Unicorns & Fairytales
zelf een caleidoscoop maken - unicorns & fairytales
creatief DIY Educatief educatieve activiteiten Knutselen My life upcycling (kosteloos materiaal)

Zelf een caleidoscoop maken: dubbel zo leuk!

Het woord “caleidoscoop” komt van het Oudgrieks καλός (kalos), “mooi” + εἶδος (eidos), “vorm, gestalte” + σκοπεῖν (skopein), “kijken”. Vroeger schreven ze ook wel eens kaleidoscoop. Het is niets minder dan een buis met reflecterende spiegels en aan het uiteinde gekleurde vormen. Door de reflecties ontstaat een mooi symmetrisch mandala-achtig patroon. Je kan er bij wijze van spreken in blijven kijken. Ideaal voor nieuwsgierige aagjes als onze kinderen en MEGA leuk om zelf aan de slag te gaan.

Leren over symmetrie en hoeken

Zelf een caleidoscoop maken is helemaal niet zo moeilijk en best boeiend om te doen. Er zijn wel wat stappen nodig waarbij de kinderen moeten nadenken en kunnen experimenteren en ontdekken. Helemaal mijn ding dus…  Ik zou ze mijn SCIENCE BUNDEL geven waarin het computationele denken wordt gestimuleerd (met andere woorden: de verschillende stapjes om het bekomen van een oplossing van iets)

Laat ze experimenteren met spiegels. Laat ze zich verwonderen over symmetrie en laat ze 3 spiegels in verschillende hoeken zetten zodat een bepaalde tekening meerdere keren getoond wordt. Laat ze enkele graden meten en dan noteren hoeveel keer je de tekening ziet.  Dat is ook de basis van de caleidoscoop. Want naargelang de hoeken van je gemaakte spiegelbuis zal je je tekening meerdere keren zien.

lees ook: Leuke binnenactiviteiten tijdens de Paasvakantie

zelf een caleidoscoop maken - unicorns & fairytales

Zelf een caleidoscoop maken doe je zo

Benodigdheden :

  • een stevige rol (ik gebruikte een lege badmintonbuis)
  • spiegelkarton 
  • lijm
  • gekleurd papier, versiering, washi tape, verf… om je caleidoscoop te versieren
  • wit stevig papier
  • stiften
  • schaar
  • plakband

zelf een caleidoscoop maken - unicorns & fairytales

zelf een caleidoscoop maken - unicorns & fairytales

 

Zo doe je het: 

Maak een driehoekige “buis” van je spiegelpapier (reflecterend deel binnenin) dat in de buis past. Je gaat het een beetje moeten afmeten naargelang de diameter van je buis. Dat is net het leuke. Laat kinderen maar meten en experimenteren. Zorg dat het vast in de koker zit. Moest het niet vastzitten kan je het een beetje vastlijmen met een lijmpistool.

Maak nu een cirkel uit stevig wit papier met een straal ter grootte van de diameter van de koker. Teken er allerlei dingen op. Prik een gaatje in et middelpunt en steek er een stevig kartonnen rietje door. Kleef vervolgens het rietje aan de buis. Nu kan je de cirkel op het einde van je buis bevestigen en draaien. Je krijgt mooie symmetrische figuren.

PROJECT: kunnen de kinderen nog andere manieren verzinnen om figuren te krijgen?

LEES OOK: Spelen met schaduwen en licht

Volg mij voor meer out of the box ideetjes op OUT OF THE BOX PLAY

JE kan ook mijn boek SPEEL! kopen 😉

Ga jij ook zelf een caleidoscoop maken? 

XOXO Nathalie

 

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply