Unicorns & Fairytales
met kinderen op restaurant - unicorns & fairytales
My life

Naar een restaurant met kinderen? Hier zijn mijn tips !

Toen onze kinderen baby’s waren konden wij ze absoluut niet meenemen op restaurant. Twee huilbaby’s, daar zat niemand op te wachten. Maar toen ze wat ouder werden (peuter-kleuter) lukte dit wél. Wij nemen ook altijd een goed gevulde zak mee waar zaken inzetten waarmee ze zich kunnen bezighouden indien nodig. Schermtijd hoort daar niet bij. Met kinderen op restaurant gaan is voor ons prima te doen. Benieuwd naar onze tips als je gaat uit eten met kinderen? Here we go!

Met kinderen op restaurant: 10 tips!

Wanneer je met kinderen op restaurant gaat moet je je eigenlijk bedenken dat het voor ons (volwassenen) een gezellig uitje is, maar voor kinderen lijkt het uren te duren. Nou ja, voor de meeste kinderen dan toch. Je kan er voor kiezen ze een scherm voor hun neus te duwen (dan ben je wel even zoet), maar wij verkiezen om dit niet te doen. We betrekken ze bij het gebeuren of zorgen ervoor dat ze iets hebben waarmee ze zich kunnen bezig houden. Hoe dan ook, ze blijven in verbinding met ons.

 1. Vind kid-approved restaurants: Kies restaurants die kids proof zijn. Je weet wel, die met kindermenu’s, kleurrijke stoelen en misschien zelfs een speelhoek. Dat maakt het een stuk makkelijker om je kleintjes bezig te houden. Er zijn ook heel veel restaurants die een speeltuin hebben. Bekijk even de leeftijd van de kinderen en maak je keuze!
 2. Reserveer vooraf: Niemand houdt van eindeloos wachten, vooral kinderen niet. Dus bel vooraf en reserveer een tafel. Zo hoef je niet als een hongerige wolf te zitten wachten.
 3. Kies het juiste moment: Timing is alles! Plan je restaurantbezoek rond de normale eettijden, maar net iets ervoor. Dan is het restaurant waarschijnlijk wat rustiger en hoef je niet met een krioelende menigte te dealen. Hou rekening met het uur waarop jullie thuis eten. Hongerige kinderen worden lastig (hoe zou je zelf zijn??)
 4. Vermaak is de sleutel: Zorg ervoor dat je wat vermaak bij je hebt. Denk aan kleurboeken, kleine speeltjes of spelletjes. Die kunnen de aandacht van je kinderen vasthouden terwijl je wacht op het eten. Onderaan dit artikel som ik op wat wij allemaal in onze restaurantzak hebben zitten.
 5. Ga voor gezond: Veel kindermenu’s zijn volgestouwd met ongezonde snacks. Kijk of je gezondere opties kunt vinden, zoals gegrilde gerechten, verse groenten en fruit. Je kunt nog steeds smullen zonder schuldgevoel!
 6. Laat het personeel weten: Maak het personeel bewust van je kleine metgezellen. Ze kunnen je helpen met dingen zoals kinderstoelen en snelle service. Ze zijn er om je te helpen, dus maak er gebruik van!
 7. Eet als gezin: Geef het goede voorbeeld en eet als een familie. Laat de kindergerechten samen met jouw gerechten komen zodat het een gezellig familiemoment wordt.
 8. Wees beleefd naar anderen: Leer je kinderen om respectvol te zijn naar andere gasten in het restaurant. Geef ze een lesje in zachtere stemmen en netjes aan tafel zitten. Met kinderen op restaurant gaan is een leerrijk moment hoor hahaha.
 9. Hou fijne babbels: betrek ook kinderen bij het gesprek. Als wij met onze kinderen op restaurant gaan dan vragen we naar hun belevenissen op school, op kamp of waarmee ze zitten. Het is altijd een gezellige boel…
 10. Een dessert? Yes, maar niet als omkoopmiddel! Toegegeven, wij zeggen ook wel eens aan onze kinderen: als je je fruit niet opeet, dan geen dessert. Maar we koppelen het niet aan gedrag.
met kinderen op restaurant - unicorns & fairytales

Wat zit er in onze restaurant-zak?

Met kinderen op restaurant gaan gaat bij ons gepaard met een op voorhand gevulde restaurant-zak: een rugzakje of totebag met spulletjes in waarmee ze zich kunnen bezighouden. Wij kiezen ervoor om geen schermen te geven. Bewust. Ze zien al genoeg op een scherm en uit eten gaan met kinderen moet ook voor de kinderen gewoon gezellig zijn. Schermen horen niet aan tafel. (onze mening)

Smartgames: wij hebben altijd een Smartgame bij. Dat kunnen kinderen alleen doen, het maakt geen storend geluid én het is nog eens leerrijk ook!

Kleurpotloden: een rol met heel veel kleurpotloden, makkelijk weg te steken en zo heb je ALTIJD wel iets bij om te kleuren indien ze geen kleurpotloodjes hebben op restaurant. Vaak hebben ze wel placemats waar kinderen op kunnen tekenen.

Kleurboek of witte bladen: onze kinderen kleuren graag dus wij hebben altijd wel iets bij!

Oefenboekjes: Lex houdt van rekenen en neemt graag een oefenboekje met moeilijke rekensommen mee. Ieder zijn ding zeker?

Fidget toys: een pop-it of ander fidget speelgoed kan jouw kind helpen bij het wachten en zitten aan tafel. Bij ons steekt er altijd wel iets in…

Klein speelgoed: toen onze kinderen kleiner waren dan hadden we ook autootjes bij. Maar nu is dat niet meer nodig. Wel, als er bijvoorbeeld een zandbak is, nemen we schepjes mee als we met de kinderen op restaurant gaan.

Boeken: een leesboek, prentenboek, doe-boek, stripboek… Laat je kind op voorhand kiezen! Dan zijn ze meer geneigd om ook naar het boek te grijpen.

met kinderen op restaurant - unicorns & fairytales

Wat denk je? Met deze toegankelijkere en speelsere tips kan je gemakkelijker met kinderen op restaurant gaan. Wat doen jullie altijd? Heb je ook een kindvriendelijk restaurant in de buurt? Deel het met mij!

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Saskia
  22 juli 2023 at 09:54

  Leuk artikel en zijn ook zeker dingen waar ik rekening mee hou. Heb je nog tips voor handige SmartGames die compact zijn en geschikt vanaf 4/5 jaar?

  • Reply
   Nathalie
   10 augustus 2023 at 09:36

   eigenlijk zijn al hun spelletjes kei tof vind ik… dus kijk eens op hun site. De meesten zijn vrij compact.

Leave a Reply