Unicorns & Fairytales
activiteiten in de tuin met kinderen - unicorns & fairytales
Niet gecategoriseerd

Leuke activiteiten die jouw kinderen in de tuin kunnen doen

Eigenlijk hebben we veel geluk! We hebben een tuin, niet supergroot, maar groot genoeg zodat onze kinderen (en wij) heerlijk kunnen spuitenspelen. We proberen ze zoveel mogelijk buiten te laten spelen en nu met de afgelopen lockdown wegens het Corona virus mochten we van geluk spreken dat we überhaupt een tuin hadden. Ik geef je graag tips voor leuke activiteiten in de tuin waar onze kinderen zich leuk mee bezighouden.

Schommelen en klimmen

Er bestaan natuurlijk heel veel leuke activiteiten in de tuin. Alles hangt ook af van de grootte van je tuin enz… Wij hebben al enkele jaren een schommel van Wickey. Die gaat nog steeds mee! Het leuke aan die schommels en speeltoestellen is dat je ze kunt uitbreiden. We begonnen met twee schommels, maar hebben nu wat extraatjes besteld: een touwladder, turnringen, een nestschommel en een klimmuur! Vanaf dat die extra stukken zijn aangekomen kunnen de kinderen ook eens op een andere manier schommelen. Maar je kan daar dus ook grotere speeltoestellen kopen, met een glijbaan en klimnet aan! Moesten we een grote tuin hebben dan zou ik daar zeker zoiets zetten. Met een zandbak onder enzo. Heerlijk! Het buitenspeelgoed van Wickey is zeker de moeite waard. Wij kijken er alvast naar uit om onze schommel uit te breiden.

activiteiten in de tuin met kinderen - unicorns & fairytales

Ga op Safari in eigen tuin

Ga op zoek naar verschillende bloemen en planten door ze te fotograferen en te ontdekken via de APP ObsIdentify! Met deze app kunnen de kinderen foto’s van planten en bloemen nemen en dan de naam opzoeken en er meer over te weten komen. Wij testten de app en het is zeer betrouwbaar. Leuk!!! Grotere kinderen kunnen een informatieboekje aanleggen als ze dat graag doen. Ik weet dat ik als kind het heerlijk vond om collage’s te maken. 

Maak een blotenvoetenpad

Maak zelf een blotenvoetenpad in de tuin door er bakken te zetten met verschillende materialen waar kinderen op kunnen stappen. Dat hoeft zelfs niet in bakken te zijn, maar kan ook zo. Denk aan… steentjes, zand, modder, zakdoekjes, gras, … Alles wat je kan vinden en wat een andere structuur is. 

Schilderen met water 

Ben je op zoek naar knoeivrije activiteiten in de tuin met kinderen? Dan is dit zeker een aanrader… Waar onze kinderen de laatste tijd enorm fan van zijn is iets heel simpel: schilderen met water! Knoeivrij en mega leuk. Ze krijgen een potje water en een verfborstel of stempels naar keuze en schilderen op de grond. Je kan ze ook zo letters en cijfers laten schrijven, goed voor hun fijne motoriek en eens op een andere manier educatief bezig zijn. Daar houden we van! Hun plek is na enkele seconden (naargelang het weer) droog en ze kunnen weer opnieuw beginnen. Geen verf komt eraan te pas 😉 Ze kunnen zelfs met water op zichzelf schilderen.

 

Sensory play 

Ideaal om buiten te doen: sensory play. Ik heb er al vaak over geschreven en de tuin is de ideale plek als je het niet binnen wil laten doen. Wij hebben een zeer handige sensory table van IKEA, met twee bakken, waar je het materiaal in kunt leggen. Laat kinderen spelen met hun handen, met verschillende materialen. Dat is enorm goed voor hun ontwikkeling. Het lijkt voor sommige misschien gewoon wat rommel maar dat is het niet. Door met hun zintuigen (ruiken, zien, voelen, horen) bezig te zijn, maken ze kleine verbindingen in hun hersenen. 

Met water spelen natuurlijk! 

Geen activiteiten in de tuin met kinderen zonder water… Het is bijna onmogelijk om onze kinderen weg te houden van de tuinslang. Wij hebben een watertafel en een waterbaan waarmee ze spelen, maar eigenlijk zijn ze gewoon liever bézig met water. Wij maken wel eens ijsblokjes die ze nadien kunnen laten smelten. In die ijsblokjes steken we dan figuurtjes, steentjes of andere zaken. Kinderen vinden het heel boeiend om dit te doen! Probeer het maar eens.  Je kan trouwens ook schilderen met ijsblokjes, wist je dat ?

verven met ijsblokjes - unicorns & fairytales

Zelf krijt maken 

Stoepkrijt, welk kind heeft dat nu nog nooit gedaan? Je kan het heel goedkoop vinden in de winkel, maar je kunt het ook zelf maken. Op verschillende manieren! Je kan krijt zelf maken, krijtspray maken, zelfs krijtverf en meer. Ook de mogelijkheden om te doen zijn enorm variërend. Mijn kinderen vinden het enorm fijn om een straat te tekenen waarop hun autootjes kunnen rijden. Ze tekenen dan verkeersborden en markeringen op de weg. 

activiteiten in de tuin met kinderen - unicorns & fairytales

Moestuinieren 

Kinderen vinden het mega interessant om te zien hoe iets groeit. Heb je geen grote tuin? Dan kan je enkele potjes zetten waar je iets in zaait. Dat hoeft niets speciaal te zijn: simpele bloemetjes of bijvoorbeeld sla (groeit echt snel). Heb je groenere vingers? Dan kan je misschien een moestuintje aanleggen met de kinderen. Al dan niet in een moestuinbak. 

activiteiten in de tuin met kinderen - unicorns & fairytales

Blikken omgooien 

Hou lege blikken bij en versier ze. Je kan ze opstapelen en de kinderen een pittenzakje of zachte bal geven. Laat ze goed mikken en de blikken omgooien. Wedden dat ze dit graag gaan doen? Meteen ook goed om hun richtingsgevoel te oefenen. En hun balvaardigheid. 

Maak een sportparcours 

Wil jij graag met je kinderen wat bewegen? Maak dan eens samen een sportparcours met allemaal opdrachten. Verzin een parcours, maak opdrachtenposten en leg er eventueel opdrachten bij zodat de kinderen zelf kunnen zien wat ze moeten doen. Bijvoorbeeld: 5x push-ups, 5x buikspieroefeningen, 5x klimmen in het klimtouw, 5x in de goals shotten met de bal, 5 keer springen door hoepels of slalommen door kegels. Kijk eens wat je allemaal hebt om te gebruiken. Je hoeft niet veel materiaal te hebben om een leuk parcours te maken. Voordeel: je bent samen met je kind bezig! 

Maak moddercake 

Zand en water is de ideale combinatie voor kinderen. Echt waar… het voelt ook gewoon zalig aan. Zet hen eventueel in hun blootje in de schaduw (als het warm genoeg is) , geef hen zand en modder en laat hen gewoon kliederen. Niets zo fijn en sensopatisch als vuil worden en knoeien met modder. Maak moddertaartjes en decoreer met onkruid, gras, bloemetjes. 

activiteiten in de tuin met kinderen - unicorns & fairytales

Kampen bouwen met lakens

Wij hebben superleuke tools die je aan stoelen, tafels, hekken kunt hangen en zelfs in de grond kunt steken en waar je makkelijk lakens aan kan vastmaken. Zo maak je in no time een tentenkamp. Altijd fijn om te spelen in een zelfgemaakt kamp! 

Bekijk hier de PL-UG tent en accessoires

Kamperen in de tuin 

Een echte staycation plannen? Dat kan hoor: zet maar eens je tent op in de tuin en haal een vuurschaal waarin je een vuurtje kunt maken. Bak brood op een stokje, verwarm marshmallows en maak er een leuke kampeertrip van in eigen tuin. Wedden dat je kinderen dit fantastisch gaan vinden? 

 

Pin deze activiteiten in de tuin met kinderen 

Vind jij deze activiteiten in de tuin met kinderen leuk ? Pin dan onderstaande afbeelding op Pinterest. 

activiteiten in de tuin met kinderen - unicorns & fairytales

*Dit artikel is een betaalde samenwerking met Wickey. Alles wat ik op mijn blog post, bekijk ik zorgvuldig en ik zal altijd een eerlijke mening geven. Wij hebben zelf een Wickey schommel en ben er heel tevreden van. Ik post enkel zaken die ook bij ons passen.

 

Welke leuke activiteiten in de tuin voor kinderen doen jullie ook wel eens?

XOXO Nathalie

 

1 Comment

  • Reply
    Tineke
    31 mei 2020 at 07:55

    Zelf een blote voeten pad maken lijkt me dus echt super leuk!

Leave a Reply