Unicorns & Fairytales
activiteiten buitenlesdag - unicorns & fairytales
creatief DIY Fantasie Knutselen My life Spelen

Vertelstenen zelf maken en hoe je ze kunt inzetten voor verschillende thema’s

Vertelstenen zijn niet alleen leuk om te gebruiken thuis en in de klas, ze zijn ook mooi en leuk om zelf te maken. Toen ik via Instagram de mooie zelfgemaakte vertelstenen van Hanne zag voorbijkomen, vroeg ik haar om er een gastartikel van te maken. Tot mijn grote vreugde heeft ook Hanne een eigen onderneming, Studio Helder, dat kinderen en ouders coacht. Ben je al nieuwsgierig geworden?

Vertelstenen

‘Hoe kom je er toch op, Hanne’, kreeg ik te horen wanneer ik mijn petekind zijn cadeau (vertelstenen) gaf op zijn feestje. Tja, veel tattoos, stenen en uitstelgedrag zijn de bepalende factoren van dit beestig cadeau. Afgelopen voorjaar kon je bij Albert Heijn de insectentattoos verzamelen. En natuurlijk wilden mijn kinderen echt alle 40 soorten insecten bij elkaar krijgen. Beestjes & natuur, ze zijn er dol op! Maar uiteraard kregen we elke week weer een extra lading binnen van grootouders, vrienden & familie. Met de spaaractie werden ze op een speelse manier bijgeleerd over het nut van de insectenwereld en krijgen zo meer kennis en respect voor de natuur.

lees ook: “De week van de bij” beleven met je kinderen: enkele tips!

Niets anders dan goed maar tattoos en kinderen, ik moet er toch steeds aan wennen. Mooi vind ik het niet altijd en praktisch al helemaal niet. Schrobben die handel. Daar zaten we dan met een heleboel tattoos. Te veel. Maar o zo mooi! Wat nu met de stapel?Mijn kinderen dachten aan een plakboek met de tattoos en stickers. Of een muur in hun slaapkamer tatoeëren?

Vertelstenen als cadeau

En toen kwam het feestje van mijn petekind eraan. Ik geef steeds als cadeau een uitnodiging om samen op stap te gaan in de zomervakantie. Met lege handen aankomen op een feest vind ik lastig dus nog even snel iets bedenken!
Ik kocht dat weekend ook mijn lading stenen voor de volgende workshop van Studio Zo Helder, mijn coachingpraktijk,  en zo kwam het een van het ander.

vertelstenen maken - unicorns & fairytales

vertelstenen maken - unicorns & fairytales

Waarom vertelstenen & krachtstenen

Als kindercoach en leerkracht maak ik heel vaak gebruik van verstelstenen en krachtstenen. Dat is mijn kleine missie in @studio.zohelder , de leef- en belevingswereld van kinderen concreet maken. Het bewust worden en onder woorden brengen van stemmingen, gedachten, gevoelens & emoties. 

Emoties en gedachten, ze zijn zo abstract en moeilijk te vatten. Zeker voor kinderen. Daarom ondersteun ik in mijn coachings op een heel beeldende en tastbare manier. We maken onze innerlijke beleving concreet. Dit doe ik bijvoorbeeld door gebruik te maken van krachtstenen. Kinderen kiezen een steen uit en zetten er hun krachtdier op, een sterk woord, een tekening, …. Om zo een krachtig gevoel te ervaren of als een blijvende herinnering. Denk maar aan de jaszakken van je kleine dreumes. Kinderen verzamelen heel graag stenen. Ze geven moed, kracht en energie!

Vertelstenen kan je inzetten om te praten over verschillende thema’s zoals scheiding, pesten, rouw, verlies, .. maar ook gewoon om een (power-)verhaal te maken. Soit, stenen, ze kunnen veel inzichten en helderheid brengen. 

vertelstenen maken - unicorns & fairytales

Heel leuk om zelf te maken

Daar lag dan mijn nieuwe lading stenen en haalde ik er de mooiste uit voor mijn ‘Beestjesstenen’. Want ook Torre is fan van dieren en zo bedachten we om voor hem een koffer kriebelbeestjes cadeau te geven. Samen ging ik met Cil en Rosa aan de slag. Want deze stenen maken is kinderspel en dus ‘kei’ leuk en gemakkelijk om samen met je kids te doen. 

vertelstenen maken - unicorns & fairytales

De stenen vind je op verschillende plaatsen. De meeste keuze vind ik bij Van Pelt, een bedrijf in bouwmaterialen. Zij verkopen ze in alle maten en kleuren. Belangrijk bij je keuze is dat ze zo egaal en vlak mogelijk zijn. In Hubo, Gamma of vijver- en tuincentra’s vind je er ook. Bij het maken van deze beestjesstenen is het ook belangrijk om stenen te kiezen met een lichte achtergrond. Op grijze stenen zijn de tattoo’s niet heel zichtbaar. Deze witte stenen heb ik gevonden bij Gamma en komen de kleuren van de beestjes echt tot hun recht!

Hoe maak je vertelstenen

Stap 1:  spoel je stenen goed voor gebruik.

Stap 2:  kies voor elke steen een beestje. Let op de vorm en grootte van je beestje. Ik leg dit klaar als voorbereiding vooraleer ik begin te kleven. Niets zo stom om achteraf te merken dat je tattoo niet op een steen past. 

Stap 3: verwijder het beschermende papiertje van de tattoo’s en plaats een gekozen diertje met de voorkant omlaag tegen je steen. 

vertelstenen maken - unicorns & fairytales

Stap 4: maak de rug nat met een washandje, doek of spons. Let op dat je deze vochtig genoeg maakt maar niet te nat! Anders glijd je tattoo en krijg je misvormde beestjes.

vertelstenen maken - unicorns & fairytales

Stap 5: na ongeveer 20 seconden drukken, verwijder je voorzichtig het papiertje.

Stap 6: laat het drogen en geef achteraf een laagje vernis met een penseel. Ik gebruik hiervoor de vernis decopatch.

vertelstenen maken - unicorns & fairytales

Je stenen zijn nu klaar! Zo’n lading stenen is zwaar en verdienen dus een mooie maar ook stevige doos of koffer. Ik vond in onze wijnkast een koffer die ons ideaal leek om de stenen in tentoon te stellen. Met de paperbooks van Flow vind je héél veel leuke lay-outs om je kist te pimpen! Zo maak je elke kist uniek en persoonlijk. Voor Torre vond ik een afbeelding met kevers! Hoe toevallig een kriebelbeest en een verwijzing naar zijn naam. 

vertelstenen maken - unicorns & fairytales

vertelstenen maken - unicorns & fairytales

Voor de beestjesstenen van Cil en Rosa vond ik deze mooie papieren van de FLOW paperbooks. En schilderde de onze eerst met een verfstaaltje van Levis die ik nog liggen had. Achteraf vernis ik de koffer ook even om ze duurzamer te maken. 

vertelstenen maken - unicorns & fairytales

vertelstenen maken - unicorns & fairytales

Je eigen stenencollectie

Eens je de stenen in huis hebt, ben je soms niet te stoppen. Alles kan je er op zetten. Je kan vertelstenen maken maar evengoed een krachtsteen, blijvende herinnering aan iets of gewoon een mooie steen. De kamers van mijn liggen er vol van. En krijgen ook ieders een speciaal plekje.

Enkele tips om thuis aan de slag te gaan met vertelstenen

  • Leve pinterest! Op Pinterest vind je heel wat ideeën om stenen te versieren. Zoek op vertelstenen of storystones en voila, inspiratie genoeg.
  • Wil je op je stenen tekenen? Gebruik dan de stiften van Posca. Die vind je bij AVA en zijn prijs kwaliteit zeer goed.  Ze zijn universeel in gebruik want je kan ze ook op andere materialen zoals hout, glas, … gebruiken. Extra handig dus om je zeker niet te vergissen van stift. Je hebt ook de stiften van Molotow. Die vind je in academische winkels. Ze zijn duurder in aankoop en niet universeel in gebruik. Maar wel deze zijn wel erg mooi van kleur en duurzaam.
  • Verven kan ook, als je mega fijn-motorische ontwikkeld bent. Het geeft wel een meer matte look doordat het doordringt in je steen. Met vernis erover maak je het terug helderder.
  • Niet zo’n tekentalent? Maak dan gebruik van figuurtjes van servetten. Knip ze uit, kleef op met de vernis. Zo blijven ze vast.
  • Maar dus ook stickers of tattoo’s kan je volop gebruiken.
  • Gebruik steeds een laagje vernis. Je maakt de stenen mooier van kleur maar geeft hen ook een beschermend laagje. Zo gaan de tekeningen er niet snel af wanneer de stenen wrijven tegen elkaar.

vertelstenen maken - unicorns & fairytales

Ook interessant

“De week van de bij” beleven met je kinderen: enkele tips!

Educatieve activiteiten & printables met (doe)tips tijdens de lente!

Leuke en educatieve activiteiten over de lente en kriebelbeestjes

Pinterest

Vind je dit artikel de moeite? Wil jij ook wel eens vertelstenen maken? Pin deze afbeelding dan op Pinterest.

vertelstenen maken - unicorns & fairytales

 

Over Zo Hanne

Mijn naam is Hanne. Ik ben mama, vrouw , zus, vriendin, doener, danser, genieter, leerkracht en sinds ook trotse eigenaar van Studio Zo Helder. Meer dan 10 jaar geleden ben ik gestart als onderwijzeres en ontdekte al snel dat ik een voorliefde heb voor kinderen met speciale noden. Kinderen die het emotioneel en sociaal wat moeilijker hebben. Daardoor ben ik me tijdens mijn loopbaan gaan specialiseren in het omgaan met kinderen met autisme, kinderen met socio-emotionele problemen en het creatief communiceren met kinderen.

Als #sfeervoeler geniet ik ervan om kinderen én hun omgeving (ouders, brussen en leerkrachten) te ondersteunen en hen op weg te helpen. Het is een zaligheid om er voor te kunnen zorgen dat kinderen zich opnieuw goed voelen en de kracht vinden om er tegen aan te gaan!

Als #ideeënfontein en #mooimaker is mijn dag helemaal geslaagd als ik iets schoons  heb kunnen maken en of zien.  #blijmetmij

Ik ben een momentgenieter à volonté en is niet vies van een projectje hier en daar.

De dingen die ik koester zijn vrienden en familie, mijn kinderen, mijn thuis & ons huis, af en toe een badje nemen, koffie & wijn, interieur, woonboekjes, bloemen & planten, aperitieven, kamperen, huizen kijken, de stad in gaan, boswandelingen, zotte dozen, af en toe een dansje placeren,  stille genieters, de lente, de herfst, projecten opstarten, stationary, Beyonce, energie, instagram, instastories, pilates, …

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Hanne Braspenning (@zo.hanne) op

Over Studio Zo Helder

Door het werken met kinderen met autisme heb ik vele kinderen ontmoet die het zo ‘druk’ in hun hoofd hadden. Omdat de omgeving niet duidelijk was voor hen of hetgeen wat ze dachten en voelden niet helder was. En hoe moet je dat nu juist beschrijven?

Ze voelden zich vaak zo ‘anders’…

Door samen met hen stil te staan en het op een rijtje te zetten. Door hen te beluisteren en aandacht te geven, kregen ze handvaten mee om terug op weg te gaan. Het werd dan ‘zo helder’… Die helderheid vind ik terug in het symbool van de diamant. De oorsprong van het woord diamant heeft de betekenis van onoverwinnelijk, ook onverbiddelijk, onverzettelijk. Een diamant staat symbool voor enerzijds de hardheid, de kracht om onbreekbaar te zijn.

Maar anderzijds creëert een diamant een kleurrijke fonkeling doordat het licht inspeelt op de verschillende kanten. En zo zie ik het in beeld: wat je aandacht geeft en in de kijker zet, groeit en straalt! Door stil te staan, maak je het helder. Door helder te zijn ben je gelukkig en kan je groeien!

 

In HELDER zit ook  het woord HELD en dat betekent in het Deens GELUK  !

En in ieder van ons zit toch stiekem een held.

 

Thema’s waarin ik me heb gespecialiseerd

Zelfbeeld en veerkracht
Talentengedreven werking
Kinderen & emoties
Hoogsensitiveit – Autisme – Hoogbegaafdheid – Leerstoornissen & onderwijs op maat
Opvoedingsondersteuning
Teamcoaching

Volg je @zo.hanne en @studio.zohelder al?

Je kan op STUDIO ZO HELDER het aanbod vinden voor individuele coachingstrajecten of creatieve workshops met kinderen. Waar we ook aan de slag gaan met stokken en stenen.

 

Wat vind jij van deze vertelstenen van Hanne? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply