Unicorns & Fairytales
Activiteiten & workshops creatief knutselen feestdagen My life Spelen STEM

Winter STEM activiteiten tijdens Kerst

Het is bijna kerstvakantie en dat wil zeggen: veel tijd met de kinderen! Indien je op dit artikel bent gekomen wil dat zeggen dat je op zoek bent naar leuke winter STEM activiteiten en daarbij kan ik je zeker helpen. Met deze tips en ideetjes kan je aan de slag en gaan kinderen veel plezier beleven. Have fun zou ik zeggen! En… don’t mind the mess ­čśë┬á

1. Kerst slijm

Een van de winter STEM activiteiten die de kinderen zeker graag gaan doen is kerst slijm maken! Oh jawel! Gebruik deze twee recepten voor slijm die niet kunnen misgaan maar gebruik groene, gouden of rode kleurstof, veel glitters en kerst toebehoren. Have a jelly X-mas!

slijm maken met dit gemakkelijk recept - unicorns & fairytales

2. Fizzy sneeuwballen en kerstbomen

Heb je siliconen mallen in kerstthema? Yay goed zo! Maak met baking soda enkele fizz blokjes (baking soda en wat water mengen zodat je een massa krijgt dat je kan kneden) en zet in de vriezer. Zet er een potje azijn en een pipetje bij en laat lekker fizzen.

3. Bouwen met stokjes

Geef marshmallows en sat├ęprikkers en laat een IGLO bouwen. Of iets anders natuurlijk. Nadien lekker opsmullen? Of liever geen snoep? Gebruik dan bolletjes speeldeeg. Je kan zelf gemakkelijk speeldeeg maken.

4. Fake snow

Mix dezelfde hoeveelheid maïszetmeel en baking soda in een grote schaal om zo nepsneeuw te maken. Doe er dan beetje bij beetje water bij zodat je een kneedbare massa krijgt waarmee je een bal kan vormen. Leg er speelgoeddieren, kerstboompjes, schepjes bij. Maak er small world play van!

kerstspelletjes kinderen - unicorns & fairytales

5. Maak een kristal

Je kan zelf kristallen laten groeien. Volg de werkwijze voor het maken van deze suikerkristallen volgt, maak er een ster van maakt (gebruik een chenilledraad), kerstboom of andere figuur. Ontdek en experimenteer!

suikerkristallen groeien STEM - unicorns & fairytales

6. X-mas speeldeeg

Speeldeeg blijft gewoon een topper! Laat de kinderen dit zelf maken met de juiste verhoudingen. Gebruik groene en rode kleurstof, maak gouden ballen, gebruik kaneel om het lekker geurend te maken of gebruik essenti├źle olie ! Have fun!

Met deze recepten om zelf speeldeeg te maken zit je snor!

7. Schilderen met magneten

Ontdek de kracht van magneten. Neem een schoendeksel of doos. Leg er een blaadje papier in en enkele spullen die magnetisch zijn. Druppel wat verf op de bodem en ga met een grote magneet langs de onderkant van de doos. De spullen zorgen dat de verf uitgesmeerd wordt. Knip nadien kerstbomen uit de figuren.

8. Zout schildering

Maak eens een leuke zouttekening. Kies een mooie sneeuwvlok uit en print die uit. Plaats op dikker tekenpapier of waterverfpapier. Doe er witte kinderlijm over en strooi er goed wat zout over. Laat drogen. Gebruik nu een pipetje en druppel waterverf of ecoline op de tekening. Het zout zal de ecoline verspreiden.

9. Puffy sneeuwverf

puffy paint maken - unicorns & fairytales

1 cup lijm met 1 cup fluffy scheerschuim en glitter maakt de mooiste fluffy sneeuwverf waarmee je kunstwerken kan maken! Een leuke sneeuwman, een sneeuwlandschap of de baard van de Kerstman? Alles is mogelijk!

10. Milk art

Giet volle melk in een ovenschaal en druppel er blauwe , groene, rode , … ecoline in. Maak het tipje van een wattenstaafje nat met water dat gemengd is met afwasmiddel. Watch the magic happen!

 

Ga jij een STEM winter activiteit doen? 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply