Unicorns & Fairytales
speelgoed opruimen doe je zo - unicorns & fairytales
Duurzaam leven Duurzaamheid kidsroom livingroom moederschap Musthaves My life

Speelgoed opruimen doe je zo…

Laatst kreeg ik een bericht van iemand met de vraag hoe ik mijn huis altijd zo op orde hou en toch veel speelgoed laat zien op mijn blog. Ten eerste wil ik de bubbel doorprikken dat mijn huis er telkens opgeruimd bij ligt. Ik let er wel op dat ik meerdere keren per dag opruim hoor, maar met kinderen in huis heb je nou eenmaal ‘rommel’. Al zie ik dat niet als rommel en dat is misschien al een hele stap. Het is gewoon speelgoed… Speelgoed opruimen doe je zo… of niet…

Een opgeruimd huis met kinderen is een illusie

Speelgoed opruimen is een never ending story… Ik kreeg de vraag ‘hoe ik mijn huis zo op orde hou’ al heel veel maar ik denk dat ik gewoon heel veel speelgoed opruim doorheen de dag. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet in de weer ben. Maar de illusie dat er geen ‘rommel’ is of een rommelig aanzicht kan zijn als je kinderen hebt moet je laten varen. Dat is ook niet erg hé. Je hebt kinderen en er moet in een huis geleefd worden. Wat ik wél altijd doe of toch zoveel mogelijk probeer te doen is na elke speelbeurt samen met de kinderen (of, ja, alleen) het speelgoed opruimen en wegzetten. Maar er kunnen wel eens momenten zijn dat het zo ontzettend druk is geweest dat het lijkt alsof er een wervelwind doorheen het huis gegaan is. Zeker de momenten voor het vertrek naar school. Daar zet ik niet altijd een foto van online natuurlijk maar onderstaande foto geeft al een idee. Ik kan wel niet tegen ‘vuil’ dus er wordt hier minstens 3 keer per dag gestofzuigd en de keuken wordt ook zo goed als mogelijk enkele keren afgewassen met een vod en ls de kinderen in school en de opvang zitten en ik van thuis uit werk ruim ik eerst alles op om zo in een opgeruimd huisje te kunnen werken.

Veel speelgoed? Niet allemaal tegelijk aanbieden!

Wij hebben inderdaad heel wat speelgoed thuis. We geven ook wel eens iets weg naar een goed doel, maar ook krijgen we wel eens wat spullen opgestuurd om te testen.

Het is echter niet goed om alle speelgoed meteen aan te bieden want dan kunnen kinderen moeilijker een keuze maken en spelen ze niet gericht met iets.

Maar ik wil wel veel verschillende dingen kunnen aanbieden. Om ook de motoriek te oefenen, op cognitief vlak in te zetten en constructiemateriaal of loose parts. Waarschijnlijk is dat wel een beetje beroepsmisvorming. Ik probeer tegenwoordig zo weinig mogelijk speelgoed te vermijden waarvan ik denk dat het snel weggelegd gaat worden of stuk gaat. Mijn voorkeur zal tegenwoordig eerder dus ook uitgaan naar houten speelgoed of duurzaam plastic / bioplastic waarvan ik weet dat ze heel lang meegaan. Zo kan je dingen doorgeven.

Dingen waarop je moet letten bij het aanbieden van speelgoed

 

Aparte speelkamer

Wij hebben het geluk om een aparte speelkamer te hebben waar we een IKEA vakjeskast hebben met bakken, een winkeltje en keukentje waar de kinderen kunnen spelen. Ook het tafeltje waar je makkelijk een sensory table van kunt maken staat daar. Dat kunnen we makkelijk verplaatsen. Dit moet dus allemaal niet in de woonkamer en dan lijkt je huis ook al opgeruimd. Speelgoed opruimen in bakken is trouwens al een goed idee. Zo heb je het meteen gesorteerd en zo’n bak kan je makkelijk mee naar de woonkamer of slaapkamer nemen om te spelen.

speelgoed opruimen - unicorns & fairytales

 

Speelgoedbakken labelen

Waar ik nu mee bezig ben is mijn bakken labelen zodat het erg makkelijk wordt om terug te vinden waar iets is. In de garage staan er allemaal rekken en speelgoedbakken. Ik label mijn bakken met de VC-500W Colour Label Printer, via een app op mijn gsm. Daar kan ik niet alleen labels mee maken maar ook etiketten enz… Erg handig! Je kan zelf de soort etiketten kiezen, het lettertype, de kleur en symbolen. Ideaal voor speelgoedbakken en de voorraadkast bijvoorbeeld. De symbolen kan je ook gebruiken voor de bakken die jouw kinderen zelf mogen nemen. Bijvoorbeeld de bak van de auto’s, poppen, blokken enz… Speelgoed opruimen wordt zo makkelijker en als kinderen vragen om bijvoorbeeld met treinsporen te spelen moet ik niet meer in alle bakken gaan zoeken. Vanaf de moment dat ze zelf kunnen lezen kunnen ze op zoek gaan naar hun bak. Ook voor knutselgerief te sorteren is dit erg handig.

speelgoed opruimen en labelen - unicorns & fairytales

speelgoed opruimen en labelen - unicorns & fairytales

 

 

lees ook: Antroposofisch speelgoed enkel voor “geitenwollensokken”? No way!

 

Zorg voor rust in hun kamer

Speelgoed opruimen is toch belangrijker dan je denkt. Zeker voor gevoelige kinderen. Een ruimte waar rust heerst is belangrijk. Daarom kan je misschien, in sommige gevallen, beter kiezen voor bakken die niet doorschijnend zijn of niet in het zicht staan in hun kamer. Of zet enkel beperkte spullen.

lego city life - unicorns & fairytales

 

En hoe zorg jij dat je huis netjes opgeruimd blijft? En al dat speelgoed opruimen, lukt dat wat?

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Bianca
  6 december 2022 at 13:45

  Wat een praktisch ingerichte speelkamer. Het moet niet groot zijn maar juist ingedeeld. Kan je misschien vertellen welk bed er op de foto staat, met huisjesvorm? Aangezien wij ook overgaan tot de aankoop van een bed met speelplek onder zijn ideeën welkom.

  • Reply
   Nathalie
   9 december 2022 at 11:11

   Het bed is van Petit Puk

 • Reply
  Bianca
  29 december 2022 at 21:00

  Bedankt!

Leave a Reply