Unicorns & Fairytales
maaltafels oefenen - unicorns & fairytales
Basisonderwijs Educatief educatieve activiteiten My life Onderwijs Printables rekenen

De maaltafels oefenen met kinderen op 15+ andere manieren…

De maaltafels… in het tweede leerjaar is het zover. Dan leren kinderen de tafels van vermenigvuldiging. Ook de deeltafels, want delen moeten ze dan ook omgekeerd kunnen. Voor sommige kinderen een makkie, voor anderen een vervelende klus. Met maaltafelspelletjes kan je kinderen alvast stimuleren om ze te oefenen. Kinderen die gemotiveerd zijn leren beter, dus het is zeker de moeite om dit eens te doen. 

Maaltafels oefenen met deze leuke maaltafelspelletjes

Maaltafels oefenen, veel kinderen worden er gek van. Het is echter belangrijk om de tafels van vermenigvuldiging te kunnen voor alle verdere leerstof in hun schoolcarrière. Het is een kwestie van automatisatie. Geregeld herhalen en oefenen. Vergeet ook de deeltafels niet! Niets mis met droog te leerstof af te vragen, met flitskaarten, in de auto of onderweg ergens heen. Maar er is zeker ook niets mis met het eens over een andere boeg te gooien, thuis én op school. Wat denk je van deze ideetjes? Misschien kan je het eens in een hoekenwerk of contractwerk steken op school. We weten allemaal dat intrinsieke motivatie het beste is om leerstof te leren en begrijpen. 

lees ook: Hoe ik persoonlijk vind dat we ons onderwijs moeten aanpassen

1. Maal je mee? CD met liedjes en oefeningen!

De volgende 4 ideetjes in mijn artikel komen dan ook, met hun goedkeuring,  uit dit waardevolle doosje.  In de MAAL JE MEE? – box vind je een boekje met 10 leuke liedjes die je helpen om de tafels te leren. De liedjes lijken niet op elkaar, ze zijn allemaal in een andere muziekstijl. Wat het ook weer boeiend maakt, zeker om in de klas te gebruiken (of luidkeels in de auto mee te zingen).  Elk lied bestaat uit een refrein, waar gezongen wordt over het thema van het lied. Daarna oefen je de tafel: ze zingen de tafels voor en de kinderen zingen de antwoorden mee. Daarna doen ze dit opnieuw, maar dan in de omgekeerde volgorde. Hoe vaker je kind de tafels beluistert, hoe beter hij of zij ze zal onthouden. En… er zijn ook karaoke versies! Handig eh!  Neem de CD maar mee in de auto of doe het via je smartphone met de code die je krijgt. Het is een leuke opener in de klas om een nieuwe tafel aan te brengen. Plezier in de klas vergroot de motivatie alleen maar. Dus wat denk je? 

MAAL JE MEE? is uitgevonden door Wouter Spaens. Hij geeft les in de Stedelijke Basisschool De Vlieger in Rumbeke.

Hier kan je MAAL JE MEE? kopen

Maaltafels oefenen al spelenderwijs: tips - unicorns & fairytales

2. Maal je rijk!

Leg cijfers van O tot 10 in tweevoud op tafel. In het doosje MAAL JE MEE? zitten schijfjes maar niets houd je tegen om zelf schijfjes te maken of af te drukken. Leg ze omgekeerd. Om beurten draai je er twee om. Vermenigvuldig ze. Heb je ze juist dat zijn ze voor jou. Wie op het einde de meeste kaarten / schijfjes heeft win het spel. Je kan dit ook met een kaartspel doen. 

3. Speedmaal

Verdeel de schijfjes/kaarten  met getallen. Draai tegelijk om. Wie als eerste de maaltafel kan oplossen die wint. Die krijgt beide schijfjes/kaarten. Wie het meeste aantal heeft wint uiteindelijk. 

4. Maalmemory

Leg kaarten, schijfjes omgedraaid op tafel. Om beurten draai je er twee om. Los de maaltafel op. Heb je het juist dan verdien je een punt. Leg ze weer omgekeerd op tafel. Heb je twee dezelfde getallen en maalde je juist? Dan mag je ze houden en verdien je nog eens extra twee punten. 

5. Maalzoeker

Verstop ergens 10 getallen. Laat anderen de getallen zoeken. Heeft iemand er twee gevonden dan lost hij die maaltafel op. Hij mag dan verder zoeken. Je moet snel zijn want de tijd is beperkt. Je hebt maar 2 minuten! Nadien speelt iemand anders. Wie de meeste tafels oploste is gewonnen. 

6. Maaltafels oefenen met deze leuke printable bundel

Maaltafels oefenen al spelenderwijs: tips - unicorns & fairytales

Ik maakte een bundel met leuke maaltafelspelletjes. Ik kocht een licentie voor bepaalde onderdelen, dus ik vraag hiervoor normaal een zeer kleine bijdrage van 1 euro.Maar voorlopig is hij GRATIS TE DOWNLOADEN: 

BUNDEL MAALTAFELS en KLEURPLATEN

Matrix – tafelkaart

Met een Matrix kan je leuke spelletjes verzinnen. Dobbel met twee getallen en los te maaltafel op in de matrix. Je kan dit ook per twee spelen en bijvoorbeeld met pionnen. Enkele mogelijkheden : 

  • Speel alleen. Neem de lege kaart. Dobbel met twee getallen en los de vermenigvuldiging op. Zet de uitkomst in het juiste vakje. 
  • Speel alleen. Neem de ingevulde kaart maar leg er een blaadje op. Dobbel en werk uit. Kijk na.  Zet een kruisje bij de uitkomst. 
  • Speel per twee. Neem de ingevulde kaart. Dobbel en zet om ter snelst een pion op de uitkomst. Punt voor de snelste. 
  • Speel per twee. Neem de lege kaart. Dobbel en zeg om ter snelst de uitkomt. Diegenen die het snelst was mag met zijn kleur invullen. 

Spelborden

Met de spelborden kan je je eigen spel verzinnen en zo op een leuke manier de maaltafels oefenen.

Land veroveren

Een spel waarbij je zoveel mogelijk vakjes in je eigen kleur moet kleuren door zoveel mogelijk juiste tafels op te lossen. En een beetje geluk erbij kan natuurlijk geen kwaad.

Tafel kleurplaten

Met kleurplaten kan je kinderen zeker ook stimuleren om aan de slag te gaan. Ik bundelde enkele kleurplaten die ik zelf via een licentie aankocht, samen met nog andere spelletjes die je hier ziet. Je kan het voor een kleine bijdrage van 1 euro aankopen.

 

7. Maalbingo

Maak zelf BINGO kaarten of download de onderstaande die ik vond bij Heutink. Trek uitkomsten en zoek de juiste tafel erbij of andersom. 

 DOWNLOAD DE BINGO

8. Ganzenbord

Met een ganzenbord en pionnen kan je steeds de kinderen verder laten gaan als ze een kaartje met een vermenigvuldiging goed opgelost hebben. Dat brengt toch weer een andere dimensie aan het inoefenen. Of gebruik een ladderspel. Er zijn oneindig veel mogelijkheden. 

Wat ik ook wel eens deed was levend ganzenbord waarbij de kinderen van tegel naar tegel (of iets dat je op de grond legt) moesten gaan als ze een juist antwoord gaven. Je kan dit ook op de speelplaats tekenen. 

9. De maaltafels.be

Liever de tafels van vermenigvuldiging op de computer oefenen? Dan kan je eens gaan kijken op maaltafels.be , waar kinderen zelf iets kunnen kiezen. Meestal is dat ook weer eens een nieuwe stimulans. 

10. Houten maaltafelbord 

Met dit houten maaltafelbord kan je de spelletjes spelen die ik al opsomde bij de matrix. 

JE KAN HET HIER VINDEN

Maaltafels oefenen al spelenderwijs: tips - unicorns & fairytales

 

11. Al hinkend de maaltafels oefenen

Combineer bewegend leren en de vermenigvuldigingen. Teken op de speelplaats of buiten een groot hinkelpad. Schrijf in de vakken een oefening. Hinkel de oplossingen. Doe dit zo snel mogelijk. Je kan timen. Wie kan sneller? Misschien vind je zelf wel een variant op dit hinkelspel uit?  Of laat de kinderen zelf een hinkelspel in elkaar steken. 

12. Pokémon time!  

Op de Website van LEVEL21 staat er een gratis spelbord ter beschikking, dat je kan afdrukken, helemaal in thema van Pokémon. Superleuk voor kinderen die fan zijn. Je kan de spelregels en alle kaartjes gratis vinden! De Pokémon monstertjes nemen de rekenles over. Laat je leerlingen thuis of in de klas spelenderwijs oefenen aan de hand van dit leuke en intuïtieve Pokémon spel. Je kan het op verschillende manieren spelen, zodat het niet altijd een wedstrijd hoeft te zijn. Alle maaltafels van 1 tot en met 10 zijn inbegrepen. Je kan makkelijk een tafel weglaten uit het spel indien de leerlingen deze nog niet zouden kennnen.

13. Maximaal 

Dit spel is uitgevonden door Maxim, die 8 jaar is. Hij vond dit leuke kaartspel uit, testte het in de klas en bracht het op de markt. Zo kan je de kinderen stimuleren om de tafels van vermenigvuldiging te oefenen op een leuke manier. 

Je vindt MAXIMAAL hier

14. Tafelwiel 

Maaltafels oefenen kan je natuurlijk ook met interessante werkblaadjes. Zoals de derde hieronder. Een tafelwiel. Je kan ze gratis vinden op de Website van Heutink. 

DOWNLOAD HIER

15. Maaltafels oefenen in de vorm van Eduscapes 

Ben je een leerkracht? Dan kan je aanmelden op Klascement en zo zoeken naar Eduscapes. Je kan dan een online escape room doen met als thema de tafels van vermenigvuldiging inoefenen. Ik vond er enkele leuke voor jou! Die kan je natuurlijk ook thuis doen met je kind. 

EDUSCAPE BANKOVERVAL

Nog meer materialen over vermenigvuldigen

TIP: mijn boek SPEEL!

Wil je meer weten over spelen en spelend leren met kinderen? Zin om je te laten onderdompelen in enorm veel activiteiten voor kinderen waarbij je steeds nog eens een lading speeltips krijgt met toegang tot gratis exclusieve printables? Dan is mijn boek SPEEL! een tip!

Je kan hem oa hier kopen

Maaltafels oefenen al spelenderwijs: tips - unicorns & fairytales

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply