Unicorns & Fairytales
schattentocht met eierdoos - unicorns & fairytales
Buiten spelen Educatief educatieve activiteiten Educatieve tips holiday play My life Onderwijs sensory play Spelen

Toffe activiteiten, (les)ideetjes en (boeken)tips tijdens de Week van het Bos

Yay, het is weer tijd voor de Week van het bos. Op mijn blog kan je al heel veel bosactiviteiten en activiteiten met natuurlijke materialen vinden. Maar je kan nooit genoeg leuke buitenactiviteiten doen, dus wil ik er een gloednieuw artikel aan wijden. Kijk je mee en ga jij ook met je kinderen (van de klas, opvang, kamp) aan de slag?

De week van het bos

Traditiegetrouw is het de tweede week van oktober dus De Week Van Het Bos. Op de gelijknamige website kan je een lessenpakket voor kleuters en lagere schoolkinderen vinden. Superleuk! Wat wij in onze school vaak doen is de grotere kinderen activiteiten laten uitwerken voor de lagere klassen. Eventueel kunnen ze zich zelfs verkleden! Je kan er heel ver in gaan. Door zich te verdiepen in de workshop die ze gaan geven, het opzoekwerk dat ze doen om iets meer info te kunnen geven, leren ze er zelf meer over. Het is voor vele zaken goed: teamspirit, communicatie, woordenschat, planning, organiseren en noem maar op…

Activiteiten in de Haan met kinderen - unicorns & fairytales

Toffe activiteiten

Ik heb al tal van buitenactiviteiten die je kunt doen tijdens elk seizoen op mijn blog staan, zeker de moeite om alvast dat artikel te lezen en op te slaan. Ook heb ik enkele bosactiviteiten verzameld die ideaal zijn tijdens de Week Van Het Bos. Ga zeker deze twee artikel door, je vindt er superveel inspiratie.

Boekentips voor De Week Van Het Bos

1. Wildzoekers in het bos 

In dit boek vind je meer dan 160 activiteiten om met kinderen te doen, in alle seizoenen. Pluk hieruit inspiratie om te doen in de herfst. Maak een bladdomino, Ga spoorzoeken, kegel met herfstvruchten enz… Het is een laagdrempelig, leuk boekje, waar kinderen zelf informatie en ideetjes uit kunnen putten. Niet teveel poespas, maar gewoon kei leuk en fijn vormgegeven! Een leuke aanwinst om als boekje thuis of in de klas te hebben. 

Je kan het boek hier vinden

2. Alexander van Humboldt (knappe koppen reeks van Clavis)

Deze editie van De Week Van Het Bos draait rond Alexander Von Humboldt, een echte avonturier die de ontdekker van de natuur wordt genoemd. Tijdens zijn zwerftochten door de bossen onderzoekt hij stenen, fossielen, planten en insecten. Hij wordt zeker ook de vader van de klimaatbeweging genoemd en leefde in de 19e eeuw. Interessant om dus even in de geschiedenis te duiken met de kinderen en hen kennis te laten maken met hem. In dit boek kom je meer te weten over hem en zijn ontdekkingen. Aan de hand van weetjes en doe opdrachten kan jij ook net zo’n avonturier worden. Je vindt uitdagingen om aan de slag te gaan en om bij na te denken. Superleuk om samen met je kinderen te doen.

Je vindt het boek hier

 

3. Het bos in! Op ontdekking met Alexander Von Humboldt

Deze kaarten met ring bevatten een bosspel vol uitdagingen. Deze uitdagingen laten je spelenderwijs het bos verkennen met leuke opdrachten. Ben je een verkenner, een ontdekker of een expert? Leer bomen meten, spring zoals dieren, verzamel verschillende natuurschatten en nog veel, veel meer. De activiteitenwaaier zorgt dat je plezier beleeft aan de natuur. Elke keer je een opdracht ‘wint’, krijg je de kaart. Tel op het einde de soort kaarten en ontdek of je een verkenner, ontdekker of expert bent. Veel plezier!

Je vindt het spel hier

 

4. SOS Red het bos

Dit leesboek, bij uitgeverij Clavis, is in samenwerking met het WWF, voor kinderen vanaf 10 jaar. De Bende Van Oerwoud is verbaasd. Hun geliefde bos moet gekapt worden om plaats te maken voor een groot winkelcentrum! Wat met de natuur en de dieren? Ze geven niet zomaar op en bedenken een waanzinnig plan. Tijdens het lezen in het boek kom je muzieknootjes tegen! Je kan via een app de liedjes beluisteren. Het verhaal leest fijn, met een leuk lettertype, afgewisseld met kleurrijke prenten en doe opdrachten! Kook, speel en leer door de verschillende activiteiten te doen, net zoals de Bende Van Oerwoud. Een aanrader!!!

Je vindt het boek hier

 

5. De Laatste kans op Kosmos

Voor kinderen vanaf 12 jaar die in de ban zijn van Alexander Von Humboldt kan dit leesboek wel eens een match zijn. Het verleden, heden en de toekomst komen samen in dit verhaal. Verleden: Eindelijk komt de grote droom van Alexander von Humboldt uit: een reis rond de wereld maken en onderweg zo veel mogelijk onderzoek doen. Hij begint aan de tocht die hem de grootste wetenschapper van zijn tijd zal maken.
Heden: Ite heeft het moeilijk. Jaren geleden verdween haar moeder plotseling, en sindsdien zorgen haar vader en haar meter Kyra voor haar – maar Kyra gedraagt zich steeds vreemder. Welk geheim houdt ze verborgen?
Toekomst: Prefect Ron Barnhart zit de Hoge Raad voor. De spanningen lopen hoog op in het tweede district. Het parameterkorps staat onder druk en sommigen zetten alles op alles om operatie Kosmos tegen te werken.

Een spannend verhaal, ideaal voor echte leesbeesten. 

Je vindt het boek hier

6. De Boswachter 

Dit prentenboek voor kleuters van Liesbet Slegers bij Clavis vertelt jonge kinderen meer over het beroep van boswachter. Wat heeft ze aan, wat doet ze? Wat als er een boom omgevallen is? Een kijkje in het leven van een boswachter. Met leuke prenten zoals we van Liesbet Slegers gewoon zijn. Van dit boekje leren kinderen heel wat bij! 

Je vindt het prentenboek hier

7. Kleine Vos. Spelen in het Bos 

Dit boekje voor peuters gaat over kleine Vos. Die beleeft allerlei avonturen in het bos. Het bevat 3 bosverhalen, steeds met een zoekplaat en een grappige puzzel. Superleuk om samen met jouw peuter te doen! Ideaal voor de taalontwikkeling van jonge kinderen vanaf 30 maanden. Ze kunnen de zinnen van mama of papa aanvullen door de duidelijke prenten in de zinnen. Samen lezen met je kind is fijn en leerijk, het zorgt ook voor verbinding en je bent meteen aan het leren over het bos. 

Je kan het boekje hier vinden

8. Expeditie natuur

Ik zoek, ik zoek … Iets plakkerigs! Iets prikkelends! Iets groens! Of misschien wel een spoor? Een pootafdruk? Een vuurwants. Kikkerdril. Vogelpoep. Een braakbal? Bingo! Dankzij dit boek met 52 zoektochten trek je er elke week van het jaar op uit in het groen. Ga samen op sporensafari, zoek gruwelijk vieze dingen tijdens de jakkiebakkietocht of organiseer een druk-op-de-knoptocht. Wie wint de tuinvogelbingo? En wie is de held(in) van het waterwonderland? Wie houdt het (niet) droog tijdens de regentocht? En vooral: wie is er stoer genoeg voor een spannende Nachtelijke Missie?

Hier kan je de zoektochten vinden

 

buitenlesdag ideeën - unicorns & fairytales

 

40 Doe tips om in de natuur te doen

week van het bos - unicorns & fairytales

Tip: mijn boek SPEEL!

Je kan ook veel (natuur) inspiratie vinden in mijn eigen boek. In mijn boek vind je meer dan 300 pagina’s vol uitleg over spelen met kinderen en meer dan 100 activiteiten die je zowel thuis, in de klas, op speelpleinen en elders kunt inzetten. Je krijgt ook toegang tot QR codes die leiden naar exclusieve printables! 

SPEEL! Nathalie De Martelaere - unicorns & fairytales

 

 

Veel plezier tijdens de Week Van Het Bos

XOXO Nathalie 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply