Unicorns & Fairytales
bosactiviteiten kinderen week van het bos - unicorns & fairytales
Activiteiten & workshops Buiten spelen My life Op stap Spelen uitstappen in openlucht

Leuke bos – en buitenactiviteiten die je kan doen tijdens de week van het bos (en op andere dagen)

Tussen 5 en 18 oktober is het traditiegetrouw tijd voor de Week van het Bos. Het wordt een week vol natuur- en spelplezier met leuke bosactiviteiten. Georganiseerd door het Agentschap voor Natuur en Bos en in samenwerking met Bos+ stellen ze een educatief pakket op zowel voor de lagere school als de kleuterschool en ook voor thuis krijg je leuke tips mee. Natuurlijk wil ik hier op mijn blog ook aandacht aan besteden. Dit jaar gaan zowel de kleuters als de kinderen van de lagere school samen met Speurneus Spitsmuis op onderzoek in het bos. Aan de hand van puzzels, opdrachten en raadsels ontdekken ze het mysterie van de natuur en ontrafelen ze het geheim van de biodiversiteit.

Waarom buiten spelen belangrijk is!

De week van het bos is een ideaal moment om stil te staan waarom buiten lesgeven en spelen zo belangrijk is. Bossen zijn eigenlijk de ideale speelomgeving voor kinderen om leuke bosactiviteiten te doen: kampen bouwen, groene knieën en de geur van gras, klimmen in bomen, springen over beken, rollen in het zand, … Het is niet enkel leuk maar ook nuttig én leerrijk. De lichamelijke én geestelijke gezondheid van kinderen die vaak in bos en natuur spelen blijkt beter dan die van hun leeftijdsgenootjes die minder buiten spelen: ze hebben doorgaans minder last van overgewicht en luchtwegeninfecties en ontwikkelen een betere motoriek en hebben meer uithoudingsvermogen. Spelen en leren in het bos en de natuur prikkelt de fantasie en stimuleert de creativiteit en ondernemingszin. Kinderen komen zelfstandig tot ontdekkingen en inzichten en raken ‘verwonderd’ door hun omgeving.

bosactiviteiten kinderen week van het bos - unicorns & fairytales

Omdat veel kinderen en jongeren in stedelijke gebieden wonen en minder buiten spelen dan vroeger wil de week van het Bos zoveel mogelijk kinderen weer buiten krijgen. Je kan in de speelzones van bepaalde bossen je volledig laten gaan. Speelzones zijn stukken natuurreservaat of bos waar kinderen, jongeren en hun begeleiders vrij kunnen spelen en daarbij de paden mogen verlaten. Je mag er kampen bouwen of zelfs een touwenparcours aanleggen, zolang je na de activiteit alle constructies weer verwijdert en het bos in zijn oorspronkelijke staat achterlaat. Je kan alle speelzones hier bekijken.

Toffe bosactiviteiten & buitenactiviteiten

1. Kampen bouwen

Maak eens een kamp samen met wat andere kindjes. Dat is superleuk. In veel speelzones is daar zeker een mogelijkheid toe. Bij ons in het Park van Schoten is een speelbos waar Vince en Lex laatst met nog wat andere kindjes een leuk kamp bouwden. Ze kenden elkaar niet maar kwamen tot ontmoeting en spel. Mooi toch?

bosactiviteiten kinderen week van het bos - unicorns & fairytales

2. Natuur mandala maken

Verzamel de mooiste blaadjes, takjes, steentjes en stokjes en maak er een mandala van. Vergeet er geen foto van te trekken. Kunst uit de natuur! Je kan deze mooie foto’s nadien gebruiken om erover te praten of aan de muur te hangen.

3. Land art

Het hoeft natuurlijk geen mandala te zijn, je kan ook gewoon een tekening maken met allerlei verschillende vondsten. Kei tof! Maak eens bosdieren of een huisje.

4. Moddertaarten maken

Je kinderen gaan dit ongetwijfeld de max vinden. Jij misschien iets minder maar plan dit dan gewoon wanneer ze slechte kledij aanhebben en zet ze in de douche nadien 😉 Of neem reservekledij mee hahaha. Laat ze moddertaartjes maken en versieren met allerlei vondsten.

5. Toverstokken maken

Knutselen met leuke herfstvondsten is mooi. Je kan ze mee naar huis nemen en ze schilderen of ermee knutselen. Maar ter plekke kan je ook toverstokken maken en ze versieren met takjes, veertjes enzovoort.

bosactiviteiten kinderen week van het bos - unicorns & fairytales

6. Vertelstenen maken

Raap de mooiste stenen en maak er thuis vertelstenen mee. Je kan het ook andersom doen: thuis leuke vertelstenen maken en buiten gebruiken. Of maak er een spelletje van dat je in het bos kunt spelen. Denk weer out of the box!

vertelstenen maken - unicorns & fairytales

7. Bladerafdrukken maken

Neem enkele bladeren mee en potloden, zo kan je tijdens je wandeltocht bladafdrukken maken of boomafdrukken. Bestudeer de nerven en wees verwonderd! Je kan ook nog bladeren mee naar huis nemen en daar verder doen.

8. Knutselen met bladeren

Raap de mooiste blaadjes in allerlei verschillende kleuren. Thuis kan je er mooie kunstwerken mee maken. Of doe het ter plekke.

Boekentip: Bladerbeesten van Yvonne Lacet. Met allerlei inspiratie om de leukste dieren van bladeren te maken.

 

 

9. Op schattenjacht gaan

Neem een Zoekkaart of knutsel een schatkist van een eierdoosje en ga ermee op pad. Wat kan jouw kind vinden? Kunnen ze alle schatten vinden?

lees ook: Herfstschatten zoeken in het bos en een schatkist maken

bosactiviteiten kinderen week van het bos - unicorns & fairytales

10. Knutselen met herfstvruchten

Neem een zakje mee naar het bos en raap allerlei mooie herfstvondsten. Thuis kan je de leukste knutselwerkjes maken met kastanjes, eikels en meer.

lees ook: Knutselen met natuurlijke materialen in thema herfst

11. Een parcours maken

Leg een parcours aan in het bos of bedenk toffe activiteiten die je in het bos kunt doen. Wie kan het parcours het snelste afleggen?

12. Een blotenvoetenpad maken

Verzamel verschillende dingen waarmee je een blotenvoetenpad aanmaakt. Nadien schoentjes uit en genieten! Je kan natuurlijk ook een blotenvoetenpad gaan bezoeken. Je kan ook altijd naar een Blotevoetenpad gaan. Bijvoorbeeld in De Schorre.

blotevoetenpad barrevoetspad in De Schorre - unicorns & fairytales

13. Muziek maken met natuurlijke materialen

Wist je dat je ook muziek kunt maken met natuurlijke materialen? Fluitjes van gras en eikeldopjes, percussie van takken of rammelende noten, … wees creatief!

14. Insecten, dieren en planten onderzoeken

bosactiviteiten kinderen week van het bos - unicorns & fairytales

In het bos wonen natuurlijk ook veel insecten. Je kan ze bestuderen met een potje en een loep! Of trek er een foto van en bestudeer ze thuis met een erg leuk boek! Welke insecten heb je allemaal gezien?

lees ook: Insecten maken van karton

15. Bosspelletjes spelen

Uiteraard is het bos een ideale plek om allerlei spelletjes te spelen. Verstoppertje, busje stamp, Stratego en noem maar op!

16. Natuurlijke verf maken

Wist je dat je zelf verf kunt maken door verschillende zaken te laten weken in water? Probeer het maar eens. Stamp wat blaadjes fijn, meng aarde met water en ontdek welke kleuren en in de natuur voorkomen.

collega van natuurlijke materialen - unicorns & fairytales

17. Schilderen met natuurlijke materialen

Je kan gerust schilderen en stempelen met natuurlijke materialen. Bind wat takjes samen en ga aan de slag. Neem een canvas mee naar het bos, een schilderschort en geniet! Wij schilderen thuis al met modder! Dat kan je ook in het bos doen.

18. Ga een workshop of boswandeling mee volgen

bosactiviteiten kinderen week van het bos - unicorns & fairytales

Hier kan je leuke activiteiten vinden.

Ook hier staan allerlei ideetjes voor workshops en wandelingen!

19. Geocachen

Misschien kan je als gezin eens gaan geocachen? Altijd een fijne uitstap.

20. Ranger spelen met walkie talkies

Je kan ook een kamp maken en met elkaar communiceren met Walkie Talkies. VTech heeft nu de KidiTalkie op de markt gebracht waarbij je vanop afstand met elkaar kunt praten en nog veel meer: je kan geanimeerde berichten sturen, spelletjes tegen elkaar spelen, je hebt veilige, digitale communicatie met een bereik van 200 meter. Je kan ook je stem vervormen wanneer je in de KidiTalkie spreekt. Wedden dat je kinderen dit mega leuk gaan vinden? Ook fijn als ze gaan spelen en ze met jou moeten communiceren. Zo kan je hen verwittigen als het tijd is…

21. Wandelroutes

Er zijn ontelbare wandelroutes die je met kinderen kunt doen.

22. Een takkenzoektocht 

Verstop iets in het bos en leidt de anderen daar naartoe door met takken pijlen te maken. Kunnen ze de schat vinden?

bosactiviteiten kinderen week van het bos - unicorns & fairytales

23. Takken en kastanje katapult maken 

Neem een elastiekje mee naar het bos en maak van takken en een elastiek een katapult. Wie kan het verste schieten?

24. Sporen zoeken

Ga op zoek zoals een echte speurder naar sporen van dieren.

25. Bosyoga 

Neem een matje mee naar het bos en doe een yoga sessie met kinderen. Gebruik een handig boekje met basisoefeningen voor Yoga voor kinderen of enkele kaarten waarop oefeningen staan…

Hier vind je allerlei boeken rond Yoga voor kids.

wobbelturnen - unicorns & fairytales

26. Toverbrouwsels maken

Je kan samen met je kinderen in het bos allerlei ingrediënten maken om een toverbrouwsel te maken.

Lees er hier alles over: Zo pimp je die ‘saaie’ wandeling voor kinderen

27.

 

Nog meer buitenactiviteiten

Trek naar buiten met je kinderen ! Enkele toffe activiteiten

30 activiteiten die kinderen kunnen doen in het park of het bos

Toffe activiteiten, (les)ideetjes en (boeken)tips tijdens de Week van het Bos

Openluchtspeeltuinen in Antwerpen die de moeite waard zijn

30+ dingen die je kunt doen tijdens buitenspeeldag (en op alle andere dagen)

Leuke activiteiten die jouw kinderen in de tuin kunnen doen

60 tips & activiteiten tijdens buitenlesdag, ook voor thuis, want leren doen we overal en altijd!

10 x herfstactiviteiten voor buiten

TIP: Activiteiten uit mijn boek SPEEL!

Heb je mijn boek SPEEL! nog niet in huis? OMG, snel, ga hem halen of bestellen. Met mijn boek gaan jouw kinderen weer kunnen spelen. Met out of the box speelideetjes die je zowel buiten als binnen kunt doen, gericht op zoveel mogelijk zintuigelijke prikkels en net dat tikkeltje educatief… want spelen is leren! Met printables, voorbeelden, extra speeltips en meer.

Hier vind je mijn boek SPEEL!

SPEEL! Nathalie De Martelaere - unicorns & fairytales

 

Week van het bos

Voor scholen is er tijdens de week van het bos ook een lespakket beschikbaar. Je kan meedoen aan een wedstrijd. Heel erg leuk. Zo zijn er tal van activiteiten die je kan doen met je klas.

 

Wat ga jij doen tijdens de week van het bos? Heb je al leuke bosactiviteiten in je hoofd zitten? 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Deze blogposts wil je niet missen #5 -
    27 oktober 2019 at 06:05

    […] Bosactiviteiten met kinderenNaar het bos gaan is iets waar ik geweldige herinneringen aan heb. Als kind vond ik het erg gezellig, lekker wandelen in het bos, zoeken om wilde dieren en op zoek gaan naar de hoogste boom in het bos. Met kleine kinderen zijn er heel veel leuke activiteiten te doen in het bos. Helaas zal het voor ons dit jaar wel geen bezoekje aan het bos worden. Ik vrees dat dit met een kinderwagen geen goed idee is. Dan nog even wachten tot Yenthe iets ouder is en flinke stukken kan lopen. […]

Leave a Reply