Unicorns & Fairytales
camping oergezellig - unicorns & fairytales
Buiten spelen moederschap My life Spelen

Het belang van buitenspelen voor kinderen

Buitenspelen is een essentieel onderdeel van de kindertijd en heeft talloze voordelen voor de ontwikkeling van kinderen. In de afgelopen decennia is er echter een afname geweest in de hoeveelheid tijd die kinderen buiten doorbrengen, voornamelijk als gevolg van de opkomst van technologie en de toenemende druk van schoolsucces. Het is daarom belangrijk om het belang van buitenspelen te benadrukken en ouders en opvoeders bewust te maken van de voordelen ervan.

Het belang van buitenspelen

Het belang van buitenspelen is groot… Allereerst draagt buitenspelen bij aan de fysieke ontwikkeling van kinderen. Door buiten te spelen, worden kinderen gestimuleerd om te rennen, springen, klimmen en andere lichamelijke activiteiten te doen. Dit bevordert de ontwikkeling van motorische vaardigheden, coördinatie en evenwicht. Daarnaast is het ook ideaal om energie te verbruiken.

Ook heeft buitenspelen een positief effect op de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Tijdens het buitenspelen leren kinderen samenwerken, communiceren en problemen oplossen. Ze ontwikkelen sociale vaardigheden, zoals het maken van vrienden, het delen van speelgoed en het omgaan met conflicten. Buitenspelen biedt ook kansen voor creativiteit en verbeeldingskracht, aangezien kinderen hun eigen spelregels kunnen bedenken en hun fantasie de vrije loop kunnen laten.

Bovendien heeft buitenspelen een gunstig effect op de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die regelmatig buiten spelen betere schoolprestaties hebben. Buitenspelen stimuleert de hersenactiviteit en verbetert de concentratie en het leervermogen. Kinderen kunnen buiten ook nieuwe dingen ontdekken, zoals planten, dieren en natuurverschijnselen, waardoor hun nieuwsgierigheid en interesse in de wereld om hen heen wordt vergroot.

Het belang van buitenspelen voor de ontwikkeling van kinderen is dus groot. Om kinderen te motiveren om meer tijd buiten door te brengen, is het belangrijk dat ouders en opvoeders een actieve rol spelen. moedig kinderen aan om buiten te spelen, trek er vaak op uit en laat je kinderen eventueel ook sporten. Ook scholen kunnen een rol spelen door veel naar buiten te gaan, buiten les te geven en beweging aan te bieden tijdens de lessen.

het belang van buitenspelen - unicorns & fairytales

Activiteiten om buiten te doen

Mijn blog is ondertussen een walhalla aan activiteiten die je kunt doen met kinderen, boordevol tips en ideetjes. Ik som hieronder enkele artikels op (uit de vele anderen) die misschien handig kunnen zijn als je zaken zoekt om buiten te doen met kinderen. Want… buitenspelen is gezond en het belang van buitenspelen is groot!!

30+ dingen die je kunt doen tijdens buitenspeeldag (en op alle andere dagen)

Trek naar buiten met je kinderen ! Enkele toffe activiteiten

Leuke bos – en buitenactiviteiten die je kan doen tijdens de week van het bos (en op andere dagen)

60 tips & activiteiten tijdens buitenlesdag, ook voor thuis, want leren doen we overal en altijd!

10 x herfstactiviteiten voor buiten

5 tips voor ouders met (buiten)spelende kinderen

5x ideetjes om educatief buiten te spelen

Ga op expeditie doorheen je stad met deze zoektochten en een (kinderen)camera

Zo pimp je die ‘saaie’ wandeling voor kinderen

Kindvriendelijke wandelingen in Antwerpen

Openluchtspeeltuinen in Antwerpen die de moeite waard zijn

TIP: Activiteiten uit mijn boek SPEEL!

Heb je mijn boek SPEEL! nog niet in huis? OMG, snel, ga hem halen of bestellen. Met mijn boek gaan jouw kinderen weer kunnen spelen. Met out of the box speelideetjes die je zowel buiten als binnen kunt doen, gericht op zoveel mogelijk zintuigelijke prikkels en net dat tikkeltje educatief… want spelen is leren! Met printables, voorbeelden, extra speeltips en meer. Hier vind je mijn boek SPEEL!

SPEEL! Nathalie De Martelaere - unicorns & fairytales

En? Wanneer ga jij buitenspelen?

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply