Unicorns & Fairytales
corona proof activiteiten kinderen - unicorns & fairytales
Activiteiten & workshops My life Op stap Spelen uitstappen uitstappen in openlucht

1000 Corona proof activiteiten met je kinderen

Het is zover… een tweede lockdown. De herfstvakantie begint voor sommigen in mineur. Vele uitstappen of evenementen zijn afgelast. Welke corona proof activiteiten met kinderen kan je dan nog doen? Wel… veel. Ik geef je in dit artikels enkele verzamelde tips en links naar andere interessante artikels. Hopelijk ben je er iets mee. Goed voor zeker 1000 corona proof activiteiten met kinderen. Laat je weten als je iets gedaan hebt ? #coronaproofactiviteiten

Corona proof activiteiten met kinderen 

Ook op zoek naar corona proof activiteiten met kinderen? Je kan meer doen dat je denkt. Binnen én buiten. Vooral buiten dan, want buiten spelen is heel goed voor kinderen en ook voor jouw eigen welzijn. Ga zoveel mogelijk buiten wandelen, spelen, ontdekken met je kinderen. Het gaat ze goed doen. Ik geef je graag een overzicht van tal van mogelijkheden, al zijn er nog miljoenen anderen…. Hopelijk kan ik je wat inspireren.

1. 250+ Kids activities op Instagram 

Bij de eerste lockdown verzamelde ik meer dan 250 dingen die je kon doen met je kinderen. Die staan op mijn Instagram feed onder de Highlights in 3 delen met de namen Kids Activity 1, 2 en 3. Er komen daar ongetwijfeld nog bij. Ik ben nu begonnen aan HIGHLIGHT nummer 4. Kids Activity 4. Ga zeker volgen en kijken. Je vindt mij onder UNICORNS & FAIRYTALES BLOG

corona proof activiteiten - unicorns & fairytales

2. Trek naar het bos en doe leuke activiteiten

Het bos is een gratis plek met vele schatten. Zoveel dingen zijn er mogelijk. Bekijk de volgende artikels eens die ik maakte en wie weet zit er iets bij dat je heel leuk gaat vinden. Je kan meteen heel wat uren buiten spenderen. 

10 x herfstactiviteiten voor buiten

Leuke bos – en buitenactiviteiten die je kan doen tijdens de week van het bos (en op andere dagen)

60 tips & activiteiten tijdens buitenlesdag, ook voor thuis, want leren doen we overal en altijd!

30+ dingen die je kunt doen tijdens buitenspeeldag (en op alle andere dagen)

5x ideetjes om educatief buiten te spelen

 

3. Speel in de tuin of op de stoep

Je moet het niet ver gaan zoeken als je een leuke tuin hebt. Of een oprit, ruime stoep. Laat de kinderen veel buiten. Wij hebben een buitenkeukentje, een schommel en een terras. 

Leuke activiteiten die jouw kinderen in de tuin kunnen doen

20 x Leuke spelletjes en activiteiten met stoepkrijt

4. Educatief spelen en knutselen 

Ik heb ook een Educatieve OUT OF THE BOX PLAY feed op Instagram, waar je allerlei inspiratie vindt om met je kinderen te doen. Ik ben ook juf en ik denk dat je dit wel een beetje merkt in de activiteiten. 

5. Natuurpunt geeft je 50 tips

Bij Natuurpunt kan je gratis een blad downloaden en uitprinten met 50 dingen die je moet doen voor je 12e. Wilde dingen vlak bij je thuis zoals een boom knuffelen en fluiten met natuurlijke materialen. Maar ook onderzoeken, avonturen beleven en je handen uit de mouwen steken. Allemaal in de natuur. Echt de moeite om er een bucketlist van te maken.

corona proof activiteiten - unicorns & fairytales

6. Knutselen

Voor de ene een must en voor de andere horror: Knutselen. Onze kinderen vinden dat heerlijk… Ik denk dat mijn blog vol staat met tips. Als ik die hier allemaal moet opsommen dan zijn we morgen nog bezig. Je kan ze vinden onder de categorie CREATIEF. Snuister maar eens rond. 

Zo maakten we bijvoorbeeld onze eigen poppenkast. Je kan dan samen met hen een verhaal verzinnen en spelen voor elkaar. 

Ook met kosteloos materiaal kan je heel veel maken en dat is snel te verzamelen… 

7. Lezen 

Maak een gezellig boekenhoekje voor je kinderen zodat ze gezellig kunnen lezen. Vince wil supergraag een leeslampje zodat hij in zijn bed kan lezen. Dat krijgt hij deze vakantie zeker en vast. 

op verschillende manieren oefenen met lezen - unicorns & fairytales

8. Luisteren 

Hoorspelen van Het Geluidshuis

Het Geluidshuis maakt hoorspelen voor kinderen met spannende en grappige verhalen. Kabouter Korsakov is er dan weer voor de kleinere spruiten. Deze boeken zijn een verzamelitem geworden in onze kast. Heerlijk rustig worden ze er van. Ken je de laatste nieuwe al? DRACULA! Lekker griezelen. 

Kapitein Winokio

Radio Winokio is de app van Kapitein Winokio. Je mag er al zijn liedjes beluisteren zo vaak je wilt, en regelmatig kan je ook een live miniconcertje of voorleessessie meepikken. 

Luisterbieb

In de Nederlandse Luisterbieb vind je wel 4000 luisterboeken, waaronder honderden boeken voor kinderen van alle leeftijden. Je kan voor een zacht prijsje een abonnement nemen voor een heel jaar.goede tablet voor kinderen - unicorns & fairytales

Spotify

Op Spotify vind je ook luisterverhalen, podcast, interessante weetjes en veel meer…

Storytel 

Bij Storytel vind je audioboeken die je kan beluisteren. Per maand moet je dan een bedrag betalen. Er zijn ook kinderboeken en gezinsboeken te beluisteren. 

Digitaal voorlezen

Sommige bekende auteurs lezen hun boeken voor of er zijn leuke virtuele voorleesmomenten. Die heeft UIT MET VLIEG verzameld. 

9. Bouwen 

Onze kinderen zijn gek op bouwen. Constructiespeelgoed genoeg hier. Dit zijn onder toppers thuis: Just Blocks, LEGO, Magformers, Clicformers. Je hebt nu ook een hele leuke nieuwe producten van Playmobil City action: een bulldozer, graafmachine,  werkvoertuigen en een grote kraan met een afstandsbediening! Superleuk. 

corona proof activiteiten kinderen - unicorns & fairytales

10. Filmnamiddag / theater thuis! 

Nu alle bioscopen dicht zijn kan je maar beter je woonkamer veranderen in een filmzaal. Haal kussens boven, zitzakken of dekens en nestel je voor de TV. Heb je een projector? Dan kan je op groot scherm zien. Kies een film van Netflix, Disney+ of een andere streamingdienst als je die hebt of zet een DVD’tje op.  Uit met Vlieg verzamelde ook leuke theaters om thuis te bekijken. Maak het gezellig. 

11. Coderen en programmeren 

Heb je kinderen thuis die graag met de computer bezig zijn of die graag coderen en programmeren met robotjes? Dan kan je mijn artikel over programmeren met kinderen eens lezen, dat staat BOORDEVOL tips. 

coderen en programmeren met kinderen - unicorns & fairytales

12. Experimenteren 

Kinderen experimenteren enorm graag! Bekijk de  proefjesdatabank van Technopolis maar eens. Die bevat een 80-tal proefjes die je kan uitvoeren met spullen die je meestal wel in je keuken, tuinhok of garage liggen hebt. Ook op Hidrodoe vind je veel. 

13. Bakken en nog eens bakken

Oh wij koken zo graag samen. Met je kinderen koekjes bakken, een taart versieren, spaghettisaus maken,  pudding kloppen, ijs maken, pizzafiguurtjes maken en veel meer. Je vindt alles onder de categorie FOOD of ga eens kijken op onze Instagram feed KIDSFOOD & LUNCHBOX. Daar staan allerlei leuke doe-tips en ideetjes. 

14. Met muziekinstrumenten spelen 

Heb je muziekinstrumenten thuis? Laat je kinderen dan eens een muziekstukje componeren. Of maak muziekinstrumenten uit kosteloos materiaal. Je kan makkelijk een regenbuis maken met een grote kartonnen buis. Misschien willen ze wel een muziekinstrument leren spelen? Je kan al makkelijk notenleer volgen op Youtube. 

15. Kampen bouwen 

Je kan makkelijk kampen bouwen binnen of buiten met oude lakens, takken en bladeren. Met de hulpstukken die je kan vinden bij FAIRPLACE gaat het nog beter. Of wat denk je van een meeneemschommel om naast je kamp te installeren in het bos? Het originele buitenspeelgoed dat je daar vindt is goud waard. 

bosactiviteiten kinderen week van het bos - unicorns & fairytales

16. Verkleden 

Kinderen vinden het geweldig om zich te verkleden. Rollenspelen zijn trouwens heel leerrijk voor kinderen. Wij legden een verkleedkoffer aan. Laat ze maar eens in de huid kruipen van iemand anders. 

17. Escape Room 

Misschien hebben je kinderen wel interesse in een Escape room. Ik maakte er zelf eentje voor in de klas (Bekijk de Escape Room hier) , maar je kan die dus evengoed aanpassen om thuis te doen! Oh zo leuk. Je hebt tegenwoordig heel wat ESCAPE ROOM spelletjes ook.  Zo hebben we de Family Edition van Jumanji aangekregen om thuis met je kinderen te spelen:

Voel de spanning van een Escape Room in je eigen huiskamer met deze Jumanji familie editie! In deze allereerste familie editie (10+) van Escape Room The Game moet je samenwerken om puzzels op te lossen en verborgen aanwijzingen te vinden. Deze Jumanji editie bevat 3 spannende avonturen geheel passend in het Jumanji thema. Het spel is volledig Nederlandstalig.

Het is altijd een race tegen de klok; je hebt maar 60 minuten om te ontsnappen. De Chrono Decoder telt af, zorgt voor de juiste sfeer en geeft aan wanneer je hints mag gebruiken. In dit spel win je samen of verlies je samen. Alle spelers moeten het beste uit zichzelf halen. Om raadsels en puzzels op tijd te kunnen oplossen, is samenwerken de sleutel tot succes. Als je nog nooit een Escape Room hebt gespeeld, bereid je dan voor op een compleet nieuwe ervaring. Onvoorstelbaar hoe snel een uur voorbijgaat in het heetst van de strijd…

Bekijk Escape Room spellen voor thuis!

18. Virtueel cultuur opsnuiven 

Vele musea bieden nu ook een online tour en tips + DIY aan om thuis aan de slag te gaan. Cultuur is heel belangrijk dus ik vind het zelf zeer interessant om mee aan de slag te gaan. 

lees: Cultuur opsnuiven: Meer dan 30 (virtuele) Antwerpse tips tijdens de Corona Lockdown

19. Originele doe-tips van een museum 

Experimenteer en knutsel eens op een andere manier. Maak zelf een weefgetouw, je eigen inkt en veel meer. Tips kan je vinden op de website van het Industriemuseum

Ook leuke crea tips vind je op de website van Plantin en Moretus 

Luisterverhale, filmpjes, spelletjes en schildertips vind je in het Vincent Van Gogh museum. 

20. 1000 Uur de deur uit 

Ik doe ook mee aan de challenge 1000 uur de deur uit van Maison Slash. Inspiratie kan je opdoen in de gelijknamige Facebookgroep. Elkaar stimuleren om leuke activiteiten buiten te doen is zéker een goed idee. Gelijkgestemde zielen vind je dan ook in die groep. Ga jij ook proberen om zoveel mogelijk de deur uit te gaan? 

21. Spelletjes spelen 

Onze kinderen kunnen enorm genieten van een gezelschapsspel. Ook voor kleinere kinderen bestaan er toffe spellen. Onze kinderen fleuren helemaal op als we met ze spelen. Bovendien is het goed voor de band tussen jou en je kinderen. 

Leuke gezelschapsspellen voor kinderen per leeftijd

educatieve spelletjes - unicorns & fairytales

22. Maak een hele hoop speeldeeg 

Kinderen vinden het ge-wel-dig om te kneden en kliederen. Je kan zelf play dough maken op wel 6 manieren. Maak een hele hoop die je kan bijhouden de hele vakantie. Geef ze uitstekers, een roller, loose parts en zie wat er gebeurt. Wist je dat dit een kalmerend effect kan hebben bij kinderen? 

23. Ontspul samen met je kinderen en geef weg 

Ga eens samen door al het speelgoed en alle kledij die jullie hebben. Maak een doos met spullen die je weg wil geven aan een goed doel. Ik deze tijden zijn er gezinnen die het heel moeilijk hebben. Misschien kunnen jullie een handje helpen? Je leert je kinderen meteen iets heel waardevols: empathie, delen en zich inzetten voor minderbedeelden. 

24. Herhaal belangrijke leerstof 

Ik ben absoluut geen fan om kinderen hun vakantie af te nemen en vol te proppen met leerstof. Echter ben ik wél voorstander van te blijven automatiseren en oefenen op bepaalde zaken zoals lezen, tafels, letters, Franse woorden, kloklezen. Je kan dit op een leuke manier doen. Zeker nu de vakantie verlengd wordt, kan je hier en daar wel eens een educatief moment inlassen. Je kan ook veel tips vinden op mijn blog onder de categorie EDUCATIEF

Lees ook: heb je dit rekenmonster al gezien om te oefenen op het rekenen tot 10?

thuis letters oefenen - unicorns & fairytales

25. Ga naar een buitenspeeltuin / natuurspeeltuin 

Er zijn veel plekjes in België die een mooie natuurlijke speeltuin hebben of een toffe wandelroute met je kinderen. Blijf weg van drukke plekjes, maar geniet van de natuur. Dat heeft een helend effect…

lees ook: 31 dingen om te doen in de Kempen met kinderen

 

26. Doe-tips en gratis toegang tot bepaalde diensten bij uitgeverij DE EENHOORN

Op de website van de Eenhoorn staan leuke doe-tips, een link naar gratis Fundels en je kan tijdelijk enkele magazines gratis lezen, zoals Kits en Klap! Ook kan je er meedoen aan leuke wedstrijden en er loopt een online boekenbeurs! 

Kijk maar eens… 

 

Nog meer interessante tips

Ik schreef natuurlijk nog meer interessante artikels waarin je ideetjes kunt opdoen om corona proof activiteiten met kinderen te doen. 

Meer dan 100 Anti-verveeltips tijdens vakanties

Hoe komen wij de dagen door tijdens deze corona lock down?

Werken rond kunstenaars met kinderen: ideetjes, creatips en boekentips

Leuke dino activiteiten met kinderen

Hoe hou je je kinderen enkele weken bezig? Enkele educatieve en ontspannende tips

 

Pin it 

Vind je deze corona proof activiteiten voor kinderen leuk? Pin ze

corona proof activiteiten kinderen - unicorns & fairytales

 

Heb jij ook nog corona proof activiteiten met kinderen die de moeite zijn? Laat het in de comments weten.

XOXO Nathalie 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply