsuiker - unicorns & fairytales
moederschap My life Personal zwangerschap

Doopsuiker en geboortekaartje van Lex

Zoals de Belgische traditie het wil hadden wij doopsuiker of suikerbonen. In het ziekenhuis werd die al gepresenteerd en ook thuis. Wist je dat doopduiker een verre geschiedenis heeft? Maar tegenwoordig worden de suikerbonen ook vergezeld door ander leuks. Benieuwd hoe wij onze ‘doopsuiker’ presenteerden?

Oorsprong

Bonen staan symbool voor vruchtbaarheid en nieuw leven. Je begrijpt dus de link met geboorte wel denk ik. Deze traditie gaat ver terug tot bij de oude Romeinen. Zij gaven geen suikerbonen of doopsuiker zoals wij die kennen, maar hun bonen waren wel bedekt met een laagje honing. De traditie zette zich in mindere mate voort in de middeleeuwen en kwam weer volledig aan de oppervlakte in de 19e eeuw. Vroeger werden de bonen ook wel kinderkeuteltjes of kakkebonen genoemd en werden de bonen dan ook symbolisch gepresenteerd in een propere luier.

Volgen jullie me al via Instagram

Niet enkel meer suikerbonen

In de tijd van mijn ouders werden de suikerbonen betaald door de meter en peter van het kind. Ook waren het enkel suikerbonen die gepresenteerd werden in een leuk doosje of zakje. Maar tegenwoordig zijn mensen heel origineel en wordt er ook wel afgeweken van suikerbonen, ook al kan je die niet helemaal wegdenken vind ik.

Het geboortekaartje en stickers

Het geboortekaartje liet ik ontwerpen bij Creatieve Kaarten. Daar kan je mooie voorgemaakte kaartjes laten personaliseren of een kaartje op maat laten maken. Ik liet ons kaartje op maat maken en vertelde de ontwerpers wat ik in gedachten had. Nadien werd er nog wat met het lettertype gespeeld en na enkele keren mailen werd de knoop doorgehakt en was het wachten op de geboorte van Lex. Ook liet ik bij Creatieve Kaarten stickers maken met Lex zijn naam zodat ik die op de doopsuiker kon kleven. De enveloppen liet ik op voorhand opsturen zodat ik ze allemaal op voorhand kon schrijven. Ik liet twee kleine kaartjes drukken met een uitnodiging en onze adresgegevens zodat mensen een bezoekje aan huis konden plannen en een kaartje met de cadeautip en webadres voor de geboortelijst. Vaak wordt dit mee op het kaartje gedrukt maar dit wilde ik liever niet.

Lees ook:  handige tips bij het maken/kiezen van een geboortekaartjegeboortekaartje

 

Onze doopsuiker

Wij kozen voor meerdere opties. Ik ben verschrikkelijk in beslissingen nemen. Daarom wou ik verschillende dingen in de kleuren van Lex zijn kaartje en zijn kamer. De hoofdkleuren zijn grijs en wit (met hout) en wat groen. De suikerbonen, snoepautomaatjes, zeeppompjes, geurstokjes, zakjes en proefbuisjes komen van Zoet Geluk, een webshop waar je heel mooie doopsuikerartikelen kan kopen.

Zelf ben ik fan van dingen die nuttig zijn en die je ook kan gebruiken voor langere tijd. Iets dat mensen niet meteen weggooien. Daarom kozen we de spullen die we nu hebben. De mensen die graag een traditioneel presentje willen zoals de doopsuikerzakjes en proefbuisjes, die kunnen daar ook voor kiezen. Al kan je met de proefbuisjes ook wel leuke dingen doen. Vullen met thee of kruiden.

doopsuiker - unicorns & fairytales

 

Bergen om te presenteren 

Ik liet een presentatiestuk maken bij Manowoods. Daar liet ik ook het bed van Vince en vele andere spulletjes maken. De man van Samantha heeft gouden handen en kan bijna alles maken wat je vraagt. Daarover later meer. Zo kon ik alvast de leuke spulletjes mooi presenteren. Ik ben er heel blij mee.

 

Budgetvriendelijke bekers, rietjes en tafelkleed

Bij Zeeman vond ik te gekke bekertjes, rietjes, bordjes en een tafelkleed. Helemaal in de kleuren van al de rest! Hoe toevallig is dat…

doopsuiker - unicorns & fairytales

 

Kraambezoekboek

Bij Kidooz heb je hele leuke monochrome invulboeken. Binnenkort meer hierover op de blog (en een leuke winactie!). Het kraambezoekboek gebruikte ik om bij de doopsuiker te leggen zodat de bezoekers er iets leuks konden inschrijven.

doopsuiker - unicorns & fairytales

 

Snoepautomaatjes

Dit had ik gezien bij een collega van manlief. Zij hadden leuke rode exemplaren met smarties. Toen ik zag hoe enthousiast Vince was twijfelde ik geen seconde: ik wou er ook graag in het wit, gevuld met smarties in de kleuren van de suikerbonen: groen, grijs en wit. Je hebt deze automaatjes in verschillende kleuren. Ook via Zoet Geluk!

doopsuiker - unicorns & fairytales

Geurflesjes

Heel origineel en leuk om te kiezen vond ik de geurstokjes. Daar kleefde ik een sticker met Lex zijn naam op. Tenslotte nog een lintje met pareltjes en ik had een mooi flesje om te geven aan de mensen. Ik vulde de flesjes met het huisparfum van Zoet Geluk.

 

Een gepersonaliseerde stempel en linnen doopsuikerzakjes 

Ik liet een mooie geboortestempel maken met het logo van Lex bij UrbanWoods. Zo kon ik de linnen zakjes bedrukken van Zoet Geluk. Witte en grijze zakjes en een groen lintje. Met textielverf bedrukte ik de zakjes en vulde ze nadien met suikerbonen. Een leuk DIY projectje.

doopsuiker - unicorns & fairytales

Proefbuisjes met suikerbonen

Ik was al langer fan van de proefbuisjes. Ik kreeg van een vriendin bij de geboorte van haar zoontje een dun proefbuisje met thee en dat vond ik mega origineel. Omdat de andere spulletjes (behalve de zakjes) geen traditionele suikerbonen bevatten wou ik de proefbuisjes vullen met suikerbonen en kleefde ik er de gemaakte stickers op.

doopsuiker - unicorns & fairytales

Zeeppompjes

Ook dit vond ik handig. Je kan het altijd bijvullen en herbruiken. Ik koos lege zeeppompjes en kocht zelf zeep in de kleurtjes die ik wou. Je kan verschillende kleurtjes kopen als je ze zelf niet vindt. Zo wou ik eigenlijk eerst ook grijs. Maar ik hield het bij wit en groen, kleuren die ik vond ik de supermarkt. Ik wou geen naam op het zeeppompje laten drukken zodat mensen dit konden herbruiken. Maar ik versierde ze wel met een lintje en parels.

doopsuiker - unicorns & fairytales

Een grote pot met suikerbonen 

Om eens rond te gaan met suikerbonen zette ik er een grote dunne pot. Zo konden de gasten af en toe eens een suikerboon grabbelen. Ik vond het ook mooi presenteren. Zo’n pot heb ik ook op mijn werk gezet. Die zal wel snel leeg zijn denk ik!  De nep monstera bladeren van Ikea gaan goed samen met al de rest en de poster van Toucan ook.

doopsuiker - unicorns & fairytales

Weckpotten met suikerbonen

Ook is het de gewoonte om suikerbonen mee te geven met de oma, opa, meter en peter en naar het werk. Daarom vulde ik enkele weckpotten met suikerbonen, versierd met een lintje en een sticker waarop Lex stond.

 

Kleurpotloodjes en snoepzakjes voor de klas van Vince

Bij Smartphoto liet ik snoepzakjes en kleurpotlodendoosjes drukken met de naam van Lex. Toen Vince 2 jaar werd liet ik daar ook mijn snoepzakjes drukken en toen was ik heel tevreden. Ik vulde de zakjes met Jelly Beans. Zo kon Vince in de klas trakteren. Voor de juf van Vince liet ik een notitieboekje drukken. Hij kreeg van zijn juf een mooie kroon en een boekje om voor te lezen over grote broer worden.

doopsuiker - unicorns & fairytales

 

Dit was mijn presentatie van doopsuiker. Wat hadden jullie? 

XOXO Nathalie

 

 

You Might Also Like...

5 Comments

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  11 januari 2017 at 11:43

  Ik vind het geboortekaartje erg mooi! Heel elegant en die bloemen maken het lieflijk.

 • Reply
  Anna Helena
  11 januari 2017 at 14:26

  Mooi concept en prachtig uitgewerkt!

 • Reply
  Creatieve Kaarten
  11 januari 2017 at 21:40

  Nathalie, het was echt super om de kaartjes en stickers voor je te maken, maar jou presentatie hier maakt het echt helemaal af. Prachtig, hier worden wij ook erg vrolijk van! Onze complimenten!

 • Reply
  Ester
  11 januari 2017 at 22:25

  Wauw, echt suuuuuper mooi uitgewerkt! Echt Pinterest-waardig, enal 😀
  Wat leuk dat je gasten zoveel keuze hadden uit doopsuikergeschenkjes :).

 • Reply
  Silke Plattiau
  22 januari 2017 at 12:07

  Heel knap!!! Het presentatiestuk is geweldig mooi en origineel.

Leave a Reply