Unicorns & Fairytales
play dough maken - unicorns & fairytales
creatief DIY knutselen rond een thema My life Sensopatisch speelgoed Spelen

DIY // Zelf Play Dough maken op 6 verschillende manieren

Zelf Play Dough maken is niet zo moeilijk. Het kan op verschillende manieren. Je hebt recepten waarbij je de ingrediënten moet koken en je hebt er waarbij dat niet nodig is. Je krijgt een andere textuur of de houdbaarheid is anders, maar eigenlijk kan je kiezen wat jij het leukste vindt én wat het makkelijkste is voor jou. Met speeldeeg kan je enorm veel kanten uit en kinderen blijven het leuk vinden. 

Play Dough maken

Wij zijn fan van ‘zelf Play Dough maken’. Het is leuk om te experimenteren met verschillende ingrediënten en je kinderen vinden het vast ook leuk om mee in potjes en pannetjes te roeren om er nadien mee te spelen. Het hoort allemaal bij het zelf ontdekken. Dit is trouwens ook een leuke activiteit in de klas. Speeldeeg maken is iets wat al jaren gebeurd. Uiteindelijk is het niet veel anders dan zoutdeeg maken, alleen kan je deze play dough lang bewaren en is zoutdeeg vooral ook bedoeld om harde figuren mee te maken.  Ik leg je graag 5 verschillende manieren uit waarmee je zelf aan de slag kan gaan.

Handige hulpmiddelen

Wanneer je van plan bent om dit vaak te doen dan raad ik je aan om enkele spullen in huis te halen die je een heel eind op weg kunnen helpen. Zelf Play Dough maken is net zoals een taart bakken: de verhoudingen moeten juist zijn. Omdat ik mijn inspiratie vaak op Amerikaanse websites vind (en er dan mijn eigen draai aan geef) kocht ik een setje met maten. De recepten waren vaak in ‘cups’ en ik had geen zin om telkens te gaan wegen en een maatbeker te gebruiken.

 • maatlepelset (zie producten hieronder)
 • glycerine (natuurwinkel, apotheek)
 • wijnsteenpoeder (geen bakpoeder!)
 • verschillende natuurlijke kleurmiddelen (gel, poeder, vloeistof…)
 • essentiële oliën
 • scheerschuim
 • maïzena
 • bloem
 • veg. olie

1. No cook Play Dough

6E3DF7D8 2D1C 4A93 B920 9E01D96C02DB - DIY // Zelf Play Dough maken op 6 verschillende manieren

# 2 cups bloem
# 1/2 cup tafelzout
# 2 tbsp wijnsteenpoeder
# 2 tbsp zonnebloemolie (of andere veg. olie)
# 1 cup kokend water + 1/2 cup in kleine beetjes
# kleuring (indien gewenst)
# 1tsp glycerine

Maken:

Meng de bloem, het zout, de wijnsteenpoeder en roer. Doe 1 cup water erbij met de olie en roer goed. Doe nu de glycerine erbij indien je wil. Dit zorgt voor een zacht gevoel. Daarna doe je beetje bij beetje de rest van het water erbij en roer je. Als het op deeg begint te lijken dan laat je het wat afkoelen en je kneedt goed. Deze Play dough maken is makkelijk en je krijgt een heerlijk resultaat.

* luchtdicht verpakken (ik bewaar hem ook in de koelkast)

 

2. Cook Play Dough

8A56562F 469A 4489 AA47 7E293953896E - DIY // Zelf Play Dough maken op 6 verschillende manieren

# 2 cups bloem
# 1 cup zout
# 2 cups water
# 4ts wijnsteenpoeder
# voedselkleurstof

Maken:

Zelf play dough maken kan ook door te koken. Mix alle ingrediënten in een pannetje en zet op het vuur. Het mengsel is eerst vloeibaar en wordt dikker. Na ongeveer 2 minuten roeren zou het deeg moeten zijn. Na afkoeling kneed je het goed. Nu kan je kleur toevoegen. Indien gewenst kan je ook een geur toevoegen. Deze Play dough maken is iets intensiever maar je krijgt wel een fantastisch resultaat.

* 6 maanden houdbaar in de koelkast

3. Play Dough zonder wijnsteenpoeder

# 1 cup bloem
# 1/4 cup zout
# 1 cup water
# 1ts veg olie
# 3ts witte azijn

Maken:

Eerst mix je de bloem en het zout. Nadien voeg je water, azijn en olie toe. Goed roeren! Zet het mengsel op een laag vuurtje tot het deeg wordt. Laat het deeg afkoelen en kneed het goed. Hier kan je ook weer kleuring of essentiële oliën aan toevoegen.

* luchtdicht in koelkast bewaren

4. Fluweelzachte play dough of Cloud dough

995F403D A6E7 40FA A315 091990D8A3BF - DIY // Zelf Play Dough maken op 6 verschillende manieren

# 2 cups maïzena
# 1 cup conditioner of body lotion
# eventueel voedingskleurstof

Maken:

Easy peasy… Mengen dus! Het wordt wel een boeltje dus leg iets onder je spullen. Het wordt ook een beetje stretchy en het breekt af na een tijdje. Je moet het goed ‘vochtig’ houden, maar ook niet té. Wel heel fijn om mee te spelen. De kinderen vonden het leuk. Je kan er ook een kleurtje aan geven door eerst een druppel voedingskleurstof toe te voegen aan de conditioner of body lotion en te mengen.

* Deze kan je eigenlijk niet zo heel goed bewaren, tenzij in een vershoudfolie (maar niet lang). Na het spelen kan je het beter wegdoen… 

 

5. Fluffy Play Dough

8E833B86 C5B0 488B 9FF7 024897CF684B - DIY // Zelf Play Dough maken op 6 verschillende manieren

# 2 cups maïzena
# 1 cup scheerschuim

Maken:

Ook easy peasy… Mengen dus! Maar ook dit wordt een boeltje dus let op dat je het doet op een afwasbaar oppervlak. Het is zijdezacht en heel fijn om in een sensory bin te doen. Wil je echt spelen en dingen maken met play dough dan kan je beter playdough zelf maken met de bovenstaande recepten (behalve met de conditioner). Maar dat is mijn mening.

6. Kool-Aid Play dough 2289446E C1C5 4E64 BCB9 E5E4D7099821 768x1024 - DIY // Zelf Play Dough maken op 6 verschillende manieren

Je kan ook met de bekende Kool-Aid zakjes mooie speeldeeg maken! De kleuren én geuren zijn fantastisch. Je kan de beschrijving vinden in mijn artikel Zelf heerlijk geurende en zachte Kool-Aid Playdough maken. Wedden dat je kinderen dit leuk gaan vinden? De zakjes kan je online bestellen via een NL website.

 

Pin it!

Wil je deze onthouden en ook zelf play dough of speeldeeg maken? Pin dan deze afbeelding op je Pinterest Pagina. Wil je andere leuke DIY dingen zien? Ga dan een kijkje nemen op mijn Pinterest Pagina. 

20x originele 25 2 - DIY // Zelf Play Dough maken op 6 verschillende manieren

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply