Unicorns & Fairytales
https://www.unicornsandfairytales.be/kindvriendelijke-wandelingen-antwerpen/
Activiteiten & workshops Buiten spelen My life Op stap Spelen uitstappen uitstappen in openlucht

25 toffe activiteiten tijdens de kerstvakantie

De eerste week van de kerstvakantie zit er weeral bijna op. Kerstavond hebben we gevierd en nu gaan we nog anderhalve week kerstvakantie tegemoet, met nog een heleboel mogelijkheden. Hoe houden jullie de kinderen bezig tijdens de vakantie? Ik heb voor jullie enkele activiteiten tijdens de kerstvakantie met kinderen, om binnen en buiten te doen…

1. Bruisende wensen maken

Er zijn best een heleboel coronaproof activiteiten tijdens de kerstvakantie met kinderen. Wij gingen wandelen in het bos en namen een zakje mee zodat we daar op een rustig plekje enkele wensen voor het nieuwe jaar konden maken. Ik maakt een mengeling van baking soda met citroenzuur (fizzing potions maken staat ook in mijn boek SPEEL!) en nam een buisje met water mee, een potje en keukenrol. In het bos liet ik de kinderen magische elementen zoeken, zoals speciale blaadjes, gras, dennenappels enzovoort. Ze gaven er zelf magische namen aan. Met een stok pletten ze de ingrediënten en eenmaal klaar, strooiden we het poeder erop. Terwijl we het water erover lieten stromen zodat het ging bruisen activeerden we onze wensen terwijl we uitspraken wat we wilden. Zo wensten de kinderen veel liefde in het nieuwe jaar. Leuk hé? 

corona proof activiteiten in de kerstvakantie met kinderen - unicorni & fairytales

corona proof activiteiten in de kerstvakantie met kinderen - unicorni & fairytales

2. Winter zoektocht 

Met deze FREE download kan je op stap gaan met je kinderen. Druk ze af op bruin craft papier voor een leuk effect. Je kan het natuurlijk op eender welk papier afdrukken. Lamineer voor veelvuldig gebruik. Ga wandelen met je kinderen en laat ze zoeken naar de objecten die op de zoektocht staan. Hoeveel hebben ze er gevonden? Dit maakt het wandelen veel leuker en bovendien is het erg leerrijk. Niet enkel omdat je dan kan praten over de gevonden dingen, maar ook omdat ze gerichter gaan kijken naar de natuur. 

DOWNLOAD DE FREE WINTER ZOEKTOCHT

corona proof activiteiten in de kerstvakantie met kinderen - unicorni & fairytales

3. Een geschenk voor iemand maken

Wij geven elk jaar een nieuwjaarsbrief met iets zelfgeknutseld erbij. Zo hebben we al enkele artikels waar je alternatieven voor de nieuwjaarsbrief kunt vinden. Ook maakten we al eens 3D nieuwjaarsbrieven. Dit jaar gingen we aan de slag met houten plankjes (goedkoop bij Action) en spijkers. Vince klopte de spijkers er zelf in en Lex kreeg hulp. Ik zorgde ervoor dat ze diep genoeg zaten. Daarna wikkelden we gekozen koord rond de spijkers om er een kerstboom van te maken. 

Hier vind je de werkwijze: Spijkerkunstwerk voor Kerst en Nieuwjaar

spijkerkunstwerk voor kerst en nieuwjaar - unicorns & fairytales

4. BINGO

Ik maakte een Bingo met activiteiten die je op mijn blog kunt vinden. Print deze bingo af. In de PDF staan links naar de opdrachten. Als je ze maakt, tag je me dan? Je kan mijn creatief OUT OF THE BOX PLAY account op Instagram vinden. 

FREE DOWNLOAD BINGO kerstvakantie activiteiten

corona proof activiteiten in de kerstvakantie met kinderen - unicorni & fairytales

5. Een speelbad 

Onze kinderen gaan nog steeds heel graag in bad. Ik maakte voor Lex een DINO WERELD in bad, waarbij hij meteen de letters oefende. Nuby heeft leuke nieuwe badspeeltjes en badkrijtjes. Je kan ook makkelijk ZELF badkrijtjes maken… Wat ook leuk is : zelf playdough zeep maken!  Of schilder eens in bad met heel makkelijke foam verf: meng voedingskleurstof met scheerschuim. Spoel nadien wel grondig af. 

https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=32875&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fbe%2Fs%2Fnuby%2Bbadspeelgoed%2F&name=bol.com

6. Winterspeurtocht HOBBEL 

Terwijl de meeste bomen en planten rusten, mag jij lekker op ontdekking gaan in de sporen van de te gekke kat Hobbel in het Arboretum Kalmthout! . Sluipend, met sprongetjes, van de hak op de tak, op zoek naar leuke verstopplekjes en opdrachtjes. Met je speurkaart in de hand, wordt samen buitenspelen deze kerstvakantie héérlijk. Klaar met speuren? Dan wacht je nog een laatste, leuke verrassing om mee aan de slag te gaan, thuis of in de cafetaria. Ideaal voor kinderen van 4 tot 10 jaar, én hun familie.

7. Een speciale wandeling

Je kan met kinderen heel fijn gaan wandelen. Er bestaan ontzettend veel kindvriendelijke wandelingen. Zoek maar eens op welke leuke themawandelingen er in jouw gemeente zijn. Of ga eens op trip in eigen land. Zo bestaan er:

  • theaterwandelingen, waarbij je een QR code kunt scannen 
  • je kan gaan geocachen
  • er zijn leuke zoektochten die bossen en parken zelf organiseren 
  • je kan een BINGO doen (zie mijn eigen downloads) 
  • leuke speelbossen
  • avonturen speeltuinen 

Neem maar eens een kijkje op de website van UIT IN VLAANDEREN

kindvriendelijke wandelingen in Antwerpen - unicorns & fairytales

 

8. Naar het theater met je kinderen 

Wij gaan vaak naar het theater met kinderen en ook tijdens de kerstvakantie kan je weer wat leuks beleven. Ben je nog op zoek naar leuke tips dan kan je op UIT IN VLAANDEREN heel veel uitstappen vinden, onder andere over de leukste theaters voor kinderen. 

9. Lichtspektakel in de dierentuin 

In de zoo van Antwerpen en Planckendael is er een heus lichtspektakel zoals elk jaar.   Combineer dit met een bezoek aan de dieren en beleef weer een fijne dag. Er zijn doorheen Vlaanderen nog meer lichtfestivals: Brugge, Mechelen, Knokke, …

10. Een expo in een museum meepikken 

In verschillende musea kan je gezinsvriendelijke expo’s vinden. Zoek er eentje in de buurt of volgens interesse van je kind. Een museum bezoeken is erg leerrijk voor kinderen. Weet je niet goed hoe je met kinderen naar een museum moet gaan? Ik heb enkele artikels gemaakt over musea met kinderen: 

Naar het museum met kinderen? Dit kan je allemaal doen!

Musea saai? Ik denk het ni!

11. Vuurtje in de tuin 

Wij gingen in de tuin of bezoek bij vrienden. We vierden de zonnewende. De kortste dag van het jaar. Die staken een vuurtje aan, wij dronken een glaasje lekkers en de kinderen konden een worstje bakken boven het vuurtje. Dat kan je natuurlijk ook met marshmallows en brood doen. Maak het lekker gezellig. Kleed je kinderen goed aan (en jezelf…) en laat ze buiten spelen. Superfijn! 

https://www.unicornsandfairytales.be/kindvriendelijke-wandelingen-antwerpen/

12. QR winteropdrachten 

Je kan zelf een leuke zoektocht in huis maken met QR-codes. In het artikel over de Spiekpietjes QR opdrachtentocht vind je hoe dat moet. Ik maakte ook enkele QR-winteropdrachten die je kunt afdrukken. Ze scannen deze activiteiten en kunnen dan zelf aan de slag. 

QR winteropdrachten voor kinderen -unicorns & fairytales

13. Bak eens lekkere koekjes

Ga op zoek naar een recept dat je nog nooit gemaakt hebt. Je kan natuurlijk ook kant-en-klare deeg kopen. Wij haalden deze gemberkoekjesdeeg bij IKEA. De kinderen vonden het natuurlijk geweldig om er figuurtjes mee uit te steken. Bakken is makkelijk: 6 minuutjes in de oven. Easy peasy hé? 

coronaproof activiteiten in de kerstvakantie - unicorns & fairytales

14. Een natuurlijk kunstwerk maken 

Met overschot van een schoendoosdeksel maakten we een kunstwerk met bonen, pasta en zaden. Helemaal in thema kerst. Goed voor de fijne motoriek. 

coronaproof activiteiten in de kerstvakantie - unicorns & fairytales

15. Educatieve activiteiten en nog meer activiteiten 

Wil je met je kinderen wat oefenen in de vakantie? Dan kan je misschien wat inspiratie halen uit de artikels in mijn categorie EDUCATIEF

Ik maakte ook een artikel met 1000+ coronaproof activiteiten

16. Karaoke, dansen en plezier maken

Zingen je kinderen graag? Mijn kinderen wel. Ik zet dan vaak een playlist op of youtube waarbij ze kunnen meezingen. Ze maken ook wel eens een show in hun kamer. Dan oefenen ze, maken ze alles donker, zetten ze lichtjes en dan mogen we komen kijken na een tijdje. Wij hebben nog een cadeautje voor hen, dan we binnenkort gaan geven: de Vtech Kids DJ mix. Echt iets voor mijn kinderen. De papa heeft ook een mengpaneel dus kunnen ze binnenkort samen oefenen… Voor kinderen die graag zingen heeft Vtech trouwens een kei coole microfoon en lichtshow. De Kidi Superstar Lichtshow 

 

17. Gaan schaatsen 

Op verschillende openluchtplekken in ons land zijn ijspistes aangelegd. Je kan natuurlijk ook indoor gaan schaatsen. Voor kleine kinderen die nog nooit op schaatsen gestaan hebben, zijn er zo van die hulpstukken. Leuk gezinsuitje, toch? Nadien kan je een lekkere warme chocolademelk maken thuis. Geniet ten volle van elkaar…

18. Expo’ke meepikken

Dino liefhebbers kunnen naar  EXPO DINO WORLD in Charleroi en ook naar Dinos Alive in Brussel, waar je meer dan 80 levensgrote, bewegende dinosaurussen kunt vinden.  LEGO fans kunnen dan weer naar The Art of the Brick Expo in Brussel. 

19. Naar een circus 

Een circusvoorstelling is gegarandeerd een onvergetelijke familie-uitstap. Acrobaten, clowns, dansers en ander spektakel: je kinderen zullen er nog dagen over napraten.

Hier kan je voorstellingen vinden op verschillende plekken

20. Lekker vuil worden in speelbossen 

Je kan tegen weer en wind ook steeds naar een speelbos trekken. Neem reservekledij mee, een picknick en ga gewoon lekker wandelen en spelen! 

Op zoek naar speelbossen

21. Naar de sterrenhemel kijken 

Tijdens de wintermaanden kan je, als het helder is aan de hemel, naar de sterren en de maan kijken. Wij hebben van VTech de telescoop (die ook nog eens heel veel educatieve activiteiten en weetjes heeft). Niets zo gezellig dan samen kijken, heerlijk filosoferen en meer te weten komen over de ruimte. 

Lees ook: Superleuke activiteiten voor kinderen fan zijn van de ruimte, aarde en planeten!

22. Knutselen natuurlijk! 

Nou, niets zo leuk als kerstknutsels en winterknutsels maken. Op mijn Instagram account OUT OF THE BOX PLAY kan je veel inspiratie vinden en natuurlijk ok op mijn blog! Kijk maar eens tussen deze ideetjes; 

Leuke originele kerstballen maken

Leuke kidsproof kersthapjes & traktaties die je samen met kinderen kunt maken!

Maak zelf een vilten kerstboom voor kinderen met 10 leerrijke activiteiten

De leukste kerst Kleurplaten (gratis!) en een glas in lood effect creëren

Origineel knutselen rond Kerst met kinderen: de leukste ideetjes verzameld!

Winter STEM activiteiten tijdens Kerst

23. STEM activiteiten 

Kinderen die geïnteresseerd zijn in STEM kunnen aan de slag gaan met het maken van bijvoorbeeld kristallen. Maar ook andere leuke activiteiten kunnen aan bod komen: Winter STEM activiteiten tijdens Kerst

24. Spelletjes 

Spelen van spelletjes werkt verbindend en is gewoon leuk. Ik verzamelde enkele toffe doe-activiteiten: Kerst spelletjes en activiteiten voor kinderen

25. Originele en leerrijke activiteiten uit mijn boek 

Mijn boek SPEEL! is inmiddels aan zijn tweede druk bezig en is ondertussen ook populair in scholen. Je kan er meer dan 100 activiteiten vinden voor kinderen. Het is ook een ideaal cadeau onder de kerstboom, voor iedereen die met kinderen werkt of kinderen heeft… 

Je vindt hem hier 

SPEEL! Nathalie De Martelaere - unicorns & fairytales

26. Maak originele kerstkaarten en Nieuwjaarsbrieven 

Wil je eens een hele originele kaart geven aan iemand? Met lichtjes bijvoorbeeld?  Dan kan je aan de slag gaan met de volgende ideetjes: 

3D nieuwjaarsbrieven knutselen met kinderen

nieuwjaarsbrieven knutselen - unicorns & fairytales

Pin it 

Coronaproof activiteiten tijdens de kerstvakantie: pin het 🙂 

coronaproof activiteiten in de kerstvakantie - unicorns & fairytales

 

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply