Unicorns & Fairytales
herfstactiviteiten binnen - unicorns & fairytales
DIY Get inspired holiday play knutselboeken Ontwikkeling Prentenboeken Sensopatisch speelgoed Spelen

10 leuke herfstactiviteiten voor binnen

Herfst is weer in het land en soms is het leuker om eens binnen te blijven, al doet een mooie herfstwandeling altijd deugt. Maar wat doe je nou op die dagen wanneer je liever binnen blijft met je gezin? Ik heb een aantal  herfstactiviteiten binnen,  die je kan doen. Doorheen de herfst zal deze herfstserie nog vaak terugkomen, met veel leuks. Wil je deze blogs bewaren dan kan dat met de pin onderaan, op Pinterest.

Herfstactiviteiten binnen

Tijdens druilerig weer kan je ook toffe herfstactiviteiten binnen doen. Ik maakte op mijn blog al tal van artikels met allerlei ideetjes, tips en activiteiten die je tijdens de herfstperiode kunt doen. Ik geef ook graag enkele ideetjes om binnen te doen.

1. Plezier met pompoenen

Enkele jaren geleden waagden we ons aan het schilderen van een pompoen. Nee, ik lieg, eigenlijk schilderde ik een pompoen. Maar het is een leuke opdracht om samen met je kind te doen. Pompoenen vind je nu overal. Grote versies en kleine versies. Met Halloween voor de deur is het ook leuk om een pompoen uit te hollen.

DIY pompoen - unicorns & fairytales

DIY pompoen - unicorns & fairytales

 

2. Kleien

Maak uit herfstklei leuke uilen, egels, kabouters, paddestoelen en laat het drogen. Nadien kan je ze laten schilderen. Ook met kleine kinderen kan je dit doen. Neem dan bijvoorbeeld play-doh of maak zelf speeldeeg. Stekeltjes kan je maken met tandenstokers of pasta. Probeer het maar eens te combineren, klei en pasta! Superleuk! Je kan zelf natuurlijke speeldeeg maken met HET BESTE RECEPT EVER!!!

sinterklaas playdough - unicorns & fairytales

Herfstdiertjes maken met speeldeeg en anders frutsels

3. Een spel spelen met het gezin

Niets zo leuk als een kopje warme chocolademelk of een lekkere (kinder)thee en een spelletje met het gezin te spelen. Wij hebben enkele leuke gezelschapsspellen (net nieuw) die niet te lang duren en heel fijn zijn. Een leuke herfstactiviteit binnen (die eigenlijk niet echt enkel in de herfst moeten)

herfstactiviteiten binnen - unicorns & fairytales

 

Little Fox dierendokter van HABA

Een leuk dobbelspel voor jonge kinderen. Vince is 3,5 en begon het na enkele keren erg goed te kunnen. Er zijn enkele kaartjes met dieren erop. Daar staat ook op welke geneesmiddelen ze nodig hebben. Ook op de dobbelsteen staan diezelfde geneesmiddelen. Je mag met drie dobbelstenen gooien en de geneesmiddelen die je wil laten liggen mag je laten liggen. Je moet dezelfde combinatie gooien en dan mag je het kaartje nemen. Wie het eerst alle dieren verzamelt is gewonnen.

herfstactiviteiten binnen - unicorns & fairytales

Kleine Regenboogrups van HABA

Dit is een superleuk spelletje en zeker haalbaar vanaf 3 jaar. Ideaal om de kleuren te oefenen. Iedereen krijgt een stapeltje kaarten. Alle kaarten zijn kleuren. Met de dobbelsteen gooi je en de kleur die gegooid wordt mag je tussen het hoofd en de staart van je rups leggen. De eerste die al zijn kaartjes tussen de rups kan leggen is gewonnen. Wij hebben met dit spel enorm veel plezier gemaakt.

herfstactiviteiten binnen - unicorns & fairytales

 

4. Interactieve praatplaat op de Ipad

Kinderen zitten eens graag op de iPad. Het schermpje is niet meer weg te denken bij vele mensen thuis. Waarom het niet combineren met iets educatiefs? Ga lekker gezellig samen met je kind op de zetel zitten en bekijk de interactieve praatplaat over de herfst. Leuke filmpjes, spelletjes en verhalen over de herfst en alles wat ermee te maken heeft. Een echte aanrader.

5. Sensory play thema herfst

Sensory play is enorm ontspannend, leerrijk en goed voor de ontwikkeling. Dit kan al met de allerkleinsten. Je hebt verschillende mogelijkheden om sensory tables te maken. Voor inspiratie kan je mijn Instagram account OUT OF THE BOX PLAY zeker volgen.

enkele tips:

Letters ontdekken en schrijven op een leuke manier in thema herfst, thuis en in de klas

Leren tellen tot 10 met deze speelse activity trays met als thema herfst

Sensory Play? It’s easy peasy lemon squizy!

sensopatisch spel thema herfst - unicorns & fairytales

activity tray met leerrijke oefeningen

 

6. Knutselen natuurlijk!

Oh, er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden om in thema herfst te knutselen. Wat dacht je van…

Knutselen met herfstbladeren (en natuurlijk eerst een wandeling maken)

5x inspiratie om te knutselen rond het thema herfst en een leuke boekentip

Leuke herfstbomen knutselen met je kinderen

Herfstschatten zoeken in het bos en een schatkist maken

11x Knutselen met dennenappels

Een herfsttafel met je kinderen maken

7. Lezen natuurlijk!

Natuurlijk zijn er ook leuke boekjes die je tijdens de herfstperiode kunt lezen! Hier enkele leuke titels om je op weg te helpen…

boeken thema herfst - unicorns & fairytales

Het Insectenrijk 

Dit is een leuk boekje omdat je ook in de herfst vele insecten tegenkomt. Laat ze met een loep en een verzamelpotje maar eens op ontdekking gaan. Nadien kunnen ze dan in dit ultra mooie prentenboek opzoeken welk insect ze gevonden hebben. Insectenrijk is een boek van Susie Brooks en Dawn Cooper via Fonataine uitgevers.

 

Lou in het herfstbos

Dit is een typisch Clavis kleuterboekje. Zo heb ik ze graag. Vince leest deze boekjes enorm graag. Altijd met een leuk educatief kantje, toffe duidelijke tekeningen en een leuk verhaal waar ze iets van opsteken op hun niveau. Lou in het herfstbos is geschreven door Kathleen Amant.

 

Hoera! Herfst! 

Dit boekje is echt superleuk. Hoera! Herfst! is een informatief dolboekje en is geschreven door Vivian den hollander. Er staan niet enkel verhaaltjes in maar ook toffe knutseltips, leuke receptjes en ideetjes om te doen. Hier haal ik veel inspiratie uit. Bovendien ook erg goedkoop!

 

Waar blijft de herfst? 

Wederom een mooi boekje over de herfst. Waar blijft de herfst is geschreven door Sanne Miltenburg via uitgeverij Clavis. Ik schreef er al eerder een blog over. Het blijft echt een topper. Het verhaal gaat over een ‘konijn’ en zijn vriend ‘egel’. De egel vertelt aan konijn dat hij elk jaar een winterslaap houdt. Dat vindt Konijn niet fijn want hij wil zijn vriend niet missen. Hij gaat daarom alle verkleurde blaadjes verstoppen. Maar egel wordt moe en begrijpt niet waar de herfst blijft. Tot hij ontdekt wat Konijn doet. Hij legt uit dat egels helemaal anders zijn dan konijntjes en dat ze echt wel die winterslaap nodig hebben. Hij kan alsnog lekker slapen in de verzamelde blaadjes van konijn.

Het is herfst – Kijk -en zoekboek

Dit leuke kijk-en zoekboek over de herfst (Rotraut Susanne Berner, uitgeverij Lannoo) is er eentje van een serie van 4 (van elk seizoen één). De prenten blijven in elk boek hetzelfde (en zijn erg mooi en gedetailleerd) maar bij elk seizoen veranderen er bepaalde zaken zoals kledij, omgeving en activiteiten. Superfijn en leerrijk!

8. Kralenplanken maken

Een erg leuke activiteit voor kleuters. Goed voor de motoriek, ontspannend en ze leren zich concentreren. Wel oppassen voor de kleine onderdeeltjes natuurlijk. Op Pinterest vind je veel voorbeelden zodat je mooie kralenplanken kan maken met een herfstthema. Nadien strijken en je hebt leuke onderzetters of decoratiestuks.

9. Leuke werkblaadjes & spelletjes voor kleuters

Spelend leren kan ook thuis en is zelfs leuk. Er bestaan superleuke werkblaadjes voor kleuters over de herfst. Je kan heel veel al spelend doen:

 • bingo
 • domino
 • memory
 • stippen van de paddenstoel tellen
 • kleuren sorteren
 • kabouters aankleden met kleuren
 • kabouters tellen
 • mandala’s
 • ….

Je kan heel veel leuks vinden op mijn pinterest bord thema herfst.

Ik maakte weer enkele leuke herfstprintables die je kunt vinden in mijn ETSY SHOP, naast wat andere leukerds…

herfstactiviteiten binnen - unicorns & fairytales

 

10. (Halloween) soep maken – herfstkoekjes bakken

Niets zo leuk dan een namiddag of weekend koekjes bakken of lekkere soep maken samen met je kind. Indien je graag Halloween viert kan je leuke griezelige soep maken. Je vindt enorm veel lekkere recepten en mogelijkheden. TIP: draai balletjes van gehakt en kook of bak ze al af. Steek nadien spaghetti door de balletjes en wanneer je ze mee kookt in de soep heb je spinnen in de soep. Wedden dat het een succes is?

Koekjes bakken is lekker gezellig én creatief. Wil je helemaal in thema herfst blijven? Ga dan op zoek naar uitstekers van blaadjes en herfstvruchten. Ben je handig? Dan kan je ze zelf tekenen, maar dan heeft je kind er minder plezier van. Voor een lekker recept kan je altijd de blog nog eens lezen waar ik vertel over onze suikerkoekjes met icing!

Nog meer Halloween:

Leuke en makkelijke originele knutselideetjes voor Halloween

Halloween Bento brooddozen maken doe je zo!

Gezonde(re) Halloween traktaties

Nog meer Halloween boekentips voor kinderen!

Heel makkelijke Halloween suncatchers maken met je kinderen

Leuke Halloween activiteiten en uitstappen met kinderen

koekjes bakken - unicorns & fairytales

 

Ideetjes bijhouden?

Wil je deze ideeën over de herfst bijhouden? Pin dan onderstaande foto op jouw bord.

herfstactiviteiten binnen - unicorns & fairytales

 

Lees ook: Halloween tricks and treats  en  Halloween fun

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply