Unicorns & Fairytales
Belgische kust met kinderen - unicornis & fairytales
Op stap op vakantie Staycation Travel uitstappen uitstappen in openlucht uitstappen in schoolvakanties

20+ Leuke activiteiten aan de Belgische kust met kinderen

Nou, wij hebben 1 lange kustlijn met 10 kustgemeenten. Overal is er wel iets te doen met kinderen. In samenwerking met Linda, die dit doet voor Nederland, maak ik heel de zomer blogs met leuke uitstapjes en plekjes die je kan bezoeken in België. We trappen af met de kust! Zoveel te beleven daar aan de kust met kinderen.

De kust met kinderen?

Natuurlijk is dat een goed idee. We hebben heel wat leuke activiteiten aan de Belgische kust met kinderen. Wist je trouwens dat je een kustpas kan aanvragen? Gratis dan nog! Daarmee krijg je op verschillende leuke plekken en voor verschillende activiteiten leuke kortingen. Dus ben je van plan om naar zee te gaan? Print de kustpas dan gewoon meteen af!

PPPSSSST: wil je op Instagram al onze belevenissen volgen? Check dan UNICORNS & FAIRYTALES en als je graag out of the box speel- en knutselideetjes wil vinden, dan kan je mijn creatieve feed OUT OF THE BOX PLAY volgen

zee - unicorns & fairytales

Leuke activiteiten aan de kust met kinderen!

Er zijn in elke badplaats, behalve op het strand vertoeven,  enorm veel dingen te doen (met en zonder kinderen) en elke zomer zijn er wel “speciallekes”. Het hangt natuurlijk ook af van de leeftijd van je kinderen wat er interessant is. Ik heb er enkele uitgezocht voor jullie die ik zelf ontzettend leuk vind of die er leuk uitzien maar wil je zelf een beetje uitspitten en gewoon alles zien dan raad ik je aan om naar de website van ‘De kust‘ te gaan kijken. Daar vind je alle info.

Handig: maak een favorietenlijst aan

Er handig: op de website van de kust (hier) kan je een lijst aanmaken die je zelf een naam geeft. De activiteiten kan je dan opslaan onder die naam en nadien afdrukken. Zo heb je een TO VISIT lijstje! Of een to do… of een to remember… Ik maakte een lijstje aan met allemaal leuke activiteiten aan de kust met kinderen. Ik deel hem graag met jou!

Reis ecologisch en ga met de trein!

Laat de auto eens thuis en kies voor de trein. Meestal zijn je kinderen er gek van!  Er zijn 6 stations aan de Kust (De Panne, Koksijde, Oostende, Blankenberge, Zeebrugg en Knokke-Heist). Ter plaatse kan je je heel eenvoudig verplaatsen met de Kusttram die de hele Kust aandoet.

Voordelig op ‘Happy Trip’ met de trein naar de Kust!

oostende met kids - unicorns & fairytales

Dit ziet er leuk uit!

Ik heb uit allerlei activiteiten enkele dingen gekozen die me heel leuk lijken. klik op de titel om meer info te verkrijgen. Voor meer informatie kan je altijd de toeristische dienst aanspreken van de betreffende badplaats.

Leuke activiteiten met kinderen in De Haan + printables

20 activiteiten om te doen in Zeeland met kinderen

30+ leuke kinderactiviteiten in Koksijde en omstreken! #staycation

1. Knutselen

Op de website van De Kust staan er enkele leuke ideetjes die je ook op sociale media kunt delen. Regenachtig dagje? Haal die knutselspullen dan maar boven.

2. Stripavonturen aan zee

Lees je graag strips?  Middelkerke wordt wel eens dé stripgemeente van Vlaanderen genoemd. Zo kan je in de zomer bijvoorbeeld naar het grote Stripfestival. Maar ook de rest van het jaar laten de striphelden ons niet in de steek. Wandel over dijk van Middelkerke naar Westende en ontdek bronzen beelden van een hele reeks stripfiguren. Herkennen jouw kids ze allemaal?

Zin in nog meer stripavontuur? Ga dan eens langs in het huisje Nys-Vermoote. De geestelijke vader van Jommeke, Jef Nys, bracht er een deel van z’n jeugd door. De jongsten ontdekken er tal van tekeningen en kunnen in het doe-atelier zélf aan de slag.

Adres: Zeelaan 303, 8670 Koksijde-Oostduinkerke

 

3. Naar een kinderboerderij

Even ontsnappen aan de drukte? Breng dan met de (klein)kinderen een bezoekje aan een kinderboerderij. Succes gegarandeerd! Want welk kind gaat nu niet graag kijken naar de capriolen van rondscharrelend pluimvee, konijntjes,  eenden en andere boerderijdieren?

Waar kan je heen:

 

4. Zwemparadijs

Soms laten de weergoden het even afweten. Of misschien durf je het frisse zeewater nog niet in? Dan kan je toch heerlijk gaan zwemmen aan de Kust in één van de stedelijke zwembaden of … nog beter… in een zwemparadijs!

 

5. Beeldenpark Beaufort

Overal aan de Kust kan je proeven van indrukwekkende Hedendaagse Kunst. Sculpturen van de vorige Beaufort-edities staan overal langs de kust verspreid. De kinderen kijken gegarandeerd de ogen uit! En alles is perfect per fiets, te voet of met de kusttram bereikbaar.

Wat is er allemaal te zien? Bekijk de info over het beeldenpark hier.

 

6. Go-carts huren

Een rit met de billenkar is voor je kinderen een avontuur op vier wielen! En je hoeft niet ver te zoeken. In elke kustgemeente kan je go-carts huren in tientallen maten, kleuren en modellen.
 
Belgische kust met kinderen - unicornis & fairytales
 

7. Bezoek een coole beachclub

Naar de Kust kom je toch vooral om te proeven van het strand en de zee? Trek dus zeker eens met de kids naar een strandclub zoals Lakeside Paradise in Knokke-Heist of de Twins beach club in Bredene. In elke Kustgemeente heb je clubs waar allerlei water- en strandsporten de adrenaline de hoogte in duwen!

Hier vind je een overzicht van de beachclubs.

 

8. Pretparken

 • Plopsaland
  Adres: De Pannelaan 68, 8660 Adinkerke (De Panne)
 • Meer informatie over Plopsaland.
 • Familiepark De Sierk
  Adres: Vosseslag 42, 8420 Klemskerke (De Haan)
  Meer informatie over de Sierk.
 

9. Dierenparken

 

10. Geocachen

Zin in een wereldwijde schattenzoektocht waar digitaal en de real world elkaar tegenkomen? Waag je aan het geocachen! Bij deze schatzoektocht op basis van coördinaten kan je met de GPS of smartphone aan de slag. Naast de coördinaten is er niet bekend waar je op zoek naar bent. Eén ding is zeker, het is een schat. Spannend!

Geocachen aan de Westkust: zon, zee, strand én geocachen van De Pannen tot Middelkerke

Geocachen van Bredene tot Knokke-Heist, ondek ook enkele earthcaches

Geocachen in Oostende, stad aan zee

 

11. Voor echte wandelaars

Haal die stapschoenen uit de kast en ontsluier de mooiste plekjes van de Kust. De Kustwandelroute strekt zich uit over de hele Kust, en rijgt mooie wandelingen aaneen van De Panne tot Knokke-Heist. Met de Kustroute-app stel je zelf een wandeling samen en de kids verzamelen ondertussen punten terwijl ze leuke opdrachten doen.

 

12. Neem de amfibieboot

Koksijde en De Panne Met de amfibieboot in De Panne en Koksijde ben je het ene moment nog op het strand aan het rijden om meteen daarna de Noordzee op te varen.

Meer info.

13. Seafront bezoeken

Breng een bezoekje aan Seafront en ontdek de geheimen van de zee.

Meer info.

 

14. Spelen bij Potinière

La Potinière is de groene long van de Concessie in De Haan. Een park middenin die heerlijke historische wijk, uitgerust met een minigolf, speelplein en cafetaria.

Meer info.

 

15. Havenrondvaart met je kinderen

Scheep in voor een havenrondvaart, spannend, avontuurlijk en iets wat je met je kroost wil delen.

Meer info.

 

161. Lakeside paradise

Lakeside Paradise moet zowat de coolste kustplek voor kids zijn. Je kunt er windsurfen, zeilen, kajakken en over het wat vliegen met de waterski- en wakeboard kabelbaan.

Meer info.

 

17. Bezoek een kindvriendelijk restaurant

Het is niet altijd makkelijk om te gaan eten met je kinderen. Maar er zijn verschillende restaurant die erg kindvriendelijk zijn. Check ze hier.
 

18. Knutselen aan het strand

Heb jij echte knutselfanaten? Bekijk dat op voorhand even deze knutseltips aan het strand en neem het materiaal mee. Voor sommige knutselwerkjes moeten ze eerst nog op zoek gaan naar schelpen! Plezier verzekerd.

19. Speel samen minigolf

Op veel plekjes aan de Kust kan je gaan minigolven.  Het is een leuke familie activiteit waar de kinderen veel plezier zullen beleven. Ontdek de verschillende plekjes hier.

20. Chrystal ship

Oostende

In het kader van The Crystal Ship waren meer dan 40 (inter)nationale artiesten aan het werk in Oostende. Ze zorgden voor gigantische muurschilderingen en interventies in de stad. Al deze werken zijn permanent te bewonderen in de Stad aan Zee. Ook voor kinderen zijn de kunstwerken van The Crystal Ship een grote culturele ontdekkingstocht. Maar met ‘The Crystal Ship Kids Guide’ wordt dit nóg leuker!

Meer info over The Crystal Ship: Public Art Festival? Klik hier.

Nog méér bezienswaardigheden aan onze Belgische kust

1. Sea Life Blankenberge: Een populair aquarium met talloze zeedieren, waaronder haaien, pinguïns en zeehonden. Kinderen kunnen hier veel leren over het onderwaterleven.

2. Plopsaland De Panne: Een themapark gebaseerd op de populaire kinderfiguren van Studio 100, zoals Kabouter Plop, Mega Mindy en Samson & Gert. Het park heeft veel attracties en shows voor kinderen van alle leeftijden.

3. Fort Napoleon in Oostende: Een historisch fort met interactieve tentoonstellingen die kinderen meenemen op een reis door de geschiedenis. Er zijn ook speciale kinderactiviteiten en workshops.

4. Het Zwin Natuur Park: Een prachtig natuurgebied met duinen, stranden en vogelreservaten. Kinderen kunnen hier deelnemen aan educatieve activiteiten en de verschillende diersoorten ontdekken.

5. De Drie Gapers in De Haan: Een speelplein met een piratenschip, glijbanen, klimrekken en schommels. Het is een geweldige plek voor kinderen om te spelen en plezier te hebben.

6. Explorado Family Adventure Science Park in Oostende: Een interactief wetenschapsmuseum waar kinderen op een leuke manier kunnen leren over verschillende wetenschappelijke principes. Er zijn tal van hands-on activiteiten en experimenten.

7. Het Bellewaerde Park: Hoewel het net buiten de Belgische Kust ligt, is het Bellewaerde Park in Ieper zeker een bezoek waard. Het is een combinatie van een attractiepark en een dierentuin, met spannende attracties en exotische dieren.

8. Het Noordzeeaquarium in Oostende: Een klein maar fascinerend aquarium waar kinderen verschillende soorten zeedieren kunnen bekijken en meer kunnen leren over het mariene leven in de Noordzee.

9. Het Familiepark De Sierk in De Haan: Een gezellig familiepark met attracties zoals een draaimolen, botsauto’s, een mini-golfbaan en een treintje. Er is ook een speeltuin en een dierenweide waar kinderen kunnen genieten.

10. Adventure Park in Bredene: Een avonturenpark met touwenparcours, klimwanden en tokkelbanen. Het is een leuke en uitdagende activiteit voor oudere kinderen die van avontuur houden.

11. Het Duinenhuis in Koksijde: Een educatief bezoekerscentrum waar kinderen meer te weten kunnen komen over de duinen, de natuur en het behoud ervan. Er zijn interactieve tentoonstellingen en regelmatig worden er workshops en activiteiten georganiseerd.

12. De Grote Markt in Brugge: Hoewel het niet direct aan de kust ligt, is Brugge gemakkelijk bereikbaar vanaf de kust en is het een prachtige stad om te verkennen. Kinderen kunnen genieten van een boottochtje op de grachten, een bezoek brengen aan het chocolademuseum of gewoon wandelen en de sfeer van de middeleeuwse stad opsnuiven.

13. Het Serpentarium in Blankenberge: Een reptielenzoo waar kinderen verschillende soorten slangen, hagedissen en krokodillen kunnen ontdekken. Er zijn dagelijkse demonstraties en voederpresentaties.

14. De Pier in Blankenberge: Een iconische pier met verschillende attracties en activiteiten voor kinderen, zoals een reuzenrad, bungeetrampolines en een spiegelpaleis.

15. Het Earth Explorer in Oostende: Een interactief museum waar kinderen op een leuke en educatieve manier meer kunnen leren over de aarde, het weer en het milieu. Er zijn hands-on tentoonstellingen en leuke experimenten.

16. Vlindertuin Vlindorado in Knokke-Heist: Een tropische tuin vol met kleurrijke vlinders en exotische planten. Kinderen kunnen hier de prachtige vlinders van dichtbij bekijken en meer leren over hun levenscyclus.

17. Het Mercator schip in Oostende: Een historisch zeilschip dat is omgebouwd tot een maritiem museum. Kinderen kunnen aan boord gaan en een kijkje nemen in het leven van een zeeman.

18. Het Belle Epoque Centrum in Blankenberge: Een museum dat de elegantie en grandeur van de Belle Epoque-periode laat zien. Kinderen kunnen hier meer leren over de geschiedenis en cultuur van die tijd aan de kust.

19. Het Spilliaert Huis in Oostende: Een interactief museum gewijd aan de beroemde Belgische kunstenaar Léon Spilliaert. Kinderen kunnen hier zijn bijzondere kunstwerken ontdekken en deelnemen aan creatieve activiteiten.

20. Het Zandsculpturenfestival in Blankenberge: Een jaarlijks festival waar kunstenaars prachtige sculpturen maken van zand. Kinderen kunnen hier verwonderd raken door de indrukwekkende zandcreaties.

21. Het Natuurpark Maria Hendrikapark in Oostende: Een groot park met mooie wandelpaden, vijvers en speeltuinen. Kinderen kunnen hier heerlijk rondrennen, picknicken en genieten van de natuur.

22. Het James Ensorhuis in Oostende: Een museum dat gewijd is aan de Belgische kunstenaar James Ensor. Kinderen kunnen hier zijn bijzondere schilderijen en tekeningen bewonderen en meer leren over zijn leven en werk.

23. Het Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde: Een museum gevestigd in de ruïnes van een middeleeuwse abdij. Kinderen kunnen hier de geschiedenis van de abdij ontdekken en deelnemen aan leuke activiteiten zoals een speurtocht.

24. Het Westfront Nieuwpoort in Nieuwpoort: Een bezoekerscentrum dat de Eerste Wereldoorlog in de regio belicht. Kinderen kunnen hier meer leren over de oorlogsgeschiedenis aan de kust en deelnemen aan educatieve programma’s.

25. Het Kusthistoriespel in De Panne: Een interactieve ervaring waar kinderen op een speelse manier meer leren over de geschiedenis van de Belgische Kust. Ze kunnen deelnemen aan opdrachten, puzzels oplossen en zo meer te weten komen over de lokale geschiedenis.

26. Het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke: Een museum gewijd aan de visserijgeschiedenis van de Belgische Kust. Kinderen kunnen hier een kijkje nemen in het leven van vissers, verschillende vissoorten ontdekken en deelnemen aan workshops.

 

27. De Kinderboerderij De Lange Schuur in Oostende: Een leuke boerderij waar kinderen kunnen kennismaken met verschillende boerderijdieren. Ze kunnen de dieren voeren, knuffelen en meer leren over het leven op de boerderij.

28. Het Atlantikwall Raversyde in Oostende: Een historisch site met bunkers en loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog. Kinderen kunnen hier de geschiedenis van de oorlog verkennen en deelnemen aan educatieve activiteiten.

29. Het Casino Kursaal in Oostende: Hoewel het voornamelijk bekend staat als een gokgelegenheid, organiseert het Casino Kursaal regelmatig evenementen en shows voor kinderen. Denk aan optredens van bekende kinderartiesten, circusvoorstellingen en meer.

30. Het Provinciaal Domein Raversijde in Oostende: Een groot park met speelpleinen, sportfaciliteiten en mooie wandelpaden. Kinderen kunnen hier lekker spelen, fietsen of skaten.

 

Meer meer meer!

Dit is echter maar een greep uit de activiteiten. Er is zoveel meer te doen. Voor leuke restaurantjes, avtiviteiten, slaapplaatsen en meer verwijs ik je graag door naar de toeristische diensten van de badplaatsen.

 

lees ook: het MAS bezoeken in de zomer

lees ook: cargo zomerbar

lees ook: 15 tips om een schoolvakantie te overleven!

 

Activiteiten uit mijn boek SPEEL!

Heb je mijn boek SPEEL! nog niet in huis? OMG, snel, ga hem halen of bestellen. Met mijn boek gaan jouw kinderen weer kunnen spelen. Met out of toebox speelideetjes die je zowel buiten als binnen kunt doen, gericht op zoveel mogelijk zintuigelijke prikkels en net dat tikkeltjes educatief… want spelen is leren! Met printables, voorbeelden, extra speeltips en meer.

Hier vind je mijn boek SPEEL!

SPEEL! Nathalie De Martelaere - unicorns & fairytales

Pin it

Wil je deze activiteiten en tips onthouden? Pin het dan op Pinterest.

Belgische kust met kinderen - unicornis & fairytales

Gaan jullie vaak naar de Belgische kust? Hebben jullie ook tips om te doen aan de kust met kinderen? 

XOXO Nathalie

 

 

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply