Unicorns & Fairytales
ontdekdoos sensory bin - unicorns & fairytales
My life Sensopatisch speelgoed Spelen

Een (eenvoudige) ontdekdoos maken, hoe begin je eraan?

Een ontdekdoos of sensory bin is heel fijn voor kinderen. Dat kan themagebonden of seizoensgebonden zijn maar hoeft ook helemaal niet. Zo’n ontdekdoos bestaat uit een doos met allerlei verschillende spulletjes waarmee ze kunnen experimenteren. Sommige ontdekdozen kan je beter buiten aanbieden en anderen kunnen gerust binnen. Ik geef je graag enkele voorbeelden van leuke sensory boxes. 

Ontdekdoos

Een ontdekdoos of sensory box, sensory bin of container maken is niet moeilijk. Je hebt iets nodig om alle materialen in te doen. Liefst een ruime, niet te hoge doos. Wij gebruiken de opbergdozen van Ikea, Action of andere uitwasbare dozen. Daarna ga je nadenken over de inhoud. Sensopatisch materiaal bestaat uit dingen die kinderen uitdagen om te voelen, ruiken, kneden, experimenteren. Wat is het thema? Wil je een bepaalde kleur stimuleren, een opdracht, een feestdag… Kies een thema. Dat kunnen 100 dingen zijn. Nadien vul je de box met uitdagend, veilig materiaal. Denk ook na over hoe je het gaat aanbieden. Buiten, binnen, op een doek of zeil… Want bij experimenteren hoort ook knoeien. Messy play is heel sensopatisch 😉

lees ook: Sensopatisch spelen, wat is dat

ontdekdoos sensory bin - unicorns & fairytales

Enkele eenvoudige voorbeelden van een ontdekdoos

Diertjes en spulletjes vinden in glibberige massa

Ik mocht het nieuwe product van Glibbi uittesten: snoballs. Daar kan je met het poeder en water sneeuwballen maken die je ook in de zomer kan gebruiken. Maar ik wou er iets anders mee doen. Het leek me leuk om er kleine spulletjes in te stoppen. Kinderen zitten maar al te graag in glibberige massa’s. Ik liet Lex testen en zette hem samen met de ontdekdoos in onze schildpad. Zo kon de vloer al niet vuil worden. Lex vond het eerst even raar maar algauw begon hij met een schepje te graven. Erg fijn. Het voelt ook leuk aan. Het goedje is biologisch afbreekbaar. Je kan hier de Glibbi ook vervangen door scheerschuim bijvoorbeeld. 

ontdekdoos sensory bin - unicorns & fairytales

Water beads 

Ik was er al eerder benieuwd naar en zelfs de kleuterjuf had een bak staan met waterparels. Deze kleine pareltjes moet je eerst in water laten staan, ze zwellen op en na enkele uurtjes heb je de waterbeads. Zeer aantrekkelijk voor kinderen door hun structuur en kleurtjes. Benieuwd wat je er allemaal mee kan doen? Lees dan deze activiteiten die je kan doen met waterbeads.

ontdekdoos sensory bin - unicorns & fairytales

Dino’s uitgraven 

Ik kocht grote ijsvormpjes waar ik makkelijk kleine speelgoedfiguurtjes kon instoppen. Die kan je samen met wat water vullen en een nachtje in de vriezer laten staan. Geef je kinderen een hamertje of verfkwasten en toebehoren en laat ze het diertje (of speelgoedfiguurtje) bevrijden. Heel erg leuke en verfrissende activiteit. 

ontdekdoos sensory bin - unicorns & fairytales

Knippen en plakken 

Vince is gek op knippen en plakken dus waarom geen doos vol papiertjes, stickers, een lijmstift, een schaar en allerlei spulletjes om te versieren? Misschien kan je deze activiteit wel in een gecontroleerde omgeving doen zodat niet alles tegen je meubels kleeft. 

Regenboog 

Vul een doos met allerlei kleurtjes zoals rijst (die kan je ook kleuren), verschillende soorten pasta, gekleurde pompoms, scheerschuim, speelgoedjes in allerlei kleuren, knutselmateriaal etc… Gebruik zoveel mogelijk kleurtjes.

ontdekdoos sensory bin - unicorns & fairytales

Play Dough 

Ik maakte met Vince samen Play Dough en stopte er allerlei materialen bij zoals wiebeloogjes, pijpenragers, herfstvruchten en liet hem experimenteren. Superleuk! Je kan bijvoorbeeld ook een thema Play Dough kit maken zoals onderstaande afbeelding.

 

ontdekdoos sensory bin - unicorns & fairytales

Belangrijk

Zorg wel dat je steeds in de buurt blijft wanneer je kleine onderdeeltjes gebruikt en let op de leeftijd van je kinderen. Ook kan je beter de vloer beschermen want bij ontdekken hoort ook ‘mess’.

ontdekdoos sensory bin - unicorns & fairytales

Veel plezier met het maken van je eigen ontdekdoos

 

 

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Bianca
    9 oktober 2019 at 21:55

    Wat een leuke ideeën! Dit lijkt me ook perfect voor een feestje… enkele dozen klaarmaken en kinderen houden zich bezig.

Leave a Reply