Unicorns & Fairytales
baby wassen - unicorns & fairytales
Gezondheid / Health moederschap My life

Je baby wassen

Je baby wassen… Als je dit de eerste keer doet is het toch wel spannend hoor! Toen ik de onderstaande video zag voorbijkomen moest ik toch even een traantje wegpinken. Waarom weet ik niet want je kan duidelijk zien dat het kindje ervan geniet. Maar het is zo mooi om te zien hoe baby’s al duidelijk laten zien hoe ze zich voelen.

Je baby wassen

Een baby wassen voor de eerste keer is wel even wennen. De eerste weken vond zoonlief er maar niets aan. Logisch, hij weet niet wat er gebeurt, heeft het waarschijnlijk koud en dan krijgt hij ook nog eens een washandje in zijn gezichtje! Bovendien kon hij ook niets over zijn hoofdje verdragen. Dan begon hij te krijsen alsof ik hem mishandelde.

Bang musje

Ik weet nog goed de eerste keer dat ze mijn kleine ventje gingen wassen in het ziekenhuis. Ik stond nog net niet terug buiten het verwarmd kamertje. “Nee hoor, hoeft niet”, antwoordde ik toen ze vroegen of ik het eens zelf wou proberen. Toen dacht ik bij mezelf: ga ik dit ooit zelf kunnen? Ik durf hem nog niet vasthouden, zo onzeker was ik. Bang dat ik hem verkeerd ging vastnemen. Manlief wou het wel proberen. Ook met een bang hartje hoor maar toch deed hij het! Oef , dacht ik, toch iemand van ons tweetjes die ons zoontje kan wassen. Zo grappig wat er allemaal door je hoofd spookt.

De schrik voorbij…

Ondertussen kan ik er wel om lachen als ik eraan terugdenk. Dat zijn dus de babyblues geweest. Een baby wassen lukt wél! Vandaag de dag vindt kleine man het heerlijk als je met een washandje over zijn hoofd gaat. Hij schatert het uit. Elke keer als we zijn gezichtje wasten, lieten we hem lachen. Ook streelde ik vaak met kledij over zijn hoofdje en nu heeft hij er geen problemen meer mee. Zo zie je maar dat je vaak zelf iets naar je hand kan zetten.

zwitsal naturals - unicorns & fairytales

Twee kinderen

Ondertussen zijn we van een baby wassen overgegaan naar twee kinderen wassen (Vince en Lex) en dat gaat vlotjes. Ik moet wel toegeven dat ik weer die eerste keer dat ik Lex mocht wassen de hulp zocht van manlief. Hormonen doen iets met me. Nadien had ik er geen problemen mee. Vince en Lex kunnen nu spelen in bad en dat is fijn. Ruzie hoort daar ook soms bij. Maar het gedoe van een baby wassen en afdrogen en snel zijn is hier voorbij…

Keep calm and wash your baby

De tip die ik wil meegeven aan mama’s to be is de volgende: geen paniek als je baby krijst bij nieuwe dingen. Ook al denk je dat hij het nooit leuk gaat vinden, er komt een dag dat je verbaasd gaat zijn dat hij plots lacht als hij in bad gestopt wordt. Zorg voor een leuk ritueeltje en een vast tijdstip (bijvoorbeeld voor het slapen gaan) zodat je baby weet wat er gaat gebeuren. Je zal zien dat ze op de duur genieten van hun badje!

Baby wassen? Enkele tips…

# Tijdens het klaarleggen van je spullen kan je het badje vol laten lopen (niet helemaal vol uiteraard maar hij moet wel helemaal onder kunnen met zijn lijfje). Water moet ongeveer 37 a 38 graden zijn. Ik heb een badeend dat de temperatuur van het water aangeeft. Handig en onmisbaar! Het hoeft natuurlijk geen badeend te zijn maar zorg dat je de temperatuur van het water kan meten. Vertrouw niet op je gevoel want wij kunnen veel beter tegen warm water!

# Op voorhand klaarleggen:

– Een nieuw rompertje en eventueel een pyjamaatje als hij daarna gaat slapen;
– Een propere pamper;
– Een tetradoek om hem af te deppen (is zachter dan een handdoek);
– Een badhanddoek op het verschoningskussen (of badcape) waar je hem in kan wikkelen na het badje (nadien kan je het onder hem vandaan halen);
– Een washandje;
– De producten die je gaat gebruiken om hem te wassen (Ik gebruik een lotion van mustela waarmee je hem helemaal kan wassen, ook de haartjes of die van Corine De Farme. Ook Zwitsal heeft een nieuwe natuurlijkere lijn.  )
– Zalf voor de billetjes indien nodig.

baby wassen - unicorns & fairytales

lees ook: Mijn favoriete verzorgingsproducten

# Je hoeft je baby niet elke dag in bad te stoppen (kan de huid uitdrogen). Ik doe het zelf om de dag en de dagen dat hij niet in bad gaat wassen we hem met een washandje.

# Ik gebruik ook geen bodylotion als dit niet nodig is.

# Soms kan je wat olie in het bad doen als je merkt dat de huid wat droog is.

# Wees zelf niet angstig. Mijn zoontje heeft al eens een borreltje badwater binnengekregen. We lachten er allemaal om, inclusief zoonlief zelf!

# Altijd stevig vasthouden (onder armpje en beentje).

# Spetter met het water, maak golfjes, druppel water over zijn gezichtje en wieg hem heen en weer. Zo doet hij alvast aan watergewenning!

En tenslotte: beleef samen plezier!

Volgen jullie ons al op Instagram?

baby wassen - unicorns & fairytales

Hoe beleven jullie baddertijd? Op een vast tijdstip of wanneer je er zin in hebt? Welke producten hebben jullie voorkeur ?

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Kimberley
  8 september 2014 at 12:46

  Dat eerste filmpje is cute. Maar die vrouw bij dat tweede filmpje vind ik wel heel hardhandig. Onze kindjes hebben we ook gewassen bij de open kraan. Vonden ze leuk, gelukkig. Allebei gingen niet huilen bij het wassen. Wij deden een muziekje aan, warm water aan, lekker badderen 🙂

  • Reply
   Nathalie
   10 september 2014 at 18:33

   Leuk seg! Dat hardhandige zie ik niet maar misschien heb ik niets anders gezien in het ziekenhuis? Maar meer mensen zeiden dat onder het filmpje dus er zal wel iets van aan zijn. 😉

Leave a Reply