Unicorns & Fairytales
tweedehands geboortelijst - unicorns & fairytales
Baby musthaves duurzaam kopen Duurzaam leven Duurzaamheid My life Webshoptips zwangerschap

Al eens gedacht aan een hippe tweedehands geboortelijst?

Het is gek hoe alles op je pad komt als je iets écht wil. Misschien ben ik gewoon goedgelovig of misschien brengt het universum alles wel samen dat zo hoort te zijn… Maar toen ik mijn plannen van duurzamer worden vertelde aan een vriendin (die ik al even niet meer zag, tijdens een Sinterklaas bezoekje voor het goede doel) zei ze dat ze sinds een aantal maanden werkte voor Mic Mac Minuscule. Ze helpt mensen hun tweedehands geboortelijst te leggen en gaat ook zelf hippe spullen ophalen bij mensen thuis. Oké, daar moest ik meer van weten, want ik wou dit héél graag op mijn blog uitlichten…

Hippe, tweedehands geboortelijst

Heb jij al nagedacht over een tweedehands geboortelijst? Toen ik voor de eerste keer zwanger was heb ik veel tweedehands spulletjes gekocht maar ik wist helemaal niet dat je ook geboortelijsten had… Want hoe gaat dat dan in zijn werk? Wel, Mic Mac Minuscule helpt je hierbij. Ze helpen je beslissen wat je echt nodig hebt en gaan persoonlijk op zoek naar de spulletjes en controleren ze. Ze streven naar hippe, degelijke spullen en zetten deze op een online geboortelijst. Nou! Dat vind ik nu eens de max. Je bent duurzaam bezig én je krijgt hulp van mensen die weten wat er op je lijst moet komen te staan, zonder dat ze de allerlaatste nieuwste snufjes (die waarschijnlijk toch onnodig zijn) willen verkopen. Ik vroeg aan Jona, de oprichtster van Mic Mac Minuscule, of ze wat vraagjes wou beantwoorden. Ze heeft er zo’n leuke tekst van gemaakt dat ik eigenlijk haar leuke “vibe” niet wilde verstoren en het zo heb laten staan… ENJOY en ONTDEK!!!!

tweedehands geboortelijst - unicorns & fairytales

Tweedehands geboortelijst? Hoe kom je daar nu op?

Op een ochtend stond ik gewoon op met het idee van een tweedehands geboortelijst, heel vreemd. 😊 Ik was toen nog niet zo lang bevallen van ons tweede kindje en zat dus wel wat in babysferen. Het was echt een gevoel van “hier is een gat in de markt en ik wil/kan dat gat opvullen”. 😊

Het ontsproot uit mijn eigen tweedehandsverslaving, maar hoe het zelfs dan niet evident is om de hele hoop aan babyspullen die je nodig hebt bij een (eerste) kindje te verzamelen. Je weet niet wat je nodig hebt en goederen die je nog niet kent controleren op kwaliteit? Euhm… erg moeilijk.

“Babycook, babynestje, badzitje, buikdrager,… wat is dat?”

Duidelijk nood aan een woordenboek voor de niet-babykenner. Laat staan voor mensen die niet graag tweedehandsshoppen of er helemaal geen tijd voor willen maken.

En ondertussen, zo’n 2 jaar later, zijn we met 15 Mic Mac Madammen in heel Vlaanderen die even graag rondsnuisteren naar leuke tweedehandsjes als ikzelf en dat dus elk voor de ouders in hun eigen regio doen. Elke 6 weken komen we samen om kennis (en de occasionele tripp trapp) uit te wisselen.

Ondertussen laten we ook zelf producten maken uit afvalmaterialen. “Want afval is grondstof op de verkeerde plaats.”

Daarom geven we restjes hout en textiel een tweede leven als een nieuw product. De gordijnen van de bomma worden een speelgoedzak, kleine houtoverschotjes worden een nachtlampje. Zo proberen we meer en meer afval terug de wereld in te helpen. Klinkt tegenstrijdig, hé?

lees ook: babyspullen: welke wel en welke niet?

tweedehands geboortelijst - unicorns & fairytales

De naam ‘Mic Mac Minuscule’

Hoe lang dat we daarover getwijfeld hebben… Dat was echt een processie van Echternach. Iets van beroepsmisvorming enzo… (want ik was in een vorig leven Marketing Consultant). Ik wilde iets dat meertalig was en zeker niet te melig was. Maar de connotatie met kindjes moest er wel in zitten. En liefst ook een link met duurzaamheid en met gemakkelijk en… Te veel dus. Ach ja, dat lukt dus niet, maar goed: wat zit er allemaal onder?

  • Mik, Mak & Mon > Ja hoor, in mijnen tijd… Mijn connotatie met kindjes dus 😊. Maar de ouders-in-spé van vandaag komen vaak al uit een ander televisietijdperk, dus…
  • De hele Mikmak, de hele rimram > al het gedoe, en dat dus proberen te minimaliseren tot iets Minuscuul dus. Mic Mac Minuscule, geen gedoe met tweedehands zelf zoeken: zonder zoeken zonder zorgen.
  • Minuscule > omdat baby’s ook echt helemaal minuscuul klein & fijn zijn
  • Mic Mac en nog ietske… > je kan er zoveel mee doen! Ik rij in mijn Mic Mac Mobiel naar een Mic Mac Madam om wat samen te Micmac’en! Een heel Mic Mac Manie dus…

Maar dus, na 100 brainstormsessies met 35 kanshebbers voor onze tweedehands geboortelijst website, deden we een poll’etje en kwam Mic Mac Minuscule er als beste uit. Of wacht, eerlijk is eerlijk, degene die het haalde, was toch niet “Jona” genoeg, dus werd het nummertje 2.

En achteraf bekeken, ook al ben ik nog steeds een blije Mic Mac Madam, onze naam is ab-so-luut niet volgens de regels van de kunst. Niemand kan hem volledig onthouden en iedereen schrijft hem verkeerd (ja, het is Minuscule, met een u dus, want ja, zowel minuscuul (in het Nederlands) als minuscule (in het Engels en het Frans) schrijf je dus NIET met een i, maar met een u 😊) Maar ja, na veel ergernis en herhalen en nog eens herhalen (oh ja en door een klant die de url verkeerd op zijn al gedrukte geboortekaartje zette) kom je nu via micmacminiscule.be ook op onze website uit (probeer gerust 😉!)

 

lees ook: 20 leuke originele kraamcadeaus waarmee je gaat scoren

tweedehands geboortelijst - unicorns & fairytales

Wat is jouw ultieme duurzame tip?

Mijn ultieme duurzame tip is:

“Raise your sail with your strongest hand!”

Een Japans gezegde dat zegt dat je vooral moet inzetten op die dingen die voor jou niet zo moeilijk zijn. Ben je een rasechte vleeseter, probeer dan niet van vandaag op morgen vegetariër te worden. Kan je die exotische bestemming af en toe echt niet laten? Wel, laat die dan niet. Maar… Doe. Wel. Iets. Je kan niet zomaar zeggen dat het toch allemaal niets uithaalt, want dan gebeurt er helemaal niets. Maar vervang eerst die gewoontes die je geen moeite kosten. Dat is voor iedereen anders: vaker de trein nemen (want da’s zoveel rustiger dan de auto), je gsm-scherm laten repareren in plaats van een nieuwe te kopen (goedkoper!), een herbruikbaar groentennetje gebruiken (je moet er gewoon aan denken het mee te nemen) of wie weet: een tweedehands geboortelijst nemen…

Als iedereen al gewoon iets bewuster die duurzame keuzes zou maken die geen impact hebben op je levenskwaliteit, zou onze planeet er al een heel stuk anders uitzien.

Jouw kleine (voor jou moeiteloze) daden tonen anderen dat duurzame keuzes niet zo moeilijk zijn dan ze lijken. Jouw kleine daden tonen ook aan jezelf dat duurzame keuzes niet zo moeilijk zijn dan ze lijken. Vergelijk het met een helm bij het skiën, wie had 10 jaar geleden gedacht dat we dat vandaag de normaalste zaak van de wereld zouden vinden?  (Denk daar maar eens aan als je straks weer zonder helm op de fiets klimt.

Dus wie weet… ooit lijkt het je misschien niet zo moeilijk meer om eens een uitdagende treinvakantie met je koters te ondernemen in plaats van een vliegreis naar Canada? Of het nemen van een tweedehands geboortelijst?

“Wel dan, in die (niet zo heel verre) ooit, vinden we tweedehands het nieuwe normaal.”

Ik spreek uit ervaring…

tweedehands geboortelijst - unicorns & fairytales

Groene groetjes, 

Jona

 

Wat is jouw mening over het nemen van een tweedehands geboortelijst? Zou jij dit overwegen? Waarom wel/niet? Wat vind je van dit initiatief? Heb je zelf een uitzet, vragen of wil je eens een kijkje nemen? Ga dan naar de leuke website van MIC MAC MINUSCULE

XOXO Nathalie

 

 

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply