Unicorns & Fairytales
loose parts - unicorns & fairytales
Bouwen Educatief speelgoed My life Sensopatisch speelgoed Spelen

Spelen met loose parts in de Sensory table & WIN

Heb jij ook al ondervonden dat kinderen vaak aangetrokken worden tot kleine takjes, lintjes, muntjes, stopjes en alles waarvan je denkt… Ze hebben toch speelgoed genoeg? Waarom nemen ze dat nou? Wel… Losse stukjes of loose parts hebben een geweldige aantrekkingskracht tot kinderen. Het is dan ook een kei leuke spelvorm. Het is een open einde spel waarbij fantasie en creativiteit centraal staat. Er is geen ‘fout’. 

Loose parts

Losse stukjes of ‘loose parts’ hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op jonge kinderen.  De ‘theory of loose parts’ verduidelijkt waarom dit soort materiaal zo magisch en ontwikkelingsrijk is. Vince vindt het heerlijk om steentjes te verzamelen en met takjes te spelen. Ze zijn er zo ontzettend door gefascineerd. Geweldig toch? Gratis en milieuvriendelijk materiaal! En je kan het zo verzamelen. Vraag aan je familie om mee te sparen voor losse stukjes. Het kunnen allerlei dingen zijn.

lees ook: Het grote houten speelgoed ABC

Wat zijn ‘loose parts’?

‘Loose parts’ zijn losse dingen die kinderen kunnen manipuleren, verplaatsen en combineren op oneindig veel manieren. Ze hoeven er niet op 1 manier mee te spelen. De speelvormen zijn oneindig en de kinderen kunnen zelf fantaseren en kiezen wat ze doen. Geweldig toch? Het is een vorm van open ended play waarbij allerlei dingen mogelijk zijn. Er is geen goed of fout. Leuk toch?

De theorie van de losse stukjes

Landschapsarchitect Simon Nicholson (1971) formuleert de theorie als volgt: “De mate van vindingrijkheid, creativiteit en ontdekkingen die een omgeving uitlokt is afhankelijk van het aantal en het soort variabelen in die omgeving.” Wanneer in een omgeving alles statisch en vast is, dan lokt dit minder creatief spel uit dan wanneer kinderen vrij kunnen combineren. Een buitenspeelplaats met takken, keien, zand en potjes biedt volgens deze theorie meer speelprikkels dan een speelplaats met een glijbaan en schommel. Losse onderdelen doen het beter dan materialen die één speelwijze suggereren. Deze regel geldt zowel voor de binnen- als buitenspeelomgeving.

Dat merk ik als juf bij ons op school ook. Wij hebben een erg groene omgeving met bossen en velden en wanneer het goed weer is laten we de kinderen daar spelen. De kinderen bouwen hutten, spelen met takjes en blaadjes en vinden allerlei leuke spelletjes uit.

lees ook: Leuke spelvormen met de houten regenboog van Bajo en Grimm’s

kleuren oefenen - unicorns & fairytales

Loose parts stimuleren actief leren en creativiteit

Losse stukjes ofwel loose parts lokken manipuleren uit. Zo bouwen kinderen kennis op, leren ze creatief om te gaan met problemen, zoeken zelf naar oplossingen, mogelijkheden en spelideeën. Het is niet eens moeilijk want alle kinderen worden gelokt door dit soort materiaal. Het zijn de volwassenen die denken dat het anders moet.

Alles is goed!

Bij het spelen met losse stukjes is er geen juist of fout. Het spelen met losse stukjes stimuleert het zelfvertrouwen want kinderen bepalen zelf uitdagingen aansluitend bij hun ontwikkelingsniveau. Ze kunnen samen spelen, alleen spelen, dingen bouwen en creëren! Superleuk.

Minder ongewenst gedrag

Marc Armitage (2009) onderzocht het effect van de introductie van speelcontainers met losse onderdelen in 9 scholen. De interventie zorgde voor een vermindering van probleemgedrag op de speelplaats en een daling van het aantal kleine ongelukjes. Je kan HIER een goed artikel vinden over loose parts

Verzamelen en opbergen

Om loose parts op te bergen kan je bijvoorbeeld een vakjesdoos in huis halen. Classificeren is ook een goede oefening. Vraag aan je naasten om dingen te vermaken en maak daarvan een loose parts doos. Kei leuk!!

kleuren oefenen - unicorns & fairytales

Kleuren oefenen in de sensory table met loose parts

Wij hebben leuke items van Grapat waarmee je heel makkelijk kleuren kan oefenen op een manier die de creativiteit stimuleert. Deze items worden vaak gebruikt in het loose parts spel. Ik maakte van een eierdoos een leuk spelidee. Ik kleurde de vakjes in een bepaalde kleur, gooide de Grapat schijfjes en ringen in de sensory table en keek wat er gebeurde. Vince had meteen een idee. Lex volgde dat idee maar wou gewoon het doosje vullen.

lees ook: Sensory table: superleuk om mee te spelen!

loose parts spelidee - unicorns & fairytales

loose parts Grapat - unicorns & fairytales

kleuren oefenen spelidee - unicorns & fairytales

 

WIN WIN WIN WIN

Wil jij graag een set van GRAPAT winnen? Ik geef samen met de fijne webshop THE MINI STORY een set GRAPAT naar keuze weg via MIJN INSTAGRAM FEED. Vanavond vanaf 20u!!! Die loopt tot en met 16 juni 2020.  Heb jij geen instagram? Misschien kan iemand in jouw plaats meedoen? Deze winactie is deze keer enkel via insta…

 

Pinterest

Oh, op Pinterest staat er enorm veel over loose parts play. Ga maar eens kijken. En wil je dan ook zeker blogpost even pinnen? Thanx!

loose parts play - unicorns & fairytales

 

Wat vinden jullie van deze spelvorm ? Hebben jullie dat thuis ook? En op school? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Sofie
    11 mei 2019 at 11:40

    Superleuk idee, ik merk het nu al aan mijn elf maander dat kleine prulletjes zo interessant zijn!

Leave a Reply