Unicorns & Fairytales
Diary moederschap My life Personal

Hoe komen wij de dagen door tijdens deze corona lock down?

Ik ben sinds de ‘lockdown’ wegens het Corona Virus permanent thuis met de kinderen. Manlief moet nog wel gaan werken en staat in shiften. Dat wil zeggen dat ik soms tijdens ‘moeilijkere’ momentjes er alleen voor sta. Niet altijd even makkelijk, maar eigenlijk valt het al bij al nog mee. Al komt er maar weinig in huis van écht werken. Ik heb echt wel compassie met mensen die van thuis uit werken en er helemaal alleen voor staan. Of mensen die beiden zelfstandig zijn in deze tijd. Veel moed… 

Onze situatie geschetst

Zelf ben ik leerkracht in het zesde leerjaar en dus ook mama van Vince en Lex. Ik werk ook halftijds voor mijn blog en freelance opdrachten en manlief werkt in de chemie als proces operator. Hij werkt in shiften. Met twee kleine koters in huis besef ik maar al te goed dat én juf spelen én het huishouden doen én deadlines halen én… zeer vermoeiend is. Daarom ben ik ook voorstander om kinderen, zeker kleine kinderen die nog niet zelfstandig zijn, niet te overladen met huiswerk. Check mijn Brief van een juf aan (bezorgde) ouders…. Het is een moeilijke periode voor iedereen, voor sommigen al wat harder dan voor anderen en zeker voor mensen die het sowieso al moeilijk hebben.

Ik relativeer enorm veel deze dagen en neem mij voor dat wij gelukzakken zijn

Behalve de inkomsten die ik normaal meer heb met de blog, krijg ik nog wel betaald en mijn man ook. Ik kan veel tijd spenderen met mijn kinderen omdat ons schoolteam heeft besloten dat 55+ers en leerkrachten met kleine kinderen thuis mogen blijven. Ik ben mijn school enorm dankbaar. 

Vooral veel spelen, liefde geven en omgaan met crisissen

Hoe wij zo’n dag doorkomen met onze kinderen: veel liefde geven, knuffelen, dansen, zingen en spelen. En af en toe razend kwaad worden en omgaan met crisissen. Want voor iedereen wordt het wel eens teveel, zeker als je 24 op 24 op elkaars lip zit. Wanneer manlief thuis is ga ik soms eens een uurtje (of langer) boven op mijn bureau zitten om te werken. Daar ben ik hem enorm dankbaar voor. Want ik ben voor de rest de hele tijd in de weer met de kids. Die kunnen amper alleen spelen. Ze staan klaar met 10000 vragen en ik organiseer voldoende activiteiten. Het vraagt een inspanning, maar ik doe dat wel graag (nou ja, meestal) en ik wil natuurlijk het beste voor mijn kids. Ik merk wel dat ze de laatste dagen enorm naar elkaar toegroeien. We zetten heel erg in op lief zijn voor elkaar en praten met elkaar. Dat was nodig… 

Dagplanning 

Wij volgen een klein beetje een dagplanning. Niet tot op de minuut en soms kunnen activiteiten eens wegvallen, maar vooral voor de structuur ‘s ochtends en ‘s avonds is dit wel handig. De kinderen zijn er wel meestal goed mee bezig en volgen mee. De voorspelbaarheid voor kleine kinderen is fijn. Wij gebruiken zelf de plaatjes van Anna, van Kathleen Amant. Als ik zie dat ze goed samenspelen in de tuin en de planner zegt iets anders, dan laat ik hen natuurlijk gewoon spelen. Ze zijn kleuters. Kleuters leren enorm veel door te spelen. Vooral door samen te spelen. 

Lees ook: Maak je leven iets makkelijker met de weekplanner

lesidee thema het lichaam - unicorns & fairytales

Educatieve activiteiten 

Ook plan ik elke dag educatieve speelse activiteiten in. We werken volgens een thema (niet altijd hoor, maar ik vind dat zelf zo fijn) en dan doen we daar allerlei dingen rond. Zo hebben we het thema LICHAAM al gehad en zijn we nu bezig aan het thema KRIEBELDIERTJES (insecten dus…) Ik probeer daarbij alle vakken te integreren: WO, rekenen, taal, bewegen, boeken, media, spel en creatieve verwerking. Voor wie denkt dat hij dat niet gaat kunnen: jawel hoor. Je vindt ook veel tips op Pinterest. En niemand heeft gezegd dat dit zo moet hé, dat is bij mij gewoon beroepsmisvorming. Hahaha. Maar hopelijk kan je wel geïnspireerd geraken. 

Ik volg het ritme van mijn kinderen

Wij hebben ook boekjes van DE BIJLESMEESTER, enkele flitskaarten en een login om ook via de computer leuke spelletjes te spelen. De boekjes voor de kleuters zijn erg leuk, met veel prenten. De boekjes voor de hogere jaren zijn meer in de vorm van meerkeuzevragen en bevatten een correctiesleutel achteraan het boek. Fijn om oefentestjes met je kinderen te doen om de leerstof even te herhalen of om te automatiseren. De flitskaarten vind ik fijn want zo kan je op een leuke en makkelijke manier woordjes of tafels van vermenigvuldigingen oefenen. 

de bijlesmeester - unicorns & fairytales

de bijlesmeester - unicorns & fairytales

de bijlesmeester - unicorns & fairytales

We hebben ook nog steeds de tijdschriften DOREMI en DOREMI MINI voor kleuters met educatieve verwerking. 

 

Buiten Buiten Buiten 

Vanaf dag 1 dat het zonnetje scheen liet ik mijn zonen met hun papa de tuin opruimen en nu zitten we er elke dag in. Ik ben zo dankbaar voor het mooie weer. Zo kunnen ze lekker in de tuin spelen. Wij hebben geen MEGA grote tuin, maar voldoende om hun ding te kunnen doen. Ze maken graag kampen. Dus ik laat hen gewoon doen. Wonder bij wonder maken ze elke dag minder en minder ruzie en lijken ze het beter met elkaar te kunnen vinden. Laat dat een positieve noot zijn in al deze miserie. Ook gaan ze elke dag een blokje om fietsen. Langs de vaart. Om toch even buiten te komen… in een andere omgeving…

Flowtonia

Dit is een soort zandslijm van Flowtonia

Knutselen!

Knutselen, daar houden wij van en doen we elke dag. Mijn kinderen vragen daar ook achter. Toen we in lockdown gingen had ik nog voldoende materiaal voor jaren denk ik. Wij maken elke dag iets leuks en dat kan je ook volgen op mijn Instagram Feed, mijn OUT OF THE BOX PLAY feed en natuurlijk hier, op de blog, bij DIY en CREATIEF. 

Crisisjes en ruzie 

Zoals overal (denk ik toch hé) maken de kinderen ook wel eens ruzie. Dat gaat er kletterend aan toe, met geween en geroep en dan schaam ik me altijd voor de buren, als we in de tuin zitten. Stiekem ben ik dan wel eens blij als ik de buren ook hoor discussiëren met hun kids. Hahaha. Het is niet gemakkelijk om voortdurend op elkaars lip te zitten. Zo wou ik Lex een stuk fruit laten eten (dat wil hij niet, enkel in school doet hij dat wél). Hij wou echter een chocolade eitje. Ik maakte de deal: 1 stuk peer en dan een chocolaatje. Nou, dat heeft echt waar, een volledig uur (als het niet langer is) geduurd voor hij toegaf. Hij schopte, sloeg in het rond, riep, was boos, ging op de grond liggen, duwde het potje met zijn peer opzij… Tot hij brak én toegaf en dan kei fier kwam vertellen dat zijn peer op was… en ik? Ik bleef (voor een keer) ijzig kalm, schonk mezelf een wijntje in en gaf mezelf nadien een schouderklopje. Heb je goed gedaan, dacht ik. Want… nu weet hij dat ik niet toegeef maar dat ik me wel aan mijn belofte hou: hij kreeg een chocolade eitje. De rest van de dag had ik droomkinderen. Ik genoot van die dag. 

Schermpjes? 

Veel ouders zijn zo blij met schermpjes. En terecht, ze zijn echte bliksemafleiders. Ook wij hebben dit thuis. Meer dan 1 scherm. Maar ik heb met de kinderen in het begin van de week , toen we de dagplanning maakten, samen een deal afgesproken. Ze mogen 3 keer per dag op hun eigen tablet of TV zien. Ze hebben allebei een KURIO KINDERTABLET, voor diegenen die benieuwd zijn. Zeer leuke en efficiënte tablets waar ze ook gewoon apps op kunnen downloaden, YouTube kunnen zien enz… mét ouderfunctie. Yes.  Ik begrijp dat sommigen hun kinderen voor de televisie zetten of voor een scherm, zeker als ze zelf deadlines willen halen. Maar probeer dan op zijn minst er zeker ook educatieve apps op te zetten, zeker voor grotere kinderen. Die kunnen op de oefenwebsite van hun school oefenen. Of bekijk dit eens: Leuke en educatieve apps voor kinderen

 

Survival food? 

Ik vind het wel belangrijk dat we nog steeds gezond eten. In mijn artikel over ons crisis weekmenu geef ik al onze tips. Ik probeer niet te hervallen in comfort food of klaargemaakte maaltijden. Ik ben dus begonnen aan een milde vorm van weekplanning en denk meer na over onze aankopen. 

weekmenu tijdens drukke weken - unicorns & fairytales

Structuur: op tijd slapen 

Ik hou vast aan ons avondritueel. Tussen 19u en 20u liggen de kinderen in hun bed. Ik merkte ook al dat ze dan beter slapen. Leg ik ze er te laat in, dan zijn ze vroeger wakker. Heel raar. Vince heeft nu ook een digitale wekker gekregen waarbij het uur ook op de muur schijnt. Zo kan hij vanuit zijn bed zien hoe laat het is. We maakten de afspraak dat ze tot 7uur moeten slapen. Of ten minste moeten blijven liggen tot 7 uur. Na jaren moeite doen lijkt het vruchten af te werpen. 

 

Maar goed, eigenlijk lukt het ons wel. Manlief heeft geen werk thuis, ik kan mijn ding af en toe wel doen en ik heb schitterende collega’s. We zijn er voor elkaar. Ik neem mijn computer mee naar buiten en doe wat ik kan op momenten dat de kinderen goed aan het spelen zijn. Of ik profiteer ervan om eens met nat mijn huis te poetsen. Niet tot in de puntjes, maar toch dat het proper is. EN JIJ? GAAT HET MET JOU? 

XOXO Nathalie 

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Tineke
    2 april 2020 at 07:29

    Wij overleven dit ook wel, het gaat hier goed. Mijn vriend werkt nog wel, maar is altijd al rond 2 uur/half 3 thuis. Wij doen iedere dag een leuke activiteit en proberen zoveel mogelijk de rust te bewaren. Gewoon proberen er een zo gezellig mogelijke tijd van te maken.

Leave a Reply