Unicorns & Fairytales
moederschap My life Op stap uitstappen

Naar Kerststad Valkenburg met kinderen? Dit zijn onze 10 hotspots!

Wij bezochten de mooie Kerststad Valkenburg met kinderen, die we hadden leren kennen na onze uitstap in de zomervakantie. We bezochten Valkenburg als koppel en wilden zeker nog eens terugkomen. Zo gezegd, zo gedaan want tijdens de kerstperiode wordt Valkenburg omgetoverd tot dé ultieme Kerststad. Er heerst zoveel sfeer en gezelligheid.

Naar Kerststad Valkenburg met kinderen: onze 10 hotspots

1. Overnachten in Landal Kasteeldomein De Cauberg

Dit kasteeldomein werd helemaal omgetoverd in kerstsfeer, met leuke verlichting. Onze kinderen waren helemaal in de ban. Het park biedt mooie huisjes aan en een nog mooiere omgeving. Dit is echt een plek waar je kan overnachten in luxe en nadien vanuit deze plek overal te voet heen kunt gaan. Het is centraal gelegen, naast Thermae 2000 en op 15 minuutjes wandelafstand van het centrum. Wij moesten onze auto niet in om alle uitstapjes te doen. Handig, want tijdens Kerststad Valkenburg wordt het voor auto’s moeilijk om de stad door te gaan en te parkeren.

2. Het Mergelrijk

Onze eerste uitstap na een heerlijk ontbijt in ons huisje in Landal was het Mergelrijk. Dit is een interactief museum waar kinderen meer te weten kunnen komen over mergel, de geschiedenis ervan en de grotten in Valkenburg. Kinderen kunnen hier genieten van educatieve activiteiten zoals het maken van mergelkunstwerken, het ontdekken van fossielen en het verkennen van de fascinerende wereld van mergelgrotten door middel van interessante tentoonstellingen en rondleidingen. Helemaal in kerstsfeer, mooie versieringen en zoveel sfeer… Dat maakte dit bezoek nog interessanter. Onze kinderen vonden vooral het graven van de haaientanden en het manipuleren van het mergelblokje dé max!

3. Lunchen in Rooftopbar Tash

Een fijne, mooie plek om te lunchen, met een prachtig uitzicht. Tijdens de kerstperiode zorgt de verlichte stad vanaf het dak voor een magische ervaring. Wij aten een lekkere salade en de kinderen lieten zich verleiden door een typische ‘kroket’. Lees als: een hele grote bitterbal hahaha. De inrichting van deze bar kon mij bekoren en de grote 4 op een rij die er stond stak natuurlijk de ogen uit van onze kinderen. Een hele fijne plek om jouw dag even te onderbreken, met lekker eten en drinken.

4. De Fluweelengrot

Deze grotten bieden een betoverende kerstsfeer. De Kerstmarkt Fluweelengrot is gehuisvest in een ondergrondse mergelgroeve, wat deze kerstmarkt tot een van de meest sfeervolle en bijzondere ter wereld maakt. De magische sfeer die wordt gecreëerd door de mergelwanden en de subtiele verlichting zorgt voor een onvergetelijke ervaring. De sfeervolle verlichting en de natuurlijke schoonheid van de grot creëren een magische kerstsfeer. Onze kinderen konden hun ogen niet van alle kerstspulletjes houden en ik… ik kocht twee grote warme sjaals. Al die fonkelende lichtjes en gezelligheid maakte dit bezoekje de moeite waard. Wel lekker druk, dus als je daar niet zo goed tegen kan, dan hou je daar best rekening mee.

kerststad Valkenburg met kinderen - unicorns & fairytales

5. Wine and Tapa Bar La Bodega

Terwijl La Bodega voornamelijk gericht is op volwassenen, kunnen kinderen die wat avontuurlijker zijn met eten genieten van de tapas, zoals kleine hapjes en diverse smaken die ze kunnen proeven. Wij houden van tapas en de kinderen konden de balletjes in tomatensaus wel smaken! Wij namen zowel koude als warme tapa’s. Dik feest voor ons! Ze hadden ook onze favoriete wijn (Vermentino) Het is een mooie zaak, midden in het centrum met lekker eten en lekkere wijn. Wij zaten op een ideaal plekje om de Landal Christmas parade te zien voorbijkomen. Reserveer dus zeker tijdig jouw plekje op het verwarmde terras.

6. Landal Christmas parade

Tijdens Kerststad Valkenburg trekt twee maal per week (op zaterdag en woensdag) een sprookjesachtige optocht (Landal Christmas Parade) door de oude straatjes van het stadje. Een lichtstoet, dansertjes en praalwagens komen dan voorbij en zorgen voor een superfijne sfeer op alle terrasjes. Onze kinderen vonden het geweldig. Na de parade trokken we weer naar ons huisje in Landal, want het was bedtijd voor de kinderen.

7. Rodelbaan en Kabelbaan

De dag nadien genoten we weer van een heerlijk ontbijt in Landal. Nadien gingen we iets mega leuks doen. Wanneer je met kinderen naar Valkenburg komt tijdens Kerststad, moet je dit gewoon gedaan hebben. Valkenburg biedt op de Wilhelminatoren een rodelbaan en kabelbaan. In de grot zelf is er een soort Bounce experience. Uiteraard konden we hier niet voorbij gaan zonder het dan ook te doen. Eerst gingen we met de kabelbaan naar boven toe. Wat een prachtig uitzicht was dat! En zo leuk. Uiteraard konden we ook de rodelbaan niet zomaar voorbij zonder dat de kinderen dit wilden doen. Samen met de kinderen rodelden we erop los om nadien weer naar beneden te gaan met de kabelbaan. In de grot zelf was het verhaal van de geboorte van Jezus te zien. Supermooi tentoongesteld! Onze kinderen kennen het verhaal van op school en vonden het dus best leuk om dit te zien aan de hand van deze mooie opstellingen. In de grot zelf konden kinderen via netten omhoog klauteren en springen. Daar kregen we ze natuurlijk niet weg. Dit moesten ze gewoon doen. Geen probleem, dan konden wij ook even uitrusten.

8. Diner Café Amadeus

Dit leuke eetcafé was helemaal versierd in kerstthema en dat was voor onze kinderen natuurlijk dé max. Het is gelegen in het centrum en dus ook weer ideaal bereikbaar. We werden vriendelijk ontvangen en de kinderen kregen ook meteen kleurplaten aangereikt. We namen het broodje en de panini’s van de kaart en kregen nadien ook hét gerecht van dit eetcafé aangereikt: zuurvlees! Geserveerd met frietjes was dit hét hoogtepunt van de dag. Want… ik kende het niet en de naam op zich vertelt niet veel over HOE LEKKER DAT WEL IS! Helemaal niet zuur, integendeel. Een soort stoofvlees met frietjes maar dan lekkerder. Ik kon er niet genoeg van krijgen. Moest ik Valkenburg nog eens bezoeken dan ga ik gewoon meteen voor zuurvlees. Hun recept is de waanzin. En dat meen ik oprecht.

9. Santa’s Village

Kuier je graag langs chalets vol leuks en lekkers? Dan is dit ideaal voor jou! Soms kan je de Kerstman hier ontmoeten. Helemaal in sfeer, de lekkere geuren van oliebollen en wafels… Het deed me al mijmeren naar Kerstmis en Nieuwjaar… Bezoek dus zeker het centrale plein in Valkenburg. Genoeg winkels en bars om je een hele dag bezig te houden.

10. Shadow Lights route

Dit hebben wij niet gedaan in kerststad Valkenburg. Met kinderen zou dit ideaal zijn, maar het was pas vanaf december en wij waren er eind november. De route is ideaal voor families met kinderen, omdat de toverlantaarns in diverse etalages in Kerststad Valkenburg gevonden kunnen worden. Weet je de puzzel op te lossen? Dan moet je het antwoord op de flyer invullen en en kan je iets winnen. De route en toverstaf zijn verkrijgbaar bij de Visit Zuid Limburg Experience in Valkenburg.

Bekijk alle info over Kerststad Valkenburg op hun overzichtelijke website, daar kan je ook tickets vinden.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply