Unicorns & Fairytales
geboortekaartje maken - unicorns & fairytales
moederschap My life zwangerschap

Zwanger ? Hier enkele tips bij het kiezen van een geboortekaartje

Bij een zwangerschap horen natuurlijk ook geboortekaartjes. Iets waar je heel de tijd mee in je hoofd zit. Er komt toch wel wat meer bij kijken. Ik geef je heel graag mijn eigen tips mee.

Geboortekaartjes checklist : de eerste vragen

Wanneer je geboortekaartjes gaat kiezen, dan kan je eerst wat dingen overlopen. Zoals deze zaken:

  1. Heel belangrijk: kies een stijl. Anders wordt het heel moeilijk om te kiezen want er is zoveel keuze. Ga je voor retro, kleurrijk, vintage, zwart-wit, modern, houten kaartjes, gerecycleerde geboortekaartjes , foliedruk enz….
  2. Ga je het zelf ontwerpen met een grafische vormgever, ga je het kopen in een doopsuikerwinkel of online bestellen?
  3. Ga je een standaard kaartje nemen dat je kan personaliseren?
  4. ga je het online zelf doorsturen online of versturen met de post?
  5. Hoeveel luiken wil je dat het kaartje heeft?

Zelf een kaartje laten ontwerpen

Bij Vince wilde ik het kaartje zelf ontwerpen. Liefst met zoveel mogelijk luikjes en persoonlijke boodschappen, accenten. Ik contacteerde een grafisch ontwerpster, sprak met haar af en liet mijn ideetjes zien. Ook de tekeningen, de teksten en de kleuren. Met een beetje knip en plakwerk gaf ik haar een zelf in elkaar geknutseld kaartje. Ze maakte enkele ontwerpen en stuurde ze door. Daaruit koos ik er een aantal waarvan ze er liet drukken. Wanneer je met die persoon op 1 lijn zit gaat dit vrij snel. Ze zorgde ook na de geboorte voor het contact met de drukker en liet ze drukken. Ik belde de gegevens van Vince door. Natuurlijk betaal je iets extra voor de diensten van de grafische ontwerper.

geboortekaartje - unicorns & fairytales geboortekaartje - unicorns & fairytales

Online een geboortekaartje samenstellen

Je kan ook makkelijk online geboortekaartjes samenstellen. Je kan bvb bij Kaartje2Go enorm veel leuke geboortekaartjes vinden in verschillende stijlen. Zowel jongens – als geboortekaartje voor meisjes . Wil je toch graag iets anders? Dan kan je zelf nog je geboortekaartje op maat laten maken, een foto uploaden en meer. Bij hen kan je ze ook rechtstreeks naar de personen laten sturen. Geen postzegels nodig.

Bestel een proefdruk

Soms kan een kaartje er helemaal anders uitzien. Bestel daarom altijd een proefdruk. Die zijn meestal gratis. Ook een tip: vaak zijn de geboortekaartjes er wat later. Laat een proefdruk komen die je aan de deur van je kamer in het ziekenhuis kunt hangen. Let ook oude grootte van de enveloppen. Vierkante exemplaren zijn vaak minder interssant omdat je daarvoor meer potzegels moet gebruiken.

   

Een adressenlijst maken

Maak op voorhand ook een lijst met adressen. Ik maak dit in Excel waar ik ook meteen een kruisje bijzet als er een postzegel op moet. Sommige kaartjes kan je makkelijk in de bus gaan steken of meegeven met vrienden/familie. Zo heb je ook een zicht op het aantal kaartjes dat je moet bestellen.

Enveloppen op voorhand maken

Bestel op voorhand de enveloppen of ga er zelf halen (wij kozen bij Vince om te besparen op enveloppen en kochten deze heel goedkoop). Schrijf de adressen er al op en sorteer: wel een postzegel / geen postzegel. Zo hoef je er de dag dat ze aankomen niet teveel tijd in te steken. Je kan via een excel bestand ook de adressen afdrukken op etiketten. Nog makkelijker. Je moet wel de juiste etiketten hebben… Ik ondervond er nogal wat problemen mee hahaha.

Let op: sommige enveloppen en formaten van kaartjes kunnen een “buitensporige maat” zijn en dan moet je er een extra postzegel op kleven. Informeer je op voorhand om kosten te besparen… 

Babyborrel kaartjes / geboortelijst kaartjes

Wil je graag een babyborrel houden? Of wil je de mensen op de hoogte stellen van een geboortelijst of camperrekening? Steek dan kleine uitnodigingen of kaartjes met de gegevens tussen de kaartjes of in de envelop. Uiteraard kan dit ook vermeld worden op het kaartje zelf maar misschien wil je dit liever apart doen.

Envelop versieren?

Wil je je envelop versieren? Tegenwoordig is washi tape, een sluitzegel, een gepersonaliseerde postzegel of leuke kleurtjes helemaal in. Of gebruik stempels en stickers.  Je kan ook sluitzegels en stickers bestellen online.

Bestel extra kaartjes

Bestel zeker genoeg kaartjes. De “regel” is 10% extra. Er zijn altijd wel mensen die “meekomen” met iemand, of die je leert kennen of die je per ongeluk vergeten bent op je adressenlijst…

Geboortekaartjes met fotoshoot van de baby?

Uiteraard kan je altijd een foto van je pasgeboren baby op je kaartje laten zetten. Spreek goed af met een fotograaf, stylist, vriendin of upload een foto van jouw kindje op een doorgemaakt kaartje.

Kaartjes op voorhand en de gegevens met een stempel

Je kan ook altijd kiezen om kaartjes te laten maken waar je zelf de gegevens moet opzetten. Dat kan door middel van een geboortestempel, stickers of het er gewoon opschrijven. Doe je het zelf of laat je het iemand doen? Zeker bij craft kaartjes is dit wel een leuke optie.

Een kaartje met zaadjes

Ook heel leuk is kiezen voor een zedenkaartje die de mensen kunnen zaaien in hun tuin. Of je kan een zadenzakje bestellen met een bijpassend kaartje. Iets laten groeien is hier erg van toepasselijk, niet?

 

Nog meer tips als je zwanger bent…

Al eens gedacht aan een hippe tweedehands geboortelijst?

Doopsuiker en geboortekaartje van Lex

Zon, zee, zwanger? Met deze tips kom je zwanger de zomer door!

Zwanger | Wat moet ik (administratief) in orde maken?

 

XOXO Nathalie 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply